Bottas maradt az élen, Verstappen közel van a Mercedesekhez az időmérő előtt

Események

Forma-1, Valtteri Bottas, Mercedes, Portugál Nagydíj, 2020 szombat
PORTIMAO, PORTUGAL - OCTOBER 24: Valtteri Bottas of Finland driving the (77) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W11 on track during final practice ahead of the F1 Grand Prix of Portugal at Autodromo Internacional do Algarve on October 24, 2020 in Portimao, Portugal. (Photo by Joe Portlock/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Valtteri Bottas végzett az élen a Portugál Nagydíj harmadik szabadedzésén. A piros zászlóval záruló gyakorláson a finn pilóta épphogy megverte Lewis Hamiltont, és Max Vertappen sem volt messze tőlük. Charles Leclerc megpördült, Sebastian Vettel autója pedig lehet, hogy megsérült.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül
34 bejegyzés

A péntekihez hasonló időjárásban zajlott le a Portugál Nagydíj harmadik szabadedzése a Portimao melletti Algarve versenypályán. A levegő hőmérséklete 17,9, míg az aszfalté 22,3 fokos volt. A gyakorlás előtt kiderült, hogy Pierre Gasly nem kap rajtbüntetést, mert kérdéses erőforráselemeket tekintve még a limiten belül maradt a csere után.

Gasly megúszta a büntetéstForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Foxhttp://gphirek.origo.hu/f1/galeria/20201024-f1-a-portugal-nagydij-szombati-napja-kepekben-galeria.htmlmiddleon50863391

Az edzés megkezdése után Carlos Sainz, valamint a két Alpha Tauri és Haas máris kigurult a pályára, majd nem sokkal később Alexander Albon is követte őket. A hat pilóta azonban egyaránt csupán egy installációs kört tett meg, majd visszatértek a bokszba.

Pár perc múlva a két Mercedes következett, akik viszont már a gyorskörig is eljutottak.

Valtteri Bottas 1:17.888, míg Lewis Hamilton 1:17.916 másodpercet autózott a lágy gumikon, amivel máris túlszárnyalták a pénteki legjobb időt. Danyiil Kvjat jócskán elmaradt tőlük, de ő a közepeseken próbálkozott. Nem sokkal később a brit pilóta jócskán javított, és 647 ezredmásodperccel megelőzte csapattársát.

A következő percekben egyre inkább benépesült a pálya, ezzel együtt pedig egyre többen iratkoztak fel az eredményjelzőre. A Mercedest azonban egy ideig senki nem tudta megközelíteni, még a 3. helyen álló Pierre Gasly is épphogy csak 1 másodpercen belül volt a hatszoros világbajnok idejéhez képest.

Ekkor viszont jött Leclerc, és a már korántsem friss lágya abroncsokon fél másodpercen belülre került Hamiltonhoz képest, Gasly pedig nála is 3 és fél tizeddel jobbat autózott. Hamilton aztán tovább gyorsult, és 1:16.680-as idejével 367 ezreddel elhúzott az Alpha Tauri versenyzőjétől.

Verstappen közepeseken is közel volt a Mercedesekhez Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Joe Portlock

Féltávhoz közeledve Max Verstappen is megérkezett, aki a 3. helyre jött be a sárga oldalfalú abroncsokon, 548 ezreddel lassabb kört autózva, mint Hamilton. Sőt, a következő körben a holland pilóta már az élre ugrott, miután 21 ezreddel megelőzte Hamiltont. Ez azonban nem tartott sokáig, mert körét törölték, csakúgy, mint csapattársáét, Alexander Albonét.

A két Red Bullnak aztán sikerült érvényes kört futnia, amivel Verstappen a 2., Albon a 4. pozícióba jött fel. Egészen addig, amíg Bottas meg nem érkezett, és az ötkörös lágy gumin az élre nem ugrott, igaz, mindössze 26 ezreddel előzte meg csapattársát.

Innentől kezdve viszont nem változott az élmezőny sorrendje, így Bottas zsinórban a nyolcadik szabadedzésen végzett az élen, mögötte pedig Hamilton és Verstappen fejezte be a gyakorlást. Az első tíz további sorrendje: Gasly, Albon, Leclerc, Sainz, Pérez, Norris és Ocon. Vettel a 11. pozícióban zárta az etapot.

Ezúttal is Bottas bizonyult a leggyorsabbnak Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Joe Portlock

A pénteki két edzéshez hasonlóan hibák ezúttal is voltak, de talán valamivel kisebb számban. Az elsőt Leclerc mutatta be, aki az első gyakorlás után ismét megpördült. Nem sokkal később Lando Norris tartotta fel Romain Grosjeant, a Haas pilótája pedig idiótának titulálta riválisát. Ami a technikai hibákat illeti, Daniel Ricciardónak elromlott a DRS-e, de valószínűleg megjavították, mert az edzés végén visszament a pályára.

Leclerc pedig arra panaszkodott, hogy Hamilton hangját hallja a rádióban, de minden bizonnyal ezt a problémát is hamar orvosolták.

Az edzés piros zászlóval zárult, miután a 14-es kanyarban kinyílt az egyik csatornafedél. Nagyobb baleset nem történt, egyedül Vettel találta el, így ő aggódhat, hogy esetleg megsérült-e az autója. Amennyiben igen, a Ferrarinak lesz dolga a 15 órakor kezdődő időmérő előtt.