Riasztást adott ki a Nébih egy népszerű szószra

chili szósz csili afrodiziákum
A csili paprika – vagy egyáltalán bármilyen erős paprika – capsaicint tartalmaz. Ez az anyag felelős a csípős ízért; serkenti az idegvégződést a nyelven és a nyálkahártyán. Fűszeres, erős ételek fogyasztásakor endorfinok szabadulnak fel, de orgazmus alkalmával is ugyanez az anyag termelődik a szervezetben.
Vágólapra másolva!
Az Enrico Food visszahívja a forgalomból a Bertolli Calabrese Pesto szósz terméket, annak veszélyes összetevője miatt. 
Vágólapra másolva!

A Nébih kéri a mustárra érzékeny vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!

Bejelentő: Maresi Foodbroker Kft. (Budapest)

Termék megnevezése: Bertolli Pesto Calabrese szósz piros paprikával, ricottával és extra szűz olívaolajjal, 185 g

Márka: Bertolli

A termék eredete: Olaszország

Bertolli Pesto Calabrese szósz piros paprikával, ricottával és extra szűz olívaolajjal Forrás: Nébih

Probléma jellege: nem jelölt mustár allergén

Minőségmegőrzési idő: 02/2024

Tételszám: LF 043 GTI

Kiszerelés: 185 g

Forgalmazó: Maresi Foodbroker Kft. (Budapest)

Allergénnek nevezünk minden olyan anyagot, amely szervezetünkben túlérzékenységi, azaz allergiás reakciót válthat ki. Az allergiás reakció, az immunrendszer nem megfelelő válasza, mely során szervezetünkre egyébként veszélyt nem jelentő anyag ellen ellenanyagot termel. Az Európai Unióban jogszabály írja élő, hogy az élelmiszerek címkéjén fel kell tüntetni a leggyakrabban allergiát vagy intoleranciát okozó összetevőket, azaz: glutént tartalmazó gabonaféléket; rákféléket; tojást , halat, földimogyorót, szóját, tejet, dióféléket (mandula, kesudió, pekándió, brazil dió, pisztácia, makadámia vagy queenslandi dió), zellert, mustárt, szezámmagot, kén-dioxidot ill. szulfitokat, csillagfürtöt, puhatestűeket. Túlérzékenységi reakciót legtöbbször fehérjék, és csak az arra érzékeny egyénekben idéznek elő. Az immunválasz lehet azonnali vagy késleltetett reakció, az élelmiszer allergiák nagy része azonnali. Az allergia leggyakrabban bőrtünetek (kiütés, pirosodás, ekcéma), légzőszervi tünetek (orrfolyás, asztma, rhinitis) és emésztőrendszeri tünetek (hasmenés, puffadás) formájában jelentkezik. Azonnali allergiák esetében a tünetek az élelmiszer elfogyasztása után azonnal, vagy legfeljebb 2 órán belül kialakulnak, amelyek egy enyhe csalánkiütés vagy akár a legsúlyosabb, anafilaxiás roham formájában is jelentkezhetnek. Késleltetett immunreakció az élelmiszer elfogyasztása után 2-48 órán belül jelentkezik, ilyen például a cöliákia (lisztérzékenység). Ismert bizonyos allergének keresztreakciója is, amikor egy adott élelmiszerre érzékeny egyén egy másik élelmiszer elfogyasztása után is allergiás tüneteket tapasztal. Pl. a parlagfűre allergiásoknál sok esetben görögdinnye fogyasztásakor jelenik meg a keresztallergia. Az élelmiszerallergia egyetlen hatékony kezelése egyelőre egy olyan diéta betartatása, mely az étrendből kizárja az allergiát kiváltó élelmiszert.