Társoldalunk:

Kiszámíthatatlan időmérőt ígér a rendkívül fordulatos harmadik szabadedzés Mexikóban

2022.10.29., 18:50
rendezés

A három élcsapat pilótái végeztek az első hat helyen a Mexikói Nagydíj kvalifikációja előtt, de a várakozásokkal ellentétben a Mercedesek tempója volt a legbiztatóbb, a Ferrarik pedig csak a Red Bullokkal tudták tartani a lépést.

Noha szombatra a meteorológusok adtak némi esélyt az esőre, mégis a péntekihez hasonló időjárási körülmények között – 20 fokos levegőben és 38 fokos aszfalton – kezdődött a Mexikóvárosi Nagydíj harmadik szabadedzése. A gyakorlás az egy héttel korábbihoz hasonlóan nagy jelentőségű volt a csapatok számára, hiszen a második edzésen lényegében nem tudtak készülni a hétvége folytatására a Pirelli 2023-as prototípus gumijait tesztelése miatt. Ennek megfelelően hamar a pályára gurult néhány pilóta: az Alfa Romeók és az Aston Martinok a közepes keverékű gumikon nyitották a sort, majd Lewis Hamilton és a két Ferrari érkezett meg először a lágy abroncsokon.

Rögtön a legelején bebizonyosodott, hogy szoros eredményekre számíthat a közönség, hiszen Leclerc és Hamilton első gyors körei között mindössze 18 ezred volt a különbség, majd Carlos Sainz és Sergio Pérez vette át tőlük az első két helyet. Az első igazán erősnek tűnő idő a második edzést megnyerő George Russell 1:19,405-ös eredménye volt, az első jelentős hiba pedig Mick Schumacheré, aki a megforgó Haasát még idejében megállította a gumifal előtt.

Max Verstappen húsz perc után, Fernando Alonsót leszámítva utolsóként hajtott a pályára, és rögtön az élre ugrott egy 1:19,296-os idővel annak ellenére, hogy az első szektorát "szörnyűnek" nevezte. Míg a Ferrari garázsában állítottak az autók beállításán, a holland félidőhöz érve majdnem két tizedmásodperccel tovább javította az idejét Pérez szélárnyékának is köszönhetően.
A pénteki kihagyás miatt a szokásosnál tovább gyakorolták a csapatok a versenyszimulációkat, így húsz perccel a vége előtt a két Mercedes teljesített először időmérős köröket, amivel fél másodpercnél is nagyobb előnnyel kerültek az élre Russell-Hamilton sorrendben.

Az utolsó tíz-tizenöt percben már mindenki megpróbált a kvalifikációra készülni, ám a nehezen felmelegedő gumik miatt a többségnek két felvezető körre is szüksége volt, így több feltartást is hozott a hajrá. Az utolsó négy perc kezdetekor Russell, Hamilton, Verstappen, Leclerc, Pérez, Sainz, Norris, Bottas, Cunoda és Albon volt az első tíz sorrendje, ez pedig már a leintés után sem változott, így a Mercedesek várhatják a legoptimistábban az időmérőt.

Percről percre tudósításunk az eredménytáblázat alatt olvasható.

GPHírek
18:40

Szoros marad-e a mezőny?

Köszöntjük Kedves Olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Mexikóvárosi Nagydíj harmadik szabadedzése! A fenti kérdés inkább az időmérőn lesz releváns, de akár már most választ kaphatunk rá. Az első gyakorlás mindenesetre kifejezetten szoros volt, míg a másodiknak szinte semmilyen jelentősége nincs a mostani hétvégére nézve, mivel a Pirelli jövő évi gumijait tesztelték.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

GPHírek
18:42

Sainznál állítólag nem most cserélnek motort

A második szabadedzés után felmerült, hogy kicserélik  a spanyol versenyző motorját egy olyan specifikációra, amelyet Leclerc már múlt héten megkapott a megbízhatóság érdekében. Az érintett állítólag nagyon ágált ellene, mivel zsinórban két kiesés után nem akart egy büntetést beszedni, és ha igazak a hírek, elérte, amit akart: egybehangzó információk szerint a Ferrari Brazíliára halasztotta a cserét.

GPHírek
18:46

Alonso már magyarázkodik kijelentése miatt

A 41 éves versenyző nemrég azt állította, hogy Verstappen vb-címei értékesebbek, mint Hamiltonéi. Természetesen ezt felkapta a világsajtó, amire az Alpine pilótája a közösségi médiában reagált. Alonso úgy fogalmazott, hogy minden vb-cím megérdemelt, és nem lehet őket összehasonlítani. Hozzátette, fárasztónak tartja, hogy ilyesmiből címlapsztorit kreálnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

GPHírek
18:49

Zseniálisan jelent meg egy Pérez-szurkoló

Természetesen nem lehet kérdés, hogy ezen a hétvégén a hazai kedvencnek, Sergio Péreznek szurkolnak a legtöbben. Az egyik drukker egy igazán különleges alkotással jelentkezett, amit talán még az ezen a téren mindig kreatív japán rajongók is megirigyelhetnek.

GPHírek
18:54

Nem tudta a szabályokat a versenyigazgató

Mint ismert, az FIA jóváhagyta az Alpine fellebbezését, és visszaadta Alonsónak az Austinban megszerzett hetedik helyét. A döntéshozók azzal indokolták az ítéletet, hogy a Haas túl későn nyújtotta be az óvását, ám mint kiderült, a szabályokat rosszul ismerő Niels Wittich félrevezette őket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

GPHírek
18:58

Megérkezhet az eső

Jelenleg 19 fokos a levegő, és 36 az aszfalt hőmérséklete. Az FIA előrejelzése szerint 40 százalék a valószínűsége, hogy elered az eső ezen az edzésen, de később is lehetnek záporok, ami nyilvánvalóan izgalmassá teheti a kvalifikációt.

GPHírek
19:00

Zöld zászló

Elindult a harmadik szabadedzés, az Alfa Romeók, valamint az Aston Martinok rögtön pályára is gördültek, egyaránt közepes gumikon.

GPHírek
19:02

Van egy születésnapos a mezőnyben

Ez pedig nem más, mint Lance Stroll, aki a mai napon ünnepli 24. születésnapját. Meglátjuk, hogy az időmérőn megajándékozza-e magát egy jó eredménnyel, de az biztos, hogy holnap három hellyel hátrébbról rajtol a kvalifikáción megszerzett pozíciójánál a múlt heti balesete miatt.

GPHírek
19:04

Bottasé az első idő

A finn pilóta 1:21.462-vel kezdett, és jelenleg egyedül áll az eredményjelzőn. A többiek egy kör után visszamentek: Csou problémát jelentett, ami ráadásul komolynak is tűnik, az Aston Martinok pedig keményekre váltottak, és a most használt C3-as szettet, csak megjáratták. Hamilton szintén elhagyta a garázst, ráadásul a lágyakon.

GPHírek
19:06

Megérkeztek a Ferrarik is

Leclerc és Sainz is a lágyakon kezd, rajtuk kívül a két Haas és Ricciardo gurult pályára, utóbbi közepeseken. Hamilton megkezdte gyorskörét, de aztán elvette, így ideje értékelhetetlen.

GPHírek
19:09

Nagyon szoros az állás

Leclerc 1:20.487-tel kezdett, Hamilton pedig mindössze 18 ezreddel volt lassabb nála. Igaz, a monacói versenyző körében bőven maradt még, ugyanis elkövetett egy látványos hibát. Sainz elvette, Pérez és Russell pedig most jelentek meg a pályán.

GPHírek
19:11

A Ferrari nagyon gyorsnak tűnik

Sainz megmutatta, hogy Leclerc milyen kört futhatott volna a hiba nélkül, és 1:19.884-gyel az élre állt. A monacói versenyző azóta javított, és 208 ezredre megközelítette őt, Pérez hátránya pedig további 146 ezred.

GPHírek
19:13

Russell erős körrel nyitott

A brit pilóta 479 ezreddel múlta felül Sainzot. Egyelőre nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, de nem kizárt, hogy ez egy figyelmeztetés a Mercedes részéről.

GPHírek
19:16

Hamilton hibázott, Schumacher megpördült

A hétszeres világbajnok a 12-es kanyarban fékezett túl mélyet, és sodródott le a pályáról, de csak pár pillanat erejéig. A német versenyző rontása ennél sokkal nagyobb volt, ő meg is forgott a 10-es kanyarban.

GPHírek
19:19

Sainzot feltartották

Bottas volt a vétkes, a Ferrari pilótája intett is neki, majd ostobának nevezte. Pedig lila első szektorral kezdett, de így ugrott a javítás. Ellentétben Leclerc-rel és Pérezzel: előbbi 58 századra, utóbbi 461 ezredre közelítette meg Russellt.

GPHírek
19:20

Verstappen is megjelent

Viszonylag sokan vártak idáig, sőt, Alonso még mindig a garázsban tartózkodik. A címvédő lágyakat kapott, és ha tartja magát szokásához, akkor azonnal ott lehet a közvetlen élmezőnyben.

GPHírek
19:24

Verstappen máris az élre ugrott

109 ezreddel múlta felül Russell idejét. Hozzá kell tenni, hogy az első szektorban 16 századdal volt lassabb, mint Sainz a végül be nem fejezett körében, igaz, a holland versenyzőben is maradt: a képek tanúsága szerint túlságosan agresszíven használta a rázóköveket, és ezt ő is pontosan érezte, konkrétan borzalmasnak minősítette az első szakaszon nyújtott teljesítményét.

GPHírek
19:29

Hamilton zárkózott, de nem eleget

Egy zöld és egy lila szektorral nyitott, ám a harmadikban nem tudott javítani, így hiába csökkentette 1,067 másodperces hátrányát 586 ezredre Russell-lel szemben, pozíciót nem nyert.

GPHírek
19:31

Verstappen tovább gyorsult

Igaz, csak az első (lila) és a harmadik (zöld) szektorban, de a pálya közepén sem volt annyira lassú ahhoz, hogy összességében ne javuljon. Könnyen lehet, hogy ott a forgalom okozott neki gondot.

GPHírek
19:33

Bizakodhat a Williams?

Albon egyelőre a hetedik, igaz, lemaradása 1,365 másodperc Verstappen mögött. A Williams számára jól jöhet a hosszú célegyenes, de azért várjuk meg, hogy mi lesz az új abroncsokon.

GPHírek
19:34

A Ferrarik már versenyszimuláción vannak

Mindkét pilóta a lágyakat használja. Sainz legutóbbi köre 1:22.980 volt, míg Leclerc 7 ezreddel bizonyult lassabbnak nála.

GPHírek
19:39

Hatalmas előnyben a Mercedesek

Az első és a harmadik szektor Russellnek, a második Hamiltonnak sikerült jobban, összességében pedig az ifjabbik brit versenyző volt gyorsabb 144 ezreddel. Verstappen hátránya már 719 ezred, de hozzá kell tenni, hogy mindketten friss lágyakon futották a körüket.

GPHírek
19:41

Szinte teljesen kiürült a pálya

Csupán Norris maradt kint, illetve Latifi az imént tért vissza. Mindez azonban vihar előtti csendet jelent, hiszen most mennek fel a friss lágyak az autókra, ami jelentős köridőjavulást fog hozni.

GPHírek
19:43

Norris feljött az élmezőnybe

A McLaren versenyző igazolta az előző bejegyzés igazságtartalmát, hiszen egészen a negyedik helyig ugrott fel, 918 ezredes hátrányban Russell mögött. Igaz, mindez vélhetően csak ideiglenes lesz, hiszen Pérez és a két Ferrari várhatóan vissza fogja előzni, és akkor még nem esett szó a többiekről.

GPHírek
19:46

Verstappen ugyanazt a problémát tapasztalja

Nem fejtette ki konkrétan, de elmondta, hogy ugyanaz a gondja, mint korábban. A címvédő valamelyest elmaradt a Mercedesektől az első szektorban, a másodikban pedig lelassított. Bottas feljött az ötödik helyre, közvetlenül Norris mögé.

GPHírek
19:50

Verstappen csak közeledett a Mercedesekre

Bár gyorsult, csak csökkenteni tudta lemaradását Russellhez képest, ami jelenleg 477 ezred. Ez még akkor is jól látható különbség, ha az első szektorban szűk 2 tized maradt az előző köréhez képest. Pérez szintén gyorsult, de az ő lemaradása már 1,033 másodperc, és még csak pozíciót sem javított.

GPHírek
19:55

Verstappen hiába próbálkozott

Mindhárom szektorban lassabb volt korábbi önmagánál, és összességében 59 ezreddel elmaradt eddigi legjobbjától. Pérez ellenben javított, és 365 ezredre megközelítette csapattársát, nem mellesleg pedig feljött a negyedik pozícióba.

GPHírek
19:57

A Ferrarik is messze vannak a Mercedesektől

Sőt, még a Red Bullnál is messzebb, hiszen Leclerc 724 ezredes hátrányban a negyedik, Sainz 902 ezredes lemaradásban a hatodik helyre jött fel. Ez még akkor is komoly különbség, ha a monacói versenyző köre szemmel láthatóan nem volt tökéletes.

GPHírek
19:59

Vettel szerint az egész autó rossz

A tizennyolcadik helyen álló négyszeres világbajnok sokkolónak titulálta a jelenlegi helyzetet, mire mérnöke visszakérdezett, hogy a fékekre gondol-e. Vettel erre azt válaszolta, hogy "őszintén szólva az egész autóra".

GPHírek
20:02

Kockás zászló

Véget ért a harmadik szabadedzés, amely a Mercedes fölényes elsőségével zárult. Russell 1:18.399 másodperccel végzett az élen, 144 ezreddel megelőzve Hamiltont, és további 477-tel Verstappent. Mögöttük Leclerc, Pérez, Sainz, Norris, Bottas, Cunoda és Albon az első tíz sorrendje. Mi ezzel köszönjük meg figyelmüket, nemsokára jelentkezünk az összefoglalóval!

Még több bejegyzés