Társoldalunk:
Hírlevél

A Ferrari elbukta a győzelmet a monacói káoszban

2022.05.29., 14:40
rendezés

Az időjárás megkavarta a Monacói Nagydíjat, de Charles Leclerc nem közvetlenül ezért, hanem a Ferrari rossz időzítése miatt vesztette el a győzelmet, amely Sergio Pérezé lett. Mick Schumacher hatalmas balesetet szenvedett.

A vártnál hosszabb ideig tartott és nagy fordulatokat hozott a Sergio Pérez győzelmével végződő Monacói Nagydíj, amelyen az előrejelzésnek megfelelően csapadék érkezett a verseny napján, majd a Ferrari egyik taktikai döntése az 1. helyről a 4.-re rántotta vissza Charles Leclerc-t, Carlos Sainzot ugyanakkor két pozícióval előre, a dobogóra léptette, Max Verstappen elé.

Pont a rajt előtt kezdett zuhogni, ezért a megmérettetés kezdetét negyedórával elhalasztották, hogy mindenki alkalmazkodjon a változó körülményekhez (úgy látszik, ez egy ilyen hétvége a nagy sporteseményeknél), és a mezőny a tervezettnél negyedórával később nem hagyományos felvezető körrel és állórajttal, hanem a biztonsági autó felvezetésével indult el.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: AFP/Andrej Isakovic

De sokáig nem jutottak, mert néhány perc múlva az egyre jobban rázendítő eső miatt mindenkit visszarendeltek a garázsba. A körülmények közel egy órával később javultak annyit, hogy a versenyirányítás ismét értelmét lássa az autók pályán tartózkodásának, és repülőrajttal indult el a mezőny.

A táv ugyan 78 kör lett volna, de a szabályok értelmében a tervezett rajthoz képest 3 órával később, vagyis 18 órakor mindenképp le kellett inteni a versenyt, és Mick Schumacher balesete végképp ellehetetlenítette a célérték teljesítését.

A felvezető körben Nicholas Latifi és Lance Stroll is kicsúszott és megrongálta az autóját, de folytatni tudták a vezetést, és Pierre Gaslyval együtt átváltottak az intermediate gumikra. Egy ideig még túl vizes volt a pálya ezekhez az abroncsokhoz, de néhány perccel később egyre többen hozták meg a döntést a kerékcseréről.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: AFP/Christian Bruna

Az élmezőnyben nem siettek a váltással, az 1. helyet őrző Leclerc helyzete annyiból is kényelmes volt, hogy egyre nagyobb előnye birtokában nyugodtan kivárhatott és reagálhatott üldözői lépésére. A pilóták közben jól vigyáztak az autóra, elmaradt a roncsderbi, csak olyan kisebb hibákat követtek el, mint a sikán levágása (Lando Norris, George Russell) vagy a célegyenes végi bukótérbe csúszás (Sebastian Vettel).

A showt Gasly adta ezidőtájt, aki a jobban tapadó gumin támadta a még teljes esőgumin védekező ellenfeleit, két szép manőverrel Csou Kuan-jün és Daniel Ricciardón is áthámozta magát. Lewis Hamilton Esteban Ocon ellen próbálkozott hasonlóval, ám az első kanyarnál koccantak, bár látszólag egyik autó sem sérült meg komolyabban.

Az élbolyból Sergio Pérez kapta meg először az intermediate gumit a 16. körben, majd jött Leclerc és Verstappen. Sainz kivárt, és úgy nézett ki, egyből a száraz pályás gumira váltva sikeresen másolni tudja Hamilton győzelmet érő 2016-os húzását egy kiállás megspórolásával. Végül 1. helyet nem, csak 2.-at ért neki a döntés, a kint maradó Pérez ugyanis a bemelegített gumin kellően gyorsnak bizonyult ahhoz, hogy az újabb kerékcseréről Sainz elé térjen vissza.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Clive Rose

Leclerc azonban pórul járt a váltás időzítésével (csapattársával egyszerre érkezett), a hűvös gumin belassult, a Red Bullok a későbbi cserével megelőzték őt. A monacói pilótát az utolsó pillanatban megpróbálták a pályán tartani, de már bekanyarodott a bokszutcába, dühöngött is a stratégiai baklövés miatt.

Az élen libasorban gyűlt össze a négy versenyző, de még a táv felét sem értük el, amikor Mick Schumacher megcsúszott az uszodai sikánnál és összetörte a Haast. Az autó kettétört, a németnek szerencsére nem esett baja, viszont egy rövid VSC- és egy igazi biztonsági autós fázist követően ismét meg kellett szakítani a viadalt, amíg helyreállítják a falat.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: AFP/Christian Bruna

Pérez, Sainz, Verstappen, Leclerc sorrendben újabb repülőrajttal indult a mezőny a küzdelem folytatására, és ekkor már biztosnak látszott, hogy az időlimit elérkeztéig tart majd a verseny. Mivel újabb csapadék nem jött, Péreznek elég volt arra figyelnie, hogy ne hibázzon a szűk utcai pályán, előzésre nem sok reménye volt az üldözőinek. A gumik ugyan elkoptak a Red Bullon, de így sem lehetett megelőzni.

A 2. tehát Sainz, a 3. Verstappen, a 4. Leclerc lett, a holland növelte előnyét a tabellán. A két fiatal brit, Russell és Norris futott be mögöttük, majd Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Esteban Ocon és Valtteri Bottas. Ocon azonban időbüntetést kapott, így kiesett a pontszerzők közül, Bottas egy hellyel előrébb lépett és Vettel jött fel 10.-nek.

Bár 78 helyett 64 kört futottak a pilóták, mindenki a helyezésének járó teljes pontmennyiséget kapja.

Percről percre tudósításunk az eredménytáblázat alatt olvasható.

GPHírek
14:32

Akár az eső is megjöhet

Köszöntjük Kedves Olvasóinkat, nemsokára kezdődik a Monacói Nagydíj! Egyelőre csak a sötét felhők érkeztek meg, az eső érdemben nem, csupán pár perccel ezelőtt szemerkélt minimálisan. Ezzel együtt a futam így is teljesen más körülmények között fog zajlani, mint a szabadedzések vagy az időmérő.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

GPHírek
14:35

Leclerc megtörheti az átkot

A monacói pilóta még soha nem fejezett be futamot hazai pályán, és ez nemcsak az F1-re, hanem az F2-re is vonatkozik. Ami a Forma-1-et illeti, 2018-ban egy fékhiba vetett véget a futamának, 2019-ben az elrontott időmérő miatt túl nagy kockázatot vállalt, tavaly pedig el sem tudott indulni, miután az időmérőn összetörte az autót. Ha pedig ez nem lenne elég, két hete összetörte Niki Lauda Ferrariját, amit szintén egy fékhiba okozott.

GPHírek
14:37

A magyar válogatott kapusa Verstappennel találkozott

A magyar labdarúgó-válogatott kapusa is Monacóban járt, és tegnap este egy képet is megosztott Instagram-oldalán. Az RB Leipzig csapatkapitánya nem mással, mint a címvédő Max Verstappennel fotózkodott.

GPHírek
14:44

Nem egyértelmű a gumiválasztás

A Pirelli szerint a lágy-kemény és a közepes-kemény stratégia is hatékony lehet a Monacói Nagydíjon. A semleges szurkolók bízhatnak benne, hogy az élmezőnyben lesz változatosság. Persze ha megjön az eső, akkor mindez nyilvánvalóan borul. A másik képen azt lehet látni, hogy a Q3-ba jutott versenyzők minden szettből ugyanannyi darabot spóroltak meg.

GPHírek
14:47

Vajon utoljára halljuk a monacói himnuszt?

Ezekben a pillanatokban játssza el a zenekar a monacói himnuszt. Nyilvánvalóan sokan bíznak benne, hogy a mai nap folyamán ezt még egyszer meg kell majd tenniük, hiszen az azt jelentené, hogy Leclerc megnyeri hazai futamát.

GPHírek
14:50

Esik az eső

Többen is jelentik a helyszínről, hogy eleredt az eső. Kérdés, hogy a csapadék mértéke indokolja-e, hogy az intermediate-eken rajtoljanak, vagy legalább valaki megpróbálkozzon ezzel.

GPHírek
14:53

Íme a rajtrács

Senkit nem büntettek meg, vagyis az időmérő eredményének megfelelő sorrendben indul el a mezőny. Az eső intenzitása erősödik, úgyhogy vélhetően intermediate-eken fognak elrajtolni.

GPHírek
14:57

Hamilton nyerte az utolsó esős monacói futamot

2016-ban ugyancsak vizes pályán rajtolt el a mezőny, és végül az akkor még csak háromszoros világbajnok tudott nyerni. Igaz, ehhez Ricciardo elrontott kerékcseréje is kellett. Bár az eső most enyhül, valószínű, hogy intermediate-eken rajtolnak.

GPHírek
14:59

A Mercedesek nagyot nyerhetnek

Óriási a változatosság a gumiválasztást tekintve. Az első négyes egyaránt közepeseken rajtol, ám a Mercedesek, a McLarenek és az Aston Martinok intereken, vagyis Norris, Russell, Hamilton és Vettel sokat nyerhet. Ami az első tízet illeti, a két ALpine a keményeket választotta.

GPHírek
15:01

Késik a rajt

A versenyirányítás tájékoztatása szerint felfüggesztették a rajtprocedúrát, és 15:09-kor kezdődik a felvezető kör. Ennek okát nem tudni, mindenesetre Bottasnak azt jelentették, hogy pár perc múlva nagy eső jön.

GPHírek
15:03

Nem lesz állórajt

A versenyirányítás úgy döntött, hogy nem kockáztatja meg az állórajtot, hanem a biztonsági autó mögül indul el a mezőny. Valószínű, hogy ez a döntés megosztja a közönséget, mindenesetre ez a biztonságosabb eljárás.

GPHírek
15:05

Még később indul a futam

15:09-kor sem indul el a felvezető kör. Hogy miért, azt nagyjából senki sem tudja, hiszen a körülmények nem indokolják a halasztást, Verstappen sem érti a késlekedés okát.

GPHírek
15:09

Megvan az új időpont

Jelen állás szerint 15:16-kor indul el a felvezető kör. A Ferrari szerint 10 percig körülbelül a mostani intenzitással fog esni, majd valamelyest enyhül. A mezőny tagjainak mindenesetre esőgumikon kell indulniuk.

GPHírek
15:13

Látszik, hogy nagyon esik

A közvetítésbe bevágott felvételekből egyértelmű, hogy tényleg leszakadt az ég, mint ahogyan az alábbi képen is jól látszik. Izgalmasnak ígérkezik a verseny, amennyiben valóban elindul perceken belül.

GPHírek
15:15

Leclerc kiállás nélkül akar végigmenni?

A monacói pilóta megkérdezte mérnökétől, hogy esőben kötelező-e a kerékcsere, amire nemleges választ kapott. Persze a körülményektől is függ, hogy egyáltalán felmerül-e ez az opció, hiszen ha például felszárad a pálya, akkor mindenképpen ki kell menni a bokszba.

GPHírek
15:17

Elindult a felvezető kör

Természetesen mindenki esőgumikra váltott. Azonban a rajt még odébb van, hiszen várhatóan jó néhány kört megtesznek a biztonsági autó mögött.

GPHírek
15:20

Újra rákezdett az eső

Vettel jelentette a rádióban, hogy az intenzitás erősödött. Ez azért lehet baj, mert az autók annál nagyobb eséllyel úsznak fel a vízátfolyáson, ami Monacóban jó eséllyel a fallal való találkozást jelenti.

GPHírek
15:21

Piros zászló

Eddig tartott a körözés, a versenyirányítás megszakította a felvezető köröket. Fontos megjegyezni, hogy a korábbi szabályokkal ellentétben ezek nem minősültek versenykörnek, vagyis továbbra is 78 kör van hátra.

GPHírek
15:25

Horner: túlságosan esik

A Red Bull csapatfőnöke elismerte, hogy ilyen körülmények között nem lehet versenyezni. Hozzátette, hogy számukra semleges dolog az időjárás, de valamire szükségük van ahhoz, hogy megverjék a Ferrarit. Úgy véli, az élről indulók ilyenkor sokkal kevésbé örülnek, mint ők a második sorból.

GPHírek
15:28

Túl jól működött az esőtánc

Az F1-rajongók többsége alighanem örült az esőnek, ám ezt az intenzitást vélhetően a pokolba kívánják. A Red Bull és a Mercedes Twitter-oldalán is azzal viccelődtek, hogy az esőtánccal kicsit túllőttek a célon.

GPHírek
15:35

Semmi nem utal az újrakezdésre

A pilóták már jó ideje kiszálltak az autóból, és egyelőre nem úgy néz ki, hogy érdemben közelebb kerültünk volna ahhoz, hogy elinduljon a futam. Sokaknak beugorhattak a tavalyi Belga Nagydíj képei, nem véletlenül.

GPHírek
15:38

Elállt az eső?

Egyre többen csukják össze az esernyőt, ami arra utal, hogy már nem vagy alig esik. Persze a pályának bizonyos mértékig fel kell száradnia ahhoz, hogy viszonylag biztonságosan lehessen rajta versenyezni. Hivatalos információ továbbra sincs.

GPHírek
15:43

Vajon követi valaki Hamilton példáját?

Bár 2016-ban Hamilton győzelmében kétségtelenül fontos szerepet játszott a Red Bull félresikerült kommunikációja Ricciardo kerékcseréjénél, a brit pilóta a gumikezelésének is köszönhette a diadalt. Akkor ugyanis az esőgumikról rögtön slickekre váltott, vagyis kihagyta az intermediate abroncsokat. Ezt később, a 2020-as Török Nagydíjon is láthattuk tőle.

GPHírek
15:47

Az egykori pilóta türelmetlen

Sokan követelik, hogy indítsák el a versenyt, közéjük tartozik az egykor a HRT-nél és a Team Lotusnál versenyző Karun Chandhok is. A jelenleg a Sky Sports szakértőjeként dolgozó indiai exversenyző Twitteren úgy fogalmazott, hogy valaki menjen be a versenyirányítás helyszínére, és nyomja meg a zöld gombot.

GPHírek
15:54

Megérkeztek az első képek

Mivel a pályán továbbra sem történik semmi, érdemes megtekinteni galériánkat a mai napról. Reméljük, minél hamarabb bekerülhetnek magáról a futamról készült fotók is. 

Kattintásra galéria nyílikForrás: AFP/Christian Bruna
GPHírek
15:56

10 perc múlva újraindul a verseny

A pilóták az imént megkapták a 10 perces jelzést, vagyis 16:05-kor elindul a verseny. Bízzunk benne, hogy nem az lesz a forgatókönyv, mint a tavalyi spái futamon, amikor csak pár kört tettek meg a Safety Car mögött.

GPHírek
16:00

6 óráig van idő

Ideális esetben nemsokára valóban elindul a futam, de akármi is történik, 18 órakor mindeknéppen le kell inteni a versenyt. A szabályok szerint ugyanis a tervezett kezdési időpont után legfeljebb három óra telhet el a leintésig.

GPHírek
16:02

Egy körrel kevesebb lesz a versenytáv

Bár korábban azt írtuk, hogy idén a biztonsági autó mögött megtett körök nem számítanak bele a versenybe, korrigálni kell magunkat. A szabályok ugyanis mégsem változtak, így most már a 78 kör helyett 77 kört kell megtenniük a pilótáknak.

GPHírek
16:07

Újraindult a körözés

A ma az 51. születésnapját ünneplő Bernd Mayländer mögött ismét pályára gurult a mezőny. A pálya nyilvánvalóan vizes, de a helyzet nem tűnik vészesnek, bár az alagút után kétségtelenül rengeteg vizet vernek fel.

GPHírek
16:09

A két kanadai hibázott

Latifi a jelenleg Grand Hotel elnevezésű hajtűnél tette falba az autót, de tolatás után tovább tudott menni. Stroll a kocsi jobb hátulját csapta falnak, aminek következtében defektet kapott, és honfitársához hasonlóan ki kellett mennie a bokszba.

GPHírek
16:10

Elindul a futam

A biztonsági autó elhagyta a pályát, és hivatalosan a 3. körrel elindul a verseny.

GPHírek
16:12

Leclerc jól jött el, nem volt baleset

Bár látványosan csúszkált, a monacói pilóta továbbra is vezet, és mögötte sem változott a sorrend. Többen is kijöttek a bokszba interekért.

GPHírek
16:13

3. kör: jó lehet az inter

Gasly és Latifi is váltott, ám többeknél tévesen mutatja a Live Timing, hogy intereken vannak, ezért van némi káosz. Leclerc 2,3 másodperccel vezet.

GPHírek
16:15

4. kör: Verstappené a leggyorsabb kör

Ez persze most még nem jelent semmit, de a holland pilóta látszólag gyorsabb Péreznél. Közben Schumacher is kiállt interekért.

GPHírek
16:16

5. kör: 20-30 percig nem lesz eső

Ezt Leclerc-nek jelentették a rádióban. Eközben Verstappen leszakadt Pérezről, miután az autó hátulja megcsúszott, és ezzel körülbelül 1 másodpercet vesztett.

GPHírek
16:18

6. kör: Vettel is kiáll interekért

Tekintve, hogy az előző körben Gasly megfutotta a leggyorsabb kört, lassan mindenki számára indokolt lehet a váltás. Ezt most Vettel és Cunoda tette meg, utóbbi nem sokkal korábban visszaesett a 10. helyre Ocon miatt.

GPHírek
16:20

7. kör: Verstappen szerint még nem jött el az idő

Mármint a váltásra. A holland pilótát megkérdezték, hogy milyenek a körülmények, és bár kijelentette, hogy szárad a pálya, még mindig trükkösnek tartja a jelenlegi viszonyokat.

GPHírek
16:21

8. kör: Russell hibázott, Leclerc növelte előnyét

A brit pilóta átvágta az alagút utáni sikánt, de maradt a 6. helyen. Leclerc előnye már közel 3 és fél másodperc Sainz előtt.

GPHírek
16:22

9. kör: Russell és Norris csatázhat

A Mercedes versenyzőjét arra utasították, hogy minél jobban közelítse meg honfitársát. Erre a McLaren úgy reagált, hogy átálltak a B-tervre, de Norris közölte, hogy ennél gyorsabban nem tud menni.

GPHírek
16:24

10. kör: Gasly nem kockáztat

Az Alpha Tauri versenyzője közvetlenül Csou mögé ért, de nem került elég közel ahhoz, hogy a sikánban megpróbálkozzon az előzéssel. Leclerc eközben 4,5 másodpercre növelte előnyét.

GPHírek
16:26

11. kör: Ocon nagyon lemaradt

Az utolsó helyen álló Latifit leszámítva a francia pilóta lemaradása a legnagyobb az előtte utózóhoz képest. A 8. pozíciót elfoglaló Hamilton már 14,6 másodperccel van az Alpine versenyzője előtt.

GPHírek
16:28

12. kör: újabb előzés a középmezőnyben

Az Ocon és Vettel közötti helycsere után Gasly ment el Csou mellett a Mirabeau-ban. A francia versenyző tempója remek, már Ricciardót támadja a 12. helyért.

GPHírek
16:29

13. kör: Pérez szerint cserélni kell

A mexikói pilóta szerint egyértelmű, hogy most már az inter az ideális gumi. Kérdés, hogy a Red Bull hogyan oldja meg a cserét, hiszen csupán 1,5 másodperc választja el a két versenyzőt.

GPHírek
16:30

14. kör: gyorsabb az intermediate

Gasly ismét javított egy pozíciót, miután megelőzte Ricciardót. Ez is mutatja, hogy az inter már gyorsabb az esőguminál. Sainz viszont kijelentette, azonnal slickekre akar váltani.

GPHírek
16:32

15. kör: Hamilton a bokszban

Ezt a rádióban közölte, ám mérnöke megnyugtatta, hogy körideje így sem rossz. Ezzel együtt a kör végén kihívták kerékcserére. A hétszeres világbajnok intereket kapott, és csak egy pozíciót vesztett.

GPHírek
16:34

16. kör: Pérez áll ki elsőként az élmezőnyből

A mexikói pilóta szintén zöld oldalfalú abroncsokat kapott, a Red Bull 2,3 másodperc alatt cserélte ki a kerekeit. Pérez az 5. helyre, Norris és Russell közé tért vissza.

GPHírek
16:35

17. kör: Sainz inkább kint marad

Bár a spanyol pilótát kihívták a bokszba, hogy reagáljanak Pérezre, ő inkább kint maradt, mert még mindig arra törekszik, hogy száraz abroncsokra válthasson.

GPHírek
16:36

18. kör: Hamilton és Ocon összeért

A brit pilóta sokkal gyorsabb az intereken, és a Saint Devote-ban meg is próbálkozott az előzéssel. Eközben Leclerc és Verstappen is kiállt, Sainz viszont ragaszkodik a tervéhez, ezért kint maradt.

GPHírek
16:38

19. kör: Pérez másodpercekkel gyorsabb Sainznál

A mexikói pilóta átugrotta Leclerc-t, így jelenleg a második helyen halad. Jelenleg úgy tűnik, hogy legfeljebb két kör alatt utol fogja érni Sainzot, aki még mindig az esőgumikon megy.

GPHírek
16:40

20. kör: Sainz feltarthatja a mezőnyt

Bár a mögötte lévők rohamosan közelednek rá, Monacóban így sem egyszerű az előzés. Hamilton tovább próbálkozik Oconnal, de a francia pilóta tartja a 8. pozíciót.

GPHírek
16:41

21. kör: Sainz és Leclerc is szárazra váltott

Ugyanabban a körben jöttek ki, miután a középmezőnyből már sokan váltottak. A Ferrarinál káosz van, Leclerc-nek az utolsó pillanatban szóltak, hogy maradjon kint, de már bejött.

GPHírek
16:43

22. kör: jönnek a Red Bullok is, Pérez megtartja a vezetést

A Red Bullok csinálták jól, ugyanis Pérez Sainzot, Verstappen Leclerc-t ugrotta át. Mögöttük is változott a sorrend, ugyanis Russell megelőzte Norrist.

GPHírek
16:45

23. kör: Sainz majdnem eldobta

A Ferrari pilótája ráment a vizes ívre, és majdnem a falban végezte, de nagyot mentett. Könnyen lehet, hogy Verstappen ráment a vonalra a bokszkijáratnál, ami szabálytalan.

GPHírek
16:47

25. kör: Verstappen utolérte Sainzot

A holland pilóta hátránya alig több mint 1 másodperc. Albont 5 másodpercre megbüntették, miután pályaelhagyással szerzett előnyt.

GPHírek
16:49

26. kör: Schumacher összetörte a Haast

A német versenyző az uszodánál szenvedett balesetet, és az autó hátulja leszakadt. Schumacher jól van, VSC van érvényben. A Haasnak ezzel véget ért a verseny, mivel már Magnussen is kiesett.

GPHírek
16:51

Biztonsági autó

Az utóbbi időszakban nem először fordul elő, hogy viszonylag hosszú VSC után valódi biztonsági autót rendelnek el. Ez persze nem meglepő, mert a Haas nagyon összetört. Közben a baleset előtt a Schumacherrel harcoló Csout megnyugtatták, hogy a német versenyző jól van.

GPHírek
16:54

Bottas a pontszerzők között

Bár a sorrend jelentősen megváltozott, az első tíz összetétele csak egy helyen változott a rajt óta: Bottas feljött a 10. helyre, Vettel pedig visszacsúszott a 11. pozícióba. Jelenleg Pérez, Sainz, Verstappen, Leclerc, Russell, Norris, Alonso, Hamilton, Ocon, Bottas, Vettel, Gasly, Ricciardo, Stroll, Cunoda, Csou, Latifi és Albon a sorrend.

GPHírek
16:56

Piros zászló

Mégis megszakítják a versenyt, a TecPro falat ugyanis javítani kell. A futam szempontjából ez talán nem akkora baj, mivel Leclerc-nek az imént jelentették, hogy nem várható több eső.

GPHírek
16:59

Egy óra maradt

Ahogyan azt korábban említettük, 18 óráig így vagy úgy, de be kell fejezniük a versenyt. Mindez azt jelenti, hogy a mezőny tagjainak egy órájuk maradt, hogy eldöntsék a versenyt.

GPHírek
17:02

A balesettel is frissült galériánk

Időközben új, a futam jeleneteiről, illetve Schumacher balesetéről készült fotókkal frissítettük képválogatásunkat. A szünet alatt mindenképpen érdemes ránézni, az alábbi képre kattintva lehet megnyitni. 

Kattintásra galéria nyílikForrás: AFP/Christian Bruna
GPHírek
17:03

Schumachernek nem esett baja

A német pilóta már vissza is tért a Haas garázsába, miután a pályaorvos megvizsgálta, és megállapította, hogy nem szenvedett sérülést. A becsapódás mértékét látva azért ez nem volt magától értetődő.

GPHírek
17:06

Negyed hatkor folytatódik a verseny

A versenyirányítás az imént közölte, hogy a futam 17:15-kor folytatódik. A 77 kört vélhetően nem fogják teljesíteni, de a megszakítás pozitív hozadéka lehet, hogy látunk állórajtot a nap folyamán.

GPHírek
17:10

Az 58. kört kell figyelni

Ha azt elérik, akkor a pilóták megkapják a helyezésükért járó teljes pontmennyiséget, egyéb esetben az 50 és a 75 százalék közötti szabály lép életbe. Persze még a féltávot sem érték el, de az alighanem meglesz, hiszen ahhoz már csak 9 kört kell megtenniük.

GPHírek
17:14

Zidane is a helyszínen van

Még nem említettük meg, de a világ- és Európa-bajnok exfutballista, illetve háromszoros Bajnokok Ligája-győztes edző is jelen van. Tegnap a BL-döntöt tekintette meg Párizsban, onnan utazott Monacóba.

GPHírek
17:17

Ismét elhagyta a mezőny a bokszutcát

Bernd Mayländer ismét kivezeti a pilótákat a pályára. A Red Bull és a Mercedes az új közepes, a Ferrari a használt kemény mellett döntött, ami érdekes taktikai eltérés.

GPHírek
17:18

Nincs állórajt

Könnyen lehet, hogy a célegyenes még nem száradt fel teljesen. A Safety Car a pályán maradt, a lekörözöttek most visszavehetik a körüket.

GPHírek
17:21

Újraindítás: Pérez megőrizte előnyét

Persze ez nem meglepő a friss guminak köszönhetően. Kérdés, hogy a közepesek meddig bírják a Red Bullokon.

GPHírek
17:22

33. kör: Pérez elfékezte magát

A mexikói pilóta kerekei blokkoltak, ami nyilvánvalóan nem tett jót az abroncsoknak. Ennek ellenére már több mint 1 másodperccel vezet Sainz előtt, ám Verstappen csak 8 tizedre van a Ferrari mögött.

GPHírek
17:24

34. kör: Sainz meglesznek a teljes pontok

A Red Bull számítása szerint még 29 kört fognak megtenni, így a versenyzők a szokásos pontszámot fogják megkapni helyezésükért. Persze egy újabb biztonsági autó ezen változtathat.

GPHírek
17:25

35. kör: Az első öt ellépett

Russell még úgy-ahogy tudja tartani a lépést az első néggyel, ám mögötte Norris már több mint 3 másodperces lemaradást szedett össze. Az élen autózók között 1 másodperc körüli a különbség.

GPHírek
17:27

36. kör: Hamilton beragadt Alonso mögé

A hétszeres világbajnok közel van az Alpine-hoz, de nem tudott előzni. Pedig könnyen lehet, hogy tudná tartani az élmezőny tempóját, így viszont nincs esélye jó eredményre.

GPHírek
17:28

37. kör: Sainz közeledik Pérezre

A spanyol pilóta 1 másodpercen belül van a mexikóihoz képest, miközben Verstappent másfélre leszakította magáról. A DRS-t azonban nem lehet használni, így igazán nehéz lesz előznie.

GPHírek
17:29

38. kör: lehet csata a győzelemért

Sainz továbbra is tartja a különbséget, miközben Verstappen róla, Leclerc pedig a holland pilótáról szakadt le egy kicsit. Ráadásul mostantól kezdve a DRS-t is igénybe lehet venni az előzéshez.

GPHírek
17:30

39. kör: Sainz most messze van

A Ferrari pilótája pont akkor került ki a DRS-távolságból, amikor azt lehetett volna használni. A 27 éves versenyző megkérdezte, hogy van-e jele szemcsésedésnek Pérez gumiján, ám erre nemleges választ kapott.

GPHírek
17:32

40. kör: Pérezé a leggyorsabb kör

Mindez azt jelenti, hogy növelte előnyét Sainzcal szemben, ami jelenleg 1,3 másodperc. Verstappen közben visszajött a spanyol pilóta mögé, ő 1,1 másodperccel van lemaradva.

GPHírek
17:33

41. kör: Sainznak védekeznie kell

Hirtelen több tizedet vesztett Pérez mögött, Verstappen pedig DRS-távolságra került hozzá képest. Mögöttük Alonso feltartja a mezőnyt, ami Hamiltonnak, Oconnak, Bottasnak és Vettelnek sem jön jól.

GPHírek
17:35

43. kör: megnőttek a különbségek

Pérez több mint 2 másodperccel vezet, míg Sainz előnye 1,9 másodpercre nőtt Verstappennel szemben. Leclerc lemaradása szintén jelentős, 2 és fél másodperc a holland versenyző mögött.

GPHírek
17:37

44. kör: Hamilton kicsit leszakadt

Pont DRS-távolságon kívülre került Alonsóhoz képest. Igaz, a hétszeres világbajnok nem nagyon reménykedhet másban, mint hogy egykori csapattársa megelőzésével fellép a 7. helyre, hiszen a többiekhez képest már hatalmas a hátránya.

GPHírek
17:38

45. kör: Leclerc közelebb került

Még mindig messze van a támadási pozíciótól, de hátránya 1,8 másodpercre csökkent Verstappennel szemben. Lehetséges, hogy a monacói pilóta nem állhat dobogóra hazai pályán?

GPHírek
17:40

47. kör: Alonso elképesztő tempót diktál

Csak éppen negatív értelemben. A kétszeres F1-es világbajnok hátránya már 48 másodperc Pérezzel szemben, így nem kizárt, hogy le fogják körözni. Hamilton az imént kérdezte a különbséget, mérnöke úgy fogalmazott, hogy helyesebb, ha azt kérdezi, milyen közel vannak mögöttük.

GPHírek
17:41

48. kör: Verstappen Sainra panaszkodott

A Ferrari versenyzője átvágta az alagút utáni sikánt, amit a holland versenyző azonnal jelentett. Igaz, Sainz hátránya egyre nagyobb, Pérez már 3,4 másopderccel vezet előtte.

GPHírek
17:43

49. kör: Alonso két másodperccel volt lassabb

Hátránya már 52 és fél másodperc Pérezhez képest. Nem biztos, hogy hozzá eljutnak, de várhatóan számos pilótát le fognak körözni, ami még megkavarhatja az élmezőnyt.

GPHírek
17:45

50. kör: Hamilton még így is leszakadt

Alonso növelte a sebességet, ezúttal gyorsabb volt Péreznél. Időközben Hamilton a lassú tempó ellenére 2 másodpercre szakadt le tőle. Csou nagyot mentett, Albon pedig feladta a versenyt.

GPHírek
17:46

51. kör: hihetetlen, Alonsóé a leggyorsabb kör

A spanyol versenyző óvta a gumijait, hogy aztán megfussa a verseny eddigi leggyorsabb körét. Norris közben kiállt, és mivel hatalmas volt az előnye Alonsóval szemben, nem volt vesztenivalója. A brit pilóta közepeseket kapott.

GPHírek
17:48

53. kör: Sainz úra utolérte Pérezt

Jelenleg kicsit több mint 1 másodperc a különbség. A spanyol pilótát arra biztatták, hogy nyomja a gázt. Lehetséges, hogy itt a lehetőség első győzelmének megszerzésére.

GPHírek
17:49

54. kör: Sainz nagyon közel van

Azonban nem elég közel ahhoz, hogy Monacóban támadást indíthasson. Pérezen látszik, hogy elfogytak a gumijai, de itt még így is ki lehet védekezni a támadást. Ocont 5 másodpercre megbüntették.

GPHírek
17:50

55. kör: Verstappen is odaért

A címvédő is ott van ökzvetlenül Sainz mögött. Persze abból a pozícióból nehéz nyerni, de nevető harmadikként akár még oda is érhet az első helyre.

GPHírek
17:51

56. kör: összetorlódott az első négy

Verstappen után Leclerc is utolérte az előtte lévőket. Pérez egyértelműen feltartja a többieket, de Sainznak nehéz dolga lesz, ha meg akarja nyerni a futamot.

GPHírek
17:53

57. kör: nagyon nehéz közel maradni

Az egyetlen valós előzési pont az alagút utáni sikán, ám rendkívül nehéz közel maradni annyira, hogy valaki támadást intézhessen. Sainznak ezt kell megoldania a győzelemhez.

GPHírek
17:54

58. kör: Sainz minden eddiginél közelebb került

Még mindig nem tudott támadni, de nem kizárt, hogy a következő körökben ezt megteheti. Már nincs sok ideje, kevesebb mint 6 perc van hátra a futamból.

GPHírek
17:55

59. kör: Sainz majdnem nekiment Péreznek

A hajtűkanyarnál rendkívül kközel kerültek egymáshoz, ám a spanyol pilóta kicsit lecsúszott az ívről, és nem volt esélye az előzésre. Szűk 5 perc maradt a futamból.

GPHírek
17:57

60. kör: továbbra sincs támadás

Sainz ezúttal sem tudott elég közel kerülni, mint ahogyan Verstappen vagy Leclerc sem. Látszik, hogy sokkal gyorsabb lenne Péreznél, de Monacóban ez a tempókülönbség sem elég.

GPHírek
17:58

61. kör: Verstappen közelebb volt

Azonban neki sem volt esélye az előzésre, és mivel vezeti a vb-t, nem is érdemes kockáztatnia. Alig több mint 2 perc maradt a futamból.

GPHírek
17:59

62. kör: Sainz kicsit leszakadt

Még mindig 1 másodpercen belül van, de semmi esélye nincs a támadásra. Valószínű, hogy azért most már a kemények is elkezdtek fogyni.

GPHírek
18:01

63. kör: Sainznak inkább védekeznie kell

A spanyol versenyzőhöz most már közelebb van Verstappen, mint ő Pérezhez. Mindenesetre az biztos, hogy egy körük maradt, hiszen letelt az idő.

GPHírek
18:02

Kockás zászló: Pérez nyerte a Monacói Nagydíjat

A mexikói versenyző pályafutása során először nyert a hercegsében. Sainz végül 1 másodpercen kívül zárt hozzá képest, Verstappen pedig 337 ezredre megközelítette a spanyol versenyzőt. Leclerc-nek nem jött össze a dobogó hazai pályán.

GPHírek
18:05

Ocon kihullott a pontszerzők közül

A francia pilóta büntetése miatt csak a 12. helyen zárt. Leclerc mögött így Russell, Norris, Alonso, Hamilton, Bottas és Vettel végzett az első tízben. Mi ezzel köszönjük meg figyelmüket, nemsokára jelentkezünk az összefoglalóval és a nyilatkozatokkal!

Még több bejegyzés