Társoldalunk:

Élő közvetítésünk az Ausztrál Nagydíj időmérő edzéséről

2023.04.01., 06:25
rendezés

A melbourne-i kvalifikáció előtt hiába döntött pályarekordot Max Verstappen, a Red Bull idén először tűnik valóban sebezhetőnek. A Ferrari pilótapárosa mellett ezt elsősorban Fernando Alonso használhatja ki, de a Mercedes és az Alpine is megcélozhatja az első két sor valamelyikét. Kövesse velünk az eseményeket!

Percről percre tudósításunk az eredménytáblázat alatt olvasható.

GPHírek
06:23

Mindenki Verstappent akarja legyőzni

Köszöntjük Olvasóinkat az Ausztrál Nagydíj időmérő edzésének élő közvetítésében! A kaotikus péntek után a melbourne-i kvalifikáció előtti utolsó edzésen Max Verstappen pályarekordot döntött, Sergio Pérez miatt viszont a Red Bull idén először tűnik valóban sebezhetőnek. Ezt Charles Leclerc és Carlos Sainz mellett elsősorban Fernando Alonso használhatja ki, de a Mercedes és az Alpine is megcélozhatja az első két sor valamelyikét.

A szabadedzések történései

GPHírek
06:26

Káosz vezette fel az időmérőt

Az időmérőt megelőző Forma–2-es sprintfutam két, kivezető körön összetört autó miatt később kezdődött, majd féltávnál elkezdett szakadni az eső, ami felborította az erőviszonyokat. Végül az utolsó két körben, már szárazabb körülmények között újraindult a verseny, amit végül Dennis Hauger nyert meg. A pálya azóta szinte teljesen felszáradt, és az F1-es időmérő alatt sem várható további eső, így ebből a szempontból nyugodtabb kvalifikációra lehet számítani.

GPHírek
06:30

Hamilton a nyilatkozatok központjában

Pénteken a szokásos módon reménykedve értékelt a Mercedes brit pilótája, aki a Michael Masival való találkozójáról is beszélt, és akit Fernando Alonso is megemlített a saját interjújában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

GPHírek
06:35

Ezért nem jó megnyerni az időmérőt

A jelenlegi mezőnyből csak két pilóta van, aki szerzett már melbourne-i rajtelsőséget: Hamilton 8, Leclerc pedig 1 pole-t ért el. Ám a legutóbbi 9 versenyen csak 2-szer nyert a pole pozícióból induló versenyző – igaz, ebből az egyik éppen Leclerc, aki tavaly rajt-cél győzelmet szerzett. Ugyanakkor nem elhanyagolható fontosságú a jó rajthely sem: az eddigi 25 itteni futamból 22-szer az első négy helyről valamelyikéről indulva nyertek futamot.

GPHírek
06:39

Verstappen után további két pilótát megbüntettek

Pénteken a holland kapott 700 eurós pénzbírságot, a harmadik szabadedzés után pedig Lance Stroll követett el hasonló szabálytalanságot: 0,1(!) km/h-val lépte túl a bokszutcai sebességhatárt, ezért 100 euróra büntették.
Továbbá a hazai pályán versenyző Oscar Piastri megrovásban részesült, amiért nem követte a versenyirányítás utasításait a szombati gyakorlást megelőzően.

GPHírek
06:44

Videón az utolsó edzés leglátványosabb jelenetei

De Vries autójáról lerepült alkatrész, Pérez kavicságytúrái és Verstappen körrekordja találhatóak a harmadik szabadedzés legfontosabb eseményei között.

GPHírek
06:48

Alonso és a Ferrari reményei

A második edzést megnyerő, de a többi gyakorláson is remeklő spanyol legutóbb a 2012-es Német Nagydíjon állt a pole-ban. Természetesen ez a majdnem 11 év a leghosszabb szünet lenne egy F1-es pilóta két, egymást követő rajtelsőségei között.

A Ferrarinál pedig már pénteken is bizakodtak, és az FP3-on is ígéretes gyors köröket autóztak. A végeredményben ez nem látszott, de nagyrészt azért, mert a hajrában Leclerc és Sainz már a riválisaival ellentétben nem próbálkozott.

GPHírek
06:52

Megjelent néhány esernyő

A helyi idő szerint délután 16 órakor kezdődő időmérő előtt néhány perccel egyre több kinyílt esernyőt lehet látni a lelátón. Egyelőre ez az esőzés nem tűnik vészesnek, de befolyásolhatja a folytatást. A levegő 14, az aszfalt 21 fokos jelenleg.

GPHírek
06:57

Verstappen megfenyegette az F1 vezetését

A hollandnak nem tetszik a folyamatos módosítás a versenyhétvégék lebonyolításában, így már a távozását is pedzegette.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

GPHírek
07:01

Megrohamozzák a pályát az eső előtt

A mezőny fele a pályára hajtott az első percben, valószínűleg mert fenyegetve érzik magukat a pilóták az időjárás által.

GPHírek
07:03

A kiscsapatok sietnek jobban

A kint lévő 10 pilóta éppen ahhoz az 5 csapathoz tartozik, amely jelenleg a mezőny második feléhez tartozik: Alfa, McLaren, Haas, Williams, AlphaTauri.

GPHírek
07:04

Az egykori dobogós az élen

A 10 pilóta első köre után Kevin Magnussen vezet, aki itt szerezte élete eddigi egyetlen dobogóját.

GPHírek
07:06

Felemás Williams-perc

Albon átvette a vezetést, majd szinte abban a pillanatban Sargeant megforog a célegyenes előtt. Hülkenberg azóta az új első, most már mindenki a pályán.

GPHírek
07:08

Az egyik Red Bullnak ennyi volt: piros zászló

Sergio Pérez ismét elfékezte, a kavicságyon átgurulva most viszont a falat is eltalálta. Félbeszakadt az időmérő.

GPHírek
07:11

Íme a megszakítás oka

GPHírek
07:14

Újraindult az időmérő

Mintegy hatperces szünet után folytatódik az edzés, miután kimentették Pérez autóját a kavicságyból.

GPHírek
07:15

Szerencséje van az élmezőnynek

Nagyon pórul járhattak volna a topcsapatok, ha az elmúlt percekben elkezd esni az eső, de nem így történt. Verstappenék azonban gyorsan megrohamozzák a pályát.

GPHírek
07:18

Alonso és a Mercedes is gyengén kezd

Csak Verstappen tudta megelőzni Hülkenberget az első körével. A két Haas (és Pérez) kivételével mindenki gyors körrel próbálkozik jelenleg.

GPHírek
07:20

Hatalmasat ment a Williams

Albon 8 százados hátránnyal a második Verstappen mögött, miután már mindenki túl van egy körön.

GPHírek
07:21

Újabb pályarekord

Bemelegedtek a gumik: Verstappen 1:17,469-es idejével vezet, mögötte Alonso, Stroll, Russell és Albon az első öt sorrendje.

GPHírek
07:23

Óriási felfordulás az erőviszonyokban

Amellett, hogy Verstappen tovább javít, a Williams és a Haas remekel, ellenben az Alpine nagy bajban az FP3-hoz képest. Norris, Piastri, Cunoda és Bottas van bajban 2 és fél perccel a vége előtt.

GPHírek
07:25

Ki nevet utoljára?

Egyre gyorsul a pálya, jobbnál jobb köridőket látunk, így perdöntő lehet, ki fejezi be a legkésőbb az utolsó gyors körét. Csou, Sargeant, Piastri és Bottas áll kieső helyen, amikor lejár az idő, de még többen is elkezdtek egy kört.

GPHírek
07:27

46 ezreden múlt a hazai továbbjutás

Piastri ennyivel maradt el Cunodától. Végül az ausztrál mellett Csou, Sargeant és Bottas búcsúzik, valamint természetesen Pérez.

GPHírek
07:29

A Mercedes és az AlphaTauri lehet igazán boldog

Russell és Hamilton a 2-3. helyen zárta a Q1-et, míg De Vries és Cunoda kettősének továbbjutása pozitív szenzáció. Leclerc a végén már a bokszban várt, mint kiderült, mert elrontotta az utolsó körét.

GPHírek
07:32

Csalódott közönség előtt folytatják

Nem meglepetés Piastri kiesése, de azért ez nem tesz jót a hangulatnak. Kezdődik a Q2!

GPHírek
07:36

A csapatok sejthetnek valamit

Nem megszokott módon azonnal a pályára rohant az Alpine-ok kivételével mind a 15 pilóta, pedig úgy tűnik, egyre jobban kitisztul az ég.

GPHírek
07:38

Más taktikán Alonsóék

A két Aston Martin kivételével mindenki elment egy második gumimelegítő körre is, így Stroll és Alonso az élen.

GPHírek
07:39

Verstappen űridővel az élen

1:17,219, ez az új pályacsúcs. Mögötte Leclerc, Stroll, Hülkenberg és Alonso áll.

GPHírek
07:41

Nem jó előjel a Mercedesnek

A 7-8. helyen áll a csapat két pilótája, miközben Alonso a 2. helyre lépett fel. A két Alpine még nem mutatta meg magát a Q2-ben.

GPHírek
07:44

Norris nem találja a ritmust

Egymás után két gyors körébe hibázott bele, így elment egy harmadikra is. Jelenleg a 15., azaz az utolsó, rajta kívül Cunoda, Gasly, Magnussen és De Vries áll kieső helyen.

GPHírek
07:47

Verstappen nem nyugszik

1:17,056-ra javítja a körrekordot, pedig nyugodtan maradhatna a bokszban, ahogy azt Alonso meg is tette. A többi 13 pilóta megkezdi az utolsó gyors körét, amikor Gasly, Norris, De Vries, Cunoda és Magnussen a kieső helyen állók sorrendje.

GPHírek
07:50

Megmenekültek a nagy csapatok

A négy élcsapat megmaradt 7 pilótája ott van a Q3-ban, mellettük az Alpine, a Haas és a Williams képviselteti magát az utolsó etapban.

GPHírek
07:51

7 ezreden múlott a továbbjutás

Albon ennyivel előzte meg a forgalomba került Ocont. A francián kívül Cunoda, Norris, Magnussen és De Vries búcsúzott.

GPHírek
07:54

Ki számított német sztárra Ausztráliában?

Hülkenberg a 184. F1-es versenyhétvégéjén az egyik legjobb száraz pályás időmérőjét teljesíti, a Q2-t az ötödik helyen zárta Verstappen, Alonso és a két Ferrari mögött.

GPHírek
07:57

Esőben zárulhat az utolsó 12 perc

Elindult a Q2, amelynek a legvégére újabb esőzést ígér a meteorológia. Nem meglepő tehát a pilóták sietsége.

GPHírek
07:59

Verstappen elrontotta

522 ezreddel elmaradt a Q2-ben győztes idejéhez képest a holland, miután belehibázott a körébe. Ő kezdte a próbálkozásokat.

GPHírek
08:01

Bajban a Ferrari

Hamilton, Alonso, Russell, Sainz és Leclerc az első öt sorrendje az első körök után.

GPHírek
08:03

9 ezred dönt egyelőre a pole-ról

Verstappen második köre már jobb volt, 9 ezreddel került Hamilton elé. Stroll most jött ki a pályára, amikor a többiek visszatérnek a bokszba.

GPHírek
08:05

Mindenki menekül az eső elől

Négy perccel a vége előtt mindenki ismét a pályán, mert bármikor leszakadhat az ég. Stroll a Ferrarik mögé jött meg az első körével.

GPHírek
08:07

Elképesztően szoros az eleje

Leclerc javított, és csak 107 ezred a lemaradása Verstappen mögött, de így is csak az ötödik.

GPHírek
08:09

Verstappen legyőzhetetlen, de a Mercedes is örül

1:16,732-vel végül sima győzelmet aratott a holland, mögé a két Mercedes érkezett meg Russell, Hamilton sorrendben.

GPHírek
08:14

Pérez mellett a Ferrari lehet a legcsalódottabb

Verstappen és a két Mercedes mögött Alonso, Sainz, Stroll, Leclerc, Albon, Gasly, Hülkenberg az első tíz sorrendje.

Most megköszönjük a figyelmüket, az összefoglalóval és az értékelésekkel hamarosan jelentkezünk!
A futam vasárnap, magyar idő szerint 7 órakor kezdődik, akkor is várjuk Önöket.

Még több bejegyzés