Társoldalunk:
Hírlevél

Verstappen továbbra is az élen, Bottas kínos balesetbe került

2021.06.25., 14:50
rendezés

Max Verstappen volt a leggyorsabb a Stájer Nagydíj második szabadedzésén, Lewis Hamiltonnak törölték a leggyorsabb körét, így csak a 4. helyen végzett. Valtteri Bottas az elmúlt évek egyik legkínosabb jelenetét produkálta, amikor megpördült a bokszutcában.

Felhős időben indult a Stájer Nagydíj második szabadedzése. A levegő hőmérséklete 22, a pályáé 43 fokos volt, miközben előzetesen 80 százalék volt az esély arra, hogy elered az eső. Az első gyakorláshoz képest egy helyen változott a mezőny összetétele, hiszen Robert Kubica visszaadta helyét Kimi Räikkönennek, aki így utolsóként mutatkozott be a hétvégén. 

Ezúttal Räikkönen is szerephez jutott - GalériaForrás: AFP/Joe Klamar

Miután a bokszutca kijáratánál lévő lámpa zöldre váltott, a mezőny tagjai szépen sorban pályára gördültek. Ekkor a közepes volt a legnépszerűbb gumiválasztás, néhányan a keményeken kezdtek, és egyedül csupán George Russell próbálkozott a kemény abroncsokon. Ketten azonban a bokszban maradtak, Valtteri Bottas és Pierre Gasly ekkor még nem lépett pályára, utóbbi ráadásul szenzorhiba miatt az egész edzést kihagyta.

Az első körök után Fernando Alonso került az élre a sárga oldalfalú abroncsokon, 71 ezreddel megelőzve a C2-eseken menő Max Verstappent. Már a legelején megjelent egy vízcsepp az egyik kamerán, majd Carlos Sainz és Sergio Pérez is esőt jelentett, ám utóbbi hozzátette, egyelőre még nincs szó számottevő mennyiségről. Ennek ellenére pont ő volt az, aki elsőként kicsúszott a 3-as kanyarban, de ezt nem sokkal később Lewis Hamilton is megtette.

Az első komolyabb hibát azonban nem ők és nem ott követték el, hanem Sainz az 5-ös kanyarban, miután a kijáratnál lesodródott a pályáról és megpördült, majd a kavicságyból kellett visszatérnie. Mindezek ellenére a köridők javultak, negyedóra után Verstappen vezetett Bottas előtt,

aki ugyan kettővel lágyabb keverékeken ment, de nem sokkal korábban gördült ki a garázsból.  

A holland pilótát a két Aston Martin szorította le az élről, hiszen előbb Lance Stroll, majd Sebastian Vettel vette át a vezetést, miközben az enyhe esőzés is megszűnt. Persze a négyszeres világbajnok sem volt sokáig a táblázat tetején, hiszen mindenki lágyakra váltott, így a köridők rohamosan javulni kezdtek. Hamilton a papírformának megfelelően gyorsabb volt a német pilótánál, azonban Esteban Ocon még nála is 6 ezreddel rövidebb idő alatt ért körbe. Fernando Alonso szintén jól teljesített, hiszen a 3. helyre jött fel, közvetlenül azelőtt, hogy előbb Nicholas Latifi, majd Nyikita Mazepin is megpördült.

Verstappen megint az élen végzettForrás: NurPhoto via Getty Images/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

Nem sokkal félidő előtt helyreállhatott volna a világ rendje, hiszen Hamilton és Verstappen mindenkinél gyorsabb volt. Előbbi azonban kiszélesítette a pályát, így a holland versenyző vezetett, mögé pedig Daniel Ricciardo zárkózott fel. Pérez viszont jelentősen elmaradt csapattársától a másik Red Bull-lal, hiszen csupán a 9. legjobb időt autózta, amivel 677 ezred volt a hátránya. Hasonló helyzetben volt Bottas is, aki 455 ezreddel volt lassabb Hamiltonnál.

Innentől kezdve nem változott a sorrend, hiszen a pilóták elkezdték a versenyszimulációt. Verstappen így 1:04.412 másodperccel végzett az élen, 336 ezreddel megelőzve Ricciardót és további 42-vel Ocont. Mögöttük Hamilton, Alonso, Vettel, Norris, Stroll, Pérez és Giovinazzi lett az első tíz sorrendje.

Bottas a bokszban pördült meg

Érdemes feljegyezni, hogy a hosszú etapot a két Mercedes és Pérez lágyakon, Verstappen viszont még csak nem is közepeseken, hanem keményeken kezdte. Bő negyedórával a vége előtt Bottas az év eddigi egyik, ha nem a legbizarrabb incidensét szolgáltatta. A finn pilóta autóján kereket cseréltek, de alighogy újra elindult, a McLaren garázsa előtt megpördült, és a wokingiak szerelőinek kellett irányba állítaniuk. A sportfelügyelők a leintés után vizsgálják az esetet, amit a McLarennél „teljesen röhejesnek” tituláltak.

Percről percre tudósításunk az eredménytáblázat alatt olvasható!

GPHírek
14:24

Verstappen kezdte az élen a hétvégét

Kellemes délutánt kívánunk Kedves Olvasóinknak! Nemsokára kezdjük az F1-es Stájer Nagydíj második szabadedzésének közvetítését, addig ajánljuk az első összefoglalóját!

KAPCSOLÓDÓ CIKK

GPHírek
14:25

Máris kialakultak versenyszituációk

Rövid a pálya, ezért előfordul, hogy torlódnak a versenyzők, néhány ilyen pillanatot is láthat a pénteki galériánkban.

Mercedes' British driver Lewis Hamilton (R) drives next to Alpine's French driver Esteban Ocon during the first practice session at the Red Bull Ring race track in Spielberg, Austria, on June 25, 2021, ahead of the Formula One Styrian Grand Prix. (Photo by Joe Klamar / AFP)Forrás: AFP/Joe Klamar
GPHírek
14:26

Így szorította le Giovinazzit a figyelmetlen Bottas

Az előző állítást is alátámasztja, hogy Valtteri Bottas az első szabadedzésen le is szorította Antonio Giovinazzit, aki a rádión kérdőre is vonta ellenfelét.

GPHírek
14:27

Kis hibából is lehet nagy megforgás

Az első szabadedzésen a száraz pálya ellenére sok volt a kisebb-nagyobb pályaelhagyás, Pérez meg is pördült, de nem lett ebből komolyabb baj.

GPHírek
14:53

Gondok merültek fel a Hondánál

Pierre Gasly kénytelen vesztegelni a bokszban, a Honda problémát fedezett fel az adatokban, egyelőre nem tudni, hogy az egész tréninget ki kell-e hagynia vagy csak késve kezdhet.

GPHírek
14:57

Még nem esik az eső, meleg is van

A pálya 49, a levegő 24 fokos, egyelőre nem esik az eső, de a Sky Sports szerint a fenyegetés adott. Mozgalmas edzésünk lehet!

GPHírek
14:59

Gasly egyhamar nem lép pályára

A francia pilóta autója bakokon áll, a szerelők dolgoznak rajta, nem úgy tűnik, hogy 60 percen belül végeznek a munkával. Ez egyébként a Honda leghosszabb győzelmi sorozata az 1991-es szezon óta, akkor zsinórban négyszer nyertek, most háromnál járnak.

GPHírek
15:00

Zöld zászló!

Az első edzéshez hasonlóan közepes és kemény gumikkal jönnek ki a pilóták, lehet, hogy most rögtön hosszabb etapokkal kezdenek.

GPHírek
15:02

Megjelent egy vízcsepp a kamerán

Hamilton keményekkel gördült pályára, pont akkor, amikor egy vízcsepp jelent meg a bokszutcánál lévő kamerán, majd a 2-es kanyarnál is.

GPHírek
15:05

Sainz: Egyre erősebben esik

A Ferrari pilótája szerint egyre erősebben esik az eső, közben egyre több pilóta próbál mért köröket futni, Gasly nincs köztük, ő a bokszfalon figyeli az eseményeket.

GPHírek
15:06

Verstappen és Hamilton keményeken kezdett

Pérez is csatlakozott hozzájuk, Bottas még nem. A mexikói pilóta szerint kissé esik az eső, de nem vészes a helyzet, jelenleg Alonso vezet közepesekkel 1:06.651-gyel. Verstappen 0,071 másodperces hátrányban van, Leclerc 0,206, Norris 0,36.

GPHírek
15:09

Hamilton vezet Verstappen előtt

1:06.358-cal a Mercedes pilótája az élre állt, Verstappen 0,285 másodperccel lassabb nála. A 3-as kanyarban küszködnek a versenyzők, egyre többen csúsznak ki.

GPHírek
15:11

Sainz megjárta a kavicságyat, egyre gyengébb a tapadás

Sainz megpördült, a kavicságyból tért vissza az egyre nedvesebb pályára, közben Hamilton ismét kicsúszott a 3-as kanyarban. Anthony Davidson, a Sky Sports szakértője rámutatott, hogy egyre nehezebb megtalálni a tapadás szintjét, ezért ilyen sok a hiba.

GPHírek
15:12

Verstappen az élre állt

1:06.192 az aktuális leggyorsabb kör, ami rámutat, hogy milyen sok tartalék van még az autókban, ennél alig volt gyorsabb a délelőtt folyamán lágy gumikon, száraz pályán.

GPHírek
15:14

Bottas lágyakkal sem gyorsabb Verstappennél

A Mercedes pilótája az első két szektorban megint abszolút leggyorsabb volt, a harmadik szektorban viszont időt vesztett, ezzel 0,059 másodperces lemaradással a 2. helyezett.

Verstappen mérnöke szerint "nincs közvetlen veszély" az időjárás miatt.

GPHírek
15:16

Elállt az eső a Red Bull Ringen

Rachel Brookes, a Sky Sports riportere a bokszépület tetejéről azt jelentette, hogy elállt az eső. 

GPHírek
15:18

Lágyakkal Vettel és Stroll az élen

Ezt a pillanatot most biztosan elmentik az Aston Martinnál, Vettel 1:05.934-gyel az élre állt, Stroll a 2. helyezett 0,145 másodperces hátránnyal, ezt a lágy gumiknak köszönhetik, de most kezdi a körét Hamilton is.

GPHírek
15:21

Ocon egy hajszállal Hamilton előtt

A papírformának megfelelően Hamilton 1:05.796-tal az élre állt, aztán jött Ocon és 0,006 másodperccel gyorsabb volt nála. Leclerc autójára felakadt valami, ami egy sisakrostély-fólia maradványának tűnik.

GPHírek
15:25

Latifi és Mazepin miatt is sárga zászló volt

Mindkét pilóta látványosan rontott, a kavicságyban is jártak, de el tudtak evickélni a bokszig.

GPHírek
15:27

Hamilton most nagyobbat lépett volna előre

1:05.335 a leggyorsabb kör, Verstappen 0,077 másodperccel felzárkózott mögé, az 1:02-es körrekord még mindig messze van. A visszajátszás szerint Hamilton az utolsó kanyarban kiszélesítette a pályát, törölték is a körét.

GPHírek
15:32

Íme Latifi korábbi kicsúszása

A kanadai pilóta néhány perccel ezelőtt pördült meg, jelenleg mindössze a 19. helyezett, a két Haasnál is lassabb.

GPHírek
15:35

Räikkönennek gyorsan megy bemelegítés

A finn pilóta kihagyta az első szabadedzést, mert Robert Kubica ment az autójával, egyelőre 0,8 másodperces hátránnyal a 14. helyezett, de csak 0,15 másodperccel lassabb a 10. helyezett Giovinazzinál.

GPHírek
15:37

Hamilton újra próbálkozik lágyakkal

A törölt köre miatt jelenleg csak a 4. helyezett, Bottashoz hasonlóan még mindig lágy gumikkal megy, de jóval lassabb, feltehetőleg most a versenyre készül. 

GPHírek
15:40

Verstappen keményekkel indul versenyszimulációra

Úgy tűnik, lejárt az időmérős szimulációk ideje, Verstappen vezet Ricciardo, Ocon, Hamilton, Alonso, Vettel, Norris, Stroll, Pérez és Giovinazzi előtte. A listavezető kemény keverékű gumikkal lépett pályára, ezekkel aligha a csúcstámadás lesz a célja.

GPHírek
15:43

Bizarr eset: Bottas megpördült a bokszutcában

A finn pilóta a szerelőállásból próbált kigyorsítani, de elvesztette az uralmát az autója fölött és keresztbe fordult a bokszutcában. A McLaren szerelői állították irányba.

GPHírek
15:45

Ez benne lesz az év végi bakiparádéban

Az F1-ben ilyennek nem kellene előfordulnia, az FIA az edzés után meg is vizsgálja a történteket, nem lenne meglepő, ha Bottas büntetést kapna.

GPHírek
15:50

A McLarennél felháborodtak Bottas megforgásán

A McLaren sportigazgatója "teljesen röhejesnek" nevezte, hogy Bottas megpördült a szerelők közelében, Michael Masinak azt mondta, bárkit elüthetett volna. 

GPHírek
15:53

A Haasnál nem reagálják túl a helyzetet

Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke a Sky Sports műsorában azt mondta, "van ilyen", ha ők kerülnének ilyen helyzetbe, arra törekedne, hogy a lehető legkisebb probléma nélkül megoldják az esetet.

GPHírek
15:54

Az AWS-nél ismét a Mercedes a nyerő

Úgy tűnik, az első szabadedzéshez hasonlóan ismét Verstappen lesz a leggyorsabb, de az AWS akkor Bottast, most pedig Hamiltont hozza ki elméleti leggyorsabbnak. A törölt kör miatt a brit pilóta jelenleg csak a 4. helyezett, de a mesterséges intelligencia szerint 0,1 másodperccel gyorsabb tudna lenni ellenfelénél.

GPHírek
15:57

Megint sokasodnak a kicsúszások

Egyre sötétebb az égbolt, de úgy tűnik, az eső még nem kezdett el újra esni, viszont egymást érik a visszajátszások a kisebb-nagyobb kicsúszások miatt.

GPHírek
16:00

Verstappen: kettőből kettő, apróbetűvel

Max Verstappen zárta az élen a második szabadedzést is, de az elsőhöz hasonlóan csak azért, mert ezúttal Hamilton legjobb körét törölték. Ennek köszönhetően Ricciardo és Ocon is befért a vb-címért küzdő pilóták közé, ami ígéretes lehet a továbbiakra nézve.

GPHírek
16:06

Gasly nem tudott résztvenni az edzésen

Pierre Gasly végül nem tudott részt venni az edzésen, a Honda-motor hibája miatt az egész 60 percet a bokszban töltötte.

GPHírek
16:08

Nehéz lesz ma értelmezni a köridőket

Papíron hasonló a helyzet a Mercedes és a Red Bull között, mint általában lenni szokott, de úgy tűnik, ezúttal a Mercedes egy körön is az ellenfél kihívója lehet, de az eredményeket alaposan befolyásolhatja a pálya állapota is.

GPHírek
16:11

Az F1-nél érdekesen látják Bottas megcsúszását

Az F1 hivatalos Twitter-csatornáján azt írják, Bottas "nagyon jól megőrizte az uralmát az autója fölött és elkerülte a falat." A sportfelügyelők ezzel lehet, hogy vitatkoznak majd.  

GPHírek
16:13

Ennyi volt mára!

...legalábbis a közvetítésünk! Köszönjük szépen a figyelmet, nemsokára jövünk további hírekkel!

Még több bejegyzés