Társoldalunk:

Élő közvetítésünk a Szingapúri Nagydíj első szabadedzéséről

2023.09.15., 11:15
rendezés

Véget ért a Forma–1-es versenynaptár európai része, a hétvégén már Szingapúrban, villanyfényes körülmények között versenyez a mezőny. A közelmúltban domináló Max Verstappen az ázsiai országban még sosem tudott nyerni, az első szabadedzésen viszont megteheti efelé az előkészületeket. Kövesse velünk a megváltozott pályán rendezett első gyakorlás eseményeit!

Percről percre tudósításunk az eredménytáblázat alatt olvasható.

Wiszt Péter
11:12

Ázsiában folytatják

Köszöntjük Olvasóinkat a Szingapúri Nagydíj első szabadedzésének élő közvetítésében! A hétvégén már Ázsiában, villanyfényes körülmények között versenyez a mezőny. A közelmúltban domináló Max Verstappen Szingapúrban még sosem tudott nyerni, az első szabadedzésen viszont megteheti efelé az első lépéseket.

A legérdekesebb cikkeink az elmúlt napokból

Wiszt Péter
11:16

Így változtatták meg a szingapúri pályát

A pálya egyes szakaszait újraaszfaltozták, de még nagyobb különbség, hogy a Marina Bay Street Circuit mellett 2026-ig stadionépítés zajlik, így addig az (eddigi) 16-ostól a 19-es kanyarig nem lehet használni az elmúlt években megszokott F1-es pályát. A célegyenes előtti részt így átalakították, a négy kanyar közti részt kiegyenesítették, ami mindenkinek újdonság lesz az utcai pályán.

Wiszt Péter
11:19

Felismerhetetlen lett az új külső

Ha nem tudnánk, hogy a Williams új festést kapott, azt hihetnénk, hogy egy új csapat is nevezett a Szingapúri Nagydíjra.

Wiszt Péter
11:20

Pérez különleges hétvégéje

A mexikói a 250. F1-es futamán fog rajthoz állni vasárnap, ennek apropóján pedig Pérez egy különleges, erre utaló és mexikói motívumokkal teli sisakfestéssel fog versenyezni a hétvégén.

Wiszt Péter
11:24

Az időjárásról

Előzetesen a pénteki két szabadedzés idején 10 százalék volt az esély az esőzésre, szombat és vasárnap délelőtt viszont nagyobb valószínűséggel várható csapadék. Ugyanakkor várhatóan egyik etapon sem kell majd esőben versenyezniük a pilótáknak.

Szingapúrban helyi idő szerint este fél 6-hoz közeledve 32 fokos a levegő hőmérséklete, és valóban eléggé valószínűtlen, hogy a következő egy órában megérkezik az eső.

Wiszt Péter
11:27

Virágok között

Nem mindennapi a szingapúri paddock kinézete.

Wiszt Péter
11:31

Elindult a takarítás

A még részben napfényben kezdődő első edzés nagy része a pálya letisztításával, pontosabban inkább felgumizásával telhet, hiszen Szingapúrban ezt a betétsorozatok sem segítik a Forma–1 mezőnyének. A mezőny fele egy perc után tehát máris a pályán.

Wiszt Péter
11:32

Egy csapat különcködik

A többség kemény keverékű gumikkal kezd, de néhányan közepeseken indítottak. A Wiliams pilótáin kívül mindenki már a pályán.

Wiszt Péter
11:35

Alonso hibája

A spanyol lecsúszott a pályáról, de jó helyen, így nem sérült az autója. Norris is kisodródott picit, de így is a McLaren britje vezet jelenleg.

Wiszt Péter
11:37

Füstszag

Csou érez valami füstszagot az Alfa Romeójában, a csapat utánanéz, mi lehet a gond.

Wiszt Péter
11:41

Visszafogott Red Bull-kezdés

Norris, a Ferrarik és Hamilton is megelőzi a Verstappen-Pérez párost tíz perc után. A mexikói szerint az ülése túl alacsonyra lett állítva, ez is közrejátszhat.

Wiszt Péter
11:45

Alonsóéknál nagy lehet a gond

A két Ferrari keményeken átugrott Norrison, így Leclerc-Sainz az első két hely sorrendje. Az Aston Martinok a bokszban és jó ideje javítgatják mindkét autót, miközben a többiek szorgosan köröznek.

Wiszt Péter
11:49

Foghatónak tűnik a Red Bull

Pérez után Verstappen sincs megelégedve az autó beállításaival. Húsz perc után úgy tűnik, a Red Bull nem kezdi magabiztosan a hétvégét, de még nagyon messze a lényegi rész.

Hamilton közben 22 ezredes előnnyel Sainz elé, az élre került.

Wiszt Péter
11:53

Bevált a fejlesztés

Norris nagy fejlesztéseken átesett autója egyelőre jónak tűnik, bő fél másodperccel került az élre közepes gumikon. Mögötte most Leclerc és Pérez a sorrend, de ez folyamatosan változik. Noha most úgy tűnik, jön egy kis szünet, hiszen a legtöbben visszatérnek a bokszba a beállítások módosítása végett.

Wiszt Péter
11:56

A Ferrarinál sincs minden rendben

Leclerc is panaszkodott a rádióban, ő a fékekre. Russell közben bejött Norris és a monacói közé, a mezőnyben továbbra is a kemény keverékű gumik a jellemzőek.

Wiszt Péter
11:59

Francia előrelépés

Pierre Gasly elsőként próbálta ki a lágy gumikat, egyből fel is ugrott a 2. helyre egy 1:24,980-as idővel.

Wiszt Péter
12:04

Sárga zászló egy állat miatt

Szingapúrban nem ritka a gyíkok megjelenése, most is megjelenik egy a pályán, ahogy Verstappen mérnöke nevezte, "Godzilla gyermekei" közül.

Wiszt Péter
12:09

Teljes átalakulás

A zöld zászló megjelenése után sorra érkeznek a javítások a lágy gumikon. Norris ettől függetlenül továbbra is vezet, hiszen a 1:33,522-es idejénél senki nem tud gyorsabb lenni. A két Red Bull jelenleg nincs a legjobb tízben, de ők még nem tettek mért kört lágyakon.

Wiszt Péter
12:12

Hírek érkeztek Mick Schumacherről

Sajtóértesülés szerint az év végén távozhat a Forma-1-es világbajnoki sorozatból Mick Schumacher, a hétszeres vb-győztes legendás Michael Schumacher fia, aki jelenleg a Mercedes istálló teszt- és tartalékversenyzőjeként tevékenykedik.

Wiszt Péter
12:17

Kisípolták, hogy minek minősítették Pérezt

Russell panaszkodott Pérezre, aki némileg feltartotta őt.
Leclerc, Verstappen, Norris, Hamilton, Russell, Pérez, Sainz, Cunoda, Ocon és Gasly az első tíz sorrendje negyed órával az edzés vége előtt.

Wiszt Péter
12:18

Megint egy állat okoz problémát

Egy másik(?) gyík újabb sárga zászlós fázist okozott, de ő most gyorsabban elhagyta a pályát.

Wiszt Péter
12:22

78 ezred a különbség

Leclerc ennyivel vezet Sainz előtt. Mögöttük Verstappen áll, aki jelenleg kemény gumikon köröz.

Wiszt Péter
12:26

Stílusos zárás

Egy újabb gyík, egy újabb sárga zászló...

Wiszt Péter
12:31

Ferrari-boldogság

Leclerc és Sainz az első két helyen zárta a szingapúri nyitányt, amelyen szinte minden élcsapat pilótáinak akadtak problémái. Verstappen, Norris és Hamilton zárt még az első ötben.

Wiszt Péter
12:32

Már teljes sötétben jön a folytatás

Nagyon mások lesznek a körülmények a folytatásban, és nemcsak a felgumizott pálya, hanem az időjárás miatt is. Most megköszönjük a figyelmüket, az összefoglalóval hamarosan, a második edzéssel 15 órától jelentkezünk!

Még több bejegyzés