A Ferrarik defektje és Hamilton győzelme nyílttá tette a vb-t

Események

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes-AMG Petronas, Brit Nagydíj
Mercedes' British driver Lewis Hamilton crosses the finish line to win for the fourth time the British Formula One Grand Prix at the Silverstone motor racing circuit in Silverstone, central England on July 16, 2017. / AFP PHOTO / Ben STANSALL
Vágólapra másolva!
Hamilton magabiztos győzelmet aratott Silverstone-ban, de örömét a Ferrarik balszerencséje teheti teljessé: pár körrel a cél előtt Räikkönen és Vettel is defektet kapott, így 1 pontra megközelítette német vetélytársát a tabellán, aki csak 7. lett. Bottas a 2. helyre masírozott előre a rajtbüntetés után.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül68 bejegyzés

Lewis Hamilton ellentmondást nem tűrően zsinórban negyedszer diadalmaskodott hazájában, és az örökranglistát vezető Jim Clarkot és Alain Prostot utolérve összességében ötödször nyerte meg a Brit Nagydíjat. Az igazi ajándékot azonban nem ez, hanem a Ferrarik balszerencséje jelentette számára, ami lehetővé tette, hogy egyetlen pontra megközelítse Sebastian Vettelt a világbajnoki tabellán.

Kimi Räikkönen és Vettel ugyanis 3, illetve 2 körrel a cél előtt defektet kapott, a Silverstone-ban a legnagyobb terhelést kapó balelső gumijuk szakadt szét.

Először a 2. helyet a szinte az utolsó pillanatig magabiztosan birtokló finn kárhoztathatta a sorsot.

"A balszerencse továbbra is üldöz. Nem robbant szét, de a bal első gumi futófelülete valamiért levált" - mondta a dobogón, ahova pont a csapattársát is sújtó csapás juttatta vissza. Nem érezte, hogy áthajtott volna valamilyen törmeléken, ami kivághatta az abroncsot. Vettelnél a hétvégi mintát folytatva ismét gyorsabb volt, és a defektjéig úgy nézett ki, a rajtbüntetés után felkapaszkodó Valtteri Bottas sem fogja utolérni a leintésig.

Räikkönen meg tudta menteni a 3. helyet a defekt után, Vettel többet vesztett. Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! Forrás: AFP/Ben Stansall

A 9. kockából induló finn néhány kör alatt áthámozta magát a középmezőny tagjain, a 7. körben már az 5. pozícióban, páholyból figyelte, ahogy előtte egymást aprítja Max Verstappen és Vettel. Mivel a lágy gumin rajtolt, a 32. körig várhatott a kerékcserével, és a szuperlágyakra váltva 11 kör alatt levadászta a hozzá képest fordított gumistratégián lévő Vettelt, aki addigra egy elévágással visszaszerezte – átmenetileg – a 3. helyet Verstappentől.

Vettel támadta és védte a 3. helyet

A küzdelmes versenyt futó Vettelnek így alapból a 4. hely nézett ki, mivel csapattársa és közé beékelődött egy másik autó, így a Ferrari ahhoz a megoldáshoz sem nyúlhatott, hogy egy helycserével Räikkönen elé emeljék és kicsit növeljék a pontjai számát.

Hamilton és Räikkönen megtartotta a pozícióját a rajtnál, Vettelt azonban megelőzte Verstappen. Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Rögtön a rajtnál lépéshátrányba került, mert a túlmelegedő fékek akadályozták, Verstappen pedig rámenősen körbeautózta az első hosszabb egyenesre vezető kanyarnál. Ezzel Hamilton és Räikkönen egérutat nyert az első két helyen, 11-15 másodpercre elhúztak a Red Bull mögé beragadó Ferraritól a 18. körig, amely ekkor kerített sort egyetlen kerékcseréjére.

Verstappennek addig sikerült maga mögött tartania, a legvérmesebb próbálkozását is kőkeményen hárítva a Stowe és a Vale kanyarok között.

- nyilatkozta Verstappen, de az elévágással szemben már tehetetlen volt. Miután Bottas is átugrotta, egyre jobban leszakadt a két élcsapat autóitól, bár Vettel defektjével az 50. körben végül ajándékba kapott egy pozíciót.

Verstappen 4. lett a Brit Nagydíjon. Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A német, aki a tervezett kerékcserék sorát megnyitotta, s ezáltal a leghosszabbra nyúlt a második etapja, nem gondolja, hogy necces stratégia áldozata lett volna. "Nem hiszem, hogy bárkit is hibáztatni kellene" - jelentette ki, rámutatva, hogy Räikkönen a 6 körrel frissebb abroncsokon ugyanúgy pórul járt.

Nála különösen rossz helyen, a bokszutcától távol dobta be a törülközőt a balelső gumi,

ezért visszaesett a 7. helyre, Verstappen, Daniel Ricciardo és Nico Hülkenberg mögé.

Bottasnak ésszel kellett sietnie

A verseny egyébként nehezen akart beindulni. A rajthoz készülődve Jolyon Palmer félrehúzódott hidraulikai probléma miatt, ezért szükség volt egy második felvezető körre, majd fél kör elteltével be kellett rendelni a Safety Cart a Toro Rossók ütközése miatt.

Carlos Sainz és Danyiil Kvjat fej-fej mellett érkeztek a gyors Maggots/Becketts kombinációba, a belső ívet birtokló orosz autója megingott, és nem tudta elkerülni az ütközést a csapattársával. Ő úgy érezte, Sainz kormányzott belé, a spanyol viszont a rádióban ironizálva úgy reagált: "Mondjátok meg Danynek, hogy szép munkát végzett..."

A páros piruett Sainz versenyének végét jelentette – két versennyel ezelőtt, Azerbajdzsánban szintén csapattársa mozdulata okozta a vesztét a rajtnál –, Kvjatnak pedig sérült autóval kellett folytatnia, a padlólemezének jobb oldalának a fele gyakorlatilag leszakadt.

A sportfelügyelők emellett bokszutcán áthajtásos büntetéssel sújtották, mert veszélyesen tért vissza a pályára.

Hamilton nem zökkent ki a ritmusból, győzelme egy percig sem forgott veszélyben, és 13 másodpercre leszakította Räikkönent, mielőtt a Ferrari defektet kapott. "Sikerült tartanom, majd apránként növelnem is a távolságot Kimitől. Végül egész tűrhető lett, és onnantól csak tartanom kellett" - mondta, és megemlítette, hogy a kivetítőn látott részleteket csapattársa versenyéből is.

Hamilton és Bottas egymás mögött haladt, amikor a finn még nem állt ki a bokszba. Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! Forrás: AFP/Ben Stansall

Amely a kezdeti előzések után egy darabig eseménymentes volt, és akkor pörgött fel, amikor szabaddá vált előtte a pálya Verstappen és Vettel bokszkiállásával.

- ismerte el a Sky Sportsnak. - Amikor eljött az ideje, tövig nyomtam a gázt."

A frissebb és puhább gumikon a 44. körben előzte meg Vettelt, de a Räikkönennel szembeni 8 másodperces lemaradás ledolgozására már nem lett volna ideje, ezért elismerte, hogy némi szerencséje is volt.

Csapatfőnöke, Toto Wolff ugyanakkor dicsérte fegyelmezettségét: "Tudta, hogy milyen tartományban kell tartania a gumik hőmérsékletét, és amikor látta maga előtt Sebastiant, akkor sem lépte túl a határokat."

Ricciardónak is jutott a rivaldafényből

Ricciardo az utolsó előtti helyről indulva, tömérdek előzést bemutatva jött előre 5.-nek, miután megállt a Red Bullja az időmérőn. Így hogy mindegy volt, a csapat kapott az alkalmon, és a gyakorlatban alkalmazhatatlan büntetéseket is bevállalva beszerelt egy csomó új motorelemet is az autójába.

"Őrült verseny volt, végig csatáztam, szóval rettenetesen élveztem - mondta. -

A mezőny többségéhez hasonlóan a szuperlágy keveréken rajtolt, amellyel egészen a 32. körig elment. Egy kicsúszással korábban rövid időre visszacsúszott sereghajtónak is, de a bokszkiállások kezdetéig visszaverekedte magát 10.-nek, aztán a Force Indiákat és Hülkenberg Renault-ját is lehagyta.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A német megelőzésében a segítségére volt, hogy a Renault motorereje csökkent, Hülkenberg azonban így sem volt csalódott. "6. lettem, ahogy Spanyolországban is, de ott mások balszerencséje is kellett. Ezt önerőből értük el - nyilatkozta. - Jó tempót diktáltunk, a csapat egész hétvégén kiváló munkát végzett."

A Force India versenyzői ismét láncot alkotva teljesítették a futamot, Sergio Pérez minimális távolságból kísérte Esteban Ocont egészen a célig. Az utolsó pont a williamses Felipe Massáé lett.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

15:21
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

Megnyeri-e Hamilton az ötödik Brit Nagydíját?

Köszöntjük Olvasóinkat a Brit Nagydíj élő közvetítésében! Lewis Hamilton ismét történelmet írhat, az ötödik alkalommal is megnyerheti a futamot, ami eddig csak Jim Clarknak és Alain Prostnak sikerült.

15:29
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

Többféle stratégia is számításba jöhet ma

A Pirelli kétkiállásos versenyt javasol, 1-1, egyenként 15 körös szuperlágy gumis etap után ők a lágy abroncsot választanák. Alternatíva lehet, ha 21 kört megtesznek a pilóták szuperlággyal, majd egy hosszú etapra bevállalják a lágy abroncsot.

Ha viszont az elején a szuperlágy körönként 0,15 másodpercnél többet lassul, 14 kör után érdemes lecserélni, és két, egyenként 19 körös, lágy gumis etapot teljesíteni. A sereghajtók próbálkozhatnak azzal is, hogy lágy gumival kezdenek az első 20 körben, majd 32 körre felteszik a közepes keveréket.

15:30
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

Villám McQueen is új gumikat kapott

A Pirelli szerint a szerelőik örömmel dolgoznak a Brit Nagydíjon vendégeskedő Verdákon.

15:32
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

Három versenyző is jubilál ma

Szinte hihetetlen, de Max Verstappen, Carlos Sainz és Kevin Magnussen is az 50. F1-es futamára készül már. Évi 20 versennyel gyorsan növekednek a számok, de ez így is lenyűgöző rutin, ilyen fiatalon.

15:35
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

15 évig Londonban marad az F1 központja

Sean Bratches, az F1 kereskedelmi igazgatója megerősítette a Sky Sportsnak, hogy 15 évre új irodákat lízingelnek a Formula One Groupnak, a Brit Nagydíj jövőjével kapcsolatban viszont csak annyit tudott mondani, hogy hamarosan tárgyalóasztalhoz ülnek Silverstone-nal.

15:38
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

Ricciardo egyszerűen hihetetlen figura

Még a többszörös motorbüntetés sem tudta kedvét szegni, és trollkodott egyet, miközben a Sky Sports éppen Valtteri Bottast próbálta meginterjúvolni.

15:40
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

Alonso esőt remél

Rámutatott egy sötét felhőre a háttérben a Sky Sports élő műsorában, és azt mondta, reméli, hogy az befolyásolja majd a verseny alakulását. Azt tervezi, hogy megpróbálja Ricciardót követni a futamon.

15:41
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

A Mercedes öt kört ad Bottasnak

Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója azt mondta a Sky Sportsnak, hogy ez a futam kármentés lesz Valtteri Bottas számára, de arra számít, hogy az 5. körtől a finn pilóta is játékban lesz, miután körönként 1-2 autót megelőz.

15:45
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

A hadsereg hozta a győzelmi trófeát Silverstone-ba

Az indianapolisi szokáshoz hasonlóan Silverstone-ban is a hadsereg helikoptere szállította a helyszínre a győztesnek járó díszes RAC Trophy-t.

15:49
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

Vajon fog-e esni az eső a verseny alatt?

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke azt mondta a Channel 4-nak, hogy "imádkoznak" az esőért, Mark Webber, a csatorna szakértője pedig hozzátette, hogy némi szemerkélés várható 14 óra körül vagyis 1 órával a rajt után.

15:52
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

Rosszul lett a britek legendás versenyző-kommentátora

Martin Brundle-t épp ma tüntette volna ki Ross Brawn, az F1 sportigazgatója a két évtizedes kommentátori munkájáért, de a brit expilótát rosszullét miatt a silverstone-i pálya orvosi központjába szállították, és egyelőre nincs hír az állapotáról. (Sky Sports)

15:55
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

Egyelőre nincs változás a Renault felállásában

Arról kezdtek pletykálni, hogy Carlos Sainz a Magyar Nagydíjtól átveszi Jolyon Palmer helyét a Renault-nál, de Will Buxton szerint Cyril Abiteboul "nagyon világosan" kijelentette, hogy ez nem így lesz.

15:59
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

Nincs sok Ferrari-szurkoló a lelátókon

Bár Londonban meglepően sokan ujjongtak, amikor Sebastian Vettel előkerült, itt az elsöprő többség Lewis Hamilton győzelméért szorít.

16:01
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas és Ricciardo eltérő taktikával kezeli a hátrányt

A Mercedes lágy gumival indul a 9. helyről, Ricciardo viszont szuperlágyakat kapott a Red Bulltól. Gyorsan próbál majd előre jönni a mezőnyben. Elkezdődött a felvezető kör.

16:03
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

Még el sem rajtolt, Palmer máris kiesett

Megnyúlt a fékpedálja, és a mérnöke arra kérte, hogy álljon félre a felvezető körön. A füvön állt meg, így a 11. rajtkocka üresen marad, és elhalasztják a rajtot is, új felvezető kör kezdődik.

16:04
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

Vajon kinek jön jól vagy rosszul az elhalasztott rajt?

A kuplungok működtetése szempontjából nagyon nem mindegy, hogy kétszer vagy háromszor kell elrugaszkodni a rajtrácsról. A Force Indiánál ráadásul a fékek is füstöltek a forróságtól.

16:08
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

Rajt: Hamilton vezet, Verstappen befért a Ferrarik közé

Vettel fékjei túlmelegedtek a rajt előtt, de valószínűleg nem ezért rajtolt gyengén. Visszaesett a 4. helyre, pedig Räikkönen nagyon próbált segíteni neki, hogy visszaszerezze a dobogós helyet. Hamilton simán vezet.

16:09
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

1. kör: Hamilton megnyugtató előnnyel vezet, Sainz kiesett, Safety Car!

A spanyol pilóta balesetet szenvedett, Kvjat ütötte ki őt a mezőnyből. Kvjat folytatni tudta a versenyt, természetesen a csapattársát hibáztatja.

16:11
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

2. kör: Vizsgálják a balesetet, Sainz autogramokat oszt

Hamilton vezet Räikkönen, Verstappen, Vettel, Hülkenberg, Ocon, Bottas, Pérez, Vandoorne és Massa előtt, Ricciardo a 14. helyre jött fel, Alonso egyelőre a 16. helyezett a két Toro Rosso ütközése miatt, valamint Wehrlein kerékcseréjének köszönhetően.

16:13
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

Visszajátszás: Ricciardónak nagy szerencséje volt

Pont az ütközés után megpördülő két Toro Rosso között hajtott el a pályán, de rengeteg törmeléket összeszedhetett az abroncsa. Wehrlein a bokszban közepes keverékű gumit kapott, majd visszatették az autójára a lágy abroncsokat.

16:13
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

Visszajátszás: Ricciardónak nagy szerencséje volt

Pont az ütközés után megpördülő két Toro Rosso között hajtott el a pályán, de rengeteg törmeléket összeszedhetett az abroncsa. Wehrlein a bokszban közepes keverékű gumit kapott, majd visszatették az autójára a lágy abroncsokat.

16:15
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

5. kör: Távozik a Safety Car, Magnussen autója sérült

Hamilton előnye 0,69 másodpercre csökkent, Vettel továbbra is Verstappen mögött van. Magnussen autója megsérült a Toro Rossók ütközése miatt.

16:17
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

5. kör: Ricciardo visszaesett az utolsó helyre

Hamilton a leggyorsabb kört futotta 1:33.079-cel, bő 7 tizedet adott Räikkönennek. Ricciardo kívülről próbáltam meg Magnussen előzését, de nem maradt neki elég hely, és a sóderágyon kerwsztül kellett folytatnia az útját. Bottas megelőzte Ocont, és már Hülkenberg mögött halad Vettel után a 6. helyen.

16:19
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

6. kör: Hamilton lendületesen szakad el Räikkönentől

Az előnye már 2 másodperc fölött van, közben a Sauberek megint megtalálták egymást. Wehrlein agresszív manőverrel visszaelőzte csapattársát. Ericsson nem is örül ennek.

16:20
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

8. kör: Bottas már Vettel után következik

Megelőzte Hülkenberget, Vettel viszont nem tud mit kezdeni az előtte haladó Red Bull-lal, és rengeteg időt veszít a 4. helyen. Hamilton már 2,5 másodperccel vezet Räikkönen előtt.

16:22
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

8. kör: Vettel DRS-sel sem veszélyes Verstappenre

A Hangar egyenesben is csak egy ijesztésre futotta tőle, a 9. kör elején ráadásul már 1 másodpercen kívül találta magát ellenfele mögött. Ricciardo visszajött a 14. helyre.

16:24
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

9. kör: Kvjatot megbüntették, de nem a baleset miatt

A sportfelügyelők szerint veszélyesen tért vissza a pályára, ezért áthajtásos büntetést kap. A Sainz-cal történt baleset előzménye, hogy Kvjat kiszélesítette a pályát.

16:24
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

10. kör: Vettelnek valószínűleg taktikát kell váltania

Nem bír Verstappennel, és már 8,5 másodperc a hátránya Hamilton mögött, miközben Räikkönen már tudja hozni azokat a köröket, amiket a Mercedes fut az élen.

16:26
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

11. kör: A Williams szerint marad a száraz verseny

Paddy Lowe azt mondta a Sky Sportsnak, hogy Silverstone-ban soha sem tudni, hogy mi lesz, de egyelőre száraz versenyre számítanak. Ricciardo nagy nehezen megelőzte Alonsót a 13. helyért, Hamilton 2,6 másodperccel vezet Räikkönen előtt.

16:28
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

12. kör: Újabb leggyorsabb kör Hamiltontól

1:32.895-tel most majdnem fél másodpercet adott Räikkönennek, és 3 másodperccel vezeti a versenyt. Eddig minden úgy alakul, ahogy neki jó, Vettel még mindig Verstappen mögött kocsikázik, és Bottas feljöttt az 5. helyre, bár nem tud közeledni Vettelhez a lágy gumik miatt.

16:30
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

14. kör: Vettel végre támadja Verstappent, de nem tud elmenni

Leterelték egymást a pályáról is, keményen csatáztak, de Verstappen őrzi a 3. helyet. A Hangar egyenes végén indult az akció, de utána még 2 kanyaron keresztül szívták egymás vérét. Hamilton 1:32.504-gyel még mindig a leggyorsabb a pályán.

16:32
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

15. kör: Vettel többször is megcsúszik, lemarad

Bottas kezd felzárkózni hozzá, elsőre úgy tűnt, mintha defektje lenne, de Vettel összeszedte magát. Bottas viszont már csak 1,1 másodpercre van tőle.

16:33
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

16. kör: Hamilton egyre nagyobb előnnyel vezet

Räikkönen hátránya 4 másodperc, Verstappené 14. Hacsak nem jön a Safety Car, ez nagyon jól alakul Hamilton számára.

16:35
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

17. kör: Elkezd esni az eső?

A 7-es kanyarban Kvjat szerint szemerkél az eső, de második egyelőre nem jelentették ezt. Vettel ismét utolérte Verstappent, de a holland pilóta már figyel a Stowe kanyarra, és a Ferrarinak esélye sincs előre kerülni.

16:37
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

18. kör: Vettel már panaszkodik Verstappen védekezésére

A tavaly gyakran hangoztatott panaszát mondta el ismét, szerinte Verstappen megint fékezés alatt vált irányt. Ez papíron tilos, de eddig csak pont Vettelt büntették érte.

16:38
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

18. kör: Vettelt kimentették Verstappen mögül

Megpróbálják a bokszban megelőzni Verstappent, bár lágy gumikat tettek az autójára. Hamilton 1:32.360-nal a leggyorsabb kört futotta, Vettel a 6. helyre jött vissza, pont Ocon elé. Csak Bottas és Hülkenberg előzte meg.

Ricciardo feljött a 10. helyre Massa megelőzésével.

16:39
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

19. kör: Verstappen is a bokszban, lágy gumikat kap

Ugyanaz a taktika, mint Vettelnél, de a német pilóta két abszolút leggyorsqabb szektort futott, és simán megelőzte a Red Bullt a bokszban. Most Vettel feladata, hogy megpróbálja kompenzálni a lemaradást.

A visszajátszás szerint gond volt Verstappen bal hátsójának rögzítésénél.

16:40
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

20. kör: Vettel a leggyorsabb a pályán

Hamilton 1:32.286-ot futott, Vettel az új lágyakkal 1:32.225-öt, de Bottas is rákapcsolt, használt lágyakkal abszolút legjobb 1-es szektort teljesített.

16:41
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

21. kör: Verstappen számonkérte a csapatát

Megkérdezte, hogy mi történt a bokszban, azt mondták neki, hogy az egyik kerékanya rendetlenkedett. Vettel utolérte Hülkenberget.

16:42
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

22. kör: Vettel simán megelőzte Hülkenberget

A Renault pilótája nem akadékoskodott, tudta, hogy a Ferrari ellen esélye sincs, inkább a saját versenyét futja. Bottas, Vettel és Verstappen is nagyon nyomja, 1-1 szektorban mindannyian abszolút legjobb időket érnek el.

16:43
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

22. kör: Hamilton is rákapcsolt, bírják még a szuperlágyak

1:32.190-nel visszaszerezte a leggyorsabb kör dicsőségét, közben Verstappen is lenyomta Hülkenberget, Ricciardo pedig Vandoorne-nal bánt el, és már a 8. helyen halad.

16:45
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

23. kör: Most Bottas a leggyorsabb

1:32.166-ot tud 23 körös lágy abroncsokkal is. Az előnye 16,2 másodperc Vettel előtt, ő még nem volt kint kerékcserén, de később megkapja a szuperlágy gumit. Valószínűleg erre utalt mérnöke, aki azt mondta, még minden lehetséges a számára.

16:47
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

24. kör: Räikkönen kereket cserélt

Lágy gumikat kapott, 5 másodperccel Vettel elé jött vissza. Ez jóval kevesebb, mint a csere előtt volt, de ez nem Vettel érdeme, hanem Räikkönen lassult a csere előtt.

16:48
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

25. kör: Hamilton kerekeit is újakra cserélik

Nincs meglepetés, lágyakat kap, és visszajön az élre, pont Bottas elé. A finn pilóta kicsit úgy csinált, mintha támadna, de használt lágy gumikkal ennek se értelme, se realitása nincs.

Közben Hülkenberg is megjárta a bokszot, ideiglenesen a 9. helyen halad.

16:50
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

26. kör: Az új gumi bevált Räikkönennek

1:31.903-mal most az övé a leggyorsabb kör, de valószínűleg csak addig, amíg Hamilton be nem fejezi az első teljes körét az új abroncsokkal.

16:50
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

Ez történt féltávig

Lassan akart beindulni a verseny, mert Palmer tönkrement Renault-ja miatt szükség volt egy második felvezető körre is, aztán fél kör után be kellett rendelni a Safety Cart a Toro Rossók ütközése miatt. Hamilton magabiztosan masírozik a győzelem felé, Vettelnek viszont kapaszkodnia kell, mert a rajtnál megelőzte Verstappen. Egy elévágással visszakerült a Red Bull elé, de tepernie kell, mert nem tudni, mire készül a lágy gumikkal Bottas, aki még nem járt kerékcserén, és a 2. helyen halad Räikkönen és Vettel előtt.

A további sorrend jelen pillanatban: Verstappen, Ricciardo, Vandoorne, Hülkenberg, Magnussen, Ocon.

16:52
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

27. kör: És tényleg, Hamiltoné a leggyorsabb kör

1:31.529 az aktuális legjobb idő. Hamiltonnak az előbb szóltak, hogy ha nem tudja lerázni Bottast, akkor engedje el őt. Már a rádión mondta, hogy csapattársa lemaradt mögötte, de a tempójával is csattanós választ adott.

16:54
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

29. kör: Lényegében változatlan a távolság a Ferrarik között

Vettel fél másodpercet lefaragott a hátrányából Räikkönen mögött, aki valami problémára panaszkodott az előbb a rádión.

16:57
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

31. kör: Bottas abroncsai már nem néznek ki túl jól

A tempója viszont még mindig csak 1-2 tizeddel gyengébb a Ferrariknál. Ez a verseny végén nagyon jól jön majd neki, mert ő még szuperlágy gumit kaphat az utolsó etapjára.

16:59
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

32. kör: Hamilton lerázta Bottast, aki inkább kereket cserél

Bottas hátránya 5,6 másodperc volt Hamilton mögött, és 13,8-ra volt Vettel előtt, amikor az utolsó 18 körre megkapta a szuperlágy gumikat. Most lesz nagy csata a dobogós helyekért.

17:00
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

32. kör: Ricciardo is megkapta a lágy abroncsokat

Szokatlan a Red Bull taktikája, Ricciardo mostanáig ment a szuperlágyakkal, és most új lágy szettet kapott. Pont a két Force India mögé jött vissza a 10. helyre.

17:02
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

34. kör: Megint feladta Alonso alatt a Honda

Azt mondta, erőtlen az autója, erre behívták a bokszba, és Alonso ott is marad. Ricciardo közben megelőzte Pérezt, Bottas pedig 1:31.122-vel a leggyorsabb kört futotta, és 1 másodpercet hozott Vettelen.

17:03
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

35. kör: Ricciardo lenyomta Ocont is

A Red Bull pilótája máris a 7. helyezett Kevin Magnussent üldözheti. Utána Hülkenberg következhető, ő azonban jóval előrébb van.

17:04
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

35. kör: Újra Bottasé a legjobb versenykör

Működik a szuperlágy és az egyre kevesebb üzemanyag kombinációja, 1:31.059-et futott, és körönként 1 másodpercet hoz Vettelen. Ricciardo megelőzte Magnussent is.

17:05
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

36. kör: Eddig tartott Bottas gumielőnye?

Ebben a körben is hozott Vettelen, de csak kevesebb, mint 3 tizedmásodpercet. A hátránya azonban kevesebb már 3-nál, és még van 14 köre.

17:08
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

38. kör: Hamilton küzd a gumikkal, de nem látszik rajta

Szemcsésedést jelentett, de így is egyéni legjobb kört futott 1:31.421-gyel. Bottas 2,7 másodpercre van Vetteltől.

17:11
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

40. kör: Vettel nem tud közelíteni Räikkönenhez

Befagyott a 4,5-4,7 másodperces differencia, Bottas viszont még mindig gyorsabb a német pilótánál.

17:13
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

41. kör: Előrébb jut-e még Ricciardo?

7,7 másodperc a hátránya Hülkenberg mögött, de körönként 9 tizeddel gyorsabb nála. A gond az, hogy csak 9 kör van hátra.

17:14
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

42. kör: Bottas már Vettel nyomában halad

DRS távolságon belülre került, és Vettel csak egy órási elfékezés árán tudta visszaverni a hátulról támadni Mercedest. Az idő Bottasnak dolgozik, Vettelnek nehéz dolga lesz ellene.

17:16
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

44. kör: Bottas simán otthagyta Vettelt

A Mercedes új szuperlágy gumija és a DRS-e ellen nem volt Vettelnek fegyvere, a Hangar egyenesben hiába húzódött belülre, Bottas így is simán megkerülte őt.

17:18
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

45. kör: Bottas még a gratulációt sem akarja tartani

"Szép munka volt" - mondta a mérnök.

"Minimális beszédet" - felelte a versenyző.

17:19
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

45. kör: Grosjean és Ericsson összeakadt

A Sauber megpöccintette a Haast, ami kicsúszott a bukótérbe, majd a bokszba is kiállt. Verstappennek szóltak, hogy Vettel küszködik az abroncsaival.

17:20
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

45. kör: Bottas még Räikkönen utoléréséről sem tett le

1:31.007-et futott legutóbb, ez újabb leggyorsabb kör, 1 másodpercet faragott a Ferrari előnyéből, de még mindig 5,9 másodpercre van, és 4 kör van hátra. Bottas 1:30.905-tel folytatta.

17:22
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

47. kör: Félretájékoztatták Räikkönent

Kiabálva követeli, hogy pontos számokat tegyenek ki neki a bokszfalra, mert arról tájékozódik az előnyéről. Mérnöke azt mondta, hogy értették.

17:24
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

48. kör: Hamilton is meghajtja még a Mercedest, pedig nem kell

1:30.621-gyel visszaszerezte Bottastól a leggyorsabb kör titulusát. Ricciardo közben 1,4 másodpercre feljött Hülkenberg mögé. Egy támadásra talán marad még ideje.

Hülkenbergnek problémája van, legalábbis mérnöke erről tájékoztatta.

17:25
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

49. kör: Räikkönen defektet kapott!

A bal első gumija mondta fel a szolgálatot, Bottas természetesen megelőzte, és sérült gumival kellett visszaevickélnie a bokszba. Kihozták Verstappent is, kapott egy szuperlágy szettet.

17:27
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

50. kör: Vettel is defektet kapott!

Ő viszont sokkal rosszabb helyen, ráadásul lassabban is tud haladni, így óriási hátrányba kerül. A gumi leeresztése miatt ki is csúszott.

17:29
július 16, 2017
Vágólapra másolva!

51. kör: Hamilton megnyerte a Brit Nagydíjat

Ez a brit pilóta 5. győzelme hazai pályán, Bottas a 9. helyről bejött a 2. helyre, Räikkönen pedig egy késői defektet megúszva a 3. helyezett lett Verstappen előtt. Ricciardo és Hülkenberg megelőzte a szintén defektet kapó Vettelt, aki a 7. helyen ért célba Ocon, Pérez és Massa előtt.