Budai Gyula: A Karácsony vezette Városháza vezetőihez kerülhettek a hídpénzbotrány kenőpénzei

karácsonygergely, Karácsony Gergely, Lánchíd
Karácsony Gergely semmire sem adott magyarázatot
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A Lánchíd-felújításból illegális módon kimentett 1,5 milliárd forint nagy része a Karácsony vezette Városházán landolhatott – nyilatkozta a Mandinernek a hídpénzbotrány napokban kirobbant legújabb fejleményeivel összefüggésben Budai Gyula. A fideszes politikus szerint annak tisztázására, hogy konkrétan kik kaptak ebből a pénzből, a nyomozó hatóság jogosult.
Vágólapra másolva!

A Mandinernek adott interjúban Budai Gyula kifejtette, hogy ugyanakkor azt gondolja, hogy

a Városháza vezetőit korrumpálhatták ezzel az összeggel,

mindezt pedig alátámasztja az a levél is, amit a napokban a hídpénzbotrányra rálátó bennfentes küldött neki. Mivel korrupció gyanúja merült fel, a képviselő ezért hivatali vesztegetés gyanújával tette meg a feljelentését a rendőrségen. Budai a Mandinernek azt is megjegyezte, hogy a visszaosztott pénzek eredetileg akár kampánycélokra is érkezhettek. Hozzátette: korábban felvetődött annak a gyanúja is, hogy a Városháza eladásával járó „jutalékot” is kampánycélokra akarták használni, ám az eladás végül nem valósult meg.

A módszer a régi, de a Lánchíd-pénzek visszaosztása egy befejezett projekt 

– nyomatékosította a politikus. Budai Gyula a lapnak gyanús körülménynek nevezte még, hogy Karácsony Gergelyék idején ötmilliárd forinttal megemelték a költségeit a Lánchíd felújításának. Csak nem azért, mert eleve azzal számoltak, hogy az a másfélmilliárd forint, ami a számlagyáras Vig Mór cégéhez került, az majd közvetítők útján visszakerül a főváros baloldali vezetéséhez? – tette fel a kérdést a fideszes képviselő. 

Kipakolhatott egy bennfentes 

Emlékezetes, hogy Budai Gyula azután fordult a Nemzeti Nyomozó Irodához (NNI), hogy levelet kapott egy hídpénzbotrányra rálátó forrástól. Ebben a nyilvánosság számára ismeretlen személy leírta: a számlagyáras ügyvéd,

Vig Mór a Mammut bevásárlóközpontnál található biztonsági cég irodájába járt „elszámolni” a fölvett készpénzzel,

méghozzá a vállalkozás vezetőjével. Vagyis az A–Híd Zrt. által az exügyvédnek átutalt másfél milliárd forint itt cserélhetett gazdát. Budai szerint a biztonsági cég kapcsolatban áll a felújítást végző A–Híd Zrt.-vel. A képviselő megjegyezte, hogy

a levélíró úgy tudja: a hídpénzből jelentős összegek kerültek a fővárosi baloldalhoz. 

A címadatok alapján a biztonsági cég nem lehet más, mint a Lövőház utca 7–9. szám alatt található Árgus-Security Vagyonvédelmi Kft. A biztonsági vállalkozás egyik tulajdonosa Apáthy Zoltán Endre, az ő édesapja pedig nem más, mint Apáthy Endre, akinek a családi érdekeltségébe tartozik az A–Híd Zrt. Amennyiben tehát igazak a bennfentes levélíró állításai, a Lánchíd-beruházásból „kimentett” pénzek az azt végző A–Híd tulajdonosi köréhez kerülhettek vissza. 

Onnan pedig a levélíró szerint a budapesti Városházán landoltak. 

Az A-Híd és a biztonsági cég egyelőre nem reagált a megkeresésekre.  

Karácsonyék védekezése megsemmisült 

Múlt hét pénteken a Kehi is közzétette a részjelentését, és sokatmondó pénzmozgásokat tárt fel a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. és a számlagyáras Vig Mór cége között. A dokumentum porrá zúzza Karácsonyék védekezését: a főváros balliberális vezetése ugyanis eddig azzal érvelt, hogy a renoválás és a kétes pénzmozgások között nincs időbeli egybeesés. Csakhogy

a Kehi egyértelműen rámutatott, hogy a másfél milliárd forint egésze a közbeszerzési eljárás alatt, 1,3 milliárd forint pedig a kivitelezési szerződés megkötése után került az A-Hídtól a számlagyáras exügyvéd cégéhez.

Bővebben ITT olvashat a részletekről!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK