Jazz, pop, klasszikus zene, tánc - ismét világsztárok érkeznek a Müpába

Fotó: Talán Csaba
Vágólapra másolva!
Világhírű zenekarok, sztárszólisták, a hazai művészeti élet legjobbjai és a közkedvelt fesztiválok is helyet kapnak a Müpa műsorán. Les Amazones D’Afrique, Brian Blade & The Fellowship Band, Honeybeast, Hiperkarma – pár név ízelítőül az őszi-téli könnyűzenei és jazzkínálatból. A klasszikus zene kedvelői számára is bőséggel akad majd program: fellép a Philip Glass Ensemble, Elīna Garanča, Philippe Herreweghe és együttesei, Hilary Hahn, Mikko Franck és a Francia Rádió Filharmonikus Zenekara. Daniele Gatti és a Drezdai Staatskapelle Frank Peter Zimmermann-nal koncertezik, az idén 80 éves Ton Koopman ünnepi turnéjával érkezik, Fischer Ádám a 75. születésnapját, a Talamba és a Vujicsics együttes fennállásuk 25. és 50. évfordulóját ünneplik a Müpában.
Vágólapra másolva!

Az évad művészei: Kelemen Barnabás és Snétberger Ferenc

 

"Hatalmas siker volt az  idei Bartók Tavasz, ezzel az energiájával kezdjük a következő évadot - mondta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója kedden azon a sajtótájékoztatón, amelyen a következő évad őszi programját mutatták be.

Hagyományaihoz híven az idén is bejelentették az évad művészeit: a Müpa ezúttal két eltérő stílusban alkotó, kivételes személyiséget választott: 

a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Snétberger Ferenc jazzgitárost, zeneszerzőt és zenei tehetséggondozót, valamint az ugyancsak Kossuth- és Liszt-díjjal kitüntetett Kelemen Barnabás hegedűművészt.

 A következő időszakban mindkettejükkel több alkalommal találkozhat a közönség.

Snétberger Ferenc
Snétberger Ferenc, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas jazzgitáros, zeneszerző 
Fotó: Talán Csaba

A nyarat az idén is jazzel búcsúztatja a Müpa: a JazzTime fesztivál keretében Jazz Side Story Symphonic címmel Szőke Nikoletta, Gájer Bálint és a Danubia Zenekar ad közös koncertet, Kozma Orsi Csillogó fekete lemezeken című estjén magyar popdívák dalait hozza el, míg a spanyol multiinstrumentalista, Andrea Motis a Csapó Krisztián Quintet partnereként nyűgözi le a közönséget.

Az idén is lesz Európai Hidak fesztiválja. Ősszel a brüsszeli művészeti élet kiválóságai érkeznek Budapestre.

"Az Európai Hidak fesztiválja érdekes kezdeményezés, amelyet 2013-ban Fischer Ivánnal álmodtunk meg. Ez a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös vállalkozása, amely arról szól, hogy európai országokat vagy városokat szólítunk meg, amelyekkel közös fesztivált szervezünk. A program első fele Budapesten zajlik, a második fele pedig a következő évadban Brüsszelben lesz. Azért Brüsszelt választottuk partnerként, mert az Európai Unió soros elnöke Magyarország lesz."

 -mondta Káel Csaba.

Kelement Barnabás hegedűművész
Kelemen Barnabás, Kossuth- és Liszt-díjjal kitüntetett hegedűművész
Fotó: Talán Csaba

A Európai Hidak fesztiválján fellép a Brussels Jazz Orchestra & Philip Catherine, Bert Joris, David Linx, a Zap Mama, Selah Sue, a Gaïsha és a TaxiWars. A koncerteken túl kiállítás és belga kapcsolódású kultfilmek vetítései színesítik a programot.

A jazz, a világ- és könnyűzene hazai és nemzetközi sztárjai persze az ezt következő hónapokban is gyakran váltják egymást a Müpa termeiben.

A legendás amerikai jazzdobos, Brian Blade korábban Wayne Shorter és Brad Mehldau oldalán lépett fel a Müpában, 1998 óta létező, Fellowship Band nevű saját formációjával – amelyben egyébként Kurt Rosenwinkel gitározik –, azonban most először zenél a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A klasszikus zenét kedvelők számára is tartogat örömteli eseményeket az őszi-téli időszak. A Philip Glass Ensemble két koncerttel is készül: a kísérletező szellemű rendező, Godfrey Reggio Koyaanisqatsi – Kizökkent világ és Naqoyqatsi – Erőszakos világ című filmjéhez komponált alkotásokat két egymást követő szeptemberi estén élvezheti – ráadásul utóbbit itthon először – a közönség.

A világ egyik legrégebbi együtteseként jegyzett Drezdai Staatskapelle új művészeti vezetőjével, Daniele Gattival érkezik, vendégként pedig korunk egyik legelismertebb hegedűvirtuóza, Frank Peter Zimmermann csatlakozik hozzájuk.

"November 1-én minden évben egy requiemet játszunk. Általában ügyelünk arra, hogy különleges requiemet mutassunk be - így lesz ez az idén is. Most a Messa per Rossini-t hallhatja a közönség. Ezt a requiemet Rossini halálára írták neves olasz zeneszerzők Verdi vezetésével. Minden tételt más zeneszerző alkotott. Hatalmas, nagyszabású mű." - emelte ki Káel Csaba.

Novemberben visszatér a Müpa közönségének egyik legkedveltebb karmestere, Philippe Herreweghe, hogy saját, nagy elismerést kivívott műhelyei, a Collegium Vocale Gent és az Orchestre des Champs-Elysées élén ezúttal Beethoven műveit vezényelje. Szólistaként Kristian Bezuidenhout, a régi billentyűs hangszerek specialistája működik közre.

Mikko Franck és a Francia Rádió Filharmonikus Zenekara a romantika három arcát mutatja meg Berlioz, Csajkovszkij és César Franck egy-egy magával ragadó művén keresztül, a szólista pedig az egykori csodagyerekből mára nagy formátumú előadóvá érett hegedűművész, Hilary Hahn lesz.

"A kapcsolatunk a zenekarral évekkel ezelőtt kezdődött: annak idején Eötvös Péter zongora-cimbalom versenyét Párizsban és a Müpában is bemutatta a Francia Rádió Filharmonikus Zenekara" - mondta Káel Csaba.

A karácsonyi ünnepek közeledtével az 1670-es alapítású Cambridge-i St John’s College Kórusának estje segíti az adventi hangolódást Christopher Gray vezényletével.

A hazai pop-rock-színtér egyik kedvenc, közel két évtizede létező formációja, a Honeybeast mindig előáll valami újdonsággal;

 novemberi, Cinema Trip címet viselő koncertjük egyik érdekessége a színpad hátsó részét félkörívben kitöltő, a dalok valós és képzeletbeli helyszíneit megjelenítő, 3D-hatást keltő vetítés lesz.

Huszonnégy éve robbant be a magyar alternatív zenei szcénába a mára kultikus együttessé vált Hiperkarma, amelynek akusztikus koncertjén az eddig megjelent dalok közül huszonnégy lesz hallható kamarazenei átiratban.

 Jönnek a legnagyobb slágerek és balladák, de elhangzik pár ritkán játszott szám is.

Hamisítatlan női energiák töltik majd be a teret a tíz éve Bamakóban alakult Les Amazones D’Afrique koncertjén. A felvillanyozó, egyszerre erőteljes és simogató harmóniákkal teli afropopban utazó all-star együttes a zenén keresztül szól olyan fontos kérdésekről, mint a szólásszabadság vagy a nemek egyenjogúsága.

"A Les Amazones D'Afrique egy női afro-pop csapat - csodálatos lányok -, és egy igazi afrikai hangulatot varázsolnak majd a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe." - emelte ki a Müpa vezérigazgatója.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója
Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója
Fotó: Talán Csaba

Korunk egyik legkeresettebb operaénekese, a Salzburgtól Bécsig, Párizstól New Yorkig ünnepelt Elīna Garanča estjén francia operák és spanyol zarzuelák részletei, valamint nápolyi dalok mellett Berlioz, Massenet, Saint-Saëns, Lecuona és ifj. Johann Strauss zenekari darabjai csendülnek fel Karel Mark Chichon vezényletével.

Nem maradhatnak el a kiemelkedő népszerűségnek örvendő tánc- és újcirkusz-produkciók sem: 

a Pécsi Balett Faust, az elkárhozott címmel mutatja be a budapesti közönségnek új táncdrámáját. 

A Recirquel látványos cirque danse előadásai közül továbbra is látható lesz az IMA, októbertől pedig már az újjászületés mítoszát kutató vadonatúj előadás, a Paradisum várja az érdeklődőket.

A Müpa kiemelt figyelemmel fordul a jövő koncertlátogatói felé, ezért programkínálatában a felnőtteknek szóló események mellett minden szezonban gyerekek és kamaszok számára megálmodott koncertek és előadások egész sora várja a családokat és iskolás csoportokat. Az Operamatiné sorozat keretében visszatér sokak kedvence, a Szaffi, a Matinékoncertek sorában Európa ízei kerülnek terítékre, míg a karácsonyi időszakban ismét a Magyar Állami Népi Együttes Csodaváró Betlehemes című színpompás táncjátéka varázsol majd el kicsiket és nagyobbakat.

 

Jubileumokat, születésnapokat ünnepel a Müpa

 

A magyarországi szerb és horvát falvak szájhagyomány útján megőrzött népzenéjét a szélesebb közönséggel megismertető és megszerettető legendás együttes, az idén ötven éve alakult Vujicsics jubileumi koncertje a Balkán és a mediterrán vidék népzenei és régizenei tradícióiból kiinduló zenei utazásra invitál, az útitársak között megtaláljuk mások mellett a Söndörgő együttest, Farkas Zoltán Batyut és Lukács Miklós cimbalomművészt is.

A világhírű, Kossuth-díjas karmester, Fischer Ádám szeptemberben tölti be 75. életévét, e jeles évfordulót pedig a Müpában ünnepli Haydn-, Richard Strauss- és Wagner-művekkel, méghozzá Magdalena Anna Hofmann, Schöck Atala és a Magyar Rádió Művészeti Együttesei társaságában.

Kerek jubileumra készül a historikus régizenei előadópraxis egyik legkiemelkedőbb képviselője, a holland karmester, csembaló- és orgonaművész, Ton Koopman is, aki az idén 80 éves. Ünnepi turnéjára természetesen nagy múltú saját együttesei, az Amszterdami Barokk Zenekar és Kórus kísérik, Händel Eszter című oratóriumának címszerepében Julia Lezsnyeva lép a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadára.

A 25 éve alakult Talamba Ütőegyüttes is parádés módon ünnepel, születésnapi műsorukban nem csupán Muszorgszkij idén 150 éves legendás művének, az Egy kiállítás képeinek 21. századi feldolgozását vezetik elő, de az est második részére csatlakozó Sena Dagaduval és a Cantemus Vegyeskarral azt is megmutatják, milyen kirobbanó hatása lehet az ütőhangszerek és hatvan emberi hang harmóniájának.

A nemrégiben elhunyt Eötvös Péterre egy életművéhez méltó koncerttel emlékezik a Müpa.

"A tervünk az volt, hogy közösen ünnepeljük Eötvös Péterrel a 80. születésnapját, de ő márciusban elhagyott bennünket, így emlékkoncerttel tisztelgünk előtte."

 - mondta Káel Csaba.

A Szent István-renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas komponista műveiből a hazai jazzélet kiemelkedő művészeinek előadásában hallhatnak válogatást az érdeklődők. Az estén egy ősbemutató is elhangzik: a 2002-es, Jean Genet drámája alapján írt opera, a Le Balcon zenéjéből készült zenekari szvit hangszerelését Fekete-Kovács Kornél készítette.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója
Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója
Fotó: Talán Csaba

 

Óriási a Müpa rajongótábora

 

A Müpa koncertterme a világ tíz legjobb akusztikájú termei között van - mondta Káel Csaba. Hozzátette: a hangversenyterem shoebox-formájú, amely a bécsi klasszikuks hangversenytermekhez hasonlít. A tervező 21. századi technikákat is alkalmazott, például a canopy-t - vagyis hangvetőt -, amelyet kisebb kamarakoncertek esetén lejjebb engednek, oratórium, opera vagy orgonakoncert esetén pedig feltolnak. A terem oldalsó falait is ki lehet nyitni, amelyek mögött zengőkamrák vannak - így a hang útját meghosszabbítják. Olyan hanghatást érhetnek el, mintha egy katedrálisban csendülne fel a zene.

Kelemen Barnabás hegedűművész
Kelemen Barnabás hegedűművész
Fotó: Talán Csaba

Minden évben egyre többen látogatnak el a Müpába. A Müpa+ hűségproram ma már csaknem ötvenezer tagot számlál.

A Müpa hírlevelére pedig több mint 80 ezren iratkoztak már fel. A vezérigazgató úgy fogalmazott: személyre szóló leveleket küldenek a feliratkozóknak, akik rendszerint vissza is jeleznek.

Továbbra is érdemes csatlakozni a Müpa egyre bővülő családjához, ugyanis elsőként a Müpa+ hűségprogram tagjai kapnak lehetőséget az elővásárlásra - hangsúlyozta az intézmény a közleményében. Április 24-én, szerdán 10 órától a platina, 25-én, csütörtökön 10 órától az arany, 14 órától pedig az ezüst szint tagjai számára nyílik meg az elővásárlási lehetőség a meghirdetett programokra, míg az alapszint tagjai és a nagyközönség április 26-án, pénteken 10 órától válthatja meg belépőit.