Vágólapra másolva!
Ha Sebastian Vettellel valaha is összekapnának, abba a konfliktusba nem a média hajszolná bele – mondta az Origónak Daniel Ricciardo, a Red Bull ausztrál újonca, aki hat futam után átvette a vezetést a négyszeres világbajnoktól. Elődjétől, Mark Webbertől azt a tanácsot kapta, hogy ne változzon meg, és ne akarjon más lenni, mint aki, mert a Red Bull nem véletlenül választotta őt.
Ricciardo Barcelonában, ahol először jutott fel hivatalosan is a dobogóra, miután ausztráliai 2. helyétől utólag megfosztották Forrás: Red Bull

Mire vagy a legbüszkébb ebben a szezonban? Mit tartasz a legnagyobb teljesítményének azóta, hogy csatlakozott a Red Bullhoz? (Az interjú még a Kanadai Nagydíj előtt készült.)

Nem szeretnék szomorúnak hangzani, de a melbourne-i futamra vagyok a legbüszkébb. Nagyszerű volt a dobogón kezdeni az évet, még akkor is, ha az eredményemet végül törölték. Odatettük magunkat, majdnem elcsíptük a pole-t, aztán nyilván minden tőlünk telhetőt megtettünk a verseny alatt, és megszereztük a második helyet. Megmutattuk, hogy mire vagyunk képesek. Pont így akartam csinálni.

Sokakat meglephetett, hogy milyen jól kezeled a nyomást egy világbajnok csapatban, az új szerepedben legalább is nagyon lazának tűnsz. Van valami titkos módszered erre, dolgozol esetleg sportpszichológussal, vagy használsz valamilyen speciális mentális technikát?

Igazából nincs titok. Sokat dolgozunk együtt a személyi edzőmmel, Stuarttal, de nem használunk semmilyen tudományos módszert. Ennek az egésznek a jó részét az évek során tanultuk meg, benne van az az általános tudás is, amelyet idővel összegyűjtöttünk, és alkalmaztunk a különböző helyzetekre. A legtöbb esetben egészen alapvető elméletekre támaszkodunk. Az hiszem, ez a téma sokszor túlságosan is magával ragadja az embereket, és próbálnak nagyon tudományosan közelíteni hozzá, de mi inkább egyszerűen fogjuk fel. Nálunk ez működik.

Kaptál valamilyen tanácsot Mark Webbertől, mielőtt átvetted a helyét a Red Bullnál?

Másoknak valószínűleg nem mond sokat, de nekem rengeteget jelentett a tanácsa. Azt mondta: „Ne változz meg. Azzal érdemelted ki ezt a helyet, amit eddig csináltál, úgyhogy ne próbálj meg mostantól más ember vagy más versenyző lenni. Csak fejlődj tovább a Forma-1-es környezetben, ahogy eddig. A csapat segít majd megtenni a következő lépést, szóval egyszerűen hagyd, hogy megtörténjen”.

Nagyon sok szabály megváltozott az idei szezonban. Melyik a legbosszantóbb, és melyikkel jártál jól?

Bizonyos szempontból az egész üzemanyag takarékoskodáshoz kicsit nehéz alkalmazkodni, mert könnyen felboríthatja az verseny ritmusát. Egyes körökben spórolni kell az üzemanyaggal, más körökben nem. A legjobb: az extra gumiszett az első szabadedzésen, és az, hogy már az első fél órában ki lehet menni vele a pályára, ami nemcsak nekünk jó, hanem a szurkolóknak is.

Vettellel nem nehéz kijönnie Forrás: Red Bull

Mostanában sok kérdést kapsz Vettelről, hogy együtt reggeliznek-e, és milyen a viszonyotok. Mennyire nehéz kitartani egy korrekt kapcsolat mellett, amikor nagyon sokan inkább a konfliktusra kíváncsiak a két Red Bull-pilóta között?

Nem igazán nehéz. Azt hiszem, az emberek mindig megpróbálnak valamilyen sztorit összehozni, de végső soron én tudom, hogy Seb milyen, és ha valaha is bosszantani akarnánk egymást, akkor az közvetlenül kettőnk között történne, nem abból eredne, hogy mit mondott a média. Nem hiszem, hogy a hozzáállásunk egymáshoz valaha is megváltozik.

Háromszoros világbajnok honfitársad, Jack Brabham nem sokkal a Monacói Nagydíj előtt halt meg 88 éves korában. Van valamilyen különleges emléked róla?

Van, igen. Gyerekként látogattam meg a Whitemen Parkban, amikor Perthben voltam. Kicsi voltam, talán hatéves lehettem, és abban a korban ismertem ugyan a nevét, de sokat még nem tudtam róla, viszont apa azt mondta: „Gyerünk, készítsünk vele egy közös képet! Nagyon boldoggá tennél, ha lenne egy fotónk vele”. Így aztán a húgommal oda mentünk hozzá, és készült rólunk egy közös kép. Azt hiszem, ez az első emlékem róla.

Sokan tudják, mit tett le az asztalra versenyzőként és csapattulajdonosként is. Valaki azt mondta, valószínűleg már soha, senki sem lesz világbajnok versenyzőként és csapattulajdonosként is. Ezzel teljesen egyetértek. Olyan lenne, mintha az enyém lenne a Red Bull Racing, és aztán megnyerném nekik a világbajnokságot is. Szóval nagyon sok tisztelet illeti meg őt és a karrierjét is.

Daniel Ricciardo portréja itt olvasható.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!