Mesterséges intelligencia által generált virágokat tukmálnak rá a hiszékeny vevőkre

Vágólapra másolva!
A csalók mindig képesek a megújulásra, és a hiszékenyek kizsebelésére. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az egyik legújabb módszerük: a mesterséges intelligencia által generált hamis virágmagvakat adnak el.
Vágólapra másolva!

A mesterséges intelligenciát a technológiai fejlődés következő nagy dobásaként emlegetik, de jelenleg úgy tűnik, hogy tökéletes eszköz a csalók számára is, akik azokat a főleg idősebb korosztályba tartozó embereket próbálják ennek segítségével kihasználni, akik nem tudják megkülönböztetni a valódi és hamis dolgokat. 

Jelen esetben ne azokra a bonyolultabb csalási módszerekre gondoljunk, ahol a mesterséges intelligenciát arra használják, hogy valódi emberek arcát és hangját hamisítsák, és ne is a tökéletesnek tűnő digitális avatárokra. A csalók újabban egészen mélyre süllyedtek - még ha kreatív módon tették is ezt, 

arra használják a mesterséges intelligenciát, hogy macskaarcúnak tűnő hamis virágokat hozzanak létre, és ezek magvait árusítják

 az interneten a növényeket kedvelő, tanácstalan embereknek, méghozzá olyan népszerű e-kereskedelmi platformokon, mint az eBay és az Etsy.

Április 17-én egy "StorieSpot" nevű Facebook-felhasználó a National Geographic Wild Planet nevű népszerű csoportban rengeteg fotót tett közzé egy "macskaszemkáprázat" nevű virágról. Az aranyos külsejű virágok fekete szemekkel és orral macskaarcra hasonlítanak. Nem számított, hogy korábban senki sem hallott ilyen virágról, az emberek azonnal beleszerettek. A poszt csak a Facebookon több mint 80.000 lájkot és több tízezer megosztást kapott, és sok felhasználó arról érdeklődőtt, hogy hol lehet kapni a magvait. Egy buzgó rajongó pedig rá is bukkant számos legálisnak tűnő oldalra, ahol ilyen virágmagvakat árulnak csomagonként 15 és 30 dollár közötti áron. Azonban az esély arra, hogy a megrendelő meg is kapja a vágyott magvakat, egyenlő a nullával, hiszen az egész egy hatalmas átverés. 

A csalásokat leleplező Snopes oldal nemrégiben foglalkozott a "macskaszemkáprázat" őrülettel, és több változatát is megtalálta az interneten elérhető macskaszemű virágoknak, de 2024 előtt nem talált bizonyítékot a létezésükre. Némelyikük annyira hasonlít a macskákra, hogy nehéz elképzelni, hogy bárki is elhinné, hogy ezek valódi virágok, de tekintve, hogy valaki vette a fáradságot, és profinak tűnő online magboltokat hozott létre, hogy eladja őket, biztosan profitábilis üzletnek gondolja.