Kilenc év után újra Kimi Räikkönené a pole

Események

Forma-1, Kimi Räikkönen, Ferrari, Monacói Nagydíj
Vágólapra másolva!
Az idén először volt gyorsabb Sebastian Vettelnél. Lewis Hamilton meglepetésre kiesett a Q2-ben, de Valtteri Bottas mentette a Mercedes becsületét.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül0 bejegyzés

Igazi thriller alakult ki a Monacói Nagydíj időmérő edzésén, amiből Kimi Räikkönen került ki győztesen, legalábbis, ami a pole pozícióért folyó csatát illeti. A 2007-es világbajnok a 2008-as Francia Nagydíj óta először indulhat az élről az F1-ben, azóta 129 futamon vett részt, és két további szezont teljesen ki is hagyott.

Räikkönen az egész időmérő során magabiztosabbnak tűnt, mint csapattársa, Sebastian Vettel, aki az idén először kapott ki az időmérőn Räikkönentől, de ezúttal is csak 43 ezredmásodperccel bizonyult lassabbnak. Ez viszont sokat jelenthet, hiszen Monacóban a pole pozíció birtokosa megnyeri a versenyt is, főleg száraz időjárás esetén.

Räikkönen megvillantotta, miért lett világbajnok 10 évvel ezelőtt - galériával! Forrás: Farkas Péter - GPhírek

A két éllovasnak azonban így sincs oka aggodalomra, bár a hétvégén küszködő Mercedes egyik pilótája veszélyesen, mindössze 2 ezredmásodpercre megközelítette Vettelt. Räikkönen viszont a megfelelő pillanatokban mindig tudott javítani, és

legjobb időszakára emlékeztető teljesítménnyel behúzta a pole-t, Vettel pedig teljessé tette a Ferrari sikerét.

Eleinte úgy tűnt, hogy a Red Bull lesz a Ferrari elsőszámú kihívója, a Q1-ben és a Q2-ben elsősorban Max Verstappen tűnt veszélyesnek, és végül ő is szerepelt jobban a csapaton belül. Az ifjú holland azonban a Q3-ban csak megközelíteni tudta az éllovasokat, kénytelen volt beérni a 4. hellyel, de megelőzte csapattársát, aki Carlos Sainz-cal osztozik a 3. rajtsoron.

Hamilton a sereghajtó Saubereknél gyorsabb volt, de így is óriási hátrányba került - kattintásra galéria nyílik! Forrás: Farkas Péter - GPhírek

Az már önmagában szokatlan, hogy Lewis Hamilton neve nem szerepel az első három rajtsor helyezettjei között, de ezúttal Hamilton a Q3-ig sem jutott el. Hamilton már az edzéseken is küszködött, de Bottasszal ellentétben a mérnökeivel közösen nem találtak megoldást a beállításokkal kapcsolatos problémáira.

Hamilton a Q2-ben a 14. helyen találta magát,

és a leintés előtti legutolsó körében próbált meg előrébb kerülni. Az első két szektorban hozta is az ehhez szükséges időt, de nem tudta befejezni a kört, mert a pont előtte haladó Stoffel Vandoorne falnak ment előtte, miután az idén először már továbbjutott a Q3-ba. Hamilton mérgesen kénytelen volt nyugtázni, hogy kiesett, Jenson Button büntetéseivel is csak a 13. helyről indulhat.

Verstappen a pole-ra is esélyesnek tűnt, végül 4. hely lett belőle - még több kép a galériában! Forrás: Farkas Péter - GPhírek

Hamilton balszerencséje megnyitotta az utat a visszatérő Jenson Button előtt, hogy a legjobb brit pilóta legyen az edzésen. A 2009-es világbajnok mintha nem is hagyott volna ki fél évet, az autónak kedvező monacói pályán simán bejutott a Q3-ba, és Vandoorne balesete miatt csapattársát is felülmúlva. A belga pilóta a spanyolországi büntetés miatt 3,

Button erőforrás-alkatrészek cseréje miatt 15 helyet veszít a rajtrácson.

A 6. helyezett Sainz és a 9. Button közé Sergio Pérez és Romain Grosjean fért be. Pérez hozta a tőle már megszokott egyenletes teljesítményt, miközben csapattársa, Esteban Ocon nem tudta összeszedni magát a harmadik szabadedzésen elszenvedett balesete után, és hiába rakták össze az autóját a szerelők, csak a 16. lett.

Bottasnak szerencséje, hogy átigazolt a Mercedeshez, különben Massához hasonlóan már a Q2-ben kiesett volna Forrás: Farkas Péter - GPhírek

Aggodalomra azonban nincs ok a Force Indiánál, mert a Williams szokás szerint nem remekelt Monacóban, Felipe Massa a 15. helyen esett ki a Q2-ben, Lance Stroll pedig ismét csupán a 18. lett. Két veszélyes, de szerencsés vezetői hibája után meglepetés, hogy Grosjean bekerült a legjobb 10 közé, ellentétben csapattársával és a két Renault-val.

Az időmérőről élőben készült tudósításunkat az eredménytáblázat alatt olvashatják.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!