Társoldalunk:
Hírlevél

Kettős Red Bull-győzelmet és dupla Ferrari-drámát hozott a fordulatos imolai futam

2022.04.24., 14:32
rendezés

A 2016-os malajziai verseny után először aratott kettős győzelmet a Red Bull, miután Max Verstappen és Sergio Pérez megszerezte az első két helyet. A Ferrarinak borzasztóan alakult a futam, ugyanis Carlos Sainz peches módon már az elején feladta a futamot, Charles Leclerc pedig saját hibájából csőcszott le a dobogóról.

A korábbi esőzések miatt nedves pályán kezdődött az Emilia Romagna Nagydíj Imolában. Az időjárás más szempontból is hasonlított a pénteki körülményekre: a levegő hőmérséklete 13, míg az aszfalté 19 fokos volt közvetlenül a rajt előtt.

Max Verstappen idén először kezdhette meg az élről a versenyt, miután a sprintfutamon legyőzte Charles Leclerc-t, mögülük pedig csapattársaik, Sergio Pérez és Carlos Sainz rajtolhattak. A nedves pálya miatt mindenki intermediate gumikon kezdett, de azt nem lehetett tudni, hogy később mire fognak váltani, hiszen az előrejelzések esőt jósoltak a verseny idejére.

A sprintfutammal ellentétben Verstappen ezúttal jól jött el, a Ferrari számára viszont rémálomszerűen alakultak az első méterek. Leclerc-t Pérez és Lando Norris is lerajtolta, Sainzot pedig a másik McLaren, Daniel Ricciardo találta el hátulról. Mindketten kicsúsztak, ám az Ausztrál Nagydíjhoz hasonlóan a spanyol versenyző be is ragadt a kavicságyba. Az esetet végül versenybalesetnek minősítették, és természetesen beküldték a bizonsági autót.

Hátrébb Kevin Magnussen és George Russell nyert rengeteget, az 5., illetve a 6. helyre jöttek fel, miközben Ricciardo kiállt a bokszba a baleset miatt. Mick Schumacher ellenben nagyon sokat veszített, miután pár pillanatra keresztbe állt az autójával, és egészen a 17. pozícióig zuhant vissza.

Az újraindítás után az élmezőny rendben eljött, hátrébb viszont jött az újabb kiesés. A másik spanyol versenyző, Fernando Alonso autója ugyanis megsérült, miután a megcsúszó Schumacher Haasa eltalálta. A kétszeres F1-es világbajnok előbb folyamatosan vesztette a pozíciókat, majd a bokszba hajtott, és feladta a versenyt.

Leclerc viszonylag hamar megelőzte Norrist, így legalább az egyik elveszített helyét visszaszerezte, ám ekkorra már 3 másodperc volt a hátránya Pérezzel szemben, akivel szemben csapattársa hasonló különbséget autózott ki. Mögöttük Magnussen és Russell vívott látványos csatát körökön keresztül A brit pilóta végül a 12. körben vitte dűlőre a dolgot, amikor az Altánál kifékezte riválisát. A Haas versenyzője ezután rögtön megkapta a nyakába Valtteri Bottast, aki a következő kör végén ment el mellette.

A 15. körre Verstappen már 6 másodperccel elhúzott Péreztől, ám rádión jelentette, hogy csúszkál az intermediate-eken. A pálya folyamatosan száradt, és a 17. körben Ricciardo ki is jött közepes abroncsokért. Őt többen is követték, többek között a 2. helyen autózó Pérez is. Ezt követően jött Verstappen, Leclerc és Norris is, és pár pillanatig úgy nézett ki, hogy a Ferrari versenyzője át fogja ugrani a mexikói pilótát. Ez tulajdonképpen meg is történt, de a melegebb gumikon Pérez gyorsan visszavette a 2. helyet.

Számukra simán alakultak a kiállások, nem úgy máshol. Bottas 8 másodpercet bukott a lassú kerékcserével, de így is vissza tudott térni a 6. helyre. Az Alpine pedig úgy engedte ki Esteban Ocont, hogy Lewis Hamilton éppen jött, és a két autó kicsit össze is ért, mert a hétszeres világbajnoknak nem maradt helye. A francia versenyzőt 5 másodpercre büntették meg veszélyes kiengedésért.

Hamiltonnak eddig amúgy is rémálomszerűen alakult a futama, hiszen a rajtnál ugyan javított pozíciót, de a 11. helynél nem tudott előrébb keveredni. A bokszkiállások után viszont ismét visszaesett, és hiába autózott Gasly mögött közvetlenül, nem tudta megelőzni.

Ennek többek között az volt az oka, hogy a versenyirányítás sokáig nem engedélyezte a DRS használatát, hiába száradt fel a pálya. Emiatt Leclerc is elesett egy előzési lehetőségtől, ugyanis Pérez elfékezte magát, ezért a monacói pilóta utolérte őt, ám nem tudta maga mögé utasítani.

Ezt követően az élmezőnyben folyamatosan nőttek a távolságok. A 36. körre Verstappen már 11 másodpercre növelte előnyét, és nem sokkal később Hamiltont is lekörözte. Szépen lassan Pérez is elhúzott Leclerc-től, aki pedig Norrisszal szemben közel 20 másodperces különbséget alakított ki.

A futam végéhez közeledve Leclerc úgy döntött, hogy kiáll lágyakért. Lehetséges, hogy a Ferrari elszámolta magát, ugyanis Norris mögé jött vissza, de hamar visszaszerezte a 3. pozíciót. Ezt követően jött a két Red Bull is, de a monacói pilóta nagyon közel került Pérezhez.

Ekkor jött a Ferrari második drámája ezen a versenyen, ugyanis az 53. körben Leclerc megpördült, és nekicsúszott a falnak. Bár a versenyt tudta folytatni, be kellett mennie a bokszba, és jelentősen visszaesett. Végül az első pontjait begyűjtő Sebastian Vettelt, valamint Cunoda Jukit meg tudta előzni, így a 6. helyen ért célba.

A két Red Bull így senkitől sem zavartatva ért be a célba, ráadásul Verstappen a verseny leggyorsabb körét is megfutotta, megszakítva Leclerc sorozatát. Bár a végére elkezdett egy kicsit szemerkélni az eső, ez nem okozott problémát. A holland pilóta ezzel 27 pontra csökkentette hátrányát riválisával szemben. Az ajándék dobogót Norris gyűjtötte be, mögötte Russell, Bottas, Leclerc, Cunoda, Vettel, Magnussen és Stroll lett az első tíz sorrendje. Hamilton maradt Gasly mögött, így csak a 14. lett.

Percről percre tudósításunk az eredménytáblázat alatt olvasható.

GPHírek
14:24

Jön az év negyedik, imolai futama!

Köszöntjük Kedves Olvasóinkat az Emilia Romagna Nagydíj élő közvetítésében! Az év első sprintfutamán vagyunk túl, az ottani végeredmény pedig meghatározta a mai rajtrácsot, így az első két sorban felváltva állhat fel a Red Bull és a Ferrari, mögöttük pedig a McLaren következik.
Azt, hogy az élről induló Verstappen vagy a mellőle rajtoló Leclerc jöhet ki győztesen a futamból, szokásos esélylatolgatásunkban elemeztük:

KAPCSOLÓDÓ CIKK

GPHírek
14:26

Nincs változás: a Red Bull és a Ferrari dominál

Már az első szabadedzés is azt mutatta, hogy megmarad a két csapat fölénye Imolában is, a sprintfutamon pedig egyértelművé is vált mindez. A McLaren előrébb lépett, míg a Mercedes visszább.
A hétvége eddigi történéseit az alábbi linkeken olvashatják el:

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

GPHírek
14:28

Késő délelőtt óta esett az eső

Imolában sárga veszélyjelzés van érvényben, az eső pedig gyakorlatilag megállás nélkül esik kisebb-nagyobb mértékben, bár nagyjából fél órája mintha elállt volna a csapadék. Így tehát a pénteken tapasztalt körülményekre van kilátás a futamon is, az akkori piros zászlók, megpördülések és csúszkálások alapján az izgalom garantálható!

GPHírek
14:32

Másfél órája még mindenhol esernyők látszódtak

A parádén nem látszódtak ki a versenyzők az esernyők alól, kettő óra körül azonban alábbhagyott az eső.

A pálya hőmérséklete 19, a levegőé 12 fokos, a páratartalom pedig rendkívül magas: 89%-os.

GPHírek
14:36

Hamilton motorjával gond lehet

A hétszeres világbajnok a kivezető körén jelezte elégedetlenségét, a csapat szerint azonban a rajtra készen lesz a Mercedes.

GPHírek
14:40

A lelátón Ferrari-fölény látható

 De a Scuderia otthonában aligha meglepő, hogy a teltházas nézőtéren leginkább ágaskodó lovas zászlók lobognak az esernyők mellett.

GPHírek
14:51

Piros-fehér-zöld lett az égbolt

Az olasz himnuszt követően színesre festették az eget a repülőgépek. 

GPHírek
14:55

Mindenki intermediate-en

A tegnapi nap egyetlen kiesője, az első körben Gaslyval ütköző Csou a boxból rajtol, miután számos dolgot kicseréltek az Alfa Romeón, de ő is átmeneti esőgumikon van. Hamilton az egyedüli, aki használt gumit tett fel, a többiek újakat.

GPHírek
15:00

Elindult a felvezető kör

Mindenki óvatosan lőtt ki a rajthelyéről, de egyelőre nem látszik senkinél probléma. Emlékeztetőül az első tíz: Verstappen, Leclerc, Pérez, Sainz, Norris, Ricciardo, Bottas, Magnussen, Alonso és Schumacher.

GPHírek
15:02

Nem elképzelhetetlen, hogy leszakad az ég

A helyszínen igencsak járatos Alpha Tauri esőre számít a futam ideje alatt, jelentették Gaslynak a felvezető kör elején.

GPHírek
15:04

Rajt: Leclerc visszaesett, Sainz futamának vége

Eddig Red Bull-álom: a monacóit Pérez és Norris is megelőzte az első kanyarig, Sainz pedig Ricciardóval ütközött, a spanyol a kavicságyban ragadt. Magnussen az 5., Russell a 6. helyig jött előre.

GPHírek
15:06

1. kör: biztonsági autó

A versenybaleset miatt kieső Sainz rossz helyen adta meg magát, úgyhogy beküldik a safety cart. A Bottas által meglökött Ricciardo tovább tudott menni a Sainz-cal történő ütközése után.

GPHírek
15:08

2. kör: marad az SC, nem vizsgálják Sainz-ékat

 Hamar eldőlt, hogy Ricciardo nem fog büntetést kapni, de a felvételek alapján ez nem is meglepő.

GPHírek
15:10

3. kör: senki nem kockáztat slick-eket

Ricciardo kivételével mindenki kint maradt a pályán, egyelőre még nem áll készen a pálya a száraz gumikra. Verstappen, Pérez, Norris, Leclerc, Magnussen, Russell, Bottas, Alonso, Vettel és Cunoda az első tíz.

GPHírek
15:12

4. kör: bejön a biztonsági autó

Az ötödik kört már safety car nélkül kezdik a pilóták.

GPHírek
15:13

5. kör: Norris máris leszakadt, de Leclerc nem előzi

A Red Bullok elhúztak a brittől, mögöttük nagy csata zajlik, de előzés nincsen az első hétben. Alonso azonban a 11. helyig csúszott vissza.

GPHírek
15:15

6. kör: Alonso autója sérült

Lyukas az Alpine oldala, valakivel összeérhetett. Hamilton is elment mellette, és már csapattársa, Ocon üldözi.

GPHírek
15:17

7. kör: Leclerc előz, Alonso kiszáll

A célegyenes végén elment Norris mellett a vb-éllovas, de 6 másodperccel van Pérez mögött. Alonso közben begurult a bokszba, és feladja a futamot.

GPHírek
15:20

9. kör: Leclerc a leggyorsabb

Megfutotta a leggyorsabb kört, és zárkózik Pérezre. Közben kiderült, hogy Alonso autójában még a rajtnál tett kárt Schumacher. Ehhez képest sokáig bírta a spanyol.

GPHírek
15:22

10. kör: Russell és Magnussen csatája

A Mercedes üldözi a Haast az 5. helyért, egyelőre sikertelenül. De ők ketten vannak a legközelebb egymáshoz az egész mezőnyben.

GPHírek
15:25

12. kör: Russell az ötödik

Előzgették egymást Magnussennel, ám végül elöl maradt a Mercedes britje, a dánra pedig Bottas is veszélyes. Latifinak közben jelentik, hogy tíz körön belül esőt várnak. Verstappené a leggyorsabb kör.

GPHírek
15:27

14. kör: Magnussen még visszább esett

Bottas is elment mellette, a Haas nem bírja a tempót. Lassan nyílik a kerékcsere-ablak: komoly döntés mindenkinek, hogy bevállalják-e a slicket, vagy hisznek abban, hogy mindjárt elkezd esni az eső.

GPHírek
15:29

15. kör: Leclerc lassan másodpercen belül

Pérezre mindjárt megérkezik a monacói, a csúszkálást jelentő Verstappen előnye közel hét másodperc. A képen Russell és Magnussen korábbi csatája látható.

GPHírek
15:32

17. kör: Verstappen slickekre szavazna

Ha jön egy biztonsági autós fázis, akkor mindenképpen. Ricciardo pedig minden mindegy alapon fel is tette a közepeseket, úgyhogy minden szem rá szegeződik.

GPHírek
15:33

18. kör: Ricciardo jól megy

A szektoridők alapján megérheti száraz pályás gumikra szavazni. Vettel, Gasly és Albon követi is az ausztrál stratégiáját.

GPHírek
15:35

19. kör: elkezd váltani a komplett mezőny

Verstappen, Leclerc és Norris még nem, de rajtuk kívül mindenki jön be, nagy a káosz a bokszutcában.

GPHírek
15:37

20. kör: az élmezőny is kijött, Leclerc Pérez elé

Az üzemmeleg gumikon viszont vissza tudott előzni a mexikói, de a Ferrari tapad rá. Nem meglepő módon Ricciardóé a leggyorsabb kör, Ocont pedig vizsgálják, amiért a bokszban ráengedték Hamiltonra. Bottas kiállása szörnyűre sikerült, de ez helyezésben nem érződik.

GPHírek
15:40

22. kör: csupa-csupa lila szektor

Harmadtávhoz érve folyamatosan változik a leggyorsabb kör gazdája, mióta mindenki közepesekre váltott. A képen Ocon és Hamilton találkozója, amiért a francia 5 másodperces büntetést kapott.

GPHírek
15:43

24. kör: Menekülnek a Red Bullok

Verstappen előnye nyolc másodperc közelében, de 1:21,877-tel Pérezé a leggyorsabb kör, akihez képest Leclerc másodpercen kívülre esik.

GPHírek
15:46

26. kör: a 9. helyért van a legnagyobb harc

Cunoda, Stroll, Ocon és Albon mind egy másodpercen belül egymáshoz képest.

GPHírek
15:50

28. kör: Pérez belerontott a körébe

Leclerc megérkezett a mexikói nyakára, aki csak ebben a körben két másodpercet veszített egy elrontott, "sikánátvágós" kanyar miatt. A képen Schumacher kicsúszása néhány körrel ezelőttről, jelenleg a német körhátrányban az utolsó. 

GPHírek
15:52

30. kör: Hamilton Gasly mögött ragadt

A bokszkiállás óta közel megy a franciához, de megelőzni nem tudja a 13. helyért.

GPHírek
15:53

31. kör: Ricciardo keményekre vált

Az ausztrál harmadszor a bokszban, de ha nem kezd el esni az eső (aminek egyre kisebb az esélye), akkor többször már nem fog jönni.

GPHírek
15:55

33. kör: Verstappen előnye 10 mp felett

Túl vagyunk a féltávon, a címvédő folyamatosan növeli az előnyét gyorsabbnál gyorsabb körökkel, legutóbb 1:20,550-et ment.

GPHírek
15:57

34. kör: szabad a DRS!

Úgy döntöttek a versenyasztalnál, hogy elég száraz ahhoz a pálya, hogy engedélyezzék az állítható hátsó szárnyat. Ez egyelőre a legjobb tíz helyezettet nem érinti, ott mindenki másodpercen kívül az előtte menőhöz képest.

GPHírek
16:00

36. kör: az izgalom a 12. helyért zajlik

Gasly és Hamilton tud profitálni a DRS bevezetéséből, Albon kárára. Egyelőre azonban bírja tartani a lépést a thai.

GPHírek
16:02

38. kör: Verstappen megérkezik Hamiltonra

A brit szempontjából a gond az, hogy egy körrel kevesebbet teljesített, így kettejük között el fog maradni a csata.

GPHírek
16:05

40. kör: Leclerc hátránya egyre csak nő

Pérez már két és fél másodperccel előzi a monacóit. Verstappen elment Hamilton mellett, aki így messze került Gaslytól.

GPHírek
16:07

42. kör: továbbra is ez a trió csatázik leginkább

Verstappen elment Gasly és Ocon mellett is, így újra összeállt a hármas boly. Rajtuk kívül Vettel, Magnussen és Cunoda harca tűnik a legérdekesebbnek a hetedik helyért.

GPHírek
16:09

44. kör: jön-e ki valaki a bokszba?

Még húsz kör van, amit nem biztos, hogy jó iramban végigbírnak a közepesek. Lassan tehát elkezdheti újra meglátogatni a bokszutcát néhány pilóta.

GPHírek
16:12

46. kör: Bottas a negyedik leggyorsabb a pályán

Az első három helyezett után a finn tempója a legjobb, hamarosan megérkezhet Russellre az ötödik helyért. Hamilton továbbra sem tudja előzni Gaslyt, mert a francia is nyithatja a hátsó szárnyát Albon miatt.

GPHírek
16:15

48. kör: Cunoda remekül megy

A japán most Bottasnál is gyorsabb, és éppen Magnussent előzte meg. Ráadásul máris megrohamozza a négyszeres világbajnok Vettelt a hetedik helyért.

GPHírek
16:17

50. kör: Leclerc a bokszban

Kihozták a monacóit lágyakért, és nem tud visszajönni Norris elé a harmadik helyre. Reagál-e a Red Bull?

GPHírek
16:19

51. kör: Pérezzel nem várnak tovább

A mexikóival bizony reagálnak a bikák. Leclerc elment Norris mellett, és visszavette a harmadik helyet, Pérez mögött kevesebb, mint két másodpercre van.

GPHírek
16:20

52. kör: Verstappennel sem kockáztatnak

Egy esetleges biztonsági autós fázissal pórul járhatna a holland, így inkább kihozták őt is a bokszba lágyakért. Előnye közel 15 másodperc így is Pérez előtt.

GPHírek
16:22

53. kör: Leclerc-é a leggyorsabb kör

De neki volt lehetősége a leginkább felmelegíteni a gumikat, úgyhogy mindjárt jöhet a Red Bull válasza. Pérez pedig próbál menekülni a monacói elől.

GPHírek
16:23

54. kör: Leclerc hibázott, sérült az autója!

Megcsúszott a vb-éllovas a kanyarban, az orrkúpja meg is sérült, így ki kell jönnie a bokszba. A nem éppen rövid csere után kilencediknek jön vissza a pályára.

GPHírek
16:25

55. kör: reálisan a hatodik hely elérhető Leclerc-nek

Cunoda megelőzte Vettelt, így hatodik, Leclerc hátránya pedig kilenc másodperc a japán mögött nyolc körrel a vége előtt, tehát legfeljebb az elérhető számára. Ha nincs komolyabb gondja a Ferrarinak.

GPHírek
16:27

57. kör: Bottas Russell nyakán

Egy másodpercen belülre került a finn, Leclerc pedig elment Magnussen mellett, és üldözheti Vettelt.

GPHírek
16:30

59. kör: Leclerc már a 7.

Öt körrel a vége előtt Bottas megtámadta Russellt, Leclerc pedig Vettelt, de egyelőre csak utóbbi tette sikeresen. Verstappen, Pérez, Norris, Russell, Bottas, Cunoda, Leclerc, Vettel, Magnussen és Stroll az első tíz jelenleg.

GPHírek
16:33

61. kör: Russell még mindig bírja

Bottas továbbra sem tud bevetődni a brit mellé. Verstappen eközben legfeljebb a leggyorsabb kör elvesztése miatt aggódhat, Leclerc ugyanis nagyon akarja elérni Cunodát.

GPHírek
16:34

62. kör: Cunodának esélye sem volt

Gumielőny, motorelőny, és minden Leclerc mellett szólt, aki nem adott esélyt a japánnak. Így már a hatodik a monacói, az utolsó kör kérdése pedig csak a Russell-Bottas párharc lehet.

GPHírek
16:36

Kockás zászló: Red Bull 1-2, Norris a 3.!

Verstappen megőrizte a leggyorsabb kört is, Pérez és Norris is boldog lehet mögötte. Russell megőrizte a negyedik helyet Bottasszal szemben, Leclerc pedig megmentette legalább a hatodik helyet.

GPHírek
16:37

Hat éve nem volt ilyen

A 2016-os Maláj Nagydíj óta ez az első alkalom, hogy a Red Bull zár az első két helyen egy futamon. A dobogósok mögött tehát Russell, Bottas, Leclerc, Cunoda, Vettel, Magnussen és Stroll a pontszerzők sorrendje, tehát az Aston Martin is elkezdte a szezont.

GPHírek
16:41

Óriásit zárkózik a Red Bull

11 pontra jön fel a Ferrarira a konstruktőrök versenyében, összetettben pedig Leclerc-Verstappen-Pérez a sorrend, a monacói előnye 27 pont maradt a címvédő előtt.

GPHírek
16:42

Hamarosan interjúkkal jövünk!

Mostanra megköszönjük a figyelmüket, a reakciókkal és további friss érdekességekkel nemsokára jelentkezünk!

Még több bejegyzés