A jogosítványon kívül mást is elvesznek a részeg sofőröktől

Vágólapra másolva!
Nemcsak a jogosítványt, a biztosítást is bukhatják azok, akik részegen ülnek a volán mögé. Szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy amennyiben a részeg sofőr balesetet is okoz, a vezetői engedélye mellett a biztosítási fedezetet is elveszítheti.
Vágólapra másolva!

A fokozott rendőri ellenőrzésnek ellenére, húsvétkor továbbra is sokan ülnek részegen a volán mögé.

A BRFK korábbi tájékoztatása szerint tavaly húsvétkor csak a fővárosban 122 ittas vezetővel szemben intézkedtek.

A KSH előzetes adatai szerint továbbra is súlyos probléma az ittas közlekedés: 2023-ban 1039 esetben okozott ittas személy személyi sérüléssel járó balesetet, ez az összes sérüléssel járó balesetnek a 8 százalékát teszi ki. Ezeknek a balesetek közel kétharmadát kocsival okozták, a többi esetben főként motorral vagy biciklivel. 

alkohol, vezető, ittas vezetés, ittasvezetés, illusztráció
Soha ne üljön alkoholfogyasztás után a volán mögé, a saját és mások életét is veszélyezteti vele! (illusztráció)
Fotó: Northfoto/Wavebreak Media LTD

Mindent elveszíthet az ittas vezető

Személyi sérüléssel járó baleset okozása esetén a vétkes fél nem csupán a jogosítványát veszítheti el, hanem a szabadságát is – emeli ki közleményében az Insura.hu biztosításközvetítő portál. Számolni kell azzal is, hogy akár személyi sérülés, akár csupán kár keletkezett, az ittas vezető nem számíthat biztosítói kártérítésre sem.

Hiába kötöttek bármilyen jó cascobiztosítást az ittasan kárt okozó vezető járművére, a biztosítási feltételek 0,8 ezrelék feletti véralkoholszint felett szinte minden esetben kizárják a kártérítést

 – hívja fel a figyelmet dr. Kozma Gábor, a portál vezérigazgatója, aki elmondta azt is: a kötelező biztosítás (kgfb) pedig térít ugyan a vétlen károsultaknak, de ezt az összeget vagy annak egy részét, a biztosító utólag szintén behajtja a károkozón.

A jogszabály szerint a kifizetett kártérítéseket 5 millió forintig követelheti vissza a biztosító a vezetőtől, ha az autót alkoholos befolyásoltság alatt, vagy vezetési képességre hátrányosan ható szertől befolyásolt állapotban vezette. 

Rosszabb, ha nincs kgfb

Még súlyosabb a helyzet, ha az ittasan vezetett járműre nem is kötöttek kgfb-t. 

Ebben az esetben a vétlen fél számára a Magyar Biztosítók Szövetsége által kezelt kártalanítási számla nyújt kártérítést a vétlen fél számára, majd ezt az összeget teljes egészében behajtja a biztosítással nem rendelkező autó üzembentartóján. 

Autók Budapesten
A kgfb sem ad fedezetet akkor, ha a balesetet okozó ittasan vezet (illusztráció)
Fotó: Csudai Sándor / Origo

A rendőrség a húsvéti hétvége közeledtével arra hívja fel a figyelmet, hogy az ország útjain a megszokottnál sűrűbb forgalomra, és jó eséllyel egyre több biciklisre és motorosra lehet számítani.  Az autósokat és a más eszközökön közlekedőket is fokozott óvatosságra, nagyobb figyelemre kérik.

"Azt le kell szögezni, hogy mindegy milyen gépjárművet vezetünk, az alkohol fogyasztása tilos!"

– írják. Hozzáteszik: az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy évről évre egyre kevesebben ugyan, de még mindig vannak olyanok, akik figyelmen kívül hagyják az alkoholfogyasztás melletti gépjárművezetés tilalmát és veszélyeit. Ezzel mind maguk, mind mások életét és testi épségét veszélyeztetik. 

Húsvétkor se legyen senki könnyelmű és felelőtlen, mert életek múlhatnak rajta!  

"Ha vezet, ne igyon alkoholt, és ne üljön be olyan járművezető mellé, aki alkoholt fogyasztott! Ne adja kölcsön a járművét olyan személynek, aki nem józan! Ha ön a vendéglátó, a sofőrt soha ne kínálja alkohollal!"

– kéri a rendőrség, arra is felhívva a figyelmet, hogy ugyanúgy ügyelni kell a jármű sebességének megválasztására, a sebességhatárok, az út- és látási viszonyoknak megfelelően.