Szalmonella az orvoskonferencián

Vágólapra másolva!
Táplálkozástudományi szakemberek, köztük orvosok, dietetikusok fertőződtek szalmonellával a múlt hét végi debreceni kongresszuson. Mivel a tünetek az elutazás napján illetve később jelentkeztek, a kongresszus idején senki nem gondolta, hogy fertőzött ételt fogyasztott. Az ezer résztvevő közül eddig húszan betegedtek meg.
Vágólapra másolva!

A Hajdú-Bihar Megyei Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a résztvevők névsora alapján értesítette a megyéket, hogy ellenőrizzék: az érintettek közül ki betegedett meg. A szakemberek az adatok összesítésével egy-másfél héten belül készülnek el - közölte a Népszabadsággal Ertner Sarolta Hajdú megyei helyettes tisztiorvos. Az ezer meghívottból mintegy húsz gyanús esetet találtak, az érintetteknél közvetlenül az elutazás előtt, illetve rögtön azután jelentkeztek a lázzal, hányással, hasmenéssel járó tünetek. Egy vendéget közvetlenül a rendezvényről szállítottak a megyei kórházba.

Egyelőre nem tudni, milyen étel okozhatta a fertőzést, de több ételfajtában is benne lehetett a baktérium. A rendezvény szponzorai maguk gondoskodtak az állófogadásokon, a kiállító standokon felkínált, zömében hidegkonyhai ételekről, a fogyasztott ételek között volt fagylalt is.

Az esetnek beláthatatlan járványügyi következményei is lehetnek, ha volt olyan fertőzött, akinél ugyan a tünetek nem jelentkeztek, de ő maga, tudtán kívül baktériumhordozóvá vált. Ebben az esetben elegendő lenne egy apró figyelmetlenség, és máris átadhatja a kórt saját betegeinek is azon az osztályon, ahol dolgozik - mondta a Népszabadságnak az egyik megbetegedett orvos.