Társoldalunk:

Verstappenre Räikkönen zárkózott fel a második edzésen

2018.06.08., 19:47
rendezés

A Mercedes a Kanadai Nagydíj második edzésén is mellőzte a hiperlágy gumit, melyeken Verstappen és Räikkönen futotta meg a legjobb időt. Ricciardo 3. lett, miután egy motorhibával több mint fél órát vesztett, Sainz és Vandoorne nekiment a korlátnak.

Folytatta a kiváló kezdést Max Verstappen a Kanadai Nagydíjon, az első után a második szabadedzésen is ő futotta meg a legjobb időt, ezúttal Kimi Räikkönent megelőzve. Egyelőre jól reagált a korábbi hibáit érintő kritikákra, makulátlanul vezetett, nem úgy mint Carlos Sainz és Stoffel Vandoorne, akik a falnak ütköztek.

Egyikük sem csapódott neki nagy erővel, csak pont annyira, hogy fél, illetve egy óra után mehessenek zuhanyozni. Sainz a jobbos 7-es kanyarból kigyorsítva farolt neki háttal a palánknak, s bár vissza tudott gurulni a garázsba, az autó sérülései miatt már nem jött ki onnan.

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

Vandoorne annyiban rosszabbul járt, hogy a depóig sem jutott el, miután a 9-es kanyar kijáratánál mindkét jobb oldali kerekével érintőre vette a falat, és a hátsó kitört.

Verstappen 130 ezreddel előzte meg Räikkönent és 405-tel csapattársát, Daniel Ricciardót, aki több mint fél órát vesztett motorhiba miatt. Christian Horner a Sky-nak azt mondta, az erőforrás már a délelőtti edzésen sem muzsikált tökéletesen, de a kisebb szerviz után nem javult meg, ezért kellett nagyobb változtatásokat végrehajtania a szerelőknek a tréning során.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: AFP/2018 Getty Images/Charles Coates

Ricciardo az utolsó percekben teljesítette a sprintjeit, ekkor lépett Lewis Hamilton és Sebastian Vettel elé.

A Mercedes érdekes módon ezen az edzésen sem rakta fel a legpuhább gumikeveréket, a hiperlágyat, tehát kevesebb információval rendelkeznek majd róla az időmérő előtt. Ez is közrejátszhatott abban, hogy Hamilton 4., Valtteri Bottas 6. lett.

A középmezőnyt Romain Grosjean vezette a Haasszal a Force India párosát és Fernando Alonsót megelőzve.

Percről percre tudósításunk az eredménytáblázat alatt olvasható!

GPHírek
19:48

Fokozódik a helyzet Kanadában

Szép estét kívánunk! A második edzéssel folytatódik a Kanadai Nagydíj programja, a helyi idő szerint délelőtti tréningen Verstappen volt a leggyorsabb. Most még több kiderül az erőviszonyokról, és a versenyszimulációk is ízelítővel szolgálnak arról, mi várható a futamon.

GPHírek
19:49

Videón az eddigi események

Összefoglaló az első edzésről:

GPHírek
19:51

Napsütés, meleg pálya

A levegő kellemes 21 fokos, az aszfalt hőmérséklete viszont már most a 40-es tartomány közepén van, innen csak feljebb fog menni. Vajon hogy bírják ezt a rózsaszínű hiperlágy gumik? Ez talán a Mercedesnél a legkényesebb kérdés, amely a hétvégén még nem használta őket.

GPHírek
19:53

Csapatfotó Alonso tiszteletére

A spanyolnak a mostani a 300. F1-es versenyhétvégéje, a McLaren tagjai összeálltak a tiszteletére egy fénykép erejére:

GPHírek
20:00

Mindjárt kezdünk

Az edzés másfél órás lesz. Szokás szerint szép számú közönség gyűlt össze Montrealban.

GPHírek
20:01

Nyugalom a köbön

Egy perce tart az edzés, de még senki sem jött ki a pályára. Délelőtt is lassan jött meg a csapatok munkakedve, mivel koszos az aszfalt és a gumikat is óvni kell.

GPHírek
20:03

A pilóták még be sem ültek a volánhoz

Sokan a mérnökeikkel beszélgetnek vagy csendben álldogálnak a garázsban. De hoppá, Räikkönen megjelent!

GPHírek
20:06

Hülkenbergnek várnia kell

Csapattársa, Sainz már kihajtott, neki viszont várnia kell, amíg a Renault szerelői kicserélik a délelőtt elromlott váltóját. Az autó a bakon áll, a komplett borítás hiányzik az első részéről, ez még el fog tartani egy darabig.

GPHírek
20:07

Räikkönen az ultralágyakon

A lila oldalfalú gumikkal kezdte meg a munkát és 1:16.158-cal állította fel az alapidőt. A többiek is ezt, vagy a keményebb, a szuperlágy keveréket használják.

GPHírek
20:10

Vettelnek és a Mercedeseknek nyoma sincs

A mezőny több mint fele lassan megmutatta magát, az élbolyból viszont csak Räikkönen, aki 1:14.817-nél jár.

GPHírek
20:13

Ricciardo is megjelent

A szuperlágy abroncsokon. A hiperlágyakat még senki sem rakatta fel délután.

GPHírek
20:15

Dolgoznak a Ferrarin

Vettel autóját még pofozgatják, de a Sky nem tud problémáról, bizonyára csak sok módosításra van szükség. Vettel 5-10 perc múlva érkezhet a pályára.

GPHírek
20:17

Mormota a fűben

A montreali sziget élővilága gyakran megmutatja magát. A mormoták gyakori vendégek, sajnos néha előfordul, hogy elütik őket.

GPHírek
20:18

Gasly hibázott

Egyelőre kevés hiba történt az edzésen, de Gasly az előbb elrontotta a 8/9-es kanyart és a bukótérben fordult el.

GPHírek
20:20

Hamilton vezet Verstappen előtt

1:13.347 Hamilton ideje, a holland 365 ezred lemaradással üldözi. Őket Räikkönen és Bottas követi, Vettel még mindig nem járt a pályán.

GPHírek
20:22

Hülkenberg elindult

A váltócsere után megtette első köreit a Renault-val. Hamilton javított 1:13.0-ra, Bottas feljött mögé a 2. helyre.

GPHírek
20:24

Vettel sisakban, Ricciardo magyaráz

Vettel látszólag már szeretne visszaülni szeretett kocsijába. Ricciardo nem túl vidáman egyeztet a mérnökökkel, valószínűleg nem elégedett: a 14. helyen áll.

GPHírek
20:26

Hamilton 1:12-es tartományban

Nagyon érzi ezt a pályát, már 6-szor nyert rajta, és a szuperlágy gumin 554 ezreddel veri egyelőre Verstappent és 777-tel Bottast. Az ideje 1:12.777.

GPHírek
20:27

Sainz belefarolt a falba

A 7-es számú jobbosból kigyorsítva nem tapadt be az autó hátulja és nekifarolt a palánknak. Vissza tud menni a boxba, de nagyot kapott az autó, a törmelék miatt egyébként megállították az edzést.

GPHírek
20:29

Ennyi lehetett mára Sainznak

A Sky Sports riportere szerint a padlólemez, a váltó és a futómű is károsodhatott a balesetben. Sainz amúgy jól ment, eddig a 7. helyen állt, fél tizeddel lassabb csak Räikkönennél.

GPHírek
20:31

Ricciardo is bajban

Úgy tűnik, az erőforrásban elromlott valami, az előbb ezért magyarázhatott feszülten a garázsban. Egyelőre nem kapott büntetést a hétvégén a keret túllépése miatt, ahogy sokan várták. Ami késik, nem múlik?

GPHírek
20:32

Zöld zászló

Mehet tovább az edzés, gyorsan eltakarították a törmeléket. A pálya most megint üres, lehet, hogy az időmérő szimulációk jönnek mindjárt.

GPHírek
20:35

Többen a hiperlágyra váltottak

De Vettel és Verstappen a szuperlágyakon folytatják a körözést. A Red Bull megkezdte Ricciardo autójának javítását, számára véget érhetett az edzés.

GPHírek
20:37

Ricciardónak van remény

Christian Horner szerint fél órán belül visszatérhet. Azt mondta a Sky-nak, hogy már az első edzésen sem muzsikált jól a motor, ezért végrehajtottak néhány kisebb módosítást, de mivel azok nem hoztak eredményt, most kicsit mélyebbre ásnak a változtatásokkal.

GPHírek
20:38

Räikkönen hiába a leggyorsabb

Hiába övé a csúcssebesség 326,7 km/ó-val, a hiperlágy keveréken 272 ezreddel lassabb Hamiltonnál, aki a két fokozattal keményebb szuperlágyakat használta.

GPHírek
20:40

Verstappen felzárkózik

1:12.858, 81 ezredre megközelítette Hamiltont (szintén szuperlágyakon). Úgy néz ki, Räikkönen megpróbálkozik egy újabb gyors körrel a hiperlágyakon.

GPHírek
20:43

Leclerc kicsúszott

A célegyenes végi kombinációnál száguldott át a bukótéren. A Mercedesek az ultralágy gumin jönnek az időmérő szimulációra.

GPHírek
20:45

Räikkönen az élre állt

1:12.328, mögötte Hamilton, Verstappen, Bottas a sorrend. Vettel 9., de ő eltérő ütemterven halad.

GPHírek
20:50

Verstappen megelőzte Räikkönent

1:12.198, 130 ezreddel gyorsabb a finnél. Hamilton nem tudott javítani az ultralágy gumin.

GPHírek
20:53

Garázsban az élmezőny

A Mercedesek, Verstappen és Räikkönen visszatért a garázsba. Vettel még nem próbálta ki a legpuhább gumikat, Ricciardo autóját pedig javítják.

GPHírek
20:54

A Force Indiák nem tudják megelőzni Grosjeant

Az 5. helyet Grosjean birtokolja 1:13.620-szal, Ocont és Pérezt kicsit több mint 1 tizeddel megelőzve. Utánuk Alonso jön.

GPHírek
20:56

Kiütötte a kerekét Vandoorne

A jobb első és hátsó kerékkel érintőre vette a falat a 9-es kanyar kijáratánál, inkább utóbbi bánta a találkozást. Vandoorne leparkolt néhány méterrel később, VSC-fázist rendeltek el.

GPHírek
21:00

Ricciardo lassan újra kijöhet?

Már az autóban ülve várja a zöld jelzést, most szíjazzák be. Az erőforrása rakoncátlankodott, ezt kellett megoldania a Red Bullnak. Még mindig tart a VSC-fázis Vandoorne kiállása miatt.

GPHírek
21:02

Pályán a Mercedesek

Hamilton és Bottas használt ultralágy gumin jött ki, ez már bizonyára a versenyszimuláció. A VSC-fázis befejeződött.

GPHírek
21:05

Vettel sprintre készülhet

Az új hiperlágy keverék erre utal, de most még csak melegíti a gumikat. Räikkönen használt ultralágyakon, Verstappen hiperlágyakon folytatja a munkát.

GPHírek
21:07

Vettel csak 4.

814 ezred hátránnyal Verstappen mögött, bár a forgalom akadályozhatta. Talán tesz még egy-két kísérletet a javításra.

GPHírek
21:10

Csak az időn javít Vettel, az eredményen nem

1:12.985 az új legjobbja, de marad 4. Hamiltontól több mint 2 tized választja el.

GPHírek
21:12

Ricciardo újra pályán

Megpróbál minél többet behozni a kiesett időből, a szuperlágy gumin jött ki. Bő negyedóra van hátra.

GPHírek
21:16

Hartley elegáns driftje

A célegyenes végi balosnál csúsztatta meg a Toro Rossót úgy, hogy kisiklott a bukótérbe. Nagy baleset továbbra sincs, de Sainz és Vandoorne edzése is korán befejeződött vezetői hiba folytán.

GPHírek
21:20

Szabályváltozás a hétvégére

A Kanadai Nagydíjon változtatnak a DRS használhatóságán sárga zászlók idején, erről itt  olvashatnak bővebben.

GPHírek
21:21

Gondtalan versenyszimulációk

Legalábbis kívülről így tűnik, a szombaton megjelenő esélylatolgató elemzésünkben majd természetesen alaposabban kivesézzük a köridőket.

GPHírek
21:24

Ricciardo hiperlágy gumin

Vajon nekivág egy sprintnek, vagy hosszabb etapot teljesít? Még 6 perc maradt a gyakorlásból.

GPHírek
21:27

Megelőzte Vettelt és Hamiltont Ricciardo

Vagyis először a 4., aztán a 3. helyre jött fel, csapattársánál 4 tizeddel lassabb jelenleg. A Red Bull megint erősnek tűnik.

GPHírek
21:32

Vége a tréningnek

Tehát Verstappen jó formában maradt a remek kezdés után, ezúttal Räikkönent megelőzve zárt élen a tabellán. Köszönjük a figyelmet, nemsokára bővítjük a cikket az összefoglalóval, a holnapi edzés előtt pedig várjuk Önöket szokásos esélylatolgató elemzésünkkel is. Szép estét!

Még több bejegyzés