Társoldalunk:

Élő közvetítésünk az Ausztrál Nagydíj első szabadedzéséről

2023.03.31., 03:21
rendezés

A szezon harmadik versenyhétvégéjére Melbourne-be utazott a mezőny, ahol az elmúlt két helyszínhez képest más, egy gyors kanyarokkal teli utcai pálya fogadja a pilótákat. Az első gyakorláson így várhatóan még az óvatosság és az idei autók kiismerése lesz jellemző ezen körülmények között, de már az időeredményekre is érdemes lesz odafigyelni. Kövesse velünk az eseményeket!

Percről percre tudósításunk az eredménytáblázat alatt olvasható.

GPHírek
03:19

Nagy utazás

Köszöntjük Olvasóinkat az Ausztrál Nagydíj első szabadedzésének élő közvetítésében! A szezon harmadik versenyhétvégéjére Szaúd-Arábiából egészen Melbourne-ig utazott a mezőny, ahol az itt jól megszokott, gyors kanyarokkal teli utcai pálya, és lelkes közönség fogadja a pilótákat. 

GPHírek
03:21

Verhető a jubiláló Red Bull(?)

A sorozatban harmadik kettős győzelmére hajtó, 350. versenyhétvégéjén elinduló istálló ellen Melbourne-ben több minden is szól, de így is Max Verstappen és Sergio Pérez párosa várja topfavoritként a hétvégét. A pilóták csütörtöki nyilatkozatait és az előzetes esélyeket az alábbi írásunkban olvashatják.

FUTAMELŐZETES

GPHírek
03:23

Egyre kevesebb ilyen alkalom lesz

A hét egyik nagy témája a szabadedzések rendszerének módosítása volt, ugyanis az F1-vezérigazgató Stefano Domenicali és a pilóták is kiemelték, hogy a jelenlegi 3x1 óra túlságosan sok és értelmetlen. A háttérben állítólag már zajlik a gondolkodás, hogyan változtathatnának a menetrenden.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

GPHírek
03:26

Verstappen betegsége és Hamilton szerződése

Ezek is szóba kerültek az elmúlt napokban. A holland világbajnok még mindig szenved a Dzsidda előtt elszenvedett betegségétől, a brit pilóta pedig megszólalt a jövőjével kapcsolatban.

Szintén fontos változás az eddigi két rajtnál problémákat okozó rajtkockák módosítása, ezekről itt olvashatnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

GPHírek
03:29

Kritikus egy óra jön

30 fokos az aszfalt, 19 fokos a levegő, és egyelőre csak kissé borús és szélcsendes időjárás fogadja a pilótákat. A második szabadedzésre azonban nagyobb eséllyel mondanak esőt, így ki kell használni a következő egy órát.

GPHírek
03:31

Meg is rohamozták a pályát

A várakozásnak megfelelően a zöld zászlónál máris többen, egészen pontosan 8-an a pályára hajtottak, de egy perc után máris 13-an köröznek.

GPHírek
03:34

Verstappen különcködik

Verstappen és Hülkenberg maradt a legtovább a bokszban, de már ők is pályán. A holland kivételével mindenki kemény vagy közepes keverékű gumin kezdte meg a próbálkozást.

GPHírek
03:37

Máris a két Red Bull az élen

Albon és Norris visszament a garázsba, a többiek már túl vannak egy-két gyors körön. Pérez 1:20,267-tel vezet, több mint egy másodperccel Verstappen előtt, de ez még nem mérvadó.

GPHírek
03:40

Melbourne-be is elért a váltóprobléma

Verstappen az első gyors köre után máris panaszkodott a rádión a fel- és leváltásokra, ennek ellenére 1:19,332-es idővel az élre került. Mögötte Pérez, Hamilton, Stroll és Russell az első öt sorrendje. A hazai pályán versenyző Piastri a hetedik.

GPHírek
03:43

Felavatták a kavicságyat

Kevin Magnussen az első, aki sárga zászlót okozott a karrierje egyetlen dobogójának helyszínén, de ki tudott jönni a kavicságyból. Az F3-as és az F2-es szabadedzésen többször is volt piros zászlós fázis, egyelőre itt óvatosabbak/rutinosabbak a pilóták.

GPHírek
03:47

Pérez visszaelőzött

Ismét a mexikói az élen, 39 ezredes különbséggel a továbbra is lágyakon hajtó Verstappenhez képest. A két Ferrari egyelőre a 7-8. helyen, igaz, az élmezőnyből egyedüliként futották a köreiket kemény abroncsokon. A 19. Alonso hátránya 3 másodperc, de hamarosan javíthat, Norris pedig ismét a pályán a beállítások módosítása után.

GPHírek
03:51

Újabb probléma, és egy hiba is Verstappennél

A hátsó fékekre is érkezett panasz a rádión, és az egyik kanyar kijáratánál a kavicságyat is érintette a két bal oldali kereke a Red Bulljának, mégis visszaállt az élre a holland, amit azóta meg is erősített. Albon és De Vries lépett előre a 4-5. helyre 20 perc elteltével, Alonsóé már a 14. legjobb idő, Norris pedig továbbra is mért kör nélkül.

GPHírek
03:56

Csökkent az intenzitás

A legtöbb pilóta visszatért a bokszba, jelenleg Russell, Piastri és Bottas futnak gyors köröket (előbbi kettő lágyakon), mindhárman a top 10-en kívül állnak.

GPHírek
04:00

Megvillant a Ferrari

Leclerc és Sainz is lágyakra váltott, és máris felugrottak a 3-4. pozícióba. Egyre többen jönnek ki a bokszból újabb próbálkozásra, a többség lágy gumikon.

GPHírek
04:03

Péreznél is van gond

Pérez a 3-as kanyar kijáratánál megcsúszva járta meg a kavicságyat négy kerékkel, de tudott jönni belőle. A belső kamerás felvételek alapján ebben is szerepet játszhatott a váltóprobléma, így feltehetőleg nem csak Verstappen szenved tőle.

GPHírek
04:05

Az eddigi legijesztőbb jelenetek

Miután feltartotta Hamiltont, pár kanyarral később Cunoda számította el magát nagyon, átszánkázott a kavicságyon, és megpördülve állt meg a gumifal előtti füves területen. A japán vissza tudott gurulni a bokszba.

GPHírek
04:07

Piros zászló, megszakadt az edzés

23 perccel a vége előtt lengetik a félbeszakítást jelentő piros zászlókat. Nem mutatnak bukótérben álló autót, így várhatóan törmelék okozza a szünetet, noha az óra nem áll meg.

GPHírek
04:11

Ez a sorrend a folytatás előtt

Alig három perc után újraindul az edzés, a félbeszakítás oka valamilyen GPS-rendszert érintő probléma volt. Az állás az első tízben: Verstappen, Pérez, Alonso, Leclerc, Sainz, Gasly, Russell, Stroll, Albon és Piastri.

GPHírek
04:16

Csak elméletben indult újra az edzés

Hiába van öt perce zöld zászló, csak most érkeznek meg az első autók ismét a pályára.

GPHírek
04:21

Verstappen hibával folytatta

Megint lecsúszott az egyik féktávon a holland, de nagyobb bajba nem került a bukótér miatt. Tíz perccel a vége előtt csak a két Ferrari és Cunoda nincsen a pályán.

GPHírek
04:25

A vezetés ellenére ez eddig nem a világbajnok napja

Olyan helyen forgott meg Verstappen, ahol eddig még senkit nem láthattunk. A rázókövön csúszott meg a Red Bull, de a holland szerencséjére csak a gumikban keletkezett kár. A Ferrarik is a pályán.

GPHírek
04:26

Újabb megszakítás

Sargeant húzódott félre egy technikai hiba miatt, és ugyan nincs rossz helyen, a mentését csak piros zászló alatt lehet elvégezni.

GPHírek
04:28

Idejekorán vége az első edzésnek

Már nem indul újra az edzés, mert nem lenne rá idő – jelentették be hivatalosan is.

GPHírek
04:31

Folytatás 7 órakor

Verstappen mögött végül Hamilton és Pérez zárt az eseménydús nyitányon. Most megköszönjük a figyelmüket, az összefoglalóval hamarosan, az FP2-vel 7 órától jelentkezünk!

Még több bejegyzés