Társoldalunk:

Verstappennek nem volt ellenfele, a mezőny hátuljáról is tükörsima győzelmet aratott

2022.08.28., 14:34
rendezés

A Forma-1-es Belga Nagydíjon Lewis Hamilton a rajt után saját magát ejtette ki, a dobogót a hajrában épphogy megtartó Ferrari taktikája pedig ezúttal sem vált be a kettős győzelmet szerző Red Bull ellen.

Nyolc pilóta is rajthelybüntetéssel kezdte a Belga Nagydíjat, így az időmérő végeredményéhez képest alaposan felkavarodott sorrendben kezdték meg a versenyzők a 44 körös Belga Nagydíjat. Carlos Sainz és Sergio Pérez az első sorból, míg Max Verstappen és Charles Leclerc a 14-15. helyről indulhatott, a holland egész hétvégi fölénye alapján pedig arra lehetett számítani, hogy hamar áthámozza magát az előtte autózókon, Pierre Gasly bokszban maradásával pedig egy pilótát máris kipipálhatott.

Sainz, Bottas, Verstappen és Leclerc a lágy abroncsokat választotta kezdésnek, a többiek közepes keverékű gumikkal álltak fel a rajtrácsra. A pénteken és szombaton látott esőfelhőknek nyoma sem volt, így a tavalyi felhőszakadás miatt nem kellett aggódni a verseny során. Ráadásul a napos idő a levegő és az aszfalt hőmérsékletét is jóval a korábban látottak fölé emelte, így ideális körülmények között kezdődhetett el a futam.

A rajt után Sainz megőrizte a vezetését, Sergio Pérez viszont visszaesett, de a Le Combes-ban Hamilton ráhúzta az autóját Alonsóra, aminek következtében mindketten visszaestek, így a mexikói visszakerült a második helyre. A britnek ráadásul fel kellett adnia a futamot. Egy perccel később Nicholas Latifi és Valtteri Bottas akadt össze, a kicsúszásuk után a finn a kavicságyban ragadt, így beküldték a biztonsági autót – a Safety Car alatt Leclerc-t gyorsan kihívta a Ferrari a bokszba közepes abroncsokért.
Verstappen a biztonsági fázis után két körön belül a dobogós helyekre került, majd a 12. körben Sainz bokszkiállása után Pérez elengedte a hollandot, így máris átvette a vezetést. Noha Verstappen gumija láthatóan gyorsan kopott, a Red Bull nem reagált azonnal Sainzra, aki komoly forgalmon próbálta áthámozni magát – sikerrel. Pérez a 15. körben előbb jött ki a lágyabb abroncsokon haladó csapattársánál: a mexikói éppen hogy Leclerc elé, a 3. helyre érkezett vissza.

Egy körrel később a hollandnak is kereket cseréltek, így Sainzot 4 másodperces lemaradásban kezdhette üldözni a második helyen. Pérez és Leclerc közben csatázott a harmadik helyért, a két autó össze is ért, amit követően a monacói autója elkezdett jobban lassulni, Russell is megelőzte, a csapat pedig máris az új kiálláson gondolkodott.
A négy másodpercet Verstappen két kör alatt dolgozta le, a 18. körben már a holland vezette a versenyt, féltávhoz érve pedig már hatmásodperces volt az előnye. Közben Pérez is utolérte Sainzot, és a spanyol nem volt ellenfél a mexikói számára, így a 22. körben Verstappen, Pérez, Sainz, Russell, Leclerc, Alonso, Vettel, Ocon, Albon, Ricciardo volt az első tíz sorrendje.

A 26. körben a Ferrari közvetlenül egymás után mindkét pilótájának kereket cserélt: Sainz a kemény, Leclerc a közepes abroncsokat kapta, és a 4. valamint a 7. helyre tértek vissza. Két körrel később válaszolt Pérezzel a Red Bull, az új keményeken Sainz elé három másodperccel került vissza a pályára. Russell-lel újabb két kört várt a Mercedes, a brit Sainzot kilenc másodperccel követte a kerékcsere után.
Az esetleges biztonsági fázist megelőzve Verstappennel is reagált a Red Bull, akinek csapattársával szemben 8 másodperc volt az előnye a bokszkiállás után. Ugyanebben a körben Leclerc Ocon után Vettelt is megelőzte, Russell-lel szemben azonban 13 másodpercet kellett volna ledolgoznia ugyanennyi kör alatt.

A britnek azonban inkább előre kellett tekinteni, ugyanis Verstappent leszámítva ő volt a leggyorsabb a mezőnyben, így fokozatosan közeledett Sainzra. Amíg utol nem érte, addig a hetedik helyért zajlott óriási csata: Vettelt zárta francia szendvicsbe Gasly és Ocon, az Alpine pilótája pedig egyszerre mindkét riválisát meg tudta előzni. Mögöttük az utolsó pontszerző helyért is komoly harc folyt: Albon mögött Stroll, Norris, Csou, Cunoda és Ricciardo is egymáshoz képest egy másodpercen belül haladt.

Russell zárkózása közben két másodpercnél állt meg, a 39. körben ezt a távolságot elérte a brit Sainzcal szemben, ám ennél közelebb úgy tűnt, nem tud kerülni. Verstappen eközben 17 másodpercesre növelte az előnyét Pérezzel szemben, akinek további kilenc volt az előnye a második helyen. Végül maradt ez az első három sorrendje, hiszen Russell nem tudta megtámadni a Ferrarit, a brit mögött pedig az utolsó körben az extra kiállás ellenére a leggyorsabb kör megszerzésére nem képes Leclerc, Alonso, Ocon, Vettel, Gasly és Albon szerzett még pontot a Belga Nagydíjon.

A leintés után aztán jött a slusszpoén: Leclerc nemhogy nem tudta elvenni Verstappentől a leggyorsabb kört, még bokszutcai sebességtúllépésért 5 másodperces büntetést kapott. Így a plusz egy pont helyett mínusz kettővel zárt az ötödik helyet jelentő tízhez képest a monacói, hiszen Alonso mögé került a végleges sorrendben, és Ocont is csak hét tizeddel előzte meg. 

Percről percre tudósításunk az eredménytáblázat alatt olvasható!

GPHírek
14:34

Senki sem az időmérőn szerzett helyéről indul

Köszöntjük kedves Olvasóinkat a Belga Nagydíjról készített tudósításunkban! Az időmérő végeredményéhez képest alaposan megváltozott a rajtsorrend a büntetések miatt, bár az lényegesen egyszerűbben alakult ki, mint néhány éve a hasonló eseteknél. Azért furcsa paradoxonnak most sem vagyunk híján, hiszen Bottas a hátrasorolása ellenére 6 helyet nyert az időmérőn elfoglalt utolsó pozícióhoz képest.

Az időmérő eseményei és a végleges rajtrács

GPHírek
14:35

Fontos bejelentés Spáról

A népszerű pálya jövőre is a versenynaptár része marad. Erre nem tértek ki a hivatalos közleményben, de nagyrészt az tette lehetővé ezt, hogy a Dél-afrikai Nagydíj jövőre még nem tud visszatérni.

GPHírek
14:37

Kisütött a Nap

Két nap borult idő után napsütés fogadta a mezőnyt Spában, az esőtől ezúttal aligha kell tartani.

GPHírek
14:40

Alig fért el a lufiktól a születésnapos pilóta

Krisztusi korba lépett Bottas, azaz 33 éves lett. Csapatától igazi meglepetés fogadta, ahogy belépett a szobájába a motorhome-ban:

GPHírek
14:42

Az egyik csapatnál már nagyon boldogok

Bárhogy is alakul a verseny, a Williamsnél örülhetnek, hogy Albon önerőből bejutott a Q3-ba, és a büntetéseknek köszönhetően a 6. helyről rajtolhat. A csapat elnöke szemmel láthatóan vidáman nyilatkozott.

A Williams szombati bravúrja

GPHírek
14:44

A 2. hely a legjobb rajtpozíció?

Christian Horner tegnap emlékeztetett, hogy a szélárnyék hatása miatt Spában a 2. rajthely is elég jó, mert az első kanyar utáni egyenesben remek esély kínálkozik az előzésre. Ez a korábbi években már megfigyelhető volt.

GPHírek
14:46

A megmaradt gumikészlet és az optimális stratégiák

GPHírek
14:47

Helmut Marko ijesztgeti a többieket

A Red Bull tanácsadója a Servus TV-ben nem zárta ki, hogy Verstappen nyerhet a 14. helyről rajtolva. „Feltankolva még relatíve még gyorsabb a többiekhez képest. Nagyszerű formának örvend, nagyon magabiztos. A többieknek nagyon nehéz dolga lesz" – mondta. Mások szerint is lehetséges, hogy a holland bravúrt fog elérni; cikkünkben összegyűjtöttük többek között azt is, korábban hányszor nyertek futamot ilyen hátulról. (Az akkori állás szerint, Cunoda bokszutcai rajtja előtt a 15. rajthely volt Verstappené.)

GPHírek
14:51

A Mercedesnél nagy a csalódás

Toto Wolff azt mondta, a csapatnál töltött ideje alatt ez volt a legrosszabb időmérő, amit átélt, mert az előző versenyen még a pole volt az övék, most meg óriási hátrányba kerültek. „Nem találjuk a válaszokat" – nyilatkozta az imént a Skynak.

GPHírek
14:56

A holland pilóta a belga focistával spanolt

Verstappen és Kevin de Bruyne, a Manchester City focistája találkozott nemrég, utóbbi a rajtrácson is megtekintette az autókat.

GPHírek
14:58

Melegebb van, mint az előző napokban

A levegő 21, az aszfalt 36 fokos. Pár perc múlva indul a felvezető kör!

GPHírek
15:00

Gasly is a bokszutcából rajtol

Tehát mindkét Alpha Tauri így tesz. Sainz a lágy gumin rajtol, mögüle sokan a közepeseken, de Verstappen és Leclerc szintén a lágy keveréket választotta.

GPHírek
15:01

Elindult a felvezető kör

A Sky adásában közben azon filozofálnak, hogy a melegebb körülmények között a lágy gumi lehet, hogy nem bírja majd sokáig. A rajtnál mindenesetre sokat segíthet Verstappennek és Leclerc-nek a pozíciószerzésben, ahogy Sainznak is a védekezésben.

GPHírek
15:05

Rajt: Alonso megelőzte Pérezt

Sainz megőrizte az 1. helyet, Pérez viszont nagyon beragadt, Alonso és mindkét Mercedes lehagyta.

GPHírek
15:06

1. kör: Alonso és Hamilton ütközött

A hosszú egyenes végi kanyarnál összeakadtak, mindkét autó sérülhetett. Nagyon feltorlódott mögöttük a mezőny, de Pérez elslisszolt mellettük és ismét 2.

GPHírek
15:07

2. kör: Verstappen és Leclerc máris pontszerző

Verstappen 8., Leclerc 10., ez a vártnál is nagyobb előrelépés az első percekben. Hamiltonnak szóltak, hogy álljon meg, vége a versenyének.

GPHírek
15:08

2. kör: Jön a biztonsági autó

Hamilton autójában kilyukadhatott a hűtő, mert füstöl a kocsi, de nem ezért, hanem egy újabb ütközés miatt küldik pályára a biztonsági autót: Latifi megpördült, majd kiütötte az épp érkező Bottast. A finn szintén kiesett.

GPHírek
15:12

Alonso leidiótázta Hamiltont

A spanyolnak már nem volt több helye a kanyar belső ívén, ezért lökte meg Hamiltont. A rádión nagyon mérgesen reagált a 4. helyre visszaeső Alonso.

GPHírek
15:12

4. kör: Leclerc a bokszban

Átváltott közepes gumira, Latifi pedig új első szárnyért érkezik a szerelőkhöz. A biztonsági autó továbbra is a pályán, Sainz, Pérez, Russell, Alonso, Vettel, Ricciardo, Albon, Verstappen, Stroll, Magnussen az első 10 sorrendje. A kör végén elhagyja a pályát a Safety Car.

GPHírek
15:15

5. kör: Folytatódik a verseny

Russell támadta Pérezt, az ő nyakára aztán Alonso érkezett meg a hosszú egyenesben. A Mercedes már előrébb járt az Alpine-nál, mégis változatlan maradt a sorrend. Verstappen megelőzte Albont, már 7.

GPHírek
15:17

6. kör: Vizsgálják Alonsóék ütközését

Verstappen közben átlépett Ricciardón, a hátsó egyenes végén hajtotta végre a manővert, és valószínűleg Vettel sem húzza majd sokáig az 5. helyen.

GPHírek
15:20

7. kör: Szárnyal Verstappen

A biztonsági autónak is köszönhetően 6 másodpercen belül halad Sainzhoz képest, akivel közölte a Ferrari, hogy átálltak a B-tervre. Verstappen könnyedén előzte meg Alonsót is.

GPHírek
15:21

8. kör: Leclerc viszont megakadt

A ferraris 16., és egy úgynevezett DRS-vonatba ragadt be, ahol egymást húzzák az autók. Verstappen megelőzte Russellt, így a képzeletbeli dobogóra lépett.

GPHírek
15:24

9. kör: Verstappen lőtávolban

2 másodpercre megközelítette Sainzot, persze közöttük ott van még Pérez is (bizonyára csak átmenetileg). Leclerc áthámozta magát a két Alpha Taurin, és az üldözőbolyban is történt néhány pozíciócsere. Az Alonso-Hamilton ütközésért nem osztanak ki büntetést egyik félnek sem.

GPHírek
15:26

10. kör: Újabb Leclerc-előzés, de még hátul van

A 12. helyet vette át Magnussentől. Verstappen gumijai egyelőre jól bírják, bár most kicsit nőtt a hátránya Sainz mögött.

GPHírek
15:28

11. kör: Pérez nem enged

A táv negyedéhez érve Verstappen 3., és úgy tűnt, Pérez ebben a körben elengedi, de ez elmaradt, Verstappen mérgelődik is a rádión az időveszteség miatt. Ne feledjük, a mexikói más gumival megy, ez még számíthat a győzelemnél. Sainz kijött kerékcserére.

GPHírek
15:30

12. kör: Verstappen az élen

Most ment el Pérez mellett, Sainz viszont beragadt Ricciardo mögé. A Ferrari az elévágástól tarthatott, de nem tudták tiszta pályára visszahozni a spanyolt, a McLaren akadályozta egy darabig. A Pouhon előtt Sainz megelőzte Ricciardót, Leclerc közben a 9. helyre jött fel.

GPHírek
15:32

13. kör: Indul a roham a bokszban

Ricciardo és Ocon látogatta meg a depót, miután Alonso korábban már megtette. A középmezőny sorrendjét átalakíthatja, kinél mikorra időzítik a kerékcserét.

GPHírek
15:35

14. kör: Verstappen célja az egy kiállás lehet

Megpróbálja elnyújtani az első etapot, hogy később már ne kelljen kiállnia. Pérez közepes gumit kapott, visszajött Russell, és ami még fontosabb, Leclerc elé, akit most feltart.

GPHírek
15:37

15. kör: A két élcsapat autói voltak az első 4 helyen

Verstappen is bent járt a bokszban, a 2. helyen folytatja Sainz mögött. A 3. Pérez, a 4. Leclerc – de a frissebb gumin Russell most megelőzte Leclerc-t.

GPHírek
15:41

18. kör: Verstappen megelőzte a Ferrarit!

Az élre állt Sainz megelőzésével, hatalmasat megy ma.

GPHírek
15:43

19. kör: Albon még mindig pontszerző helyen

A 8. helyen áll Alonso és Vettel mögött, Ocon és Ricciardo előtt. Leclerc-t megkérdezik, milyen gumikkal menne tovább, miközben felvázolják neki a lehetőségeket.

GPHírek
15:45

20. kör: Pérez is közelít Sainzhoz

Sőt, már utol is érte. Azonos gumitípuson mennek, de Pérez abroncsai frissebbek 3 körrel. Albon hibázott, Ocon megelőzte.

GPHírek
15:47

21. kör: Red Bull 1-2

Megtörtént az előzés, Pérez elment Sainz mellett. Ha ez így marad, fennállása egyik legszebb győzelmét fogja ünnepelni a csapat.

GPHírek
15:51

23. kör: Leclerc 5.

Jelen állás szerint 80-ról 96 pontra nőne Verstappen előnye a tabellán, mivel a leggyorsabb kör is az ő nevéhez fűződik. Meglátjuk, Russellt meg tudja-e előzni később, és hogy ez esetben Sainz elengedi-e.

GPHírek
15:53

24. kör: Nem sikerül a necces manőver

Stroll a 10. helyért támadja Ricciardót, az Eau Rouge alján megpróbált beszúrni, de nem járt sikerrel. Az Aston jó versenyt fut, Vettel 7.

GPHírek
15:54

25. kör: Verstappen előnye 10 mp

Pérezt pedig további 5-tel követi Sainz, akinek már inkább hátrafelé kell figyelnie, Russell ugyanis közelít hozzá.

GPHírek
15:57

26. kör: Kettős kerékcsere a Ferrarinál

A kemény keveréket kapja meg Sainz, Leclerc marad a közepesen. Alonso szintén a keményre váltott.

GPHírek
15:58

27. kör: Két kiesőnél tartunk

A futam elején ütközések áldozata lett Hamilton és Bottas, de nem egymással koccantak, hanem előbbi Alonsóval, utóbbi Latifivel akadt össze. Beindult a kerékcserék második hulláma, sorra érkeznek a pilóták.

GPHírek
16:02

29. kör: Előzések az üldözőbolyban

A frissebb és idősebb gumik közötti különbségek jól megmutatkoznak több esetben, ahogy a jobb helyzetben lévők elviharzanak riválisaik mellett a hosszú egyenesben.

GPHírek
16:05

30. kör: Verstappen második kiállása is pipa

A kemény gumit kapta meg az utolsó etapra, természetesen az élre tért vissza, Pérez elé. Csapattársát Sainz és Russell követi.

GPHírek
16:06

31. kör: A 7-es a mágikus szám

Ami a különbségeket illeti, másodpercben ennyi van Verstappen és Pérez, Pérez és Sainz, Sainz és Russell között. Leclerc megelőzte Vettelt, így 5., a hátránya 10 másodperc fölötti Russelltől.

GPHírek
16:10

33. kör: Hamiltonnak vissza kell néznie a felvételt

Annak kapcsán, hogy megítélje, mi történt az ütközésnél Alonsóval. Azt mondta, ellenfelét nem látta, a holtterében ment.

GPHírek
16:14

34. kör: Kisebb probléma Verstappennél

A váltójával érzett kisebb rendellenességet, de a hírek szerint helyreállt minden az autóban.

GPHírek
16:15

35. kör: Szép előzés Ocontól

A 7. helyre lépett Vettel és Gasly megelőzésével. Az utolsó pontszerző helyet Albon foglalja el.

GPHírek
16:16

36. kör: Még nagyobb blama jöhet a Ferrarinál

Russell közeledik Sainzhoz, alig 2 másodpercre van tőle. A dobogós hely elvesztése elég kellemetlen lenne azután, hogy a Mercedes egész hétvégén kínlódott.

GPHírek
16:20

38. kör: Az utolsó pontért dúl a harc

Albonnal kezdve szép kis vonat alakult ki, Stroll, Norris, Csou, Cunoda, Ricciardo sorakozott fel a csatához. Valami azt sejtteti, hogy lesz itt még adok-kapok.

GPHírek
16:22

39. kör: Ilyet is ritkán hallani

Norris a G-terv kapcsán egyeztetett a mérnökével. Az ábécé sorrendje alapján ez a 7. számú stratégiai terv volt, holott a 4. (a D-terv) után ritkán jutunk el.

GPHírek
16:25

41. kör: Verstappen halad a győzelem felé

Már csak 4 kör van hátra, ez sima Red Bull 1-2-nek tűnik. Sainz stabilizálta a különbséget, Russell nem jutott közelebb hozzá 2 mp-nél.

GPHírek
16:27

42. kör: Leclerc változatlanul 5.

Ez alapján 96 pontra nő a hátránya az összetettben, ha minden így marad. A Ferrari bánhatja a korábbi hibákat.

GPHírek
16:29

43. kör: Döbbenet, amit a Ferrari művel

Kihívták Leclerc-t egy friss szett gumiért, hogy a leggyorsabb kört megfussa, de Alonso megelőzte...

GPHírek
16:31

Cél: Verstappen nagy győzelmet arat

A mezőny végéről a vártnál is simábban nyer, Pérez 2. helyével kettős győzelmet arat a Red Bull. Leclerc visszaelőzte Alonsót, ha nem sikerült volna, még jobban pironkodhatnának a Ferrarinál. Megnézzük mindjárt, a leggyorsabb kör összejön-e neki.

GPHírek
16:33

Sainz megőrizte a 3. helyet

A 4. helytől a sorrend: Russell, Leclerc, Alonso, Ocon, Vettel, Gasly, Albon. Köszönjük a figyelmet! De ne menjenek messzire, estig folyamatosan jelentkezünk a versenyzők nyilatkozataival.

Még több bejegyzés