Társoldalunk:
Hírlevél

Vihar miatt elmaradt a Stájer Nagydíj harmadik szabadedzése

2020.07.11., 11:58
rendezés

Először elhalasztották, majd törölték az F1-es Stájer Nagydíj harmadik szabadedzését a heves esőzés miatt. Ez befolyásolhatja a délutáni időmérő edzés megrendezését is. 

Megérkezett a várt esőzés a hétvégi Stájer Nagydíjat rendező Red Bull Ring térségébe, a körülmények annyira rosszra fordultak, hogy néhány perccel a kezdés előtt határozatlan ideig elhalasztották a 12 órakor esedékes harmadik szabadedzés megrendezését. A tréninget végül egyáltalán nem tartották meg.

Ez a szombati nap teljes programját is átírhatja, mivel 15 órakor kezdődne a rajtsorrendet eldöntő időmérő edzés is. Amennyiben azt sem lehet megtartani, először megpróbálják a helyosztót vasárnap délelőttre áthelyezni, ha akkor is rossz idő lesz, akkor a pénteki második szabadedzés eredménye dönt majd a várhatóan száraz pályán zajló nagydíj rajtsorrendjéről.

Kattintásra galéria nyílik!Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

Ezt megerősítette Ross Brawn, az F1 sportért felelős ügyvezetője is: „Ausztria mindig kalandos pályának bizonyul az időmérő tekintetében – nyilatkozta. – Volt már, hogy itt ilyen időjárási körülményekkel találkoztunk. A front lassan, de kiszámíthatóan mozog, van esély arra, hogy legyen némi műsor a nap vége felé, de holnap már biztosan."

„Van már menetrendünk holnapra is, ez azt jelenti, hogy elmaradna a Forma-2-es sprintverseny és az egyik Porsche-futam, de szerintem délelőtt belefér az [F1-es] időmérő. Ha ezt nem tudjuk megtenni, akkor a második szabadedzésen elért eredmények relevánsak lesznek. Viszont, azt remélem, hogy nem kell ezt tennünk, szerintem délelőtt lesz időmérő."

Szakadt az eső a Red Bull Ringen - GalériaForrás: Antonin Vincent / DPPI/ANTONIN VINCENT/Antonin Vincent

A versenyt a koronavírus miatti óvintézkedések következtében zárt kapuk mögött rendezik, így a helyzet elsősorban az eseményeket otthonról követő szurkolókat érintik. Számukra és a csapatoknak rossz hír a tréning elmaradása, a futamot viszont kiszámíthatatlanabbá teszi a helyzet, így annak ellenére is izgalmak várhatók, hogy a Stájer Nagydíjat ugyanúgy a Red Bull Ringen tartják meg, mint a múlt hétvégi Osztrák Nagydíjat. 

Mentőhelikopter nélkül nincs edzés

„Most várunk, és az időmérő [tervezett] kezdési időpontjában meglátjuk, hogy milyenek lesznek az időjárási körülmények – nyilatkozta Michael Masi, az F1 versenyigazgatója a Sky Sportsnak a harmadik szabadedzés után. – Ha a jelenlegihez képest nem változnak, akkor elhalasztjuk a kvalifikációt, és időről időre megnézzük, mi a helyzet. Az alapján, amit most az előrejelzések mutatnak, az eső valószínűleg nem fog elállni, de döntést csak az idő előrehaladtával hozhatunk.”

Az FIA-nak azzal is számolnia kell, hogy ilyen körülmények között a mentőhelikopter nem tud felszállni, közúton pedig a legközelebbi kórház legjobb esetben is 1-1,5 órányi távolságra található a pályától. Masi leszögezte, a szabályok szerint semmilyen eseményt nem kezdhetnek meg úgy, hogy a helikoptert nem vehetik igénybe.

A Mercedes csapatfőnöke úgy véli, minden a körülményt figyelembe véve az időmérőt nem ma fogják megtartani.

„Úgy tűnik, hogy a kvalifikációra kicsit jobb lesz a helyzet, de látva a szakadó esőt, nem hiszem, hogy a mai napon pályára fogunk lépni” – jelentette ki az osztrák üzletember.

A pénteki tréningeken váratlan eredmények alakultak ki, az esélyes Mercedes sem szerepelt jól, ennek részleteiről az esélylatolgató elemzésünkben olvashat. Az eredetileg szombatra tervezett időmérő edzés sorsáról a későbbiekben szintén beszámolunk. 

Cikkünket frissítjük!

GPHírek
11:29

Megérkezett az eső Spielbergbe

Köszöntjük Kedves Olvasóinkat a Stájer Nagydíj szombati napján, a harmadik szabadedzés élő közvetítésében! Reméljük, lesznek események, mert erős esőzés érkezett a pálya térségébe. 

GPHírek
11:31

Megszakították az F3-as futamot

Az egyre rosszabb időjárási körülmények miatt piros zászlóval leállították az F3-as futamot. A végleges döntés előtt a rádióüzenetek arról szóltak, hogy belátható időn belül nem javul a helyzet a pályán.

GPHírek
11:33

Már pénteken furcsa eredmények születtek

Pénteken a menetrend szerint megrendezték az első két szabadedzést, és meglepetésre egyiken sem a Mercedes pilótái zártak az élen. Sőt, ahogy az esélylatolgatásunkból kiderül, egyelőre a hosszabb etapokon sem mutattak sokat a világbajnoki címvédő pilótái.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

GPHírek
11:42

Szakad az eső Spielbergben

GPHírek
11:52

A tűzoltók esőben sem pihenhetnek

Megállt a víz a Renault pavilonjának tetején. 

GPHírek
11:52

Hivatalosan lesz szabadedzés

A legfrissebb értesülések szerint az óra elkezd visszaszámolni, vagyis hivatalosan lesz szabadedzés, hogy pályára lépnek-e a versenyzők, az más kérdés.

GPHírek
11:59

Elhalasztották a szabadedzést

A hivatalos tájékoztatás szerint határozatlan időre elhalasztották a harmadik szabadedzést.