Társoldalunk:

Élő közvetítésünk a Japán Nagydíj első szabadedzéséről

2023.09.22., 04:12
rendezés

A szingapúri versenyhétvége után maradt Ázsiában a mezőny, ám Szuzukában nappali program vár a pilótákra. A tavalyi Japán Nagydíjat az időjárás és a világbajnoki cím kaotikus módon történő bebiztosítása is emlékezetessé tette, de az idei hétvége is izgalmasnak ígérkezik. Efelé tehetik meg a versenyzők az első lépést a kezdeti gyakorláson. Kövesse velünk az eseményeket!

Percről percre tudósításunk az eredménytáblázat alatt olvasható.

Wiszt Péter
04:05

Villanyfény helyett napfény

Köszöntjük Olvasóinkat a Japán Nagydíj első szabadedzésének élő közvetítésében! A szingapúri versenyhétvége után maradt Ázsiában a mezőny, ám Szuzukában már nappali program vár a pilótákra, ez pedig magyar idő szerint hajnali eseményeket jelent.

Wiszt Péter
04:08

Ilyen korán még sosem kellett kelni

No, nem napon belül, hanem a Japán Nagydíjat illetően. Ez a szeptember 22-24-i dátum ugyanis az eddigi 32 szuzukai nagydíj mindegyikénél korábbi dátumot jelent.

Wiszt Péter
04:12

Vettel visszatérése

A hévége eddigi hőse a környezetvédelmet támogató Sebastian Vettel volt, aki többek között az új, sárga-fekete kerékvetőket is bemutatta a szuzukai pályán. További nagyobb változás, hogy a 3-as és 4-es kanyar között, és a 7-es kanyarban is újraaszfaltozták a pályát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Wiszt Péter
04:17

Különleges fejvédők Japánban

Többen is különleges sisakfestéssel készültek a szuzukai versenyhétvégére, így Verstappen, Ocon, Alonso és Hamilton fejvédőjére is érdemes egy pillantást vetni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Wiszt Péter
04:21

Ismét (majdnem) teljes a rajtrács

A szingapúri időmérőn balesetet szenvedett Lance Stroll visszatért, Daniel Ricciardo viszont továbbra is hiányzik a mezőnyből.

Wiszt Péter
04:25

Ilyenek a körülmények

Előzetesen a pénteki edzésekre 40 százalék esélyt jósoltak a csapadékra, és most sem lehet kizárni, hogy megérkezik az eső a következő órában. Jelenleg még szárazak a körülmények, 28 fokos levegőben, 37 fokos aszfalton és 74 %-os páratartalomban kezdik meg az edzést a pilóták.

Wiszt Péter
04:28

Extra feladat a mezőnynek

Új, a Pirelli jövő évre tervezett C2-es gumijait is kipróbálhatják a csapatok a pénteki szabadedzéseken, így kettővel több szett gumit használhatnak.

Wiszt Péter
04:31

Verstappen vezetésével kezdődött az edzés

A holland gurult ki elsőjént a bokszból, de az első percben már a mezőny fele követte. A többség tesztgumikon van, a két Red Bull viszont például kemény keverékű abroncsokon kezdett.

Wiszt Péter
04:36

1,5 másodperc különbség az élen

Mindenki bemutatkozott már a pályán a szuzukai közönségnek. Verstappen 1:33,719-cel kezd a keményeken, ezzel bő 1,5 másodperccel gyorsabb volt mindenkinél a nyitó körével.

Wiszt Péter
04:40

A McLarenek zárkóznak

1:33,354-re javított Verstappen az élen, mögötte Piastri és Norris. A két Red Bullon kívül Hülkenberg van keményeken, az Alfák és a McLarenek pedig közepeseken, a többiek tesztgumikon.

Wiszt Péter
04:45

Elképesztő fölény

Verstappen a tesztgumikon három lila szektorral javított, az 1:32,597-es ideje 1,3 másodperccel jobb a második helyen álló Pérezénél. Albon, Stroll és Cunoda a bokszban ül úgy, hogy nekik még nincs mért idejük.

Wiszt Péter
04:49

Alonso!

Közepeseken bejött 7 tizedre Verstappenhez képest, így egy nagy üres részben áll a két Red Bull között. A Ferrarik továbbra is a tesztgumikon köröznek.

Wiszt Péter
04:53

Hazai boldogság

Jelenleg egyedül Cunoda van a pályán, ennek örülhetnek a japánok. Stroll az egyetlen, akinek továbbra sincs mért ideje.

Wiszt Péter
04:56

Nagy változások a Red Bullnál

Megérkezett a jelentés, miszerint több pilótánál is cseréltek motorelemeket, a legtöbb módosítás viszont Verstappent és Pérezt érinti. Hamilton és Stroll autójában váltót is cseréltek. Ugyanakkor ezekért még senki nem kap büntetést.

Wiszt Péter
05:00

Bizonyít az Aston Martin és a Mercedes

Verstappen mögött Alonso, Hamilton, Stroll és Russell jelenleg a sorrend – utóbbi négy pilóta közepes gumikon autózott gyors kört. A két Ferrari a bokszban, a tesztelésnek várhatóan részükről vége.

Wiszt Péter
05:04

Előkerültek a lágyak

A két Haas és a két Red Bull mutatja meg, hogy hogyan működnek a lágyak Szuzukában. Pérez fel is jött a második helyre, Verstappen pedig két lila szektorral tovább javított, 1:31,647-re.

Wiszt Péter
05:07

A Ferrarik első villanása

A két Ferrarira is felkerültek a lágy gumik, fel is léptek a 2-3. helyre. Igaz, Sainz lemaradása 6 tized, Leclerc-é 1 másodperc.

Wiszt Péter
05:11

Megérkezett az eső?

Lawson azt jelenti, hogy szemerkélő esőt érzékelt. Közben Alonso a két Ferrari közé lépett előre, Albon pedig az ötödik.

Wiszt Péter
05:15

Hamiltonék nem sietnek

A dobogóért harcoló csapatok közül a Mercedesek és a McLarenek még nem próbálták ki a lágyakat, pedig már beléptünk az utolsó negyed órába.

Wiszt Péter
05:20

Megőrülnek a hazaiak

Cunoda a negyedik helyre lépett előre, Alonsót is megelőzve, Verstappenhez képest másodpercen belülre kerülve. Norris pedig a tesztgumikon tud ott lenni a hatodik helyen.

Wiszt Péter
05:24

A Mercedes tartalékol

Hamilton és Russell is kijött a bokszból, de mindketten közepeseken, így a lágyakat az első edzésen ők nem próbálják ki. Az utóbbi percekben nem történtek javítások, továbbra is Verstappen, Sainz, Leclerc és Cunoda van másodpercen belül az élen.

Wiszt Péter
05:27

Egyre jobban esik

A javítások hiányát az is magyarázhatja, hogy egyre jobban esik az eső. Ez a gumiválasztásban még nem jelentkezik, de vélhetően a pálya gyorsaságát befolyásolja.

Wiszt Péter
05:31

A McLarenek váratlan húzása

Hiába az egyre intenzívebb eső, Norris és Piastri is javítani tudott. Verstappen, Sainz, Norris, Leclerc, Cunoda lett az első öt sorrendje.
Most megköszönjük a figyelmüket, az összefoglalóval hamarosan, a második edzéssel 8 órától jelentkezünk!

Még több bejegyzés