Hamilton Räikkönennel küzdött meg a zuhé előtt

Események

Horizontal Mercedes' British driver Lewis Hamilton prepares to leave the pits for the second practice session at the Spa-Francorchamps circuit in Spa on August 25, 2017 ahead of the Belgian Formula One Grand Prix. / AFP PHOTO / Emmanuel DUNAND
Mercedes' British driver Lewis Hamilton prepares to leave the pits for the second practice session at the Spa-Francorchamps circuit in Spa on August 25, 2017 ahead of the Belgian Formula One Grand Prix. / AFP PHOTO / Emmanuel DUNAND
Vágólapra másolva!
A Belga Nagydíj péntek délutáni szabadedzésén ismét Lewis Hamilton vezetett a legmeggyőzőbben, de csak 0,26 másodpercet vert ferraris vetélytársára. Verstappennel a Red Bull is ott volt a szeren, az első öt helyezett fél másodpercen belül volt egymáshoz képest.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül0 bejegyzés

Lewis Hamilton végzett az élen a Belga Nagydíj péntek délutáni szabadedzésén, a Mercedes várt fölénye mégsem érvényesült teljes mértékben. Kimi Räikkönen a Ferrarival közel maradt Hamiltonhoz, Valtteri Bottast pedig meg is előzte, és Max Verstappen a Red Bullt is fél másodpercen belül tartotta a tempót diktáló Mercedeshez képest.

A csapatok hosszú etapos tempójára azonban csak részben derült fény, mert fél órával a leintés előtt megérkezett Spába az eső.

A lágy – azaz az itteni kínálatból a legkeményebb – gumikon Hamilton ismét utolérhetetlen volt, az edzés elején jobb kört futott velük, mint a többiek a szuperlágyakkal. Amikor a mezőny tagjai szűk fél órával később, az ultralágy Pirelliken lebonyolították az időmérő-szimulációikat, ismét ő bizonyult a leggyorsabbnak. Egyedül neki sikerült 1:45 alá szorítania a köridőt, sőt még a 2009-es pályacsúcsot is 3 tizedmásodpercre megközelítette.

Hamilton a lágy és az ultralágy gumikon is a leggyorsabb volt - katt a galériához! Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

A spái specialistának számító Räikkönenre ugyanakkor csupán 0,262 másodpercet vert, ami egy ilyen hosszú pályán nem sok. A Ferrarik a riválisaikkal ellentétben egy második körrel is megpróbálkoztak az ultralágy gumikon, de nem tudtak javítani, s bár Sebastian Vettel végül Verstappentől is kikapott, a hosszú etapok során sokkal erősebb tempót diktált mindenki másnál, ráijesztve a favoritként Belgiumba érkező Mercedesre.

A Red Bull kétféle beállítási iránnyal próbálkozott.

Míg Verstappen a Spában szokásos közepes leszorítóerős hátsó szárnyat használta, Daniel Ricciardo autójára a monzai, szinte teljesen lapos változatot szerelték fel. Ennek köszönhetően a Renault lóerődeficitje ellenére is ő volt a leggyorsabb az egyenesben, valamint a pálya első és utolsó szektorában ő érte el a legjobb részidőt. A kanyargós középső részen azonban annyit vesztett, hogy 1,3 másodperces hátránnyal csak 6. lett, alig előzve meg Nico Hülkenberget.

Ráadásul Fernando Alonsón kívül csak Ricciardo ment ki a pályára, mégpedig az intermediate gumikon, amikor az edzés végén már zuhogott az eső. Nem is tagadta, hogy a vizes pályán, a kis leszorítóerős konfigurációval rémisztő volt behajtani az Eau Rouge-ba.

A mezőny végén ismét a Sauberek végeztek, míg Felipe Massa részt sem tudott venni az edzésen, miután délelőtti kicsúszása során megrongálta a Williams túlélőcelláját.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!