Bottas legyűrte Hamiltont a bahreini időmérőn

Események

Forma-1, Valtteri Bottas, Mercedes, Bahreini Nagydíj
BOTTAS Valtteri (fin) Mercedes W08 Hybrid EQ Power+ team Mercedes GP action during 2017 Formula 1 FIA world championship, Bahrain Grand Prix, at Sakhir from April 13 to 16 - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
Bottas megszerezte első pole-ját az F1-ben, miután az időmérőn végig tartotta csapattársa tempóját, a döntő pillanatban pedig gyorsabb is tudott lenni nála. Vettel nem tudott labdába rúgni a Mercedes ellen. Räikkönen küszködött, így Ricciardo befurakodott elé, Alonso motorja megint tönkrement.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül0 bejegyzés

Pályafutása első pole pozícióját szerezte meg Valtteri Bottas, aki egy hajszállal, mindössze 23 ezredmásodperccel gyorsabb volt csapattársánál, Lewis Hamiltonnál a Bahreini Nagydíj időmérő edzésén. A finn pilóta már a Q3 első mért körében is nagyon közel került az előző három bahreini futam győzteséhez, majd az élre állt, és Hamilton erre már nem tudott reagálni.

A háromszoros világbajnok a középső szektorban vesztett időt, de a 2. helye miatt így sem kellett aggódnia, mert a Ferrari ezúttal nem tudott erős kihívójuk lenni. Sebastian Vettel megszerezte a Scuderiának a 3. helyet, de a második Q3-as mért körében ő sem tudott javítani, a rádión azt mondta, „rázós” köre volt, de az első próbálkozásával elégedett volt.

Bottas az első alkalommal állhatott középre, holnap ő indul a pole pozícióból Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Vettel majdnem fél másodpercet kapott Bottastól, de így is sokkal jobban szerepelt, mint csapattársa: Kimi Räikkönen már a Q1-ben elpazarolt egy szett szuperlágy gumit, de a Q2-ben ezt kompenzálni tudta, és az első mért körét használt szettel tette meg. Küszködött azonban az autójával, egy alkatrész le is szakadt róla, és a Q3-ban alulkormányzottságra panaszkodott.

Ez is segíthette Daniel Ricciardót, hogy borsot törjön ellenfele orra alá,

hiszen a Red Bull pilótája indulhat Vettel mellől a 4. rajtkockából, míg Räikkönen az ifjú Max Verstappennel osztozhat a harmadik rajtsoron. Mögöttük, meglepetésre Nico Hülkenberg következik a Renault-val, míg csapattársát, Jolyon Palmert a Williams pilótája, Felipe Massa, és a haasos Romain Grosjean is megelőzte.

Bottas pole-ja mellett a Renault-k tempója is meglepetés volt Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A két Renault Q3-as szereplése volt az edzés egyik meglepetése, a Force Indiák gyenge eredményei pedig a silverstone-i csapatot aggaszthatják. Esteban Ocon DRS-e már a Q1-ben elromlott, de a francia pilóta a Q2-ig még eljutott, Sergio Pérez viszont belefutott egy dupla sárga zászlós zónába, ezért a Q1 végén nem tudott javítani, és a 18. helyen kiesett.

A figyelmeztetésre Carlos Sainz autójának lerobbanása miatt volt szükség.

A spanyol pilóta mérnöke szerint jó körön volt, de nem ért végig, és a 16. helyen búcsúzott, de így is megelőzte Stoffel Vandoorne-t, Pérezt, Marcus Ericssont és Kevin Magnussent. Nincs ok az örömre a McLarennél sem, mert Fernando Alonso mért kör nélkül, motorhiba miatt búcsúzott a 14. helyen.

Sainz idő előtt búcsúzott Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Annál látványosabban sikerült Pascal Wehrlein visszatérése: a Sauber pilótája több, mint 1 másodperccel gyorsabb volt a rutinosabb Ericssonnál, és a 13. helyre repítette a tavalyi Ferrari motort használó autót, azonban nem lesz könnyű dolga, mert előtte és utána is Mercedes motorral szerelt autók végeztek Lance Stroll és Ocon révén.

Az időmérőről élőben készült tudósításunkat az eredménytáblázat alatt olvashatják.