Társoldalunk:

Szoros eredményekkel indult a Ferrari és a Red Bull csatája Monacóban

2022.05.27., 13:50
rendezés

Egyelőre épségben maradtak az autók Monacóban, az első edzésen senki sem szenvedett balesetet. A többek által várt Ferrari-fölény elmaradt, az olaszok és a Red Bull pilótái 2 tizedmásodpercen belül végeztek egymáshoz.

Nagyon meleg időben kezdték meg a csapatok a felkészülést a Monacói Nagydíjra, ahol a levegő hőmérséklete a 30, az aszfalté az 55 fokot is elérte az edzés kezdetén. Viszonylag sűrűn változott a sorrend, ahogy a pilóták eltérő ütemben tették fel a kemény, a közepes és a lágy gumikat, és a két élcsapat végül utóbbi használata nélkül is elfoglalta az első négy helyet.

Charles Leclerc 1:14.531-es eredménnyel zárt az élen, de a 2. Sergio Pérez hátránya csak 39, a 3. Carlos Sainzé 70, a 4. Max Verstappené 181 ezredmásodperc volt, vagyis a többek által a pálya jellege alapján várt Ferrari-fölényből egyelőre nem valósult meg semmi.

Leclerc az első edzésenForrás: AFP/Andrej Isakovic

Az 5. Lando Norris már több mint fél másodpercet kapott a McLarennel,de a wokingiak jól indítottak, hiszen Daniel Ricciardo is 7. lett. A Mercedes részéről George Russell a 8. helyen zárt, Lewis Hamilton a 10.-en, és ami baj, hogy az Ezüstnyilaknál visszatért az erőteljes pattogás.

Autótörés nem történt, néhányan csak kicsúsztak a bukótérbe. Ebből bőven kivette a részét Leclerc, aki a célegyenes végén és az alagút utáni sikánnál többször rontott. Hamilton a Tabac kanyarnál csúszott meg egyszer nagyon, szerencséje volt, hogy megfogta az autót.

Mick Schumacher egy műszaki hiba miatt elállta a bokszutca bejáratát, ez néhány percre piros zászlós megszakítást okozott. Nála is rosszabbul járt Valtteri Bottas, akinél jött a szinte menetrendszerű meghibásodás, a váltója akadékoskodott, így egyetlen mért kört sem tudott megtenni.

Percről percre tudósításunk az eredménytáblázat alatt olvasható.

GPHírek
13:40

Megszokott időpont - vagy mégsem?

Köszöntjük Kedves Olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Monacói Nagydíj első szabadedzése! Első ránézésre senki nem kapja fel a fejét, hogy a mezőny most veszi birtokba a pályát, hiszen az európai hétvégék esetében ez az első gyakorlás kezdésének szokásos időpontja idén. Monacóban azonban eddig rendre csütörtökön tartották a nyitónapot, a péntek pedig szünnap volt, ám ezzel a hagyománnyal most szakítottak. Ennek hátteréről és a hétvége egyéb érdekességeiről futamelőzetesünkben olvashatnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

GPHírek
13:43

Norris nem volt ott a sajtótájékoztatón

Ahogyan azt lassan már mindenki megszokja, idén csütörtök helyett pénteken rendezik a pilóták számára tartott sajtótájékoztatót. Most azonban nem volt ott mindenki, ugyanis Lando Norris még mindig nem heverte ki teljesen a Spanyol Nagydíj után diagnosztizált mandulagyulladását. A brit versenyző szurkolóinak ugyanakkor nem kell aggódniuk, kedvencük szinte biztosan részt fog venni a hétvégén.

GPHírek
13:47

Sennára emlékezik a McLaren

Nemcsak most, hanem innentől kezdve minden hétvégén, legalábbis amíg másképp nem döntenek. Azok után, hogy a Williams autóin idén már nincs ott a brazil pilóta neve és a legendás, dupla S-betűt ábrázoló logó, a wokingi istálló úgy döntött, hogy az autók glóriáján megjeleníti a jelképet. Hol máshol lett volna ezt alkalmasabb bejelenteni, mint a hercegségben, ahol a néhai háromszoros világbajnok hat futamot nyert, ebből ötöt a McLaren színeiben?

KAPCSOLÓDÓ CIKK

GPHírek
13:52

Hamilton egyelőre megnyugodhat

Ékszerügy, sokadik rész: sajtóértesülések szerint az FIA egy hónappal meghosszabbította a pilóták ékszerviselésére vonatkozó szabályok szigorú ellenőrzését. Ennk alighanem a hétszeres világbajnok örül a legjobban, hiszen így továbbra is versenyezhet az orrpiercingjével.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

GPHírek
13:57

Eljött a tettek ideje

Ahogyan az Alfa Romeo Twitter-oldalán is fogalmaztak, eddig volt idő a fecsegésre, mostantól viszont a pályán kell bizonyítani. Valóban, hiszen pár perc múlva pályára gurulnak az autók a hercegségben.

GPHírek
13:59

Borzasztóan meleg az aszfalt

Ahhoz képest, hogy nincs akkora hőség, mint a Spanyol Nagydíjon, hiszen a levegő hőmérséklete „csak" 30 fokos, az aszfalté talán még melegebb is, mint Barcelonában volt, egészen pontosan 55 fokos.

GPHírek
14:00

Zöld zászló

Elkezdődött az első szabadedzés, némi meglepetésre Verstappen volt az első, aki pályára gördült kemény gumikon. Őt többen is követték, már Russell és a Ferrarik is pályán vannak.

GPHírek
14:03

Csak egy pilóta nem jött ki

Egyedül Latifi maradt a garázsban, a többiek már elhagyták a bokszutcát. Ami a keverékeket illeti, messze a kemény a legnépszerűbb, csupán a két Ferrari kezdett a közepeseken.

GPHírek
14:08

Leclerc kezd az élen

A monacói pilóta 1:17.993 másodperccel nyitott. Azonban a második próbálkozás során többen is javítottak, jelenleg Verstappen áll az élen 1:16.582-vel, 18 ezreddel megelőzve Norrist.

GPHírek
14:11

Folyamatosan gyorsul a pálya

Ez persze nem meglepő, hiszen az első szabadedzés elején vagyunk. Leclerc jelenleg 1:15.883-mal áll az élen, 137 ezreddel megelőzve a két lila szektort autózó Sainzot, és további 256-tal Verstappent.

GPHírek
14:13

Visszatért a Mercedes pattogása

Azok után, hogy Barcelonában sokkal enyhébben jött elő a dlfinezés jelensége a címvédő istállónál, most úgy néz ki, hogy Monacóban ismét számolniuk kell ezzel. Russell már a gyakorlás elején közölte a csapattal, hogy az autó kifejezetten merev az 1-es és a 3-as kanyarban, de Hamilton üzenete volt igazán rémisztő: a hétszeres világbajnok kijelentette, hogy az autója őrült módon pattog.

GPHírek
14:16

Ocon nem tud fékezni

Legalábbis az alagút utáni sikán előtt, miután elmondása szerint az autó mindenfelé megy. Úgy néz ki, nem csak a Mercedesnek vannak gondjai, de ez az első szabadedzésen teljesen normális.

GPHírek
14:17

Sárga zászló

Megvan a héétvége első kicsúszása, Leclerc mérte el a célegyenes utáni Sainte Devote-ot. A hazai pályán versenyző pilóta szerencséjére ott pont van bukótér, így vissza tudott térni a pályára.

GPHírek
14:22

Piros zászló, káosz a bokszbejárat előtt

Schumacher váltógondokra panaszkodott, majd megpróbált bemenni a bokszba, ám ez nem sikerült neki, és megállt a bejáratnál. Alonso vélhetően megpróbált a Haas előtt befordulni, ám nem fért el, ezért kénytelen volt visszatolatni.

GPHírek
14:26

Újraindult a tréning

Ahogyan az várható volt, a megszakítás nem tartott sokáig, és a többiek újrakezdhették a körözést. Jelenleg egyébként Verstappen vezet 1:15.327-tel, 387 ezreddel megelőzve Leclerc-t, és további 168-cal Sainzot. Ne feledjük, a két Ferrari közepeseket, a címvédő kemény abroncsokat hajtott.

GPHírek
14:28

Szemmel látható a Mercedes pattogása

Hamilton nem a levegőbe beszélt, erről most a nézők is megbizonyosodhattak. Az alagútból kifelé menet ugyanis jól lehetett látni, ahogyan autója pattog. Igaz, ennek ellenére feljött a 4. helyre, 644 ezredes lemaradással Verstappen mögött. Mindez azonban nem tartott sokáig, miután Norris megszerezte a 3. pozíciót.

GPHírek
14:32

Norris vezet, Hamilton megelőzte a Ferrarikat

A hétszeres világbajnok bejött Verstappen és Leclerc közé a közepeseken, 172 ezredes hátrányban előbbihez képest. Honfitársa aztán megint hátrébb taszította egy pozícióval, miután Norris mindenkinél gyorsabb volt, és 1:15.301-gyel átvette a vezetést.

GPHírek
14:34

Bottasnak még mindig nincs ideje

Elképesztő, ami a finn pilótával történik, szinte minden hétvégén történik vele valami, jellemzően az egyik gyakorláson. Ted Kravitz, a Sky Sports helyszíni riportere úgy tudja, hogy ezúttal váltógondokról van szó. Persze lehet mondasni, hogy a futamokat általában így is erős pontszerző helyen fejezi be, de vajon mi lenne a problémák nélkül?

GPHírek
14:37

A Red Bullnak nem okoz nagy gondot a pattogás

Számos pilóta panaszkodik a jelenségre, ami várható volt, hiszen Monacóban kifejezetten egyenetlen az aszfalt. Christian Horner, a bikások csapatfőnöke azonban a Sky Sports műsorában kijelentette, hogy őket egyelőre nem érinti akkora mértékben a probléma.

GPHírek
14:39

Meglepő nevek az élen

Norris továbbra is vezet, mögötte pedig Gasly és Ricciardo a sorrend. Persze senki ne számítson arra, hogy ez így marad, arra pedig pláne ne, hogy bármelyikük is beleszólhat a pole pozíció kérdésébe, de a McLaren szempontjából egyelőre mindenképp biztatóak a jelek.

GPHírek
14:42

Még mindig nem jönnek a lágyak

Legalábbis az élcsapatoknál, hiszen egyelőre csak Albon és a két Aston Martin tette fel a piros oldalfalú abroncsokat. Ezzel szemben Russell és Pérez továbbra is a közepeseken köröznek, Verstappen és a két Ferrari pedig szintén a C4-esből raktak fel friss szettet.

GPHírek
14:44

A két Red Bull állt az élre

Verstappen 1:14.712-vel vette át a vezetést, 188 ezreddel megelőzve Pérezt. A Ferrarik azonban még csak most vannak gyorskörön.

GPHírek
14:46

Verstappen hibázott, Sainzot feltartották

A címvédő a Sainte Devote-ot fékezte el, ám Leclerc-hez hasonlóan csak a gumik bánták a rontást. Egyik Ferrarinak sem volt ideális köre, de a monacói versenyző 34 ezredes lemaradásban feljött a 2. helyre, ám Sainzot két lila szektor után forgalomba került, ezért még csak javítani sem tudott.

GPHírek
14:51

A Ferrarik visszavették a vezetést

Leclerc 1:14.531-et autózott, 181 ezreddel megelőzve riválisát, majd Sainz 7 százados hátrányban jött be közéjük. Ezúttal már azonos gumin vannak, igaz, Verstappen a hibája után visszahajtott a garázsba.

GPHírek
14:54

Pérez javított, majd hibázott

A mexikói pilóta 39 ezreddel feljött Leclerc mögé a 2. helyre, következő gyorskörében azonban ő is elfékezte magát a Sainte Devote-nál. A monacói pilóta előbb lila első szektort autózott, ám azt a körét vélhetően egy hiba miatt megszakította, a következőben viszont egyik szektorban sem tudott javítani.

GPHírek
14:57

Ezúttal Sainz rontott

Csapattársához hasonlaón abszolút legjobb idővel abszolválta az első szektort, ám körét nem tudta érdemben befejezni. Ennek oka, hogy az alagút után elrontotta a sikánt. Verstappen továbbra is a garázsban tartózkodik, az imént Pérez is csatlakozott hozzá.

GPHírek
15:00

Hamiltont az őrületbe kergeti a pattogás

A brit versenyző ismét panaszkodott a delfinezésre, és kijelentette, hogy az őrületbe kergeti a jelenség. Könnyen lehet, hogy a biztató Spanyol Nagydíj után a Mercedes újra nehéz hétvége elé néz.

GPHírek
15:01

Kockás zászló, Leclerc maradt az élen

A monacói pilóta 39 ezreddel előzte meg Pérezt, és 7 századdal Sainzot. Mögöttük Verstappen, Norris, Gasly, Ricciardo, Russell, Vettel és Hamilton lett az első tíz sorrendje.

GPHírek
15:03

Hamilton könyökvédőt akar

Nem sokkal az előző után újabb üzenetet játszottak be a 37 éves versenyzőtől. A hétszeres világbajnok kijelentette, hogy a következő gyakorlástól könyökvédőre van szüksége, nyilvánvalóan a pattogás miatt. Mi ezzel köszönjük meg figyelmüket, nemsokára jelentkezünk az összefoglalóval!

Még több bejegyzés