Hamilton nyert, Vettel újabb motorhibával kiesett Japánban

Események

Japán Nagydíj 2017, verseny
Mercedes' British driver Lewis Hamilton (L) drives ahead of Red Bull's Dutch driver Max Verstappen during the Formula One Japanese Grand Prix at Suzuka on October 8, 2017. / AFP PHOTO / Kiyoshi OTA
Vágólapra másolva!
A Mercedes versenyzője újabb hétmérföldes lépést tett negyedik vb-címe felé, amikor az incidensekkel zsúfolt futamon sima győzelmet aratott, miután a Ferrariban már a rajt előtt elromlott egy gyújtógyertya.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül57 bejegyzés

Lewis Hamilton újabb óriási lépést tett a negyedik világbajnoki címe felé a Japán Nagydíjon aratott győzelmével, miközben Sebastian Vettel motorja már a futam elején felmondta a szolgálatot. A német lassan kénytelen lesz búcsút inteni a világbajnoki reményeinek, Hamilton ugyanis négy futammal a szezon vége előtt

hatalmas, 59 pontos előnnyel vezeti a bajnokságot.

Vettel autójával már a rajt előtt gondok voltak, gyújtógyertyát kellett cserélni a motorjában, de a felvezető körre látszólag rendben el tudott indulni. Már a rajt után nyilvánvalóvá vált azonban, hogy a rajtrácson elvégzett gyors javítás nem hozott tartós eredményt: csalódottan panaszkodott a motorerő hiányára a rádión, majd egészen a 6. helyig esett vissza az első kör végére. A pole pozícióból induló Hamilton eközben megtartotta a vezetést, és máris kezdett elhúzni a nagyot rajtoló Max Verstappen elől, akit Esteban Ocon és Daniel Ricciardo követett.

A másik Ferrari sem úszta meg baj nélkül az első kört:

Kimi Räikkönen a rajt utáni helyezkedésben a pályán kívülre került, és csak a középmezőnyben tudott újra csatlakozni a mezőnyhöz.

Hamilton megtartotta a vezetést a rajtnál Forrás: AFP/Behrouz Mehri

Megint a motor ment tönkre

Az 1. kör végén a pályára kellett küldeni a Safety Cart, miután a Toro Rossónál utolsó versenyét teljesítő Carlos Sainz az első kanyarnál kicsúszott a kavicságyba, és kiesett a versenyből. A futamot a 4. körben indították újra, és Vettel rögtön veszített egy pozíciót Sergio Pérezzel szemben. Mivel az autója továbbra is reménytelenül lassú volt, a Ferrari végül az 5. körben behívta a bokszba, ahonnan már nem tért vissza a versenybe. A német rendkívül csalódott volt, de sportszerűen viselte az újabb kiesést: megköszönte a szurkolást a japán rajongóknak, és védelmébe vette a Ferrarit.

„Kár az elmúlt futamok műszaki hibáiért, de ez is a versenyzéshez tartozik – nyilatkozta még a futam közben. – Nyilván nagyon fáj a kiesés, és mindannyian csalódottak vagyunk. De muszáj visszatérnünk – most egy kicsit pihenünk,

Vettel kiesése után Hamilton óriási esélyt kapott a győzelemre, amelyet ki is használt – bár Verstappen az egész verseny alatt néhány másodperces különbséggel loholt a nyomában, igazán közel csak az utolsó körökben került hozzá. Amikor egy virtuális Safety Car-fázis után, két körrel a leintés előtt egy másodpercen belüli különbséggel követte a Mercedest, engedélyt kért a csapattól arra, hogy mindent beleadva támadjon. Erre azonban már nem volt lehetősége, mert rosszul jött ki a lekörözésekből, így Hamilton 1,2 másodperces előnnyel haladt át a célvonalon.

„A verseny első szakaszát az irányításom alatt tartottam, de a második fele sokkal nehezebb volt – nyilatkozta a brit. – A gumik, az autóm balansza és a forgalom miatt sok időt vesztettem. A virtuális Safety Car pedig nem működtek az első abroncsaim, így túlságosan alulkormányzott lett az autóm. (Verstappen) hirtelen megérkezett mögém, de szerencsére nem hibáztam." Verstappen elismerte, annak ellenére, hogy a győzelemért hajtott, a második hellyel is elégedett. „Nagyon jó volt a tempónk, de itt nehéz előzni. Mindent beleadtam, hogy ledolgozzam a hátrányomat.

Hamilton nagyon közel került a negyedik világbajnoki címéhez Forrás: AFP/Behrouz Mehri

Dupla dobogó a Red Bullnál

Daniel Ricciardo a másik Red Bull-lal szintén felállhatott a dobogóra, miután megvédte a harmadik helyét a futam végén őt üldöző Valtteri Bottastól. A finn a mezőny nagy részével ellentétben a lágy gumikon rajtolt, így a verseny második felére kapta meg a gyorsabb szuperlágyakat, de megelőzni már nem tudta Ricciardót. „A rajt után eléggé megnőttek az autók közötti különbségek, így nem volt túl izgalmas a versenyem, de a futam végére megérkezett mögém Valtteri.

– mondta Ricciardo.

Az 5. helyen a Bottashoz hasonló gumitaktikát választó Kimi Räikkönen ért célba, akinek már a rajt utáni visszaeséssel elúsztak a dobogós esélyei. „Ez a hétvége elég messze volt az ideálistól – nyilatkozta csalódottan, Vettel kiesésére is utalva. – Muszáj megelőznünk ezeket a váratlanul jelentkező hibákat."

Räikkönen mögött a Force India két versenyzőjét intették le, ezúttal Esteban Ocon végzett előrébb, az 5. helyen. A csapat a sorozatos ütközéseik miatt már nem engedi szabadon versenyezni a pilótáit, ezért

Pérez a csapatrádión kért engedélyt arra, hogy megelőzhesse a csapattársát,

de az istálló ezt határozottan elutasította, így a leintésig változatlan maradt köztük a sorrend.

Újabb erős versenyt zárt a Red Bull Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

Eredményes napot zárt a Haas is, mindkét autójuk pontszerző helyen ért célba, Kevin Magnussen a 8., Romain Grosjean a 9. helyen végzett. Az utolsó pont Felipe Massának jutott, akinek williamses csapattársa, Lance Stroll 6 körrel a leintés előtt a kavicságyban, egy defekttel fejezte be a futamát.

A McLaren nem tudott szépen búcsúzni a Hondától a japánok hazai pályáján:

Fernando Alonso az utolsó helyről indulva ugyan előretört a 11. helyig, de a pontszerzésről épphogy lemaradt, Stoffel Vandoorne pedig csak a 14. helyen végzett.

Vettel, Sainz és Stroll mellett kiesett Marcus Ericsson és Nico Hülkenberg is: az előbbi a kettes számú Degner kanyarban dobta el a Saubert, a német Renault-ján pedig javíthatatlanul eltörött a hátsó szárny egy darabja, ami miatt a DRS-e folyamatosan nyitott állapotban volt.

08:23
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

Palmer utolsó F1-es futama következik

Köszöntjük Olvasóinkat a Japán Nagydíj élő közvetítésében! Jolyon Palmer utolsó F1-es futama következik, legalábbis az idén, mert tegnap a Renault-val közösen bejelentették, hogy a brit pilóta a mai verseny után elhagyja az F1-et. A terveiről egyelőre nem nyilatkozott, de jövőre aligha talál magának ülést. Az utódja Carlos Sainz lesz a Toro Rossótól.

Eldőlt, Sainz már az USA-ban átül a Renault-hozhttp://www.gphirek.hu/f1/20171007-f1-eldolt-carlos-sainz-mar-az-usa-ban-atul-a-renault-hoz-jolyon-palmer-helyere-daniil-kvyat.html
08:27
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

A mezőny negyedét hátrasorolták az időmérő után

Bottas, Räikkönen, Alonso, Palmer és Sainz is pozíciókat vesztett rajtbüntetések miatt.

A Japán Nagydíj valódi rajtrácsahttp://www.gphirek.hu/f1/20171007-f1-a-japan-nagydij-valodi-rajtracsa.html
08:30
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen tornázik, Schumacher aludt

A Red Bull feltett egy videót Max Verstappen bemelegítéséről. Nico Rosberg, a Sky Sports szakértője elárulta, 1 órával a rajt előtt még csendes pihenőt tartanak a versenyzők vagy masszázst kérnek, majd nevetve megjegyezte, hogy Michael Schumacher még szundított is egyet.

08:42
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

Csak Räikkönennek maradt új szuperlágy gumija

Ez jól jöhet neki, ha két kerékcserés taktikát választ, de Bottashoz hasonlóan ő is lágy gumikon rajtol.

08:43
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

Lauda aggódik a Mercedes miatt

Melegebb van, mint az előző két nap során, ez a Ferrarinak kedvez, de nehéz előzni a pályán, és Vettel az idén nem rajtol jól. Sanszos, hogy két kerékcsere lesz.

08:47
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

Megint szétszedték a Ferrarit a rajtrácson

Vettel autójáról lekerült a motorburkolat, ez Nico Rosberg, a Sky Sports szakértője szerint soha sem jelent jót, mert a pilótát nyugtalanná teszi.

Arról nem is beszélve, hogy valószínűleg valami probléma lehet az autóval.

08:48
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

Ocon rekordot állíthat be

Ha a Force India pilótája ma is célba ér, beéri Max Chiltont, aki szintén befejezte pályafutása első 25 versenyét.

08:52
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

A gyújtással van gond Vettelnél?

Állítólag az egyik gyertyával akadt probléma, a telemetrián tűnt fel a rendellenesség a Ferrarinál. Úgy tűnik, megoldották, mert az autó motorja felbőgött, és vissza is szerelték a karosszériaelemeket.

08:54
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

Nem egyértelmű, hogy a pole-ból induló nyerni is fog

2010-ben, 2012-ben és tavaly győzött az élről induló pilóta, 2011-ben a 3. lett, 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben a 3. helyen ért célba.

08:59
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

Nem sokan választották a lágy gumikat

09:00
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel el tudott jönni a rajtrácsról

Az izgalmak érdekében reméljük, hogy a Ferrari erőforrása nem makacsolja meg magát. Az 1-es szektorban úgy tűnik, hogy működik az autó.

09:05
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

Rajt: Hamilton az élen maradt

Vettel megtartotta a 2. helyet, de a hajtűben megelőzte Verstappen és Ocon a 3. helyre jött fel.

09:07
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

1. kör: Vettel lelassult, Räikkönen visszaesett!

Carlos Sainz kiesett a versenyből, Vettel autója lelassult, és visszacsúszott a 7. helyre, miközben Räikkönen a helyezkedés során a 14. helyre esett vissza. Safety Car van a pályán.

09:09
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

1. kör: Räikkönen és Hülkenberg akadt össze

A Ferrari pilótája lecsúszott a pályáról, de folytatja a versenyt. Vettel tehetetlen volt a mellette elhúzó pilóták ellen. Sainz kieséssel zárta az utolsó futamát a Toro Rossónál.

09:10
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

4. kör: Folytatódik a verseny, Hamilton vezet

A sorrend: Hamilton, Verstappen, Ocon, Ricciardo, Bottas, Vettel, Pérez, Massa, Hülkenberg, Magnussen.

09:11
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

4. kör: Vettel tovább szenved, Pérez is megelőzte

A Ferrari pilótája már csak a 7. helyezett, ráadásul a Degner 2-ben ki is szélesítette a pályát. Megelőzte Massa is.

09:12
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

4. kör: Hamiltoné a leggyorsabb kör, Vettel kiesik!

Hamilton gondtalanul vezet, 1:35.024-gyel diktálja a tempót, Vettelt behívták a bokszba, hogy adja fel a versenyt, így a világbajnoki reményeinek szinte biztosan annyi.

09:14
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

5. kör: Räikkönen autója még megy, de ő sem áll jól

Megelőzte Magnussent és feljött a 9. helyre, de a hátránya már most jelentős. Vettel még nem szállt ki az autóból, de ha vissza is tudna jönni, akkor is esélytelen lenne.

09:16
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

7. kör: Räikkönen üldözőbe vette Hülkenberget

A rajt után már összeakasztották a bajszaikat, most Räikkönen próbálja visszaszerezni a helyét a Renault-tól. Most már a DRS is segíthet neki. A többiek szép sorban követik egymást, a 7. körben megint Hamilton volt a leggyorsabb, 1:34.917-tel.

09:18
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

8. kör: Ocon 3. helye rossz hír Ricciardónak

Verstappen hátránya 2 másodperc, Oconé viszont már 4,7 másodperc Hamilton mögött, ráadásul Ricciardo beragadt mögé.

09:19
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

9. kör: Räikkönen megelőzte Hülkenberget, VSC!

A Ferrari pilótája a sikán előtt fékezte ki a Renault-t, nem sokkal azelőtt, hogy Marcus Ericsson kicsúszott a Degner 2-ben, és a mentés miatt virtuális Safety Cart léptettek életbe.

09:22
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

10. kör: Vandoorne kereket cserélt

Feltették az autójára a lágy gumikat, ezzel visszaesett a 16. helyre, de a többieknél kevesebb időt vesztett a VSC alatti kerékcserével. Vége a VSC-fázisnak, és Ricciardo rögtön támadni kezdte Ocont.

09:23
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

11. kör: Ricciardo megelőzte Ocont, Bottas lehet a következő

Az ausztrál versenyző a DRS segítségével legyorsulta a franciát és a külső ívről megkerülte a Force Indiát. Most üldözőbe veheti csapattársát, aki a 2. helyen halad.

09:24
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

12. kör: Bottas is elment Ocon mellett

Úgy tűnt, Ocon inkább elengedte Bottast, és nem akart csatázni vele, talán óvni próbálja a szuperlágy abroncsait, miközben Bottas mehet tovább a lágyakkal.

09:27
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

13. kör: Räikkönen már Massát is beérte, a 7. helyre jött fel

A sikánnál teljesen utolérte a Williamst, és a célegyenes végén előzni is tudott. Massa nem nagyon védekezett, valószínűleg a Force Indiát figyelik, és ők is vigyáznak a gumikra.

09:29
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

14. kör: Kellemes vasárnapi autózás a futam Hamilton számára

Már 4 másodperccel vezet Verstappen előtt, az előző körben kereken 0,5 másodpercet vert a Red Bullra. Ha viszont összejön egy kerékcserényi előny Verstappennél, valószínűleg támadásba lendülnek, és próbálkozni kezdenek a boksztaktika árnyalásával.

09:31
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

16. kör: Ricciardo feltépte a műfüvet a pálya szélén

A sikánnál le is szakadt egy darab, és az aszfalton hever, de szerencsére nem az ideális íven. Ez nem szerencsés, de verseny lebonyolítását nem igazán befolyásolja.

09:34
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

18. kör: Massa kereket cserél

Lágy gumikra váltott, most érdemes figyelni, hogy mit csinálnak a Force Indiánál, főleg azért, mert Räikkönen utolérte Pérezt.

09:35
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

19. kör: Pérez feltartja Räikkönent, nem állt ki a bokszba

A Force Indiák egyelőre nem követik Massa példáját, Ocon továbbra is az 5. helyen halad a 6. helyezett Pérez előtt, akit Räikkönen is utolért.

09:38
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

20. kör: Pérez védtelen volt Räikkönen és a DRS ellen

Próbálta védeni a belső ívet az 1-es kanyarban, de a Ferrari kívülről elszáguldott mellette. Räikkönen átvette a 6. helyet, közben azt mondták Hamiltonnak, hogy még mindig az "A tervet" követik, ez valószínűleg az egy kerékcserés taktikát jelenti. Az előnye 5 másodperc.

09:39
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

21. kör: Ocon kerkeet cserélt, nincs meglepetés a taktikában

Lágy gumikat kapott, és pont Alonso mögé ért vissza. Lassú kerékcsere volt, ezért ragad be a McLaren mögé, ezt biztosan nem így szerették volna.

09:40
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

22. kör: Verstappen is új gumikat kap

Lágy abroncsok kerültek fel az ő autójára is, pont Räikkönen elé ért vissza. Péreznél is kereket cseréltek, Alonso mögé került, a 12. helyen folytatja a futamot, Ocon közben megelőzte a McLarent.

09:41
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

23. kör: A Mercedes is reagál Verstappen kerékcseréjére

Az egyetlen kérdés, hogy mit kezdenek most Ricciardóval? Az ausztrál pilóta vezet a lágy gumikon haladó Bottas és a szintén lágyakra váltó Hamilton előtt.

09:43
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

23. kör: Verstappené a leggyorsabb kör

Elkezdtek működni a lágy gumik az autóján és szabad előtte a pálya. 1:33.813-at ért el, ekkor Hamilton még a kivezető körén volt.

09:45
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

24. kör: Verstappen sokkal közelebb került Hamiltonhoz

A különbség 2 másodperc alá csökkent, de most szinte azonos tempót autóznak. Ocon és Pérez közben megelőzte Palmert, Verstappennek szóltak, hogy Hamilton végig akar menni ezzel a gumiszettel.

09:47
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

26. kör: Ricciardo is kiállt kereket cserélni

Nem azt választották, hogy tartsa fel Bottast és Hamiltont, inkább kihozták az élről, és innen szinte már biztosan végig megy a versenyen további tervezett kerékcsere nélkül.

09:50
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

27. kör: Räikkönen tempója nem sok jót ígért volna a Ferrarinak

Vettel rögtön kiesett, ezért nem tudtuk meg, mire lett volna később képes a futamon, de azonos taktikával Räikkönen most legalább fél másodperccel lassabb körönként Bottasnál, és egyiküket sem akadályozzák.

09:52
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

28. kör: Bottas útban van Hamiltonnak, hátra parancsolják

Hamilton panaszkodott a rádión, hogy túl közel van Bottashoz és ez hátráltatja őt, erre a Mercedes valószínűleg rászólt Bottasra, és a két Ezüstnyíl helyet cserélt. Ez most Verstappennek rossz, nagyon.

Räikkönen közben kereket cserélt, és pont visszaért Ocon elé.

09:53
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

30. kör: Verstappen beragadt Bottas mögé

Ha volt némi remény izgalmakra Hamilton és Verstappen között, ennek most valószínűleg annyi, mert Hamilton meg tud lógni, miközben Bottast hátvédnek használja a Mercedes.

09:55
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

31. kör: Bottas kiállt kereket cserélni, szuperlágyakra vált

A 4. helyre jött vissza, Hamilton, Verstappen és Ricciardo mögé, a hátránya 10 másodperc a Red Bull mögött, de Ricciardóval ellentétben szuperlágy gumikon teheti meg a maradék 22 kört.

09:56
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

31. kör: Verstappen rögtön Hamilton nyomába eredt

Megszabadult Bottastól, és rögtön 4 tizedmásodpercet hozott Hamiltonon. A brit pilóta azt mondta a rádión, hogy küszködik a hátsó gumikkal, Verstappennek azt mondták, hogy nála jól működnek az abroncsok.

09:58
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

32. kör: Bottas száguld, Räikkönen előz

A Ferrari pilótája megint megelőzte Hülkenberget, és átvette az 5. helyet. Bottas halad (sokkal) előtte, ráadásul a Mercedes 1:33.688-cal a leggyorsabb kört futotta és majdnem 3 tizedet hozott Ricciardón.

10:00
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

33. kör: Ricciardo reagált Bottas tempójára

Mindketten 1:33.9-es kört futottak, Bottas egy hajszállal gyorsabb volt de a különbség még mindig jelentős.

10:02
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

35. kör: Nincs nagy különbség Hamilton és Verstappen között sem

1-1 tizedet le tud csípni a hátrányából Verstappen, de a különbség még mindig 2,7 másoderc és minél közelebb kerül a Red Bull, annál nehezebb lesz a dolga a légáramlatok miatt. Hamilton egyelőre ellenőrzése alatt tartja a futamot.

10:05
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

36. kör: Räikkönen egyéni legjobb kört futott

Sokat elmond a Ferrari mai tempójáról, hogy ez is majdnem 4 tizedmásodperccel lassabb Bottas aktuális körénél. Valószínűleg az 5. hely a végállomás ma a számára.

10:09
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

38. kör: Csapatutasítás a Force Indiánál

Pérez jól viselkedik, és megkérdezte, hogy megelőzheti-e Ocont. Világosan megmondták neki, hogy nem, de további tájékoztatást ígértek neki. Pérez erre azt válaszolta, hogy akkor a csapattársa gyorsuljon fel. Hülkenberg közben kiállt egy új szett szuperlágy gumiért, és visszaesett a 12. helyre a két Haas mögé.

10:11
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

41. kör: Befagyott a különbség az élen

Hamilton előnye 2,4 másodperc, Bottas is csökkenti a hátrányát Ricciardo mögött, de messze nem eléggé. Hülkenberg autóján beragadt a DRS, nyitva maradt a hátsó szárny, ezért a német pilóta kiment a bokszba, és feladta a versenyt.

10:14
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

43. kör: Magnussen összekoccant Massával, de megúszták

A dán pilóta ezúttal sem szerez barátokat a pályán, Massa kissé nyitva hagyta a belső ívet az 2-es kanyarnál, Magnussen be is vetődött mellé, és magával húzta Grosjeant is. Feljöttek a 8-9. helyre. Közben Gasly a kerékcseréjénél majdnem elütötte a szerelőit.

10:15
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

43. kör: Räikkönen és Bottas is felgyorsult

Az előző körben mindketten fokozták a tempójukat, Bottas a verseny abszolút leggyorsabb körét teljesítette, a Mercedes pilótája 1:33.871-et futott.

10:18
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

45. kör: Vettel egyelőre megtartja a 2. helyét az összetettben

Ha nem változik a sorrend, Hamilton 306 ponttal vezeti majd a pontversenyt a 247 pontos Vettel és a 234 pontos Bottas előtt. Ezzel az előnnyel Hamilton már Mexikóban, két verseny múlva és két versennyel a szezon vége előtt világbajnok lehet.

10:19
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

46. kör: Próbálják motiválni Räikkönent, kevés sikerrel

Mérnöke mondta, hogy itt az ideje nyomni az autónak, de a versenyző azt felelte, hogy nyomta ő eddig is. A hátránya 19 pont Bottas mögött.

10:21
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

47. kör: Stroll kicsúszott az 1-es szektorban, VSC

Ijesztő pillanat volt, mert nem volt biztos, hogy nem találja el Ricciardo autóját. A pilóta szerint valami elromlott az autón. A Williams szikrázni kezdett, és kiegyenesítette a 3-as kanyart. Jobb első defektet kaphatott.

10:25
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

50. kör: Vége a VSC-nek, kezdődik a hajrá

Mindössze 4 kör maradt a versenyből, Hamilton előnye 3,5 másodpercre nőtt a VSC alatt. A sorrend: Hamilton, Verstappen, Ricciardo, Bottas, Räikkönen, Ocon, Pérez, Magnussen, Grosjean, Massa.

10:27
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

51. kör: Alonso pontért megy a Honda hazai versenyén

Honda motorral kellene megelőzni a Mercedes motoros Williamst. Bottas közben 1:33.144-gyel a leggyorsabb kört futotta, Hamilton vibrációra panaszkodik, de nem úgy tűnt, mintha mérnöke nagyon aggódna.

10:29
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

52. kör: Szoros lehet a vége, a VSC megkavarta a helyzetet

Verstappen 1,5 másodpercen belülre került Hamiltonhoz képest, de Alonso megint beállt közéjük a lekörözés közben. Másfél kör maradt, de úgy tűnik, Hamilton kihúzza ezt az élen.

10:30
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

53. kör: Alonsót vizsgálják a kék zászlók miatt

Nem vette figyelembe, hogy leköröznék és kék zászlókat lengettek neki, ezért büntetést kaphat. Nem tudta megelőzni Massát, így a 11. helyen halad.

10:32
október 08, 2017
Vágólapra másolva!

53. kör: Hamilton megnyerte a Japán Nagydíjat

A kerékcseréket kivéve végig vezette a versenyt és 59 pontra növelte az előnyét az ismét nullázó Vettel előtt. Verstappen bejött a 2. helyre Ricciardo, Bottas, Räikkönen, Ocon, Pérez, Magnussen, Grosjean és Massa előtt.