Özönvízszerű eső mosta el a harmadik szabadedzést Monzában

Események

Horizontal Williams' Brazilian driver Felipe Massa sits in his car in the pits during the second practice session at the Autodromo Nazionale circuit in Monza on September 1, 2017 ahead of the Italian Formula One Grand Prix. / AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA
Williams' Brazilian driver Felipe Massa sits in his car in the pits during the second practice session at the Autodromo Nazionale circuit in Monza on September 1, 2017 ahead of the Italian Formula One Grand Prix. / AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA
Vágólapra másolva!
Szombat délelőtt a csapatok csak 16 percet kaptak rá, hogy felkészüljenek az időmérőre a borzalmas időjárási körülmények között. Hideg is volt, esett is, úgyhogy az edzést csak háromnegyed óra után indították el, és mindössze heten tettek meg mért kört. Az élen a két Williams végzett.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül0 bejegyzés

Tönkretette az eső az Olasz Nagydíj hétvégéjén a harmadik szabadedzést. Délelőtt ömleni kezdett az égi áldás, törölték a GP3-as mezőny időmérő edzését, és nyilvánvalóvá vált az is, hogy csúszni fog az F1-es harmadik szabadedzés kezdete is. Ez be is jött, 44 perc eltelt a 60-ból úgy, hogy az FIA nem engedte ki a pályára a mezőnyt, helyette a Safety Car tartott bejárásokat.

Az őszies időjárás úgy tűnik, tartósan megmarad Monzában, és alaposan feláztatta a pályát, a vízátfolyásoktól tartva kellett visszatartani a pilótákat, akik végül 16 percet kaptak, hogy megtapasztalják, milyen a nedves monzai pályán hajtani. A húszfős mezőnyből végül heten mért kört is futottak, de az élmezőny csak tapogatózni ment ki.

Esős sisakokra volt szükség Forrás: 2017 Getty Images/Mark Thompson

A két Red Bull állt fel elsőként a bokszutca végére, de néhány installációs kör után végleg visszatértek a bokszba. A pálya annyira csúszott, hogy Max Verstappen még a rádió ellenőrzéséhez szükséges kapcsolókat sem akarta használni, de így a többiekhez hasonlóan nagyobb baj nélkül végig ért a pályán, és visszavitte autóját a szerelőkhöz.

Eleinte Carlos Sainz volt az edzés hőse,

hiszen egész jó köröket teljesített, végül 1:41.515-nél állt meg. Ez eleinte az 1. helyhez is elég volt, aztán egy óvatos első szektor után Nico Hülkenberg rákapcsolt, és átvette tőle a vezetést, mielőtt jött a két Williams, és Felipe Massa vezetésével megszerezték az első két helyet a téttelen szabadedzés köridőtáblázatán.

A két Red Bull lépett pályára elsőként Forrás: 2017 Getty Images/Dan Istitene

Ehhez az kellett, hogy Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen az utolsó pillanatokban megszakítsa a mért köreit, és inkább a bokszban fejezzék be az edzést. Vettel a második szektor végén még a leggyorsabb volt, de nem a büszkeségre hajtott, és visszatért a szerelőihez. Így tett Lewis Hamilton is, ő egy installációs körre kilátogatott, és be is fejezte az edzést.

Van esély arra, hogy javul az időjárás az időmérő edzésig,

amennyiben viszont nem ez történik, akkor vasárnap délelőttre halaszthatják a rajtsorrendről döntő tréninget. Az előrejelzések szerint egyelőre száraz verseny várható, így a csapatoknak igen nehéz dolga lesz az autók beállításával, hiszen az értékes harmadik szabadedzést elvesztették, és a pálya az időmérőn is nedvesnek ígérkezik.