Társoldalunk:

Élő közvetítésünk az Azeri Nagydíj szabadedzéséről

2023.04.28., 11:22
rendezés

Majdnem négy hét elteltével láthatunk ismét élesben Forma–1-es autókat: ezúttal a bakui utcai pályára utazott a mezőny, a szezon első sprintfutamos hétvégéjére. A keddi bejelentés alapján mindössze egyetlen gyakorlás áll a pilóták rendelkezésére, hogy alkalmazkodjanak a körülményekhez, így az egykörös tempó mellett már versenyszimulációkra is készülhetnek a csapatok, azaz várhatóan nem lesz túl sok üresjárat. Kövesse velünk az eseményeket!

Percről percre tudósításunk az eredménytáblázat alatt olvasható. 

GPHírek
11:16

Különleges visszatérés

Köszöntjük Olvasóinkat az Azeri Nagydíj első (és egyetlen) szabadedzésének élő közvetítésében! A szezon első sprintfutamos hétvégéjét átalakították, így csupán egy órájuk van a csapatoknak a gyakorlásra, majd péntek délután már jön is az időmérő, ami a vasárnapi futam rajtrácsának sorrendjéről dönt. A szűk utcai pályán egy apró hiba is komoly anyagi károkat jelenthet, így elővigyázatosan kell megtapasztalniuk a körülményeket a pilótáknak, de az idő hiánya miatt mégsem lehetnek túlzottan óvatosak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

GPHírek
11:19

Viták az élcsapatok jövőjéről

A héten Leclerc-nél és Verstappennél inkább a pilóták jövőbeli helyzete volt a középpontban, a Mercedesnél eközben a mostani hétvégére koncentráltak. Lewis Hamilton úgy véli, az átalakítás miatt a szombati sprintfutam lényegében nem lesz más, mint egy szabadedzés, amin lehet néhány pontot szerezni; főnöke pedig a csapat győzelmi esélyeiről is beszélt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

GPHírek
11:22

Összeomlóban a Ferrari

A legendás olasz istálló rossz szezonkezdete odáig vezetett, hogy már most eldőlt, hogy Laurent Mekies versenyigazgató a jövő évtől az AlphaTauri csapatfőnökeként folytatja. Frédéric Vasseur csapatfőnököt ez túlságosan nem rázta meg, helyette ígéretes jövőt kecsegtetett – ám hogy ez hetek, hónapok vagy évek kérdése, azt nem tudni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

GPHírek
11:26

Nem számít, hogy nyár vagy tavasz

Az eddigi hat azerbajdzsáni versenyhétvégéből négyet júniusban, kettőt áprilisban rendeztek, és most ismét tavasszal van a nagydíj. Ennek megfelelően nincsen hatalmas hőség, de így is 20 fok feletti a hőmérséklet, az eső megjelenése pedig szinte teljesen kizárt a teljes hétvégén.

GPHírek
11:30

Buli a Red Bullnál

A csapat legendás tanácsadója, Helmut Marko pénteken ünnepelte a 80. születésnapját.

GPHírek
11:31

Kizúdult a mezőny

Valóban ki akarják használni a csapatok az egyetlen szabadedzést, már a zöld lámpa előtt majdnem mindenki felsorakozott a bokszkijáratnál, és ők már a pályán körözhetnek.

GPHírek
11:36

Változatos felhozatal

Hamilton kivételével mindenki túl van egy gyors körön, Pérez majdnem négy tizeddel vezet Cunoda, majdnem fél másodperccel Verstappen, és közel eggyel Leclerc előtt. A két AlphaTauri kezdett lágy keverékű gumikon, a többiek keményebb abroncsokon nyitottak.

GPHírek
11:37

Egy Ferrari máris a falnak ütközött

Sainz lassú körön volt, mégis ráhúzta a bal első kerekét a falra. Tovább tudott menni, de minden bizonnyal sérült a felfüggesztés.

GPHírek
11:40

Hamilton kivár

De Vries, Norris, Leclerc volt egy pillanatra az első három, de folyamatosan javul a pálya, így szinte folyamatosan változik a sorrend. Most már Leclerc mögött a két Red Bull az élen, és ők már 1:45 elejét autóztak. A monacói keményeken, a Red Bullok közepeseken mennek.

GPHírek
11:41

Az első defekt

Cunoda Juki számára nem indul jól a hétvége, tíz perc után jobb hátsó defektet szenvedett egy megforgás után, amelyben hozzáért a falhoz.

GPHírek
11:44

Nagy fölényben az első három pilóta

Verstappen, Pérez, Leclerc a sorrend az élen, a holland már 1:44-en belülre került a közepeseken. A negyedik Sainz lemaradása Leclerc-hez képest 1,1 másodperc.

GPHírek
11:45

Kigyulladt az egyik autó

A bakui specialista Pierre Gasly Alpine-ja füstölög, sőt, lángok is látszódtak rajta. A francia megpróbál visszagurulni a bokszba, de még messze van tőle.

GPHírek
11:46

Félbeszakadt az edzés

Gasly lehúzódott, de nem túl jó helyen, így piros zászlós fázis következik. Ráadásul Magnussen autója is megállt a bukótérben.

GPHírek
11:49

Nehezen megy az oltás

Próbálják oltani Gasly Alpine-ját, de kevés sikerrel. Eközben az idő megy, a gyakorlási lehetőségek száma pedig csökken.

GPHírek
11:52

Mínusz két pilóta

Gasly és Magnussen is visszasétált a bokszba, így 18 pilótával folytatódik majd az edzés – valamikor.

GPHírek
11:55

Képeken a hatalmas füst és a lángok

 

GPHírek
11:58

Az edzésidő ötödét elvesztegették

Mintegy 12 percig volt piros zászlós fázis, így érthető módon ismét sietős a mezőnynek: folytatódik a gyakorlás.

GPHírek
12:01

Hamilton szerencséje

A brit komoly hátrányba kerülhetett volna a többiekhez képest az időmérő eleji problémái miatt, de a piros zászlós fázis miatt a többiek sem tudtak körözni. Most már Hamilton is a pályán, csak Ocon és Cunoda maradt a bokszban a 18 pilótából.

GPHírek
12:04

Más taktikán a Mercedes

Stroll és Norris javított jelentősen, de a Verstappen-Pérez-Leclerc trió továbbra is az első három helyen. Hamilton 3, Russell 2,8 másodpercre van a hollandtól jelenleg, de valószínűleg sok üzemanyag van a közepeseken próbálkozó Mercedesekben.

GPHírek
12:08

Megvillant az újonc

De Vries került a legközelebb az élen álló trióhoz, mögötte Alonso, Russell, Sainz, Albon, Norris és Stroll az első tíz sorrendje. Ám a lágyakon még senki nem futott igazán gyors kört, még minden bizonnyal az hátra van.

GPHírek
12:10

A komoly feltartás ellenére remek időeredmény

Stroll panaszkodott az őt feltartó Csoura, de a kanadai így is először került 1 másodpercen belülre Verstappenhez képest az újraindítás óta. Ocon még mindig a bokszban, ez eddig nem az Alpine napja.

GPHírek
12:12

Felemás Ferrari-perc

Leclerc elfékezte magát, és vissza kellett gurulnia a bukótérből, eközben pedig csapattársa, Sainz is megelőzte őt a keményeken.

GPHírek
12:15

Alonso autója nem tökéletes

A DRS nem működik megfelelően az Aston Martinon, így a csapat ki is hívta őt a bokszba. A spanyol csapattársa, egyben az edzés eddigi legszorgalmasabbja, Stroll feljött a második helyre.

GPHírek
12:16

Hamilton nem kér a vihar előtti csendből

Hamilton kivételével mindenki visszatért a bokszba, hogy aztán lágyakon kijöjjön a hajrára egy valódi időmérős körre.

GPHírek
12:21

Egy Williams áll az élre

De csak másodpercekig vezetett Albon, azóta ismét a két Red Bull vezet, immáron 1:43-on belüli időeredménnyel. Hamilton közepeseken is a negyedik, de ez még sokat fog változni.

GPHírek
12:22

Leclerc ismét máshol jár

A monacói nem először csúszik le a pályáról, de szerencséjére megint ott volt egy bukótér, így az autó sértetlen maradt.

GPHírek
12:26

Egyre szorosabb az eleje

Pérez mögött Leclerc, Verstappen, Sainz és Norris az első öt sorrendje 5 perccel a vége előtt, mind fél másodpercen belül állnak. Alonso most jött ki a bokszból, Hamilton viszont még mindig ott van.

GPHírek
12:31

A Ferrari ráérzett a pályára

Leclerc negyed másodperccel vette át a vezetést, az első öt sorrendje ezen kívül változatlan a kockás zászló pillanatában. Hamilton és Alonso közepeseken a pályán.

GPHírek
12:33

Verstappen nem hagyta magát

37 ezreddel a nagyot menő Leclerc előtt a hollandé lett az edzés elsősége, Pérez pedig a javítása ellenére maradt a harmadik. Alonso a 8. helyen, a Mercedesek a legjobb tízen kívül zártak. Most megköszönjük a figyelmüket, az összefoglalóval és a galériával hamarosan, az időmérővel 15 órától jelentkezünk!

Még több bejegyzés