Társoldalunk:

Pofonnal indult Verstappen felkészülése a hazai versenyére

2022.09.02., 12:17
rendezés

Néhány perc után elromlott a Red Bullja, az első edzést meglepetésre a két Mercedes zárta az élen Hollandiában. A McLaren is jól szerepelt, a Ferrari bizonyára altatott.

Drámaian indult a felkészülése a Holland Nagydíjra Max Verstappennek, hazai pályáján csak néhány percig láthatták őt a szurkolói egy műszaki hiba miatt. A Red Bull pilótája a váltónál tapasztalt zavart, de bármi is romlott el, ilyenkor már lestrapált egységekkel köröz a mezőny, vagyis azok hosszú távú használata miatt valószínűleg kevésbé kell aggódnia. Amiatt annál inkább, hogy lépéshátrányba került a hétvégére, hiszen a meghibásodásig alig tett meg pár kört. (Jóllehet, Miamiban a hasonló pénteki nyitány után nyert.)

Így arról sem kaptunk ízelítőt, a Ferrari ezúttal keményebb csatára készteti-e őt, mint Spában.

A maranellóiak versenyzői a jelek szerint több üzemanyaggal köröztek, mert Carlos Sainz 3., Charles Leclerc 6. lett, az első két pozíciót pedig meglepetésre a Mercedes párosa foglalta el George Russell-Lewis Hamilton sorrendben. Jól kezdett a McLaren is, Lando Norris és Daniel Ricciardo a 4-5. helyen fejezte be az első egyórás gyakorlást.

Verstappen meghibásodott autójaForrás: AFP/Kenzo Tribouillard

A Red Bull még rosszabbul is járhatott volna az adatgyűjtés szempontjából, mert az edzés felénél Sergio Pérez a 8-as kanyarnál kicsúszott és a felvételek alapján a korláthoz is hozzáért, de megúszta a komolyabb kárt. Ő a 7. helyen végzett.

Az edzésen egyéb számottevő incidens nem történt azt leszámítva, hogy néhányan átvágtak egyszer-egyszer a kavicságyon.

Percről percre tudósításunk az eredménytáblázat alatt olvasható.

 

 

GPHírek
12:05

Otthon folytathatja Verstappen a diadalmenetét

Köszöntjük Olvasóinkat a Holland Nagydíj első szabadedzésének élő közvetítésében! A nyári szünetet követő tripla hétvége második állomásán Zandvoortban versenyez a Forma-1 mezőnye, azaz Max Verstappen győzelmi sorozata hazai pályán folytatódhat. Erre a Ferrari fogadkozása ellenére jó esély van – hogy mekkora, azt az alábbi előzetesünkben részleteztük.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

GPHírek
12:09

Eseménydús sajtótájékoztatón vagyunk túl

Leclerc beletörődése a vereségbe, Hamilton beismerő vallomása, Sainz méltatlankodása, Alonso bocsánatkérése és Gasly magyarázkodása is a Holland Nagydíj csütörtöki sajtónapjának eseményei között szerepelt.

GPHírek
12:14

Szülinapost ünnepelt a Ferrari

Carlos Sainz csütörtökön töltötte be a 28. életévét, ez alkalomból pedig a csapata is felköszöntötte a spanyol pilótát.

GPHírek
12:18

Már most különleges Verstappen hétvégéje

Amellett, hogy édesapja előtt tisztelegve egyedi sisakban fog versenyezni, a hét során a királyi Orange-Nassau Rend egyik rangos kitüntetésében is részesült.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

GPHírek
12:21

Már a kavicságyat is hamisítják

A 12-es kanyarban vetettek be egy szokatlan módszert a szervezők: a rázókő mellett közvetlenül nem a kavicságy kezdődik, csak egy annak látszó burkolat. Ezzel is csökkenteni próbálják a piros zászlós fázis valószínűségét.

GPHírek
12:25

Kockáztat az FIA

Már a célegyenes előtt, a pálya utolsó (a képen látható, mennyire döntött) kanyarjához érve aktiválható a DRS, amit tavaly Michael Masi versenyigazgató nem tartott biztonságosnak – ezúttal azonban nem az első szabadedzésre mindenképp bevállalja az FIA ezt a kockázatot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

GPHírek
12:27

Négy csapat érkezett fejlesztésekkel

Az Alpine, az AlphaTauri, a Williams és az Alfa Romeo hozott fejlesztéseket Spához képest Zandvoortba, ám ők sem nagy lélegzetvételű újításokkal érkeztek. Az Alfa Romeo a hátsó fékcsatornái formáját, a Williams az első szárnyának véglemezét, az AlphaTauri és az Alpine pedig a hátsó szárnyát módosította.

GPHírek
12:30

Ősz lett, mégis nyáriasabb az idő

Már szeptembert írunk, az időjárás mégis sokkal jobb, mint egy hete Spában. A levegő 22, a pálya 30 fokos, amikor elkezdődik az első szabadedzés.

GPHírek
12:31

Két világbajnok is két keréken gyakorolt

Alonso és Vettel is kétkerekű járművel érkezett az első szabadedzésre.

GPHírek
12:34

Szinte mindenki azonos taktikával kezd

Csak Albon maradt az első három perc után is a bokszban, a többiek közül pedig csak Alonso az, aki nem kemény keverékű gumikon próbálkozik elsőként – a spanyol közepeseken van, és ezeken át is vette a vezetést.

GPHírek
12:36

A McLarenek egyelőre nem rosszak

Norris az élen, Ricciardo a harmadik helyen áll hat perc után, kettejük között Alonso van. Csak a két Alfa Romeo van a bokszban.

GPHírek
12:38

Verstappen hátránya 3 ezred

Ricciardo mögött, az ausztrál ugyanis 1:15,263-ra javította az éllovas időeredményt.

GPHírek
12:40

Hamilton utolsó előtti

Csak Latifi van a brit mögött, illetve Vettel és a két Alfa Romeo, ám utóbbi hármasnak nincs mért ideje. Verstappen közben 549 ezreddel vezet.

GPHírek
12:41

Verstappen autója meghibásodott

Miután mindkét Haas meglátogatta a kavicságyat, a hollandnak még nagyobb gondja akadt: megállt a pálya szélén, a rádióban váltóra panaszkodik. Virtuális biztonsági autós fázis.

GPHírek
12:42

Piros zászló: Verstappen autója rossz helyen

Nem elég a VSC-fázis, a piros zászló mellett döntöttek a toronyban.

GPHírek
12:46

Verstappen visszasétál, Schumachert vizsgálják

A Haas pilótája akkor hagyta el a bokszutcát, mikor már érvényben volt a piros zászló, ezt később vizsgálják.

GPHírek
12:49

Egy perc múlva folytatódik az edzés

Elszállították Verstappen autóját, hamarosan újra pályára hajthatnak az autók.

GPHírek
12:51

Schumachert nem nézik tovább

A német pilótának néhány tizedmásodpercen múlt az, hogy piros zászló alatt hajtson a pályára, így ezt a szabálysértést elnézték neki a felügyelők.

GPHírek
12:54

Sokan gumikeveréket váltottak, Alonsónak bevált

Az újraindításnál többen is lágyakon jöttek ki a bokszból, köztük Alonso, aki három lila szektorral átvette a vezetést.

GPHírek
12:56

Norris a leggyorsabb az egész pályán

Mindhárom szektorban megjavította a spanyol idejét, így héttizedes különbséggel állt az élre. Verstappenen kívül Csou van a bokszban, a kínainak nincs még mért ideje.

GPHírek
12:58

A Ferrari is felébredt

Sainz a két McLarent megelőzve az élre állt a lágyakon, Leclerc egyelőre a keményeket teszteli.

GPHírek
13:02

A Mercedes továbbra is hátul

A 15. és a 17. helyen áll Russell és Hamilton. Igaz, mindketten azon 8 pilóta között vannak, akik nem tesztelték még a lágy gumikat. Közben Ricciardo járta meg a sóderágyat jobban, mint eddig bárki.

GPHírek
13:04

Hamilton másokat is akadályoz

A gyors körére készült kigyorsítani a brit, de ezzel Magnussent és Leclerc-t is feltartotta, akik a rádión panaszkodtak is a hétszeres világbajnokra.

GPHírek
13:06

Pérez autója súrolta a falat

A 8-as kanyarnál csúszott le az ívről a mexikói, a fűre hajtva pedig a felvételek alapján a korláthoz is hozzáért a Red Bull, ám tovább tudott hajtani.

GPHírek
13:09

Leclerc is megmutatja magát

Felrakták a lágyakat a monacóinak, és egyből fellépett a negyedik helyre csapattársa és a két McLaren mögé. Húsz perc van hátra az első edzésből.

GPHírek
13:14

Russell javít, Hamilton a bokszban

A Mercedes szintén kipróbálta a lágyakat, Russell pedig be is jött a két McLaren közé a harmadik helyre. Jelenleg mindössze heten vannak a pályán, az utolsó három helyen álló Hamilton, Vettel és Csou a bokszban várakozik.

GPHírek
13:18

Változás az élen

Sainz sokáig vezetett, ám most már Russell áll az élen: közel négy tizeddel, 1:12,455-ös idővel vette át az első helyet a spanyoltól. A hátul álló hármas is megpróbálkozik egy jó körrel az edzés hajrájában.

GPHírek
13:20

A Mercedes egyre ígéretesebb

Hamilton is megkapta a lágyakat, és egyből felugrott a második helyre, csapattársa mögé 240 ezreddel.

GPHírek
13:24

A Red Bull hétvégéje eddig nem túl fényes

Verstappen megállása és Pérez falérintése is az elmúlt óra krónikájához tartozik, a mexikói ráadásul a közel húsz darab lágy gumikkal teljesített kör ellenére csak a hetedik – persze kérdéses, milyen beállításokkal.

GPHírek
13:27

Mindenki kijött egy utolsó próbálkozásra

Verstappen kivételével természetesen. A többség lágy gumikon, úgyhogy elképzelhető, hogy lesznek még javítások.

GPHírek
13:31

Norris és Vettel majdnem karambollal zárt

Norris reflexei is kellettek ahhoz, hogy nem menjen bele a német Aston Martinjába. Végül mégsincsenek javítások, így ér véget az edzés.

GPHírek
13:33

A McLaren és a Mercedes lehet elégedett

Az eredménnyel mindenképp, hiszen Russell, Hamilton, Sainz, Norris, Ricciardo, Leclerc, Pérez, Alonso, Ocon és Albon az első tíz helyezett. Sokatmondó, hogy Verstappen a korai megállása ellenére sem lett utolsó, hiszen Latifi mögötte zárt. Most megköszönjük a figyelmüket, a 16 órakor kezdődő második szabadedzésre várjuk vissza Önöket!

Még több bejegyzés