Vettel hatalmas csatában nyerte az időmérőt Mexikóban

Események

Forma-1, Mexikói Nagydíj, Sebastian Vettel, Ferrari
VETTEL Sebastian (ger) Ferrari SF70-H team scuderia Ferrari, action during the 2017 Formula One World Championship, Mexico Grand Prix from october 26 to 29 in Mexico - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
Szinte a semmiből varázsolta elő a pole pozíciót érő kört, sokáig ugyanis a hihetetlen tempóban vezető Max Verstappennek állt a zászló. Hamiltonnak nem volt válasza a tempójukra, de a 3. helyet elcsípte. A Force India pilótájának, Oconnak sikerült megelőznie Ricciardót.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül0 bejegyzés

Az utolsó pillanatokig úgy tűnt, hogy Max Verstappen az év egyik legnagyobb meglepetését hozza el a Mexikói Nagydíj időmérő edzésén, miután a Q2-ben váratlanul erős tempót kezdett diktálni, és az utolsó mért körökig úgy tűnt, hogy ő lesz az F1 történetének legfiatalabb versenyzője, aki a pole pozícióból indulhat.

Verstappen a Q2-ben mindenkit megdöbbentett 1:16.524-es körével, és a Q3-ban is 1:16.574-re volt képes. A második harmadban senki sem került még a közelébe sem, pedig az élmezőny minden tagja megpróbálta, a Q3-ban viszont Sebastian Vettel a semmiből előhúzott egy pole-t érő 1:16.488-at, és elorozta a „szuper bosszús” Verstappen elől az 1. rajtkockát.

Vettel még Verstappennél is nagyobb meglepetést okozott Forrás: DPPI/Florent Gooden

A Red Bull pilótája ráadásul ismét kénytelen volt a sportfelügyelők elé állni, mert az első Q3-as mért körét feladta, elvette a lábát a pedálról, és amikor megpróbálta elengedni Valtteri Bottast, a finn versenyző a külső ívre került, elfékezte magát, kicsúszott, majd inkább feladta a körét. A második próbálkozásra végül a 4. helyet szerezte meg csapattársa, Lewis Hamilton mögött.

Hamilton a Q2-ben és a Q3-ban sem volt a leggyorsabbak között, az utolsó mért körén nagyon igyekezett, de túlságosan erőltette az autóját, és ki is szélesítette a pályát,

ettől függetlenül még mindig simán világbajnok lesz, ha megtartja a rajthelyét, hiszen, ha az első 5 hely egyikén ér célba, Vettel bármit tesz, akkor is a Mercedes pilótájáé lesz a világbajnoki cím. Hamilton ettől függetlenül nem lehet elégedett, de a Q3 után elsősorban Daniel Ricciardo, Kimi Räikkönen és Sergio Pérez lehet szomorú.

Verstappen majdnem ellopta a show-t Forrás: AFP/2017 Getty Images/Clive Rose

Mindhárom pilóta alaposan kikapott a csapattársától, Räikkönen 0,75 másodpercet kapott Vetteltől, Ricciardo majdnem 1 másodpercet Verstappentől, Esteban Ocon is majdnem 4 tizeddel verte Pérezt, aki hazai pályán csak a 10. rajtkockát szerezte meg, míg Ocon megelőzte Ricciardót is, és a 6. lett. A Renault házi versenyében ezúttal Nico Hülkenberg szerepelt jobban.

A Q2-ben Brendon Hartley motorhibájával folytatódott a Toro Rosso kálváriája,

mivel Pierre Gasly részt sem tudott venni az időmérőn a harmadik szabadedzésen történt meghibásodás miatt, Hartley pedig a Q2-ig jutott el, de a McLarenekhez hasonlóan nem tudott mért kört futni, így a második felvonás során a kiesők között csak a 11-12. helyezett Williamsek próbáltak meg továbbjutni.

Hamilton a 2. sorba szorult Forrás: AFP/Alfredo Estrella

Kiesése előtt Fernando Alonso is felhívta magára a figyelmet, hiszen a Q1-ben az 5. helyezett lett, és mindössze 2 tizedmásodperccel maradt el Hamilton akkori legjobbjától, persze Vettel és az élmezőny később alaposan lefaragta a legjobb időt, Verstappen és Vettel révén természetesen megdőlt a korábbi körrekord is.

A sorrend több ponton is módosul,

hiszen Gasly és a McLarenek motorcsere miatt rajtbüntetést kapnak, Verstappen viszont megúszta az újabb büntetést, és megtarthatja a 2. helyét, és Vettel mellől, az első sorból kezdheti meg az igen nehéznek ígérkező Mexikói Nagydíjat.