Akár börtönbe is kerülhet, aki homokot lop el ezekről a csodás strandokról

Vágólapra másolva!
Idén már több turistát is elkaptak, akik homokot, köveket és különféle régészeti maradványokat loptak el Szardíniáról. A turisták évek óta annak ellenére fosztogatják az olaszországi sziget strandjainak természeti kincseit, hogy komoly bírsággal kell számolniuk.
Vágólapra másolva!

A hatóságok nemrég elfogtak egy francia látogatót, aki cseppköveket és kagylókat próbált meg hazavinni, míg egy német család egy kilónyi követ szedett össze a tengerfenékről szuvenírként.

Szardínia fehér homokos strandjai világhírűek, de a partról vagy a tengerből származó homok, kavicsok, kövek vagy kagylók elvitele háromezer euróig (1,2 millió forintig) terjedő bírsággal büntetendő. 

A szabályszegők akár börtönbüntetésre is számíthatnak, ha elítélik őket lopás vádjával, merthogy súlyosbító körülményként ebben az esetben közérdekű vagyontárgyat tulajdonítanak el.

A homok és a kavicsok ellopása komoly ökológiai következményekkel járhat. „A Szardíniára látogatók csupán egy töredéke tölti az idejét azzal, hogy fejenként akár negyven kilogramm homokot is kiásson” – mondja Pierluigi Cocco szardíniai környezetvédelmi szakember. „De ha ennek a mennyiségnek a felét megszorozzuk az évi egymillió turista öt százalékával, az néhány év alatt jelentősen hozzájárulna a strandok csökkenéséhez”.

A Roadster felidézi, hogy 2021-ben például a „Szardínia kirabolt és kifosztott” nevű kampánycsoport becslése szerint augusztus közepéig legalább hat tonna homokot vittek el a sziget strandjairól. "Talán azért csinálják, hogy irigykedjenek rájuk a barátaik, vagy, hogy otthon újra átéljék a nyaralás pillanatait, esetleg azért, mert jól jön az akvárium aljára."

Szardínia
Szardínia csodálatos strandjai világhírűek
Fotó: Shutterstock/Copyright (c) 2018 Alexandra Suslova 

Már 1 euróért lehet ingatlant bérelni Szardínián

Ha valaki tud otthonról dolgozni, és szívesen vállalja, hogy hozzájárul a helyi közösség életéhez oly módon, hogy előadások, tanfolyamok vagy projektek formájában megosztja a tudását a helyiekkel, akkor cserébe potom pénzért, azaz havi egy euróért bérelhet lakást az egyik faluban.

Ez a falu a Szardínia szívében lévő Ollolai, amely korábban az egyike volt annak a három szardíniai településnek, amely meghirdette az ún. egyeurós programot. Ennek keretében régi, rossz állapotú házakhoz lehetett hozzájutni jelképes összegért az ingatlan felújításáért és újrahasznosításáért cserébe. De a települések nemcsak az épített örökség megőrzése érdekében hirdették meg a programot, hanem azzal a céllal is, hogy újra életet leheljenek az elnéptelenedő falvakba.

Az utóbbi cél elérését célozza Ollolai azt a különleges akcióját, amelyben 50 lakást kínál bérlésre egy euróért.

A lakásokat legfeljebb öt évre adják bérbe havi egy euróért, ezután piaci bérleti díjak lépnek érvénybe.

A workfromollolai.com weboldalon keresztül lehet jelentkezni, meg kell adni az elérhetőséget, egy linket az önéletrajzhoz, egy kezdési időpontot és egy bemutatkozást. A kiválasztott jelölteket interjúra invitálják, amelyen többek között arról is kérdezik őket, hogy miért akarnak a faluba költözni és milyen projekteket szeretnének ott megvalósítani.