Hamilton bődületes körével utolérte Sennát Montrealban

Események

Canadian F1 Grand Prix - Qualifying GettyImageRank2 Formula One Racing formula 1 Auto Racing Formula One Grand Prix Canadian F1 Grand Prix Canadian Formula One Grand Prix MONTREAL, QC - JUNE 10: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AM
MONTREAL, QC - JUNE 10: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes F1 WO8 on track during final practice for the Canadian Formula One Grand Prix at Circuit Gilles Villeneuve on June 10, 2017 in Montreal, Canada. Clive Mason/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A Mercedes sztárja pályafutásának 65. pole pozícióját szerezte a Kanadai Nagydíj kiélezett időmérőjén, befogva az örökranglistán példaképét, Ayrton Sennát. Vettel is mindent kihozott a Ferrariból, ami csak benne volt, de 3 tizeddel lemaradt Hamiltontól. Bottas és Räikkönen nem tudták tartani a lépést a csapattársaikkal, az eddigi pályacsúcsot azonban még ők is megdöntötték.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül0 bejegyzés

Izgalmas hajrát hozott a Kanadai Nagydíj időmérő edzésének Q3-as szakasza, amely során Lewis Hamilton magabiztos teljesítménnyel pályafutása 65. pole pozícióját szerezte, ezzel beállította a legendás Ayrton Senna eredményét, és felzárkózott a 68 pole-t elérő Michael Schumacher mögé. Hamilton a montreali pole-ok terén be is érte a hétszeres bajnokot, mindketten hatot szereztek meg.

Az időmérő előtt váratlanul felszökött az aszfalt hőmérséklete, többen is csúszkáltak, és a Ferrarikkal is többet kellett küzdeni, mint korábban. A Mercedesek mindhárom szakaszban erős ellenfeleik voltak, bár az elején Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen is szuperlágy gumikkal kezdett, és megspóroltak 1-1 szett ultralágyat.

Hamilton ma megmutatta, milyen, amikor igazán formában van Forrás: AFP/2017 Getty Images/Clive Mason

Ez a Q3-ban vált igazán fontossá, mert Vettel elfékezte magát az első mért körén a hajtűkanyarban, majd a bokszba száguldott, miután Hamilton egy szenzációs körrel, a mezőnyben akkor még egyedüliként 1:12 alatti kört futott. Vettel meglepetésre erre még tudott reagálni, az 1-es és 3-as szektorban gyorsabb is volt a Mercedesnél, középen viszont nem, és 4 ezredmásodperc hátránnyal feljött a 2. helyre.

Vettel ekkor újra a bokszba ment, és a Q3-ak során szokatlan módon harmadszor is kihajtott a pályára.

Javítani is tudott, de nem eleget, hiszen Hamilton újabb szenzációs kört teljesített, 1:11.459-cel tovább faragta a pillanatokkal azelőtti körrekordját, és 0,33 másodperces előnnyel megszerezte a pole pozíciót.

Hamilton meghatódott a Senna-család ajándékától: Ayrton Senna eredeti, 1987-es sisakját kapta meg Forrás: AFP/2017 Getty Images/Mark Thompson

Hamilton ma pályafutása egyik legjobb formájában vezetett, és óriási jutalmat kapott: Ayrton Senna családja felajánlott számára egy bukósisakot, amit a legendás versenyző, Hamilton gyerekkori hőse versenyen is viselt.

A brit pilóta láthatóan meghatva a magasba emelte a híres sárga sisakot, majd magához ölelte, és nem is engedte a kezéből.

Vettel és Bottas szerezte meg a 2-3. helyet, ezzel 2013 óta először fordul elő, hogy az Ezüstnyilak nem sajátítják ki az első rajtsort a Kanadai Nagydíjon, Räikkönen ezúttal a 4. helyezett lett, miután az edzés végén már nem tudott felnőni főleg Hamilton, de Vettel tempójához sem. A Red Bullok hozták a számukra papírforma eredményt, a harmadik rajtsor Max Verstappené és Daniel Ricciardóé.

Vettel a Q1-ben megspórolt egy ultralágy szettet, de ez sem volt elég a végén Hamilton legyőzéséhez Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Felipe Massa maga mögött hagyta a monacói nehézségeket, és legyőzte a nagy rivális Force India két pilótáját, Sergio Pérez és Esteban Ocon mögött Nico Hülkenberg fért még be a legjobb 10 közé, miután ismét alaposan elbánt csapattársával. Jolyon Palmer csak a 15. lett, jelentős hátránnyal, így a menesztését váró pletykák várhatóan nem hagynak alább.

Nagyobb baleset nem, de kisebb botlások történtek az időmérő során.

A Q1 végén Pascal Wehrlein törte össze a Saubert, amikor a 2-es kanyarban megcsípte a füvet, így a tavalyi Japán Nagydíj óta először kikapott a csapattársától, és az utolsó lett. Ez egyben Stoffel Vandoorne újabb Q1-es búcsúját is jelentette, miközben Fernando Alonso hozta a 12. helyet, ami a legjobb, amit a McLaren várhatott.

A Q2-ben Carlos Sainz ugyanúgy kicsúszott, mint korábban Wehrlein, ő viszont nem törte össze az autót, ellentétben Danyiil Kvjattal, aki a hajtűkanyar előtti sikán kijáratánál ment neki a falnak az autó jobb hátuljával. Egy gumi és egy felni bánta, ő pedig a 11. helyen búcsúzott a kanadai időmérőtől, ráadásul elképzelhető, hogy ki kell cserélni a sebességváltót az autójában.