Bottas maradt az élen, Verstappen közel van a Mercedesekhez az időmérő előtt

Események

Forma-1, Valtteri Bottas, Mercedes, Portugál Nagydíj, 2020 szombat
PORTIMAO, PORTUGAL - OCTOBER 24: Valtteri Bottas of Finland driving the (77) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W11 on track during final practice ahead of the F1 Grand Prix of Portugal at Autodromo Internacional do Algarve on October 24, 2020 in Portimao, Portugal. (Photo by Joe Portlock/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Valtteri Bottas végzett az élen a Portugál Nagydíj harmadik szabadedzésén. A piros zászlóval záruló gyakorláson a finn pilóta épphogy megverte Lewis Hamiltont, és Max Vertappen sem volt messze tőlük. Charles Leclerc megpördült, Sebastian Vettel autója pedig lehet, hogy megsérült.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül34 bejegyzés

A péntekihez hasonló időjárásban zajlott le a Portugál Nagydíj harmadik szabadedzése a Portimao melletti Algarve versenypályán. A levegő hőmérséklete 17,9, míg az aszfalté 22,3 fokos volt. A gyakorlás előtt kiderült, hogy Pierre Gasly nem kap rajtbüntetést, mert kérdéses erőforráselemeket tekintve még a limiten belül maradt a csere után.

Gasly megúszta a büntetéstForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Foxhttp://gphirek.origo.hu/f1/galeria/20201024-f1-a-portugal-nagydij-szombati-napja-kepekben-galeria.htmlmiddleon50863391

Az edzés megkezdése után Carlos Sainz, valamint a két Alpha Tauri és Haas máris kigurult a pályára, majd nem sokkal később Alexander Albon is követte őket. A hat pilóta azonban egyaránt csupán egy installációs kört tett meg, majd visszatértek a bokszba.

Pár perc múlva a két Mercedes következett, akik viszont már a gyorskörig is eljutottak.

Valtteri Bottas 1:17.888, míg Lewis Hamilton 1:17.916 másodpercet autózott a lágy gumikon, amivel máris túlszárnyalták a pénteki legjobb időt. Danyiil Kvjat jócskán elmaradt tőlük, de ő a közepeseken próbálkozott. Nem sokkal később a brit pilóta jócskán javított, és 647 ezredmásodperccel megelőzte csapattársát.

A következő percekben egyre inkább benépesült a pálya, ezzel együtt pedig egyre többen iratkoztak fel az eredményjelzőre. A Mercedest azonban egy ideig senki nem tudta megközelíteni, még a 3. helyen álló Pierre Gasly is épphogy csak 1 másodpercen belül volt a hatszoros világbajnok idejéhez képest.

Ekkor viszont jött Leclerc, és a már korántsem friss lágya abroncsokon fél másodpercen belülre került Hamiltonhoz képest, Gasly pedig nála is 3 és fél tizeddel jobbat autózott. Hamilton aztán tovább gyorsult, és 1:16.680-as idejével 367 ezreddel elhúzott az Alpha Tauri versenyzőjétől.

Verstappen közepeseken is közel volt a Mercedesekhez Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Joe Portlock

Féltávhoz közeledve Max Verstappen is megérkezett, aki a 3. helyre jött be a sárga oldalfalú abroncsokon, 548 ezreddel lassabb kört autózva, mint Hamilton. Sőt, a következő körben a holland pilóta már az élre ugrott, miután 21 ezreddel megelőzte Hamiltont. Ez azonban nem tartott sokáig, mert körét törölték, csakúgy, mint csapattársáét, Alexander Albonét.

A két Red Bullnak aztán sikerült érvényes kört futnia, amivel Verstappen a 2., Albon a 4. pozícióba jött fel. Egészen addig, amíg Bottas meg nem érkezett, és az ötkörös lágy gumin az élre nem ugrott, igaz, mindössze 26 ezreddel előzte meg csapattársát.

Innentől kezdve viszont nem változott az élmezőny sorrendje, így Bottas zsinórban a nyolcadik szabadedzésen végzett az élen, mögötte pedig Hamilton és Verstappen fejezte be a gyakorlást. Az első tíz további sorrendje: Gasly, Albon, Leclerc, Sainz, Pérez, Norris és Ocon. Vettel a 11. pozícióban zárta az etapot.

Ezúttal is Bottas bizonyult a leggyorsabbnak Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Joe Portlock

A pénteki két edzéshez hasonlóan hibák ezúttal is voltak, de talán valamivel kisebb számban. Az elsőt Leclerc mutatta be, aki az első gyakorlás után ismét megpördült. Nem sokkal később Lando Norris tartotta fel Romain Grosjeant, a Haas pilótája pedig idiótának titulálta riválisát. Ami a technikai hibákat illeti, Daniel Ricciardónak elromlott a DRS-e, de valószínűleg megjavították, mert az edzés végén visszament a pályára.

Leclerc pedig arra panaszkodott, hogy Hamilton hangját hallja a rádióban, de minden bizonnyal ezt a problémát is hamar orvosolták.

Az edzés piros zászlóval zárult, miután a 14-es kanyarban kinyílt az egyik csatornafedél. Nagyobb baleset nem történt, egyedül Vettel találta el, így ő aggódhat, hogy esetleg megsérült-e az autója. Amennyiben igen, a Ferrarinak lesz dolga a 15 órakor kezdődő időmérő előtt.

13:36
október 24, 2020
Vágólapra másolva!

Fontos edzés következik!

Köszöntjük Kedves Olvasóinkat a Portugál Nagydíj harmadik szabadedzésének élő közvetítésében! A tegnapi kaotikus második szabadedzés után rengeteg mindent kell ma bepótolnia a csapatoknak a soron következő 60 perces gyakorláson, amíg azonban nem vált zöldre a lámpa a bokszutca végén, alább elolvashatják szokásos elemzésünket arról, hogy mi várható a vasárnapi versenyen.

Az adathiány és az új aszfalt hozhatja meg az izgalmakat az új Portugál GP-nhttp://gphirek.origo.hu/f1/20201023-f1-az-adatok-hianya-es-az-uj-aszfalt-izgalmas-versenyt-hozhat-portugaliaban.html
13:46
október 24, 2020
Vágólapra másolva!

Mindenkinek tetszik az új pálya

A legtöbb pilóta a pénteki nap során vezetett először Forma-1-es autót a Portimao melletti aszfaltcsíkon, sokan pedig el voltak ragadtatva a technikás és a szintkülönbségek miatt nagyon élvezetes vonalvezetéstől. Több mint 150 képet tartalmazó, az alábbi képre kattintva megtekinthető pénteki galériánkból tökéletesen látszik, hogy miért is kedvelték meg egyből az idén debütáló helyszínt.

---- separator ----gallery-content-type:faf1175b-ba48-4756-a4d3-fdcac05324cc---- separator ----
13:48
október 24, 2020
Vágólapra másolva!

Figyelmeztetést kapott a Renault

Megúsztáj büntetés nélkül, hogy a tegnapi második szabadedzés elején lebonyolított félórás gumiteszt során véletlenül felcserélték a bal első gumit két szett között Daniel Ricciardo autóján, mivel a felügyelők úgy találták, hogy ebből semmilyen előnyük nem származott, lévén a Pirelli 2021-re tesztelt prototípusairól van szó.

13:53
október 24, 2020
Vágólapra másolva!

Változtak a szabályok tegnap óta

Miután az egyes, a négyes és az utolsó kanyarban összesen 125, időeredmény törlését maga után vonó pályaelhagyás történt pénteken, az FIA változtatott egy kicsit, és az egyes, illetve a négyes kanyarban mától nem a fehér vonal, hanem a kerékvető széle jelenti a határvonalat. Az utolsó kanyarban ezzel szemben minden marad úgy, ahogy volt.

Forrás: Alfa Romeo
13:58
október 24, 2020
Vágólapra másolva!

Gasly megúszta a büntetést

A tegnapi tűzeset után kasztnit kellett cseréljen az Alpha Tauri a franciánál, büntetést azonban nem fog kapni Gasly, mivel a cserélendő erőforrás-elemekből még volt neki tartalékban, így nem kell újat beszerelni. Latifinál szintén kasztnit cseréltek, de az tervezett volt, miután a tegnap tesztelt elemekkel nem kompatibilis az általában használt változat.

Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene - Formula 1
14:00
október 24, 2020
Vágólapra másolva!

Elkezdődött az edzés!

Zöldre váltott a lámpa a bokszutca végén, Carlos Sainz pedig már ki is hajtott a pályára a McLarennel.

14:02
október 24, 2020
Vágólapra másolva!

A Mercedes visszatért a trükkös kormányhoz

Tegnap nem használták a DAS-t (dual axis steering - kettős tengelyű kormányás), mindezt azonban csak a 2021-es szezonra készülés jegyében tették, jövőre ugyanis már tilos lesz bevetni a rendszert. A mai napra azonban visszaszerelték azt mindkét W11-esbe, így a hétvége további részében élvezhetik az előnyeit.

14:03
október 24, 2020
Vágólapra másolva!

Verstappen autóján lázas munka folyik

Lehet, hogy csak egy kicsit késve kezdi meg a holland az edzést, mivel a szerelők az autója padlólemezén ügyködnek. Tegnap több helyen is megsérült az RB16-os a Stroll-lal történt ütközésben, lehet, hogy még ezzel kapcsolatos a munka. Alex Albon a másik Red Bull-lal már a pályán van.

14:07
október 24, 2020
Vágólapra másolva!

A mezőny nagy része nem sieti el

Hatan tettek meg eddig installációs kört, de a végén mindenki visszatért a bokszba. Tizennégy pilóta tehát kivár, ami a tegnap délutáni limitált körözés tekintetében meglepő. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy nincs korlátlan mennyiségű gumiszett, és mindenki a lehető legjobb körülmények között akar tapasztalatot szerezni.

14:10
október 24, 2020
Vágólapra másolva!

Dugó van a pálya körül

Noha az utolsó pillanatban limitálták a nézők számát, 27 ezren így is jegyet válthattak a Portugál Nagydíjra, ami a jelek szerint bőven elég volt a környező utaknak, kígyózó sorok alakultak ki ugyanis a pálya felé menet.

14:12
október 24, 2020
Vágólapra másolva!

Bottas körrekorddal kezd

Időközben megélénkült a forgalom, a két Mercedes már fel is tette a lágy gumikat, amelyeken Bottas a hétvége eddigi legjobb körét futotta kezdésnek 1:17.888-cal. Hamilton kicsit lassabb volt nála, de csak 28 ezreddel, így jelenleg ő a második, ami nem megelpő azt nézve, hogy még csak a két Mercedesnek van mért köre.

14:16
október 24, 2020
Vágólapra másolva!

Hamilton átvette a vezetést

Hatalmasat javított a hatszoros világbajnok, egészen pontosan 1:16.931-re, amivel 1 másodperccel volt gyorsabb Bottas előző körénél. A finnek nem volt erre válasza, az ő második mért köre 1:17.578 lett. A harmadik helyre időközben Leclerc zárkózott fel a Ferrarival szintén lágy gumin, lemaradása 1 másodperc Hamiltonhoz képest. Vettel további 9 tiezdes hátránnyal a hetedik, miközben már tíz pilótának van mért köre. 

14:19
október 24, 2020
Vágólapra másolva!

Leclerc már Bottas előtt

Második körével a második helyre jött fel a monacói, 479 ezreddel Hamilton mögé. Mögötte Bottas, Gasly, Ricciardo, Norris, Sainz, Kvjat, Räikkönen, Vettel a sorrend, a két McLaren, Ricciardo és Kvjat közepes gumikon van kint, a többiek lággyal köröznek.

14:21
október 24, 2020
Vágólapra másolva!

Sainz új motorral megy

Új V6-ost, turbót, MGU-K-t és MGU-K-t is kapott a McLaren spanyolja, de nem kap büntetést.

14:23
október 24, 2020
Vágólapra másolva!

Leclerc megpördült

A Ferrari monacói pilótájáé a nap első megforgása, amelyet a 14-es kanyarban mutatott be, és teljesen leírta vele a gumikat, úgyhogy vissza is ment a bokszba. Közben Gasly letaszította őt a második helyről, miután Hamilton 1:16.680-as körénél 367 ezreddel lassabban ért körbe. 

14:26
október 24, 2020
Vágólapra másolva!

Megjöttek a Racing Pointok

Már csak Strollnak és Péreznek nem volt mért köre, de hamarosan lesz. Mindketten közepes gumikon vannak. Az élen Hamilton, Gasly, Verstappen, Leclerc, Sainz, Bottas, Ocon, Norris, Albon, Ricciardo a sorrend.

14:28
október 24, 2020
Vágólapra másolva!

Ma is sok a pályaszélesítés

Úgy néz ki, hogy a pilóták azzal, hogy már a kerékvető széléig mehetnek, el is mennek odáig, az enyhítés után ugyanis ma is folyamatosan törlik a köridőket, nagyrészt az egyes kanyar kiszélesítése miatt.

14:29
október 24, 2020
Vágólapra másolva!

Grosjean leidiótázta Norrist

Nem igazán látszott, hogy miért tette ezt, a McLaren versenyzője ugyanis szépen lehúzódott előle a 14-es kanyarban.

14:31
október 24, 2020
Vágólapra másolva!

Verstappen átvette a vezetést, de törölték a körét

Ráadásul a közepes abroncsokon tette mindezt, nem sokáig állt azonban az élen, mert mint utólag kiderült, ő is túl szélesen kanyarodott. Következő próbálkozásával újra javított, de ezúttal 132 ezreddel lassabb volt Hamiltonnál, úgyhogy csak a második helyre sorolt be. Közben Russell is elfékezett egy lágy szettet.

14:34
október 24, 2020
Vágólapra másolva!

Hamilton új szettel nem javított

Feltettek egy friss lágy szettet a hatszoros világbajnoknak, aki csak a közepes szektorban tudott lila szektor autózni, majd miután elrontotta a 14-es kanyart, 2 tizedes előnyből 7 tizedes hátrányba került korábbi idejéhez képest.

14:36
október 24, 2020
Vágólapra másolva!

Bottas átvette a vezetést

A finn egy másodperccel ment jobbat korábbi körénél, Hamilton idejét azonban csak 26 ezreddel múlta felül egy új lágy szetten, mindezt úgy, hogy nem autózott lila szektort, és egyéni legjobbat is csak a második és harmadik szektorban ért el.

14:38
október 24, 2020
Vágólapra másolva!

Hamilton kicsúszott a kavicságyba

Elment még egy gyorskörre a címvédő, de a nyolcas kanyarba túl nagy tempót vitt be, megcsúszott, majd átment a külső, kavicságyas bukótéren. Az autója valószínűleg nem sérült meg, mivel már igen kis tempóval csúszott be a kavicsba.

14:41
október 24, 2020
Vágólapra másolva!

Norris is elrontotta a körét

Miután Sainz 1:17.2-es idővel a hetedik helyre jött be új lágyakon, Norris is nekiindult egy időmérős körnek, de a felénél elvette a gázt, miután már az egyes kanyarban túl szélesre csúszott.

14:41
október 24, 2020
Vágólapra másolva!

Grosjean körét is törölték

A francia Stroll elé jött be a 16. helyre, de neki sem sikerült a pályán belül maradnia. Érdekes lesz így az időmérő...

14:46
október 24, 2020
Vágólapra másolva!

Vettel ismét mérföldekre Leclerc-től

A két Ferrari is letudta az időmérős köreit, a monacói 575 ezreddel elmaradva Bottastól a hatodik, Vettel csapattársától fél másodpercre a 11. helyen áll jelenleg. A négyszeres világbajnoknak mai is a Q2 jelentheti a végállomást, ha nem talál tempót az időmérőre.

14:49
október 24, 2020
Vágólapra másolva!

Ricciardónak elromlott a DRS-e

Az ausztrál nem tudott javítani lágy gumin az állítható hátsó szárny működésképtelensége miatt, úgyhogy inkább bejött a bokszba. Közben Verstappen is kint lágyakon, de az első köre nagyon lassú volt, vagy hibázott, vagy csak nem tudta felmelegíteni a gumikat.

14:49
október 24, 2020
Vágólapra másolva!

Albon szerint nincs tapadás

Egyáltalán, semennyi. Mindezt szemléltette is a thai-brit pilóta, amikor jókora ellenkormányzás kíséretében kiszélesítette az egyes kanyart.

14:53
október 24, 2020
Vágólapra másolva!

Verstappen lassú az egyenesben

Arra kérte a mérnökét, hogy nézzék meg, miért lassú az egyenesekben, mire mérnöke közölte, hogy a szél lehet az oka, valamint egyéb dolgok is, de azokról később beszélnek. Verstappen erre nevetve közölte, hogy bizonyára hurrikán lehet a pályán.

14:56
október 24, 2020
Vágólapra másolva!

Stroll lassú volt, majd a körét is törölték

Alig javított valamit a kanadai a lágy gumin és maradt a 16. helyen, de nem sokkal később még a körét is törölték, mert túl szélesen vette az első kanyart.

14:57
október 24, 2020
Vágólapra másolva!

Leclerc Hamiltont hallja a rádióban

„Mi folyik itt? Más versenyzőket hallok a rádióban. Az előbb Hamiltont hallottam” – szólt a mérnökéne a monacói pilóta, akit nem sokkal később megnyugtattak, hogy most már elvileg minden rendben. Érdekes...

14:59
október 24, 2020
Vágólapra másolva!

Gasly tovább villog

Mindössze 276 ezreddel lemaradva Bottastól a negyedik helyre jött be a francia a lágy gumikon, így jelenleg csak Verstappen és a két Mercedes előzi őt meg.

15:01
október 24, 2020
Vágólapra másolva!

Piros zászló!

Az egyik csatornafedél jött ki a helyéről a 14-es kanyarban, ezért a félbeszakítás. Mivel már csak egy perc volt hátra, nem fogják újraindítani a tréninget.

15:03
október 24, 2020
Vágólapra másolva!

Vettel eltalálta a fedelet

Nem lenne meglepő, ha megsérült volna a Ferrari padlólemeze, a négyszeres világbajnok ugyanis teljes sebességgel áthajtott a fedélen, ami valójában emiatt lazult meg és fordult ki a helyéről.

15:05
október 24, 2020
Vágólapra másolva!

Bottas lett az első, de a Red Bull dörzsölheti a tenyerét

Valtteri Bottas végzett tehát az élen 1:16.654-es idővel 26 ezreddel Hamilton előtt, de Verstappen mindössze 158 ezreddel maradt el tőle úgy, hogy a holland a közepes gumin érte el a legjobb köridejét. Mögötte Gasly, Albon, Leclerc, Sainz, Pérez, Norris, Ocon, Vettel, Kvjat, Räikkönen, Ricciardo, Russell, Stroll, Giovinazzi, Magnussen, Latifi, Grosjean a további sorrend. 

Ne menjenek messzire, mert 14 óra 50 perctől jövünk az időmérő edzés élő közvetítésével. Addig is a viszontlátásra!