Társoldalunk:

A Ferrari maradt az élen a következő idényt meghatározó edzésen

2022.10.21., 23:56
rendezés

Charles Leclerc zárt az élen az USA Nagydíj második szabadedzésén, de rajta kívül csak Valtteri Bottas és Daniel Ricciardo autózott értékelhető időt, a többiek végig a Pirelli jövő évi prototípus abroncsait tesztelték. Lewis Hamilton feltartotta Fernando Alonsót, majd kis híján eldobta az autót, Max Verstappen kocsija meghibásodott.

Az elsőhöz hasonlóan a második szabadedzésen is meleg időjárás fogadta a pilótákat: a levegő hőmérséklete 30, az aszfalté 37 fokos volt a kezdés pillanatában. A mezőny összetétele jelentősen változott, hiszen Charles Leclerc, Daniel Ricciardo, Nicholas Latifi, Valtteri Bottas, valamint Kevin Magnussen is visszavette a helyét.

A pilóták ezen az edzésen a Pirelli prototípus abroncsait tesztelték, ez alól csak azok kaptak részleges felmentést, akik az első tréningen nem szerepeltek. Ennek ellenére az elején csak Leclerc, Ricciardo és Bottas élt a lehetőséggel, Latifi és Magnussen nem.

Leclerc 1:38.856-tal kezdett a lágyakon, megelőzve az ausztrál és a finn pilótát. Ezt követően csapattársa, Carlos Sainz átvette a vezetést, és ennek kapcsán fontos megjegyezni, hogy az új abroncsokon lévők nem tudták, hogy éppen melyik keveréken mennek. A monacói versenyző nem sokkal később 1,149 másodperces előnnyel visszavette a vezetést.

Ezt követően kereket cserélt és közepesekre váltott, ám ez nem vetette vissza abban, hogy tovább javítson. A monacói pilóta 1:36.810-es idejének köszönhetően a hétvége addigi legjobb körét teljesítette, és közel 2 másodpercre növelte az előnyét.

Természetesen Ricciardo és Bottas autójára is felkerültek a lágyak, így mindkét versenyző sokat javított. Előbbi 817, utóbbi 846 ezredre közelítette meg Leclerc-t, így visszaállt a kezdeti sorrend az első hármat tekintve. Mindez azonban nem sokáig állt fenn, hiszen az Alfa Romeo versenyzője tovább gyorsult, és 715 ezredes hátrányban feljött a második pozícióba. Sainz szintén javított, és 1,422 másodperce közelítette meg csapattársát.

Most is a Ferrari volt a leggyorsabb, ezúttal Leclerc személyébenForrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Jared C. Tilton

Ezt követően az első hármas is a prototípus gumikra váltott, és nem változott közöttük a sorrend. Mögöttük pedig nem mérvadó, hogy hogyan végeztek a pilóták, hiszen Mick Schumacher például az ötödik pozícióban zárt. Lewis Hamilton kétszer is szolgáltatott némi izgalmat: előbb feltartotta Fernando Alonsót, majd kis híján eldobta az autót az utolsó kanyarban. Max Verstappennek műszaki hiba miatt idő előtt véget ért a gyakorlás, de többen is a kockás zászló érkezésénél jóval hamarabb befejezték a munkát.

Percről percre tudósításunk az eredménytáblázat alatt olvasható.

GPHírek
23:37

Rendhagyó edzés következik

Köszöntjük Kedves Olvasóinkat, hamarosan kezdődik az USA Nagydíj második szabadedzése ebben a késői időpontban! A szuzukai második gyakorláshoz hasonlóan ezúttal is másfél órás tréning következik, de ezúttal az időjárás is lehetővé teszi, hogy a tréning megfeleljen a célnak: a mezőny tagjai nagyrészt nem a hétvége további részére készülnek, hanem a Pirelli 2023-as prototípus abroncsait tesztelik.

GPHírek
23:40

Öten csak most mutatkoznak be

Mármint a hétvégét tekintve, hiszen a csapatok fele az egyik autóba nem állandó pilótát ültetett az első edzésen. Charles Leclerc Robert Svarcmantól, Daniel Ricciardo Alex Palou-tól, Nicholas Latifi Logan Sargeanttől, Valtteri Bottas Théo Pourchaire-től, Kevin Magnussen pedig Antonio Giovinazzitól veszi vissza az autót. Könnyen lehet, hogy az olasz pilóta összehozott egy büntetést a 30 éves versenyzőnek, ugyanis balesete váltócserét eredményezhet. Az első szabadedzés egyéb eseményeit az alábbi linkre kattintva olvashatják.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

GPHírek
23:42

Mindkét Ferrari-pilóta büntetést kaphat

Sky Sports értesülései szerint Leclerc-t és Carlos Sainzot is a mezőny végére sorolhatják erőforráselemek cseréje miatt. Korábban az olasz sajtó úgy értesült, hogy a monacói pilóta autójába beszerelik az alapvetően már 2023-ra tervezett új specifikációt.

GPHírek
23:44

Megjöttek az első képek

Megérkeztek az első fotók frissülő galériánkba. A képválogatást az alábbi fotóra kattintva lehet megnyitni. 

Kattintásra galéria nyílikForrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Peter Fox
GPHírek
23:48

Az IndyCar bajnoka szerint őrületes volt

Alex Palou a Twitteren röviden értékelte a McLaren színeiben teljesített első szabadedzést. Az IndyCar tavalyi bajnoka őrületesnek titulálta a szereplést. A szó a gyakorlás alatt is elhagyta a száját, amikor arról beszélt, hogy mennyire gyors az autó.

GPHírek
23:51

Videón Giovinazzi balesete

A nem állandó pilóták közül az olasz pilóta volt az egyetlen, aki szerepelt már F1-es hétvégén, mégis ő követte el a legnagyobb hibát, hiszen már az elején összetörte a Haast. Ráadásul a visszatolatás során a kuplungot is tönkretette, így lehetséges, hogy intézett Magnussennek egy 5 rajthelyes büntetést.

GPHírek
23:55

Továbbra is meleg van

Ahogyan arra számítani lehetett, sokkal melegebb van, mint az elmúlt nagydíjhétvégéken bármikor. A levegő hőmérséklete jelenleg 30, míg az aszfalté 38 fokos.

GPHírek
23:59

Szabálytalan a Mercedes első szárnya

Az első szabadedzés alatt a Sky Sportson már elhangzott, és az Auto Motor und Sport is hasonlóan értesült: az FIA szabálytalannak minősítette a konstruktőri címvédő első szárnyát, így a hétvége további részében nem fogják bevetni.

GPHírek
00:00

Zöld zászló

Elindult a második szabadedzés. Bottas és Ricciardo vezetésével meg is kezdték a munkát a pilóták. Fontos megjegyezni, hogy akik pilótát cseréltek, azok az elején készülhetnek a hétvégére, és nem kell végig a Pirelli új abroncsait tesztelniük.

GPHírek
00:04

Két közepes és egy lágy gumiszett

Bottas és Ricciardo a sárga, Leclerc a piros oldalfalú abroncsokon kezdett. Latifi érdekes módon egyelőre nem él a lehetőséggel, és az új gumikat tették fel neki, míg Magnussen még nem gurult pályára. A többiek természetesen az előírásoknak megfelleően a prototípus abroncsokon vannak.

GPHírek
00:06

Leclerc kezdett az élen

A monacói pilóta 1:38.856-tal kezdett, 1,618 másodperccel megelőzve Ricciardót és további 181 ezreddel Bottast. A többiek közül Gasly a leggyorsabb, de fontos hozzátenni, hogy a csapatok nem tudják, hogy milyen keveréken vannak.

GPHírek
00:08

A két Ferrari vezet

Sainz 93 ezreddel múlta felül Leclerc-t, míg Hamilton a negyedik, a Red Bullok pedig a hatodik, illetve a hetedik helyre jöttek fel. Magnussen már a pályán van, de Latifihez hasonlóan ő is prototípus abroncsokon.

GPHírek
00:10

Leclerc tovább gyorsult

Az idei gumikon 1,149 ezreddel múlta felül csapattársa idejét, de ami fontosabb, hogy Bottast 2,023-mal előzi meg. A finn versenyző a harmadik, Ricciardo az ötödik helyet foglalja el.

GPHírek
00:13

Leclerc gumit cserélt

A 25 éves versenyző közepesekre váltott, így aligha fog javítani. Persze könnyen lehet, hogy nem is gyorskört fog teljesíteni, hanem megkezdi a versenyszimulációt.

GPHírek
00:17

Leclerc mégis javított

Persze volt benne tartalék, hiszen még elmaradt az első szabadedzésen látott legjobb időtől, most viszont 1:36.810-zel a hétvége eddigi leggyorsabb körét teljesítette. Tette mindezt a közepeseken, vagyis ez még nyilvánvalóan messze van a maximumtól.

GPHírek
00:20

Egyvalaki még nem jött ki

Ez pedig nem más, mint Stroll, akinek alighanem technikai gondjai vannak. A kanadai versenyző egyébként kifejezetten jól szerepelt az első szabadedzésen, hiszen a negyedik helyen zárt.

GPHírek
00:22

Mindenki megkezdte a munkát

Mondhatni, a műfaj átka most utolért minket: lényegében amint leírtuk, hogy Strollt még nem láttuk a pályán, a kanadai pilóta azonnal elhagyta a garázst. Természetesen neki is a prototípus gumikat kell használnia.

GPHírek
00:25

Visszaállt a kezdeti sorrend

Ricciardo és Bottas autójára is felkerültek a lágyak, így jelentős mértékben javítottak: előbbi 817, utóbbi további 29 ezreddel marad el Leclerc-től, így visszaállt a kezdeti sorrend az első hármat tekintve.

GPHírek
00:28

Alonso kifakadt Hamiltonra

A hétszeres világbajnok feltartotta egykori csapattársát, aki erre megjegyezte, hogy "Hamiltonnak ma nincsenek tükrei". Persze annyira azért nem lehetett dühös, mégiscsak szabadedzés van, ráadásul a hétvége szempontjából nem sokat számít.

GPHírek
00:30

Leclerc hosszú etapon van

Vélhetően nem fog már javítani, hiszen megkezdte a versenyszimulációt, amelynek legutóbbi körében 1:42.097-et futott. Sainz javított, így 1,422 másodpercre megközelítette csapattársát, Bottas pedig megelőzte Ricciardót, és 715 ezredre csökkentette hátrányát.

GPHírek
00:33

Valami meglazult Magnussen autójában

A dán pilóta a rádióban jelentette, hogy valami laza a pedálok környékén. Alonso kicsit elmérte az 1-es kanyart, de a pályáról nem sodródott le.

GPHírek
00:37

Nehéz következtetni a sorrendből

Tekintve, hogy a csapatok sem tudják, hogy melyik keveréket használják, nem könnyű bármit is kiovasni. Schumacher például az ötödik helyen áll, Verstappen viszont csak a hetedik, míg Pérez a tizedik. Russell, valamint a hétvégét kiválóan kezdő Aston Martinok pedig most a mezőny hátsó felében tanyáznak.

GPHírek
00:39

Eddig tartott az idei gumik használata?

Ricciardo már a prototípusokon jött ki, és vélhetően Leclerc-től és Bottastól is erre számíthatunk. Persze Latifinek és Magnussennek elméletben még van lehetősége érdemben készülni a hétvége további részére, kérdés, hogy ezzel élnek-e.

GPHírek
00:43

Hatalmas a szakadék Sainz mögött

A prototípus gumikon a spanyol versenyző volt a leggyorsabb, és óriási az előnye Schumacher előtt. A két pilóta között 1,275 másodperc a differencia. Valószínű, hogy a Ferrari versenyzője lágy gumikat kapott.

GPHírek
00:46

Elhunyt kollégájára emlékezik a Haas

Harvey Cook, a csapat munkatársa csütörtökön vesztette életét. A szakember neve fellkerült az autókra ezen a hétvégén.

GPHírek
00:48

Hamilton majdnem eldobta az autót

Az utolsó előtti kanyarban sodródott ki a pálya mellé, és veszélyesen megcsúszott, de sikerült megfognia. Norris ugyanott hibázott, de neki nem kellett akkorát korrigálnia.

GPHírek
00:53

Ricciardo Sainz mögött lenne

Abban az esetben, ha az idei gumikon futott körei nem számítanának. Mindez az eredményjelzőn nem fog látszani, de az ausztrál pilóta 1:39.240-et autózott az imént, amivel bejönne Sainz és SChumacher közé.

GPHírek
00:57

A Mercedes garázsában járt az FIA elnöke

A szabadedzés korábbi szakaszában látni lehetett, ahogyan Mohammed bin SZulajm Toto Wolff-fal, a brackley-iek csapatfőnökével társalog. Természetesen nem lehet tudni, hogy miről volt szó, de a szövetség első emberének korábban a Red Bullt irányító Christian Hornerrel volt fontos megbeszélése a bikások szabálysértéséért járó büntetésről...

GPHírek
01:03

Sargeant sokat tanult

Az amerikai pilóta a Sky Sports műsorában számolt be az első szabadedzésen szerzett tapasztalatokról. A Williams akadémistája úgy fogalmazott, hogy a gyakorlás felnyitotta a szemét, és rengeteget tanult. Könnyen lehet, hogy jövőre rendszeresen lehet része hasonló élményben, hiszen ő az egyik jelölt a csapat szabad ülésére.

GPHírek
01:05

Verstappen Brad Pitt-tel beszélgetett

Az amerikai színész ezúttal a Red Bull garázsában tartózkodik, így lehetősége volt pár szót váltani az autójából kiszálló címvédővel.

GPHírek
01:07

Meghibásodott Verstappen autója

Mint kiderült, a holland pilótának nem véletlen volt ideje Pitt-tel beszélgetni. Ted Kravitz, a Sky Sports riportere ugyanis jelentette, hogy a Red Bullban műszaki hiba lépett fel. Ennek tudatában egyáltalán nem biztos, hogy a 25 éves versenyző visszatér még a pályára ezen a tréningen.

GPHírek
01:13

Aligha változik a sorrend

Már elég régen módosult az eredményjelző, hiszen akik végig a prototípus gumikon mennek, azok már a versenyszimulációt teljesítik, az első három pedig aligha fog gyorsulni. Persze őket leszámítva nem is igazán számít a sorrend, amit jól mutat Schumacher ötödik helye.

GPHírek
01:19

Egyre jobban kiürül a pálya

Már csak hatan vannak a pályán, ráadásul ennek a fele az idei gumikon kezdő versenyzőket teszi ki. Rajtuk kívül Stroll és a Haasok róják a köröket. A gyakorlásból még 11 perc van hátra.

GPHírek
01:24

Megúszhatja a Red Bull?

Egyes értesülések szerint a Red Bull meggyőzte az FIA-t, és a szervezet elfogadta a bikások értelmezését a költségvetési plafont illetően. Ha ez igaz, akkor csupán az eljárásra vonatkozó előírásokat sértették meg, ami azon a szinten enyhe pénzbüntetéssel jár.

GPHírek
01:27

Jönnek az utolsó körök

Az első hármat leszámítva már csak a nyitóedzést kihagyó Magnussen van a pályán. Már nekik sincs sok idejük, hiszen 2 és fél perc múlva letelik az idő.

GPHírek
01:30

Kockás zászló

Vége a második szabadedzésnek, és ebben a pillanatban már csak az első hármas tartózkodik a pályán. Emlékeztetőül, köztük Leclerc, Bottas és Ricciardo volt a sorrend, a többinek nincs jelentősége. Mi ezzel szeretnénk megköszönni a figyelmet, hamarosan jelentkezünk az összefoglalóval!

Még több bejegyzés