Társoldalunk:

Élő közvetítésünk az Azeri Nagydíj időmérő edzéséről

2023.04.28., 14:46
rendezés

A szezon első sprintfutamos hétvégéjén a megszokotthoz hasonlóan már pénteken megrendezik az időmérő edzést, ám ezúttal a kvalifikáció végeredménye a vasárnapi verseny rajtsorrendjét határozza meg. A nem egészen egy órányi gyakorlási lehetőség miatt a szokásosnál is nagyobb szenzációk születhetnek, akár az edzésen visszafogott Alonsón és a fékproblémákkal küzdő Mercedeseken kívül más is meglepheti az élmezőnyt. Kövesse velünk az eseményeket!

Percről percre tudósításunk az eredménytáblázat alatt olvasható.

GPHírek
14:44

Mire volt elég a szűk egy óra?

Köszöntjük Olvasóinkat az Azeri Nagydíj időmérő edzésének élő közvetítésében! A szezon első sprintfutamos hétvégéjén járunk, ám a pénteki kvalifikáció ezúttal már a vasárnapi verseny rajtsorrendjét határozza meg. Gasly kigyulladt autója miatt a tervezettnél is kevesebb lehetőség volt gyakorolni a szűk utcai pályán, így komoly fordulatokat és meglepetéseket okozhat a következő óra.

Az első szabadedzés összefoglalója

GPHírek
14:46

Történelmi időmérő következik

Noha már jó néhány különböző formátuma volt a kvalifikációknak az F1 történetében, olyan még sosem fordult elő, hogy már pénteken biztossá váljon a vasárnapi futam rajtrácsa. Volt már olyan, hogy valaki egy pénteki gyors körével pole pozíciót szerzett, de szombaton eddig még mindig volt lehetőség a leggyorsabb kör elvételére. Mostanáig. Nagyjából egy óra múlva ugyanis már megtudjuk, hogy mi lesz a magyar idő szerint vasárnap 13 órakor kezdődő Azeri Nagydíj rajtsorrendje.

GPHírek
14:48

Videón Gasly füstölgése és Hamilton látásmódja

Két videón a szabadedzés legfontosabb, leglátványosabb történései. A Mercedes pilótája csapattársához hasonlóan a mezőny második felében zárt, de Hamilton csak a közepes abroncsokon próbálkozott, így lehet még benne tartalék.

GPHírek
14:52

Leclerc rekordja nincs valós veszélyben

Leclerc az egyetlen, aki kétszer is indulhatott már a pole-ból Bakuban, rajta kívül ez Rosbergnek, Hamiltonnak, Vettelnek és Bottasnak sikerült egyszer-egyszer. Igaz, a monacóinak egyik alkalommal sem sikerült győzelemre, sőt dobogóra váltania a lehetőséget, így nem jelent garanciát az időmérő megnyerése.

A hat itteni versenyen egyébként csak kétszer nyert a pole-ból induló, emellett egyszer a másodikként, egyszer a harmadikként, egyszer a hatodikként, egyszer pedig a tizedikként rajtoló volt a későbbi futamgyőztes.

GPHírek
14:56

Változtak a körülmények

Továbbra is nagyjából 20 fokos a levegő hőmérséklete, az aszfaltot azonban 39 fokra melegítette fel a szabadedzés és a betétsorozatok etapjai. Helyi idő szerint már délután 5 órához közeledünk, a ragyogó napsütés viszont továbbra is jelen van Bakuban.

GPHírek
15:02

Megrohamozták a pályát

Nagy tumultus alakult ki a bokszutca kijáratánál, a Q1-et nyitó zöld lámpa pillanatában pedig ki is lódult a mezőny nagy része. Az első percben Leclerc, Verstappen és De Vries maradt a bokszban, azaz Gasly autóját is sikerült megjavítani.

GPHírek
15:04

Hamilton nyitotta a gyors köröket

Már mindenki elhagyta a garázsát, az első kör Hamiltoné, aki a két Haast előzte meg.

GPHírek
15:06

McLaren-varázslat, gond a Ferrarinál

Verstappen, Leclerc, Norris, Piastri és Pérez az első öt sorrendje, Sainz pedig a gyors köre végén visszatért a bokszba valamiért.

GPHírek
15:08

Alonso javított

Alonso az első gyengébb köre után egy harmadik legjobb időt autózott, miközben Csou megpördült, de megállt a fal előtt.

GPHírek
15:09

Piros zászló!

10 perc 17 másodperccel a Q1 vége előtt megszakad az időmérő, miután De Vries állt be a falba.

GPHírek
15:11

Képen a megszakítás oka

GPHírek
15:15

Megszenvednek a mentéssel

Nagyon beszorult a falba az AlphaTauri, egyelőre nem bírnak vele a pályabírók.
Jelenleg Verstappen, Leclerc, Alonso és Norris van 1 másodpercen belül, mögöttük Hamilton, Hülkenberg, Piastri, Pérez, Magnussen és Bottas az első tíz sorrendje. Sainznak egyelőre nincs mért körideje.

GPHírek
15:18

Vizsgálják Verstappent!

Nem volt megfelelően rögzítve a holland fejvédője, amikor a Red Bull kiengedte a bokszból. Ezt a sportfelügyelők is észrevették, és akár büntetéssel is sújthatják a csapatot.

GPHírek
15:23

Nem ez volt az újonc egyetlen baja

Mint kiderült, a hátsó elektronikai fékkörrel voltak problémái az időmérő elején, ezért hajtott ki később a pályára De Vries. Ez is közrejátszhatott az elfékezésében.

GPHírek
15:25

Folytatják az időmérőt!

Kimentették az AlphaTaurit, újraindult a kvaliffikáció, amit jó néhányan azonnal ki is használnak.

GPHírek
15:27

Kritikus percek a Ferrarinak

A jelenleg utolsó Sainznak mindenképpen kell egy jó kör, hogy ne kerüljön bajba. Hülkenberg és Cunoda marad a legtovább a bokszban.

GPHírek
15:28

Elképesztő: ismét piros zászló!

Pierre Gasly ugyanott ment a falnak, mint De Vries, és ugyan ő továbbment, ismét megszakítják az időmérőt.

GPHírek
15:30

Sainz is elrontotta

Ezúttal nem Gasly autóját kell kimenteni, "csak" a falat rendberakni és a törmelékeket felszedni. Közben az ismétlésből kiderült, hogy Sainz nem élete körén volt, meg is pördült közben.

GPHírek
15:34

Rádiós panaszáradat

Sargeant, Leclerc, Verstappen is bosszankodott az újabb piros zászlós fázis miatt, elsősorban az egyre lentebbről vakító napsütés miatt aggódnak.

GPHírek
15:36

Megvan az újraindítás időpontja

15:37-kor folytatjuk!

GPHírek
15:39

Ismét a pályán a mezőny

Leclerc és Alonso vár ki legtovább.

GPHírek
15:42

Újabb meghibásodás

Magnussent technikai problémák miatt kihívja a bokszba a Haas. Sorra érkeznek a javítások, így 3 perccel a Q1 vége előtt Verstappen, Pérez, Leclerc, Hamilton és Norris az első öt sorrendje.

GPHírek
15:44

Egy csapat bajban az utolsó próbálkozások előtt

Bottas és Csou áll kieső helyen a már biztosan búcsúzó hármas (Magnussen, Gasly és De Vries) mellett.

GPHírek
15:47

Teljes kavarodás a hajrában

Óriási változás az élmezőnyben és a kiesők között is: Leclerc, Verstappen, Alonso, Pérez és Russell lett végül az első öt sorrendje, a két Williams stabilan továbbjutott, a kiesők pedig végül Csou és Hülkenberg lettek.

GPHírek
15:50

2 századon múlt a továbbjutás

Ennyi döntött Ocon és Csou között a 15-16. helyen. Verstappen fejtámlás incidensét nem vizsgálják tovább, Hamilton pedig a visszajátszás alapján az utolsó körén hozzáért a falhoz a kerekével, de látszólag sértetlenül megúszta.

GPHírek
15:53

Elindult a Q2

Alonso ezúttal nem vár ki, a spanyol az elsők között a pályán, de a Ferrarik és a Red Bullok a végére hagyják a kimenetelt.

GPHírek
15:57

Alonso fantasztikus köre

1:41,4-et ment a spanyol, amivel hat tizeddel előzött meg mindenkit, a Red Bull és a Ferrari viszont még hátra van.

GPHírek
15:58

Pérez meglepte Verstappent

62 ezreddel a mexikói vezet a holland előtt, Alonso hátránya már 269 ezred. Norris és a két Ferrari még nem teljesített gyors kört a Q2-ben.

GPHírek
16:00

Csak az egyik Ferrari bizonyít

Leclerc 85 ezredes lemaradásban van Pérezhez képest, Sainz azonban ismét elrontotta az első körét.

GPHírek
16:02

Alonso hibás autóval teljesít kiválóan

Továbbra sem működik a DRS az Aston Martinon, így is csak 239 ezredes a lemaradása Pérez mögött a spanyolnak, és nagyon magabiztosan a negyedik. Az ötödik helyre ugró Sainzot 147 ezreddel előzi.

GPHírek
16:04

Hamilton nagy bajban

Albon és Norris is megelőzte a britet, aki így visszacsúszott a kieső helyekre.

GPHírek
16:05

Egy Ferrari az élen, egy a bukótérben

Leclerc 94 ezreddel került Pérez elé, Sainz miatt pedig sárga zászlós fázis volt érvényben. Hamilton a 8. helyre lépett átmenetileg.

GPHírek
16:07

Elképesztően szoros az eleje

Cunoda, Ocon, Piastri, Bottas és Sargeant áll kieső helyen az utolsó gyors körök előtt. A kilencedik Russell lemaradása 617 ezred az élen álló Leclerc mögött.

GPHírek
16:09

Óriási meglepetés a Q2-ben!

Verstappen három lila szektorral 1:40,822-es időt autózott, de Cunoda, Piastri és Norris is nagyot javított. Russell azonban nem, így 4 ezreden múlt, de kiesett, míg a másik Mercedesszel Hamilton az ezredek jó oldalán volt.

GPHírek
16:13

A végén csúszott ki a Williams

Albon sokáig versenyben volt a továbbjutásért, végül Russell, Ocon, Albon, Bottas és Sargeant búcsúzott az időmérő második szakaszában, így 6 csapat 10 pilótája jutott be a Q3-ba.

GPHírek
16:15

Elindult az utolsó 12 perc

Ha sikerül megjavítani Alonso DRS-ét és Sainz magára talál, akkor ötesélyes a bakui pole.

GPHírek
16:17

Nem húzzák az időt az élcsapatok

Az eddigiektől eltérően most a Red Bull és a Ferrari is hamar a pályán, Stroll és Piastri viszont kivár.

GPHírek
16:20

Pályacsúccsal holtverseny az élen!

1:40,445 az első idő, amit Verstappen és Leclerc is birtokol, de a holland előbb futotta.

GPHírek
16:22

Óriási a különbség a két Ferrari között

Pérez 118 ezreddel maradt le az élen álló duótól, Sainz már több mint fél másodpercre. Mögöttük Hamilton, Norris, Cunoda és Alonso áll, de a spanyol valószínűleg belehibázott a körébe.

GPHírek
16:24

Alonsónak kell még egy megvillanás

A szintén DRS-problémával küzdő Stroll a 7. helyre lépett előre, 11 századdal megelőzve a csapattársát. Piastri nem előzött meg senkit az első gyors körével. Az élpilóták az utolsó próbálkozásukat megelőző kivezető kört teljesítik.

GPHírek
16:27

Ferrari a pole-ban!

Leclerc 242 ezredet javított, erre Verstappen és Pérez sem volt képes, így a monacói sorozatban harmadszor a bakui pole-ban!

GPHírek
16:29

Hatalmas örömujjongás az olaszoknál

Leclerc a szenvedős idénykezdet után óriási boldogsággal veszi tudomásul az elsőséget. Mögötte a két Red Bull, majd Sainz, Hamilton, Alonso, Norris, Cunoda, Stroll és Piastri zárja a top 10-et. Most megköszönjük a figyelmüket, az összefoglalóval és az értékelésekkel hamarosan jelentkezünk!

Még több bejegyzés