Társoldalunk:

Bottas nyert Szocsiban, Hamiltonnak büntetés miatt nem volt esélye a csúcsbeállításra

2020.09.27., 12:51
rendezés

Lewis Hamilton egyelőre nem érte utol a csúcstartó Michael Schumachert a futamgyőzelmek számában, miután az Orosz Nagydíjon a rajtrácsra menet összeszedett büntetései miatt esélye sem volt a győzelemre. A hatszoros világbajnok a dobogó legalsó fokára így is odaért. A futamot Valtteri Bottas nyerte Max Verstappen előtt.

Az idei évben szinte már megszokottá vált, hogy már a rajt előtti órában van miért izgulni a Forma-1-es futamok előtt, elég csak Max Verstappen hungaroring balesetére, vagy mugellói technikai gondjaira gondolni.

Ezúttal is volt miért, a rajtrácsra menet Lewis Hamilton ugyanis nem az erre kijelölt helyen (a bokszutca végén található lámpa után) végezte el az ilyenkor szokásos rajtgyakorlatot, hanem továbbhaladt a bokszkijáratban. A hatszoros világbajnok tehát úgy várhatta a rajtot a pole pozícióból, hogy tudta, a taktikai szempontból rosszabb lágy gumin kell indulnia, és még vizsgálat alatt is áll.

Hamilton innen végezte el a rajtgyakorlatát

Az első tízből a második helyről induló Verstappen és a harmadik Bottas kivételével mindenkinek a lágy gumikat kellett feltennie, a második tizedből azonban csak a 15. helyről kezdő Albon döntött a piros oldalfalú Pirellik mellett, a többiek vagy közepes, vagy kemény gumin kezdték meg az 53 körös versenyt.

A rajtot az első hármasból a lágy gumijainak köszönhetően Hamilton kapta el a legjobban, Bottas a harmadik helyről azonban a kettes kanyarig utolérte és kívülről körbe is autózta, de a közepes gumikon nem tudott jól kigyorsítani, így Hamilton visszavette tőle a vezetést. Verstappen a második helyről nagyon rosszul rugaszkodott el a belső, porosabb oldalon, majd levágta a pályát a kettes kanyarban. Mögötte többen is ugyanezt a menekülő útvonalat választották, Caros Sainz azonban túl nagy tempóval ment át a bukótéren és nekicsapódott a falnak, ahogy próbálta átfűzni magát a visszatérési pontot jelölő táblák között. Szerencsére a pályára visszacsapódó McLaren senki sem találta el.

Nem ez volt az egyetlen baleset, a négyes kanyarban Lance Stroll és Charles Leclerc akadt össze, a Ferrari bal első kerékkel megpöckölte a Racing Pointot, amitől az megforgott és a belső falnak ütközött. Az első két kiesője így meg is volt a futamnak.

Az alapos takarítás után biztonsági autó az ötödik kör végén hagyta el a pályát, az első tízben Hamilton, Bottas, Verstappen, Ocon, Ricciardo, Pérez, Gasly, Leclerc, Magnussen, Grosjean volt ekkor a sorrend. A Safety Tart kihasználva Russell, Albon és Norris is kiment kerékcserére, hogy feltegyék nekik a kemény gumit, így Kimi Räikkönen és Danyiil Kvjat mellett ők is a legkeményebb keveréken folytathatták a körözést.

Az újraindulásnál Hamilton kihasználta a jobban tapadó lágy gumikat, és már a célegyenesre fordulva elég messze került Bottastól ahhoz, hogy a finn támadni tudja. Ennek azonban vajmi kevéssé örülhetett, hamarosan ugyanis megszületett az ítélet a verseny előtti próbarajtok ügyében:

Hamilton kétszer 5 másodperc időbüntetést kapott, ugyanis két külön szabályt is megszegett.

Ezek után Valtteri Bottas már igazán nyeregben érezhette magát, hiszen alapból taktikai előnyben volt a közepes gumikon az előtte nagyjából másfél másodperccel autózó csapattársával szemben, a tíz másodperces büntetés azonban gyakorlatilag eldöntötte a csatát kettejük között. Ez persze nem jelentette azt, hogy Bottasnak nem kellett hátrafelé tekintgetnie a tőle 1,5 másodpercre ólálkodó Verstappen irányába.

Hamilton csak rövid ideig vezetett - Galéria!Forrás: AFP/Yuri Kochetkov

Az újraindítás utáni tíz körben leginkább a középmezőny csatái szórakoztatták a nézőket, a jó barátságban levő Albon-Norris-Russell trió a mezőny végén öldöklő küzdelmet folytatott egymással. A 15. körben aztán az elején is történt egy helycsere, Sergio Pérez vadászta le az ötödik helyen haladó Ricciardót a gyors hármas kanyarban.Nem meglepő, hogy a biztonsági autó utáni kiállások sorát az ausztrál nyitotta, miután megelőzték, egyből a bokszba hajtott kemény gumikért.

Másodikként a 16. kör végén a vezető Hamilton érkezett, miután korábban kategorikusan közölte a mérnökével, hogy ne hívják ki, ennél tovább azonban már nem tudta húzni. A 10 másodperces büntetés letöltése után megkapta a kemény gumikat, amelyekkel a 11. helyre tért vissza, hogy azon nyomban megelőzze a még kiállás előtt álló Vettelt.

A hatszoros világbajnok egy, „ez nevetséges" kommentárral nyugtázta a kerékcsere előtti álldogálást. Hamilton a folytatásban sem nyugodott bele abba, hogy szerinte a csapat túl hamar hívta ki a bokszba, és közölte a mérnökével, hogy többet ne mondjon neki információkat a többi pilóta köreiről, mert úgyis mindegy.

Hamilton nem volt kibékülve a kerékcseréje időzítésével - Galéria!Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Az ezt követő körökben kissé lecsendesedett a verseny, mígnem Max Verstappen a 25. kör végén kiállt kemény gumikért, hogy őt egy körrel később Valtteri Bottas is kövesse.

Hátrébb a két Renault balul sikerült helycseréjében lehetett gyönyörködni: Ocon elengedte Ricciardót a célegyenesben, az ausztrál azonban elfékezte a kettes kanyart, átugratott a kerékvetőn, de nem a kijelölt útvonalon tért vissza a pályára, így 5 másodperces időbüntetést kapott. A helycsere oka egyébként az volt, hogy Ricciardo is megpróbálkozhasson Vettel megelőzésével, ami sikerült is neki. Oconnak lehet, hogy csak példát kellett mutatni, ugyanis ezt látva ő is lehagyta a rajt óta a közepes gumin autózó négyszeres világbajnokot.

Aki ezek után a győzelemért, vagy legalább a dobogós helyekért zajló csatában reménykedett, annak csalódnia kellett,

Bottas előnye csak nőtt a kerékcsere után, Verstappen a frissebb gumikon pedig szintén jócskán lőtávolon kívül volt a harmadik helyre előrelopakodó Hamiltonnak.

Totális unalomba azért így sem fulladt a verseny második fele, a középmezőnyben számos csatát láthattunk, volt koccanással fűszerezett Vettel-Grosjean csörte, és nagy hajrá Pierre Gaslytól, aki látványos előzést mutatott be többek között a red bullos Alex Albonon.

Az első hármas mögött a következő volt a sorrend a befutónál: Pérez, Ricciardo, Leclerc, Ocon, Kvjat, Gasly, Albon. Vettel a 13. helyen zárt a Ferrarival, a leggyorsabb kör Bottasé lett.

Bottas idei második győzelmét ünnepelhette - Galéria!Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

„Tudtam, hogy a rajt lesz az első lehetőségem, de egy nagy légy vagy valami rákerült a sisakrostélyomra, és ez eléggé megzavart. De tudtam, hogy utána is lesznek lehetőségeim, valamint ott volt Lewis büntetése. Amint tiszta lett előlem a pálya, nagyon jó tempót tudtam autózni és mindent az irányításom alatt tartottam” – értékelt Bottas a leintés után

„Az újraindítás után egy kicsit lassúak voltunk a közepes keveréken, de amint átváltottunk a kemény gumira, versenyképesebbé váltunk, úgyhogy ennek örülök – nyilatkozta a második helyen végző Verstappen. – Elégedettek lehetünk azzal, hogy szombat után ma is ketté tudtuk választani a két Mercedest. Próbáltam a saját versenyemet futni, szerintem mindent jól csináltunk, boldog vagyok a második hellyel.”

Lewis Hamiltonnak ma esélye lett volna beállítani Michael Schumacher 91 futamgyőzelmes rekordját, de a büntetések miatt meg sem próbálhatta legyőzni a stratégiai előnyben levő Bottast. A hatszoros világbajnok szűkszavűan értékelt. „Egyszerűen nem ez volt a legjobb nap, de ez van, már túl vagyunk rajta. Fogom a megszerzett pontokat és továbblépek.” 

Percről percre tudósításunk az eredménytáblázat alatt olvasható.

GPHírek
12:34

Nemsokára kezdődik az Orosz Nagydíj

Köszöntjük Kedves Olvasóinkat a magyaridő szerint a szokásosnál két órával korábban kezdődő Orosz Nagydíj élő közvetítésén! A hétvége Valtteri Bottas fölényével indult, de amikor számított, Lewis Hamilton legyőzte a finn pilótát, akit még Max Verstappen is megelőzött az időmérőn. Igaz, a hatszoros világbajnok gumihátrányban lesz a verseny elején.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

GPHírek
12:36

Räikkönent nem érdekli a rekord

Amennyiben el tud rajtolni, Kimi Räikkönen a 322. (más számítások szerint 323.) F1-es futamát teljesíti, amivel beállítja Rubens Barrichello rekordját. A finn pilótát azonban nem izgatja, hogy minden bizonnyal történelmet fog írni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

GPHírek
12:40

Hamilton is beállíthat egy korszakos csúcsot

Ha megnyeri az Orosz Nagydíjat, Hamilton utoléri Michael Schumacher sokáig megdönthetetlennek hitt, 91 futamgyőzelmet számláló rekordját. Úgy tűnik azonban, hogy ez a tény Sebastian Vettelt jobban izgatja, mint a hatszoros világbajnokot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

GPHírek
12:43

Ketten is büntetést kaptak

Váltócsere miatt Alexander Albont és Nicholas Latifit is 5 hellyel hátrébb sorolták az időmérőn elért helyezésükhöz képest, így a thai pilóta a 15., míg a kanadai a 20. pozícióból kezdi meg a futamot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

GPHírek
12:45

Hatalmas baleset volt az F2-ben

Óriási ütközéssel ért véget a Forma-2 sprintversenye. A 3-as kanyarban Jack Aitken és Luca Ghiotto is nagy sebességgel vágódott a gumifalnak, és ugyan a pilóták szerencsére jól vannak, a károk miatt nem indították újra a versenyt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

GPHírek
12:46

Hamiltont vizsgálják

A brit pilóta büntetést kaphat, mert nem a kijelölt helyen végezte el a próbarajtját. A hatszoros világbajnokot akár stop&go-szankcióval is sújthatják.

GPHírek
12:50

Az élmezőnynek csak egy friss gumija van

Az első három helyről rajtoló pilóta kizárólag kemény keverékű abroncsból rendelkezik friss szettel. Hamilton, Verstappen és Bottas ugyanabból a kínálatból gazdálkodhat.

GPHírek
12:54

A Pirelli szerint Hamilton nincs is hátrányban

Az olasz gumigyártó a lágy-kemény stratégiát tartja a leggyorsabbnak, vagyis ez alapján Hamilton nincs is olyan rossza helyzetben. Igaz, a brit pilótának várhatóan korábban kell kiállnia, aminek következtében nagyobb eséllyel kerülhet forgalomba, nem beszélve az esetleges büntetéséről.

GPHírek
12:56

Eddig mindig a Mercedes nyert

Az eddigi hat futamot egyaránt a Mercedes nyerte, és a tavalyit leszámítva teljesítmény terén is a brackley-iek voltak a legjobbak. A győzelmek közül négyet Hamilton, egyet-egyet pedig Nico Rosberg és Bottas zsebelt be.

GPHírek
13:01

A Mercedes az örökranglistán is előreléphet

Amennyiben a Mercedes legalább 23 ponttal többet szerez a McLarennél a mai versenyen, akkor a címvédő megelőzi a wokingiakat a konstruktőri pontok örökranglistáján, és fellép a második helyre a Ferrari mögé. Jelenleg 5459,5-5437 az állás.

GPHírek
13:04

Hamilton esetét a verseny után vizsgálhatják

Elképzelhető, hogy a futam végeredménye még órákkal a leintés után sem lesz hivatalos. A Sky Sports szakértőjeként dolgozó Johnny Herbert szerint ugyanis Hamilton esetét a verseny után fogják vizsgálni.

GPHírek
13:06

A Ferrari ezúttal sem szerepel jól

Charles Leclerc mindössze a 10., míg Sebastian Vettel csak a 14. helyről indul, miután utóbbi tegnap összetörte a Ferrarit. A maranellóiaknak szüksége van a pontokra, hogy legalább a konstruktőri 6. helyről előrelépjenek.

GPHírek
13:08

A Mercedes hibázatott

A rádióbeszélgetés tanúsága szerint Hamilton rákérdezett a csapatnál, hogy csinálhat-e még egy próbarajtot, a másik oldalról pedig megerősítették, hogy igen.

GPHírek
13:10

Továbbra is meleg van

A levegő hőmérséklete 29, míg a pályáé 41 fokos. Esőre semmi esély nincsen a futam alatt.

GPHírek
13:12

Elindult a felvezető kör

Az időmérőn az első tíz helyen végzőket leszámítva Kvjatot és Räikkönent leszámítva mindenki közepes abroncsokon kezdi meg a futamot. Utóbbi kettő a kemény mellett tette le a voksát.

GPHírek
13:16

Jön a safety car

A rajt után Bottas elment Verstappen mellett, és egy pillanatra Hamiltont is megelőzte, de végül a brit pilóta maradt az első. Verstappen kicsúszott és Ricciardóval szemben is pozíciót vesztett. Stroll és Sainz összetörte az autóját, ezért bejön a saety car.

GPHírek
13:18

Verstappen mégis a harmadik

Még a biztonsági autó beküldése előtt visszaelőzte Ricciardót. Russell, Albon és Norris rögtön kiment a bokszba, mindhárman keményre váltottak.

GPHírek
13:21

Sainz hibázott, Strollt kiütötték

A spanyol pilóta túl szűken akart visszatérni a pályára, és a bal első kerekével eltalálta a falat. Strollt ellenben hátulról meglökték, ennek következtében ő is kiesett.

GPHírek
13:23

Felborult a sorrend

A rajt után jelentősen változott a sorrend, jóformán csak Hamilton őrizte meg az első helyét. Mögötte Bottas, Verstappen, Ocon, Ricciardo, Pérez, Galsy, Leclerc, Magnussen, Grosjean, Kvjat, Giovinazzi, Vettel, Latifi, Räikkönen, Russell, Albon és Norris a sorrend.

GPHírek
13:25

Norris autója ismegsérülhetett

A brit pilótát beszorították a rajt után, ezért sok pozíciót vesztett, utána pedig arra panaszkodott, hogy sok törmeléken ment keresztül, hogy elkerülje csapattársa autóját. Azóta kiment a bokszba, kérdés, hogy mekkora volt a probléma és mit tudtak vele kezdeni.

GPHírek
13:26

Strollt Leclerc ütötte ki

A Ferrari-pilóta fedélzeti kamerájából jól látszott, hogy ő találta el Stroll autóját. Kérdés, hogy a sportfelügyelők vizsgálják-e majd az esetet.

GPHírek
13:27

Bejön a safety car

Az 5. kör végén a biztonsági autó elhagyja a pályát, így folytatódhat a verseny. Bottasnak így újabb lehetősége lesz, hogy a szélárnyék segítségével megelőzze Hamiltont.

GPHírek
13:29

6. kör: az első tízben semmi nem változott

Hiába a szélárnyék, valójában senkinek nem volt reális esélye előzni, legalábbis az élmezőnyben. Norris azért elment Albon mellett, de a 17. helyről nagy munka lesz felzárkóznia.

GPHírek
13:32

7. kör: Hamilton 10 másodpercet kap

A brit pilóta első vagy egyetlen kiállásánál 10 másodpercig nem nyúlhatnak az autóhoz, mert kétszer 5 másodpercre büntették meg. A hatszoros világbajnok máris 1 másodpercnél nagyobbra növelte az előnyét Bottasszal szemben.

GPHírek
13:33

8. kör: Ricciardo támadhat

Az első néngy között másfél másodperc körüli a különbség, Ricciardo az első, aki 1 másodpercen belüll van Oconhooz képest. Kvjat eközben megelőzte Grosjeant, így feljött a 10. helyre.

GPHírek
13:34

9. kör: Leclerc-t nem vizsgálják

Leclerc és Stroll esetét nem vizsgálják a sportfelügyelők, így a monacói pilóta megússza a kanadai pilótával való összeérését büntetés nélkül.

GPHírek
13:36

10. kör: nem nőnek a különbségek

Hamilton és Bottas, valamint a finn pilóta és Verstappen között is konzerválódni látszik a differencia 1,3 másodperc környékén.

GPHírek
13:38

11. kör: Albon visszaelőzte Norrist

Russell, Albon és Norris csatázik a mezőny legvégén, és a thai pilótának sikerült visszaelőznie a McLaren versenyzőjét. Russell ellenben meg tudta tartani a 16. pozícióját.

GPHírek
13:40

12. kör: Pérez utolérte a Renault-kat

Már nemcsak Ricciardo van 1 másodpercen belül Oconhoz képest, hanem Pérez is tudja használni a DRS-t mögötte. Egyelőre azonban nem tűnik hatékonynak az állítható hátsó szárny.

GPHírek
13:42

13. kör: Russellt ketten is megelőzték

A brit pilóta elfékezte magát, ezért Albon és Norris is lehetőséget kapott az előzésre. Végül mindketten éltek vele, így a Williams versenyzője visszaesett a 18. helyre.

GPHírek
13:43

14. kör: Hamiltonnak gyorsulnia kell

A Mercedes arra kérte a hatszoros világbajnokot, hogy gyorsítson. Erre leginkább azért van szükség, mert jelen állás szerint maximum Russell elé jöhet vissza a kiállás után.

GPHírek
13:45

15. kör: Hamilton ellentmond a csapatnak

A Mercedes a kör végén akarta kihívni pilótáját, de Hamilton inkább maradt, és megfutotta a verseny leggyorsabb körét, így jelenleg 2,7 másodperccel vezet Bottas előtt. Eközben Pérez megelőzte Ocont, Ricciardo pedig bement a bokszba. Az ausztrál pilóta kemény keverékeket kapott.

GPHírek
13:48

16. kör: Hamilton

A brit pilóta a 16. körig várt a kiállással, és letöltötte a büntetését. A hatszoros világbajnok kemény gumikat kapott, és a 11. helyre jött vissza, két pozícióval Ricciardo elé.

GPHírek
13:49

17. kör: Vettel megszabadult Giovinazzitól

A Ferrari versenyzője már jó ideje DRS-távolságon belül autózott az Alfa Romeóhoz képest, de még csak támadni sem tudta. Az olasz pilóta viszont kiment a bokszba, így Vettel feljött a 9. helyre.

GPHírek
13:51

18. kör: Hamilton hátránya több mint fél perc

A brit pilóta 36 másodperccel van Bottas mögött. Gasly kereket cserélt, Hamilton pedig megelőzte Vettelt, így már a 7. helyen áll.

GPHírek
13:52

19. kör: Ocon is kiállt

A francia pilóta szintén fehér oldalfalú abroncsokat kapott, és Ricciardo elé jött vissza. Jelenleg Pérez a 3., Leclerc a 4., de ők még nem voltak kint, mint ahogyan Bottas és Verstappen sem.

GPHírek
13:53

20. kör: Ocon támadja Vettelt

Ocon is utolérte a Ferrarit, de megelőzni egyelőre nem tudta. Ricciardónak ellenben sikerült a manőver Räikkönennel szemben, így feljött a 9. helyre, közvetlenül csapattársa mögé.

GPHírek
13:55

21. kör: Pérez is Hamilton mögött

Az előző körben a mexikói pilóta is kiállt, és a két Renault-t ugyan megelőzte, de Hamiltont nem tudta, így a brit pilóta már az 5. helyen áll.Hátránya viszont közel 40 másodperc Bottashoz képest.

GPHírek
13:56

22. kör: Vettel még mindig tartja magát

Amennyire nem tudott mit kezdeni az Alfa Romeóval, úgy most ő bizonyul nagy falatnak Ocon számára. A francia pilóta még megtámadni sem igazán tudja, pedig gumijai 18 körrel frissebbek.

GPHírek
13:59

23. kör: az éllovasok még mindig nem jönnek

Most már csak öt pilóta nem cserélt gumit, a két éllovas mellett a mögéjük felzárkózó Leclerc és Kvjat, valamint a 10. pozícióban haladó Räikkönen.

GPHírek
14:00

24. kör: Hamilton szerint rosszul döntöttek

A brit pilóta úgy véli, nem kellett volna ennyire korán kiállnia. A hatszoros világbajnok innentől kezdve nem is kíváncsi az éllovasok köridejeire.

GPHírek
14:03

25. kör: Verstappen a bokszban

A holland pilótának 1,9 másodperc alatt cserélték ki a kerekeit, és a kemény gumikon közvetlenül Kvjat mögé, a 4. helyre jött vissza.Bottaék egyelőre várnak.

GPHírek
14:04

26. kör: Bottas is új gumikon

A finn pilóta egy körrel többet teljesített a közepeseken, és természetesen ő is keményeket kapott. A Mercedes versenyzője továbbra is vezeti a versenyt, Verstappen hátránya 9,5, Hamiltoné 14 másodperc.

GPHírek
14:06

27. kör: Ricciardót vizsgálják

Az ausztrál pilóta azért kaphat büntetést, mert nem az előírt módon tért vissza a pályára. Eközben Ocon és Vettel mellett is elment, a francia pilóta viszont még mindig a Ferrari mögött van.

GPHírek
14:08

28. kör: Ricciardót megbüntették

A sportfelügyelők nem vártak sokat, 5 másodperces szankciót róttak ki a Renault pilótájára. Ocon végül megelőzte Vettelt, és a lassításból az is kideürlrt, hogy korábban elengedte csapattársát. Leclerc kiment a bokszba, a kemény keverékeken a 7. helyre jött vissza, közvetlenül Ocon elé.

GPHírek
14:09

19. kör: Bottas növelte az előnyét

A finn pilóta már 12 másodpercce vezet Verstappen előtt, Hamiltonnal szemben pedig további 6 másodperc az előnye. Kvjat még mindig a 3. helyen halad, rajta kívül Vettel és Räikkönen nem jött még ki.

GPHírek
14:11

30. kör: Kvjat is kiállt

Az orosz pilóta eddig bírta, és mivel keményeken indult, közepeseket kapott. Az Alpha Tauri versenyzője a 8. pozícióba jött vissza.

GPHírek
14:12

31. kör: már csak Räikkönen nem állt ki

Vettel is váltott, így már Räikkönen az egyetlen, aki még nem állt ki kereket cserélni. A finn pilóta a 9. helyen áll, Vettel pedig a 16. pozícióba jött vissza.

GPHírek
14:14

32. kör: Hamilton hátránya tetemes

A brit pilótának Verstappenhez képest is óriási, 9,5 másodperc a lemaradása, ráadásul régebbi gumikon megy. Bottas továbbra is 12-13 másodperc körüli előnnyel vezet a holland pilóta előtt.

GPHírek
14:15

33. kör: Gasly utolérte Räikkönent

A francia pilóta vélhetően nemsokára meg is előzi riválisát a sokkal frissebb gumikon. Máshol jelenleg nincsen 1 másodpercen belüli különbség.

GPHírek
14:17

34. kör: Gasly megelőzte Räikkönent

Ahogyan az várható volt, az Alpha Tauri versenyzője elment a finn pilóta mellett a 2-es kanyar előtt. Az első hármas között nőtt a különbség, Verstappen hátránya 13 másodperc feletti, előnye pedig több mint 10 másodperc.

GPHírek
14:19

35. kör: Hamilton büntetőpontot is kapott

Hamilton két vétséget is elkövetett, ezek közül az elsőért 1 büntetőpontot kapott, így összesen már 9 van neki. Ha ez a szám egy éven belül eléri a 12-t, akkor a versenyzőt eltiltják egy futamra.

GPHírek
14:20

36. kör: Räikkönen is a bokszban

A legtovább ő bírta kerékcsere nélkül, de végül 2007 világbajnoka is kiment a bokszba. A bal első gumiját azonban nehezen tették fel, így a finn pilóta vesztett némi időt, jelenleg a 16. pozícióban áll.

GPHírek
14:23

37. kör: Kvjat még javíthat

Az orosz pilóta jelenleg a 8. helyen, csapattársa előtt autózik, de viszonylag friss közepeseinek segítségével akár még jobb eredményt érhet el. Ebben a pillanatban épphogy DRS-en kívül van Oconhoz képest.

GPHírek
14:24

38. kör: Albon megelőzte Giovinazzit

A thai pilóta ezzel feljött a 13. helyre, de a pontszerző helyektől még mindig borzasztóan messze van. Bottas előnye némileg csökkent, de még mindig 11 másodperccel vezet.

GPHírek
14:26

39. kör: Albon még egyet előzött

A Red Bull versenyzője ezúttal Grosjean mellett ment el, a következő célpont pedig Magnussen lehet. A 10. helyen viszont Norris halad, 11 másodperces előnnyel a dán pilóta előtt.

GPHírek
14:28

40. kör: Giovinazzi is elmegy a Haas mellett

Grosjean rövid időn belül két pozíciót bukott, így már csak a 14., és jó eséllyel Vettel is megelőzi. Az első tízben csak Kvjat autózik Ocon DRS-én belül, de előzni egyelőre nem tud.

GPHírek
14:29

41. kör: Vettel is javított egy pozíciót

Grosjean még el is találta a Ferrarit, majd lecsúszott a pályáról, de mindketten tudják folytatni a versenyt. Vettel ezzel a 14. pozícióba jött fel.

GPHírek
14:32

43. kör: virtuális safety car

Nem történt nagyobb baleset, csak a törmeléket kellett eltakarítani Grosjean korábbi kicsúszása miatt. Egy perccel később már újra száguldhatott a mezőny.

GPHírek
14:34

44. kör: Gasly még egyszer kiállt

A francia pilóta nagyon szenvedett már a kemény gumikon, ezért a 9. helyről újabb kiállásra kényszerült. Közepeseket kapott és 11. helyre, közvetlenül Albon mögé jött vissza, így őt vélhetően meg fogja előzni.

GPHírek
14:35

45. kör: Norris is veszélyben van

Albon kis híján megelőzte a McLaren versenyzőjét, de egyelőre ki tudta védekezni. Gasly egyelőre inkább a lepattanóra vár.

GPHírek
14:37

46. kör: Gasly megelőzte Albont

Végül a francia pilótának jött össze az előzés, így a továbbiakban ő támadhatja Norrist a 9. helyért. Az élen nem változott lényegesen a különbség.

GPHírek
14:39

47. kör: Grosjeant vizsgálják

Vélhetően ő is meg fogja kapni a büntetést, ugyanazért, mint Ricciardo. Gasly eközben el tudott menni Norris mellett, így Albon újból megpróbálhatja megszerezni az utolsó pontot.

GPHírek
14:40

48. kör: Norris inkább kiáll

A brit pilótát Albon még a pályán előzte meg, miután előbbi blokkolta a kerekeket fékezésnél. A csapat inkább úgy döntött, hogy kihívja versenyzőjét, aki így a közepes gumikon a 15. pozícióban tért vissza.

GPHírek
14:42

49. kör: Verstappen közeledik

A holland pilóta 6 másodperc alá csökkentette hátrányát Bottasszal szemben, és ennek nem biztos, hogy csak az az oka, hogy a finn pilótának több autót is le kellett köröznie. Lehet, hogy izgalmas lesz a verseny vége?

GPHírek
14:44

50. kör: Verstappen tovább közeledik

A Red Bull már csak 5,5 másodpercre van a Mercedestől, de ha ilyen ütemben csökkenti a távolságot, az nem lesz elég a győzelemre. Kvjat még mindig Ocon mögött, de nem tudja támadni.

GPHírek
14:45

51. kör: Bottas megnyugodhat

Vélhetően ez már csak a leggyorsabb kör megszerzéséről szól, hiszen Verstappen hátrány hirtelen 7,5 másodpercre nőtt. Jelen állás szerint a friss gumikon autózó Gasly kapja meg az extra pontot.

GPHírek
14:47

52. kör: Bottas elvette a leggyorsabb kört

Még az előző kör végén a finn pilóta Gasly körét is túlszárnyalta, így jelenleg 26 pontot kapna. Könnyen lehet azonban, hogy valakinek ehhez még lesz egy-két szava.

GPHírek
14:50

Kockás zászló: Bottas nyeri az Orosz Nagydíjat

A finn pilóta szezonbeli második győzelmét aratja, Oroszoroszágban pedig másodszor nyert pályafutása során. Verstappen a 2., Hamilton pedig csak a 3., így még várnia kell arra, hogy utolérje Michael Schumachert. Az első tíz további sorrendje: Pérez, Ricciardo, Leclerc, Ocon, Kvjat, Gasly és Albon. Utóbbi kapott egy 5 másodperces büntetést, de ez nem számít a helyezése szempontjából.

GPHírek
14:54

A Mercedes továbbra is 100 százalékos

Bottas győzelmével a Mercedes továbbra is hibátlan maradt Szocsiban, Hamilton 3. helye és a McLaren nullázása pedig azt jelenti, hogy a konstruktőri pontok tekintetében a brackley-i istálló megelőzte a wokingiakat. A nap versenyzője Verstappen lett, de Leclerc is szép teljesítményt nyújtott a 6. helyével. Mi ezzel szeretnénk megköszönni figyelmüket, legközelebb a két hét múlva esedékes Eifel Nagydíj első szabadedzésén jelentkezünk élő közvetítéssel.

Még több bejegyzés