Társoldalunk:

Élő közvetítésünk az Azeri Nagydíj sprintkvalifikációjáról

2023.04.29., 10:26
rendezés

A bakui versenyhétvégén ezúttal a sprintfutamra kvalifikáló újabb időmérő következik, amelynek a harmadik szakaszából két pilóta máris kizárta magát az egyedi szabályok miatt. Pénteken a Ferrari megmutatta az erősségét, de most egy még rövidebb és különlegesebb etap következik, ráadásul más időjárási körülmények között, így átalakulhatnak az erőviszonyok. Kövesse velünk az eseményeket!

Percről percre tudósításunk az eredménytáblázat alatt olvasható.

GPHírek
10:17

Történelmi etap következik

Köszöntjük Olvasóinkat az Azeri Nagydíj sprintkvalifikációjának élő közvetítésében! A Charles Leclerc által megnyert pénteki időmérő után ismét az egykörös tempók kerülnek előtérbe, ezúttal azonban különleges, történelmi szabályokkal és rövidebb idő alatt dől el a délutáni sprintfutam rajtsorrendje.

A pénteki események

GPHírek
10:19

A szabályokról

A három etap a megszokott 18-15-12 perc helyett 12-10-8 perc hosszúságú lesz. Az első két etapon kötelezően egy új szett közepes abroncsot kell használni, az SQ3-ban pedig kötelezően egy új szett lágyat. Utóbbi szabálynak köszönhetően Lando Norris és Cunoda Juki ha be is jut a harmadik etapba, ott biztosan nem indulhat el, hiszen pénteken már az összes lágy gumiszettjüket használták. A mostani sprintkvalifikáció végeredménye dönti el a 15:30-kor induló sprintfutam rajtsorrendjét.

GPHírek
10:22

Egyetlen hiba is végzetes lehet

Pénteken a Ferrari megmutatta az erősségét, és pole-t ért el, de most a szabályok és a kevés idő miatt nem fér bele egyetlen hiba sem a szűk pályán – márpedig tegnap volt belőle bőven. Ráadásul az időjárási körülmények, legalábbis a fényviszonyok is mások, hiszen nem naplementében kell körözniük, mint az időmérőn.

GPHírek
10:26

Meglepett Leclerc, értetlen Mercedes

A pályafutása 19. pole-ját szerző monacói nem várt pole pozíciót magától, a Red Bull-pilóták felemásan értékelték az időmérőt, míg a Mercedesnek kisebb pofon volt a pénteki eredmény.

Az időmérőt követő nyilatkozatok

GPHírek
10:30

Megkezdődött a történelmi esemény!

Már sorba álltak a legtöbb autó a bokszkijáratnál, de végre elindult az SQ1, azaz az első 12 perc, amelyen mindenkit új, közepes gumikon láthatunk majd.

GPHírek
10:33

Nem vár ki senki feleslegesen

Két perc után már mindenki a 48 fok hőmérsékletű pályán, de ez nem meglepő, hiszen nincs értelme húzni az időt. Hamarosan megérkeznek az első mért körök.

GPHírek
10:36

Segítik egymást a csapattársak

Több csapatnál is szélárnyékot biztosít az egyik pilóta a másiknak, így Hamilton sokáig az élen állt Russellnek köszönhetően, de Leclerc és Verstappen több mint egy másodperccel gyorsabb volt a britnél.

GPHírek
10:37

Az egyik újonc elszállt

Piastri teljesen elfékezte a gumijait a hármas kanyarban, de legalább a fal helyett a bukótérben végezte. Bottasnak még nincs mért ideje, Csou és De Vries pedig az ausztrálhoz hasonlóan elrontotta az első körét.

GPHírek
10:38

Megvillant a leggyengébb csapat is

Leclerc és Verstappen mögé a két Williams zárkózott – melegednek a közepesek.

GPHírek
10:41

Nagy a különbség a csapatokon belül

Hamilton ugrott fel 2 ezreddel Verstappen elé a második gyors körével, ám a holland visszaelőzött. Sainz, Russell és Pérez nem remekel, de stabilan továbbjutó helyen állnak. Még egy kör fér bele mindenkinek.

GPHírek
10:42

Piros zászlóval ér véget az első szakasz!

Sargeant a falban – továbbjutott, de összetörte az autóját. Így pedig mindenkinek az utolsó körét tönkretette.

GPHírek
10:43

Csúnyán összetört az autó

Sargeant 11.-ként jutott tovább, de így az SQ2-ben már nem lesz ott. Csou, Bottas, Cunoda, Gasly és De Vries búcsúzott, Piastri pedig még az elfékezése ellenére is továbbment az SQ2-be.

GPHírek
10:45

Mutatjuk a balesetet

GPHírek
10:48

Biztató a Ferrari tempója

Leclerc 468 ezreddel volt gyorsabb Verstappennél és 741 ezreddel előzte meg Hamiltont. A közepeseken is jól néz ki tehát a Ferrari.

GPHírek
10:50

Ekkor folytatjuk

Cunoda alig néhány méterrel a célvonal előtt járt, amikor a piros zászlót belengették, így érthető módon nagyon ideges volt az emiatt búcsúzó japán. A faljavítás miatt közben biztosan kell még néhány perc, amíg folytatódik a sprintkvalifikáció – egészen pontosan 10:53-kor.

GPHírek
10:53

Biztosra mennek Verstappenék

A Red Bullok vezetésével lódult ki a mezőny a pályára, megkezdődött a 10 perces SQ2.

GPHírek
10:55

Menekülnek a forgalom elől

Megrohamozták a pályát Sargeant kivételével a pilóták, hiszen 2, maximum 3 valóban gyors kör fér bele mindenkinek. És akkor reménykedni kell, hogy nem kerülnek forgalomba és nem lesz piros zászló.

GPHírek
10:58

Óriási Verstappen-fölény

Ezúttal a holland van 4 tizeddel a második Leclerc előtt. Mögöttük Pérez, Sainz, Hamilton, Russell, Ocon és Magnussen azok közül, akik már teljesítettek gyors kört. Hülkenberg is elfékezte, centikkel állt meg a fal előtt.

GPHírek
11:00

Alonso is kihívónak lépett elő

Sainzot és a két Mercedest megelőzve a negyedik a spanyol. Sargeanten kívül a két Haas, Ocon és Russell áll kieső helyen az utolsó gyors körök előtt.

GPHírek
11:03

Nincs nap Ferrari-hiba nélkül

Sainz ma sem találja önmagát, megint a bukótérben járt, ahogy tegnap is többször. Az ötödik helyen azonban talán biztonságban van.

GPHírek
11:04

Megmenekült a Mercedes

Strollnak Alonso segített és Russell is javított, így végül Piastri, Hülkenberg, Ocon, Magnussen és Sargeant esett ki az SQ2-ben. A dán már nem is próbálkozott a végén.

GPHírek
11:05

Kétesélyesnek tűnik a sprintkvalifikáció

Verstappen 83 ezreddel nyerte Leclerc előtt az SQ2-t, Sainz és Pérez hátránya már fél másodperc a 3-4. helyen. Alonso a két Mercedes előtt zárta az etapot, és Albon is bravúrral bekerült az SQ3-ba.

GPHírek
11:07

A 10. helyezett már megvan

Ahogy arról beszéltünk, Norris nem vehet részt a harmadik etapban, így ugyan bejutott oda, ő biztosan a 10. helyről kezdi meg a sprintfutamot.

GPHírek
11:10

Ismét a két Red Bull vezet

Legalábbis a kilencfős sorban, amely már várta a zöld lámpát. Elindult a 8 perces SQ3, amely végén eldől a sprintfutam rajtsorrendje.

GPHírek
11:14

Verstappen elrontotta

A kétszeres világbajnok két lila szektorral sincs az élen, hiszen a középső szakaszon sokkal jobb volt nála Pérez.

GPHírek
11:15

Jött a Ferrari válasza

Leclerc 179 ezreddel megelőzte Pérezt, így ő az első jelenleg a két Red Bull előtt.

GPHírek
11:17

Alonsónak egy esélye maradt

A két Aston Martin egyelőre még Albontól is jócskán le van maradva, így a 8-9. helyen áll. Jönnek az utolsó körök!

GPHírek
11:19

Leclerc a falban, de így is ő nyert!

A monacói belehibázott az utolsó körébe, de senki nem tudta megelőzni őt, így övé a rajtelsőség a sprintfutamon.

GPHírek
11:21

Saját csapattársának tett keresztbe

Sainz így nem tudott javítani, mert Leclerc mögött volt a pályán. Végül Leclerc mögött Pérez, Verstappen, Russell, Sainz, Hamilton, Albon, Alonso, Stroll és Norris az első tíz sorrendje a rajtnál. Most megköszönjük a figyelmüket, az összefoglalóval hamarosan, a sprintfutammal 15:30-tól jelentkezünk!

Még több bejegyzés