Társoldalunk:

Hamilton első a Mercedesszel, Vettel utolsó a Ferrarival a harmadik tréningen

2020.08.29., 11:49
rendezés

Lewis Hamilton zárta az élen a Belga Nagydíj harmadik szabadedzését. Mögötte meglepő módon Esteban Ocon és Lando Norris végzett, míg Valtteri Bottas és Max Verstappen csak az 5. és a 6. pozíciót szerezte meg. A Ferrari helyzete kilátástalannak tűnik.

Hideg és felhős időben rendezték a Belga Nagydíj harmadik szabadedzését. A gyakorlás indulásának pillanatában nem esett az eső, de az égbolt alapján nem volt kizárható, hogy ez a későbbiekben megváltozik. 

Az elején csak Magnussennek és csapattársának, Grosjeannak volt mért köreForrás: 2020 Pool/2020 Pool/Francois Lenoir

A zöld zászló után csupán a McLarenek, az Alpha Taurik és a Haasok gördültek pályára, de előbbi kettő pilótái az installációs körök után rögtön vissza is hajtottak a garázsba. Kevin Magnussen és Romain Grosjean azonban 6 kört tett meg, és a dán pilóta a közepeseken futott 1:45.984 másodperces idejével megszerezte a vezetést, csapattársa 322 ezreddel maradt el tőle.

Miután a Haasok is visszahajtottak a bokszba, sokáig üres volt a pálya. Bő húsz perccel az edzés indulása után azonban szinte mindenki kiment, és pár perc elteltével Kimi Räikkönent leszámítva a teljes mezőny rendelkezett köridővel. Az 1. helyre az 1:43.813-at autózó Valtteri Bottas ugrott fel, 83 ezreddel előzte meg Max Verstappent.

Lewis Hamilton ugyan 3. volt, de lemaradása még a javítás után is 325 ezred maradt.

Az éllovasok a lágy abroncsokat használták, ellentétben azzal a Sergio Pérezzel, aki a keményeken csupán 793 ezredet kapott Bottastól, ami kifejezetten biztató volt a Racing Pointtól. Az 5. helyet Esteban Ocon foglalta el, egészen addig, amíg honfitársa, Pierre Gasly 6 ezreddel meg nem előzte őt. A két francia versenyző a sárga oldalfalú keverékeken próbálkozott.

Ami a Ferrarikat illeti, a pénteki szenvedés tovább folytatódott. Charles Leclerc a 13., míg Sebastian Vettel csak a 17. helyet foglalta el 10 perccel a vége előtt. Magnussen például mindkettőjüket megelőzte,

de a négyszeres világbajnok előtt pedig George Russell-lel és Romain Grosjeannal szemben is alulmaradt.

A gyakorlás második felében eleredt az eső, de csak a Spában gyakran tapasztalható módon, azaz csupán a pálya egyik részén. Ekkor kiürült a pálya, és már azt hihettük, hogy megszületett a végeredmény. 10 perccel a vége előtt azonban szinte mindenki újrapróbálkozott, és rengetegen javítottak.

A végén Hamilton került az élreForrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

Az élre 1:43.255-tel Hamilton került, ami nem meglepő, de a mögötte lévő nevek már annál inkább, hiszen Esteban Ocon és Lando Norris zárt a képzeletbeli dobogón. Bottas és Verstappen nem javított, így őket még Alexander Albon is megelőzte.

A Ferrarik szintén hátrébb csúsztak, Leclerc a 17., míg Vettel az utolsó helyen fejezte be a gyakorlást.

Folytatás délután 3 órakor, az időmérővel.

Percről percre tudósításunk az eredménytáblázat alatt olvasható!

GPHírek
11:30

Nem érkezett meg az eső

Kellemes - még pár percig - délelőttöt kívánunk Kedves Olvasóinknak, nemsokára kezdődik a Belga Nagydíj harmadik szabadedzése! Az ígért eső egyelőre nem érkezett meg, ez jó hír a csapatoknak, mert sok kérdőjel maradt a pénteki tréningek alapján. Ezt az esélylatolgató elemzésünkben részleteztük.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

GPHírek
11:33

Ma lenne 73 éves James Hunt

Az 1976-os világbajnok James Hunt ma ünnepelné 73. születésnapját. A Forma-1 hőskorának egyik fenegyere 1993-ban halt meg, de a mai napig is legendák övezik a bohém életmódját és emlékezetes rivalizálását Niki Laudával, amit a Hajsza a győzelemért című filmben is megörökítettek.

GPHírek
11:35

Ricciardo motorja továbbra is használható

A Renault arra kérte Daniel Ricciardót a második szabadedzés végén, hogy álljon félre az autójával, kiderült, hogy hidraulikus hiba merült fel, de az ausztrál pilóta továbbra is használhatja a pénteki erőforrását.

GPHírek
11:43

Norris nem használja egyedi sisakját

Lando Norris úgy döntött, mellőzi a hétvégére készített, különleges festésű sisakját, mert a rajta szereplő jelképeket félre lehet értelmezni. Norris leszögezte, ő csak családja belga gyökerei előtt akart tisztelegni, mert bár brit színekben versenyez, anyai ágon félig belgának érzi magát.

GPHírek
11:53

A Ferrarinak valamit ki kell találnia

A pénteki edzéseredmények alapján nem túlzás attól tartani, hogy a Ferrari akár a Q1-ből sem juthat ki az időmérőn, ez elképesztő egy ilyen hátterű csapattól. Nagy kérdés, hogy az éjszaka során kitaláltak-e valamit a gumik üzemeltetése terén.

GPHírek
11:57

Két legenda küszködésén élcelődtek

A pénteki eredmények alapján több online fórumon is viccelődni kezdtek a felhasználók, hogy megérte eladni a Williams-csapatot, mert máris a Ferrarival küzdhetnek, mint a régi szép időkben. A gond csak az, hogy ez a küzdelem a 15. helyért zajlott.

GPHírek
11:58

Továbbra is hűvös van

Nem augusztus végét idézik a hőmérsékletek Spában, de legalább száraz a pálya, ami most kedvező a csapatoknak, mivel a hosszú kör miatt kevesebb tapasztalatot szereztek pénteken a szokásosnál.

GPHírek
12:01

Zöld zászló!

Magnussen és Grosjean szinte rögtön pályára lép, nekik van mit behozni a pénteki motorhibák után. Kevés kört tehettek meg, de minimális mértékben gyorsultak a tavalyi eredményeikhez képest.

GPHírek
12:03

Egyelőre mindenki a közepessel van kint

Az installációs körökre minden pilóta a közepes keverékű gumikat kapta. Akadnak pilóták, akik rögtön mért kört is kezdtek. Ma nincs annyi idő, mint tegnap volt, nem lehet negyedórát a bokszban ücsörögni, bár Verstappen az edzés kezdetén még sisak nélkül sétálgatott a paddockban. 

GPHírek
12:04

Sötét felhők gyülekeznek a pálya fölött

A középső szektorban nem fest jól a helyzet, sötét felhők érkeznek a pálya fölé, kérdés, hogy már a mostani tréninget megzavarhatják-e.

GPHírek
12:05

Magnussené a nap első mért köre

1:45.984 - közepes keverékű gumikkal a Haason. Grosjean 0,322 másodperccel egyelőre lassabb.

GPHírek
12:06

Egyelőre csak három csapat látogatott ki

Hat pilóta már megjelent a pályán, ők három csapatot képviselnek: a Haas, a McLaren és az Alpha Tauri versenyzői hajtottak ki, de csak az amerikai istálló pilótái futottak mért köröket.

GPHírek
12:09

Az élmezőny ma is megváratja a közönséget

A két Mercedes pilótái még be sem ültek az autókba, pár perccel ezelőtt ugyanez volt a helyzet Max Verstappen és a két Ferrari-versenyző esetében is. 

GPHírek
12:13

A két Haas próbálja behozni a lemaradást

Az amerikai istálló pilótái fejenként 6 kört tettek meg, de most az ő etapjaik is véget értek. A többiek egyelőre csak installációs körök erejéig jelentek meg, de Bottas most bekászálódott az autóba, így remélhetőleg nemsokára történik valami a pályán.

GPHírek
12:14

Addig várt a mezőny, amíg eleredt az eső

A közvetítés képe szerint akad olyan pontja a pályának, ahol szemerkélni kezdett az eső. Ehhez képest Christian Horner szerint 4-5 perc múlva látnak majd munkához.

GPHírek
12:19

Red Bull: "Kissé aggasztó" a Mercedes tempója

Christian Horner a Sky Sports műsorában hosszasan latolgatta, hogy milyen változásokat hozhat a speciális motor-üzemmódok betiltása a jövő hétvégétől. Horner szerint egyes erőforrásoknál akár 0,4 másodpercet is jelenthetnek a kiugró teljesítmények, de a megbízhatóság miatt jót tesz a tiltás a következő versenytől. Elismerte, "kissé aggasztó", hogy a Mercedes a Spanyol Nagydíjon úgyis simán kisajátította az első rajtsort, hogy nem használták a különleges üzemmódjaikat.

GPHírek
12:22

Végre kiküldtek néhány autót a pályára

Megunták a várakozást a csapatok, sorban hajtanak ki a bokszból. Magnussen, Grosjean, Gasly és Verstappen kivételével mindenki kiment.

GPHírek
12:23

Sokan kezdenek lágyakkal

Russell, Latifi, Bottas, Hamilton, Giovinazzi és Räikkönen lágy gumikkal kezd, tőlük rögtön gyors körök várhatók. Keményekkel csak Pérez és Stroll próbálkozik, a többiek közepesekkel mennek.

GPHírek
12:26

Bottas vezet Hamilton előtt

Szokás szerint az élen kezdtek a Mercedesek, Bottas 1:43.813-mal vezet, Hamilton 0,609 másodpercet kapott tőle, elsősorban az utolsó kanyarból kifelé. Pérez 0,793 másodperccel hátrébb a 3. helyezett, de nemsokára jön Verstappen is lágyakkal.

GPHírek
12:29

Verstappen szorosan Bottas nyomában

A holland pilóta 0,083 másodperccel lassabbnak bizonyult Bottasnál, de szorosan üldözi a Mercedest. Verstappen a pálya minden centiméterét kihasználta, a kijáratoknál talán kissé túlságosan is kiszélesítette az aszfaltcsíkot.

GPHírek
12:30

Hamilton gyorsult, de továbbra is csak 3.

A pontverseny éllovasa gyorsult, de még mindig 0,325 másodperc a hátránya. Félúton van Bottas és a 4. helyezett Pérez között.

GPHírek
12:32

A Ferrari most sincs sehol

A Ferrarik ezúttal is a 12-15. helyen állnak, ez részben magyarázható azzal, hogy ők egyelőre közepes keverékű gumikon mennek, de a sárga jelzésű abroncsokkal is bőven akadnak náluk gyorsabb csapatok.

GPHírek
12:33

Albon és Kvjat a fékekkel küzd

Blokkoló kerekekre panaszkodott Alexander Albon és Danyiil Kvjat is. Egyikük a Red Bullnál, a másik az Alpha Taurinál versenyez, de elképzelhető, hogy e téren vannak közös alkatrészeik.

GPHírek
12:36

Pérez ismét esőt jelentett

A helikopter kameraképén és Sergio Pérez rádiós bejelentkezése alapján is tapasztalható, hogy ismét esni kezdett az eső a spái pályán. 

GPHírek
12:38

Magnussennek a pedálok okoznak gondot

A Haas pilótája a rádión jelentette, hogy valami meglazult a pedáljainál, Silverstone-ban Sebastian Vettel is hasonló problémákról számolt be. Közben állítanak Hamilton autóján és szerelik Lando Norris McLarenjét is.

GPHírek
12:41

Leclerc kiment lággyal, de nem futott mért kört

A Ferrari pilótája a felvezető kör végén visszatért a bokszba, lehet, hogy a pálya állapota miatt most nem érdemes kockáztatni az autó épségét. Vettel is követte a példáját.

GPHírek
12:45

Igazi spái időjárás

Napsütés és eső egyszerre a spái pályán. A csapatok arra használják az időt, hogy állítsanak az autókon és kisebb javításokat végezzenek, az egyik Mercedest szorosan körbeállták a szerelők.

GPHírek
12:48

1,8 km padlógázon

A Mercedes szerint a pilóták a La Source kanyartól a Les Combes-ig padlógázon hajtanak, az első 7 kanyar és az egyenesek során 1875 métert tesznek meg padlógázzal 23 másodperc alatt.

GPHírek
12:51

Növelte a Ferrari a leszorítóerőt

Leclerc pénteken elismerte, hogy próbált agresszív lenni a leszorítóerő terén, de nem vált be az ötlet. Szombatra az ő autóján is nagyobb szárnyakat választottak. 

GPHírek
12:52

Újra megélénkül a forgalom

Varázsütésre a fél mezőny újra pályára lépett, az utolsó 8 percbe még belefér 1-2 mért kör. Időmérő szimulációk jönnek lágy gumikkal. 

GPHírek
12:54

Magnussen autóját ismét szétszedték

Végül mindössze egy pilóta maradt a bokszban, Kevin Magnussen, akinek autóját bakokra tették, valószínűleg a pedálok javítása hosszabb időt vesz igénybe.

GPHírek
12:58

Leclerc lággyal is csak a 16. helyezett

A Ferrari lágy gumikkal sem tud kitörni az alsóházból, közben Bottasnak sem jött össze a javítás, mert alaposan elfékezte magát a célegyenes végén. Hamilton 1:43.255-re javult, ezzel átvette a vezetést az 1:43.485-re gyorsuló Ocontól. Több pilóta is morog, mert szó szerint dugó alakult ki a buszmegálló előtt, ahogy mindenki próbált teret nyerni a gyorsköre előtt.

GPHírek
13:00

Vettel teljesen utolsó volt, javított, és megint utolsó

A négyszeres világbajnok lágy gumikkal feljött a 19. pozícióba, de csak néhány másodpercre, mert jött Giovinazzi, és megelőzte őt, így a 2018-as futam győztese ismét utolsó.

GPHírek
13:03

Bottas és Verstappen sem tudott javítani a végén

A forgalom sokak próbálkozásait tönkretette a végén, Leclerc is erre panaszkodott, de ez nem igazán mentség a 17. helyére. Nem tudott javítani Bottas és Verstappen sem, így Hamilton mögött Ocon, Norris, Albon, Bottas, Verstappen, Ricciardo, Stroll, Sainz és Pérez a képzeletbeli pontszerzők sorrendje.

GPHírek
13:05

Furcsa a sorrend, de az időmérőn is az lehet

Hamilton 1. helyétől eltekintve ismét szokatlan sorrend alakult ki, ezt nagyrészt az okozta, hogy a pilóták a sűrű forgalom miatt nem tudták optimális hőfokra melegíteni az abroncsaikat, de nem kizárt, hogy ez az időmérőn is előfordul, főleg a Q1 és a Q2 végén, amikor még sok autó léphet egyszerre pályára.

GPHírek
13:08

A Vettel-korszakban példátlanul gyenge a Ferrari

Legutóbb a 2014-es Brit Nagydíjon fordult elő, hogy mindkét Ferrari kiesett a Q1-ben, akkor az eső szúrt ki a Scuderiával. Mióta Sebastian Vettel az olasz istállónál versenyez, ilyen még nem történt, de most reális esély van arra, hogy már a Q2-ben sem lesz Ferrari.

GPHírek
13:10

Izgalmas időmérő várható

A harmadik szabadedzés vége ízelítőt adott abból, hogy mi várható az időmérőn. Izgalmasnak ígérkezik, tartsanak velünk a délután folyamán is!

Még több bejegyzés