Vettelt az 1. helyre repítette a Ferrarija, Räikkönené elfüstölt

Események

Forma-1, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, Bahreini Nagydíj
Ferrari's German driver Sebastian Vettel steers his Formula One during a practice session ahead of the Formula One Bahrain Grand Prix at the Sakhir circuit in the desert south of the Bahraini capital, Manama, on April 14, 2017. The Formula One season continues with the Bahrain Grand Prix on April 16, 2017. / AFP PHOTO / Andrej ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
A Mercedes nem erőltette a gyors köröket a Bahreini Nagydíj nyitóedzésén, és ügyfélcsapataik is előrébb végeztek a tabellán, mint Hamilton és Bottas. Vettelt a Red Bullok követték a rangsorban, Räikkönen viszont csak utolsó lett, miután túlmelegedett a turbója, és félre kellett állnia.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül48 bejegyzés

Felemás eredménnyel kezdett a Ferrari a Bahreini Nagydíj első szabadedzésén. Sebastian Vettel magabiztos teljesítménnyel a leggyorsabbnak bizonyult az SF70H-val, Kimi Räikkönen alatt viszont már a 90 perces tréning korai szakaszában elfüstölt az autó a turbó túlmelegedése miatt.

Vettel és Räikkönen a többieknél kicsit később kezdte meg a mért körök teljesítését, az ellenfelekhez hasonlóan közepes keverékű gumikon. Ekkor még a Mercedesek voltak az élen, és ők hosszabb etapokat is teljesítettek ezekkel az abroncsokkal, de a lágy gumik leginkább a Ferrarin keltek életre, amikor Vettel odacsapott a lovak közé, és 1:32.697-tel megszerezte az 1. helyet.

Vettel is közepes keverékű gumikkal kezdett Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Érdekes azonban, hogy Vettel köre lassabb volt Nico Rosberg tavalyi 1:32.294-es eredményénél, így a sorrendet érdemes fenntartásokkal kezelni. Annál is inkább, mert a vasárnapi futam a naplemente után, este zajlik majd, amikor a hőmérsékletek a mainál jóval alacsonyabbak lesznek.

Több csapat is flow-viz festékkel az autóján vagy aerodinamikai mérőkerettel felszerelve kezdte meg a tréninget,

ami ezúttal kettős funkciót is betöltött, hiszen az istállóknak lehetőséget biztosított, hogy már a jövő heti tesztre is készüljenek, amit ugyanitt rendeznek majd. A Red Bull is adatgyűjtéssel kezdett, majd lágy gumikkal ők zárkóztak fel Vettel mögé.

Hamilton és a Mercedes egyelőre nem erőltette meg magát Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Bár Max Verstappennek volt egy apró kicsúszása, a holland tinédzser odaért a 3. helyre Daniel Ricciardo mögé, a legnagyobb feltűnést azonban a Force India és a Williams pilótái keltették, hiszen a Mercedes motor erejét és a magas végsebességeket kihasználva Sergio Pérez, Felipe Massa, Lance Stroll és Esteban Ocon következett.

A Williams öröme azonban nem lehet teljes,

mert az edzés végén elromlottak a fékek Massa autóján, ezért a brazil pilóta kicsúszott a pályáról, de vissza tudta vinni autóját a bokszba. A meglepően jól szereplő Stroll közben a tapadás hiányára panaszkodott. Mögöttük újabb furcsa eredmény született, egy edzés végi körrel Fernando Alonso orozta el a 8. helyet.

Ericsson gyorsabb volt a visszatérő Wehrleinnél, aki feltartotta Ocont az edzés végén Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A McLarennek ettől függetlenül nem ment simán az edzés. Nagyon kevés kört tettek meg, sokáig állítgattak a beállításokon, majd Stoffel Vandoorne autója szinte rögtön lerobbant az ERS hibája miatt. Ezzel viszont egyelőre véget is ért a műszaki hibák sora,

mindössze néhány apróbb kicsúszás szolgáltatott izgalmat az edzés során.

Nico Hülkenberg még az elején, később Verstappen és Danyiil Kvjat is kiszélesítette a pályát, és Valtteri Bottas is feltűnően csúszkált még közepes keverékű gumikkal. Ezek nem igazán működtek a Mercedeseken, Bottas és Hamilton is küszködött velük, de az autójuk életre kelt, amikor ők is feltették a lágy keverékű abroncsokat.

A szuperlágyak egyelőre mindenkinél váratnak magukra.

A Mercedes tehát egyáltalán nem mutatta meg, hogy mire képes, és a Ferraritól is várható még gyorsabb kör, bár Vettel ezúttal is másfél másodperccel gyorsabb volt a 4. helyezett Péreznél, aki az üldözők leggyorsabb tagja volt. Az viszont mindenképpen furcsa, hogy az autók a vártnál magasabb hőmérsékletek ellenére is lassabbak voltak, mint tavaly ilyenkor.

14:42
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Máris itt a szezon harmadik hétvégéje

Üdvözöljük kedves olvasóinkat a Bahreini Nagydíj első szabadedzésének élő közvetítésében! Nemsokára kezdünk, addig ajánljuk a futamelőzetesünket!

Talpra áll-e Räikkönen? Öt kérdés a Bahreini Nagydíj előtthttp://www.gphirek.hu/f1/20170413-f1-a-sivatagi-hosegben-vaghat-vissza-a-ferrari-ot-kerdes-a-bahreini-nagydij-elott.html
14:44
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton és Vettel csatája körvonalazódik

Noha Valtteri Bottas tagadja ezt, az első két hétvége alapján úgy tűnik, hogy csak Sebastian Vettel lehet az idén Lewis Hamilton kihívója. Utánajártunk, hogy Kínában melyikük, hol volt gyorsabb.

Bottas: Ez a vb nem csak Hamiltonról és Vettelről szólhttp://www.gphirek.hu/f1/20170414-bottas-ez-a-vb-nem-csak-lewis-hamiltonrol-es-sebastian-vettelrol-szol.htmlFerrari vs. Mercedes: melyik hol gyorsabb?http://www.gphirek.hu/f1/20170413-f1-ferrari-vs-mercedes-melyik-hol-gyorsabb.html
14:51
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Körkép a Force Indiától

Továbbra is lehet videózni a bokszutcában, ennek köszönhetően a Force India szemszögéből nézhetünk körbe.

14:56
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Iszonyú meleg van Bahreinben

14:59
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Nem reprezentatívak a körülmények

Bármilyen furcsa is, az első szabadedzés sivatagi forrósága nem tükrözi a verseny körülményeit, hiszen ismét éjszakai versenyt futnak majd a pilóták vasárnap. Akkor már jóval hűvösebb időjárás várja majd őket.

15:00
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Aero tesztre készül a McLaren

Zöld flow-vis festékkel fújták be Alonso autójának első szárnyát, és már ki is küldték a pályára. A mezőny nagy része kigurult egy installációs körre.

15:01
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

A Red Bull is teszteléssel kezd

Aero-mérőkeretet szereltek Verstappen autójára. A többieknél egyelőre nem látható semmilyen furcsaság az autókon.

15:04
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Komoly fejlesztésekkel készült a Ferrari

Átalakították az első szárnyat, a padlólemezt, a hátsó szárnyat, a futóművet és az oldaldobozokat is. Vajon ez elég lesz ahhoz, hogy megelőzzék a Mercedest?

15:06
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Ricciardóé a mai első mért kör

Közepes keverékekkel 1:38.985-öt ért el, de egyszer kiszélesítette a pályát, és volt egy elfékezése is. Az aszfalt egyelőre nagyon poros.

15:10
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Ricciardo javított, de még gyorsabb is lehetett volna

1:38.843-ra gyorsult, és a következő körével már 1:38 alá is juthatott volna, de végül inkább a bokszba hajtott. Egyelőre csak neki van mért köre, de most Valtteri Bottas is elkezd egyet. A Mercedes a felvezető körön látványosan csúszkált.

15:13
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas egyelőre bizonytalan

Végig csúszkálta első mért körét a Mercedes pilótája. Bottas 1:39.757-tel kezdett közepes keverékű gumikon. Ezek természetesen még nem mérvadó eredmények, de furcsa volt a Mercedest ennyire idegesnek látni.

15:16
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Már a tesztre tesztelnek?

Paul di Resta, a Sky Sports szakértője felhívta a figyelmet arra, hogy a jövő héten itt maradnak a csapatok tesztelni, és hasonló időjárási körülményekre számíthatnak, mint most. Elképzelhető, hogy a most gyűjtött adatokat hazaküldik, és néhány nap múlva már ezek függvényében módosított alkatrészeket és beállításokat használnak majd.

15:17
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Az élre álltak a Mercedesek

Lewis Hamilton 1:38.112-vel, Bottas 1:38.246-tal legyűrte Ricciardo eddigi 1:38.843-as körét, de a Red Bull már ismét a pályán van, használt közepes gumikkal.

15:18
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Ricciardo is közelebb került

A Red Bull versenyzője is javított, 1:38.448-nál jár, de a bokszkiállása előtt ennél gyorsabb is tudott volna lenni. Most a mezőny újonca, Lance Stroll vágott neki egy körnek.

15:20
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas nagyot ugrott előre, aztán Hamilton még nagyobbat

A két Mercedes növelte az előnyét: Hamilton 1:37.355-nél, Bottas 35.473-nál jár, Stroll egyelőre még Ricciardo 1:38.072-es körénél is majdnem fél másodperccel lassabb.

15:24
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Az idén hamarabb kezdődik a fegyverkezési verseny

A csapatok hagyományosan az európai szezon kezdetére, Barcelonára szokták ütemezni az első komolyabb fejlesztéseiket logisztikai okokból, és az összehasonlítást is segíti, hogy télen ott tesztelt a mezőny. Pat Symonds, a Sky Sports szakértője azonban úgy véli, a Ferrari újításai arra utalnak, hogy az idén már hamarabb megindul a csata a mérnökök között. Ez abból is következik, hogy a csapatok autói különböző területeken kiforratlanok, mivel az FIA szigorított a szélcsatorna felhasználásának feltételein, ezért a csapatok kénytelenek voltak bizonyos területekre nagyobb, másokra kisebb figyelmet fordítani.

15:25
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel üldözőbe vette Hamiltont

A Ferrari kivárt az edzés elején, de végre Vettel is megmutatta magát: 1:36.934-gyel kezdett, ez még jó 2 tizedmásodperccel lassabb Hamilton eddigi legjobbjánál. A további sorrend Bottas, Massa, Pérez, Ricciardo, Stroll, Alonso, Grosjean, Ocon.

15:27
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

A Red Bull is a légáramlatokra kíváncsi

Verstappen a 11. helyen kezdett, de az ő autóját is befújták flow-viz festékkel, ráadásul forgalomba is került. A Red Bull célja most nem a köridőrekord felállítása volt.

15:29
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Stroll autóján hibás jelzések jelentek meg

A kanadai pilóta arra panaszkodik, hogy felvillan a kormányán a Safety Car-jelzés. Közben Sainz átvette a vezetést lágy gumikkal, 1:36.079-es körrel. Ő az első, aki leváltotta a közepes keveréket.

15:30
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

A kis csapatok feltekerték a Mercedes motorokat

A gyári Mercedes és a Ferrari viszont még nem.

15:33
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Lágy gumival életre kelt a Mercedes

Bottas átvette a vezetést 1:35.002-vel, ez bő 1 másodperccel gyorsabb Sainz körénél. A Mercedes a lágy gumikon láthatóan otthonosabban mozgott. Közben Räikkönen még mindig csak a közepes gumikkal próbálkozik, de így is egész jó körön van.

15:34
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen elvette a kör végén

A 3-4. helyre is odaérhetett volna, de végül továbbra is csak az utolsó. Elvette a lábát a pedálról az utolsó szektorban. Vettel is visszatért a pályára, használt közepes gumikkal.

15:36
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Ecclestone visszatért a paddockba

15:37
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton tovább emelte a tétet

Lágy gumikkal 1:34.636-ra javította a legjobb kört, 0.366 másodpercet vert Bottas szintén lágy gumikkal futott idejére.

15:38
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen alatt elfüstölt a Ferrari!

Az első kellemetlen meglepetés a szezon során: kékes füst szállt fel a Ferrariból és Räikkönen kénytelen volt félreállni a pályán. Ez biztosan motorhiba.

15:39
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

A Ferrari már előre látta a problémát

Mérnöke szólt Räikkönennek, hogy lassítson, és hajtson vissza a bokszba az autóval, de ez már nem sikerült. Räikkönen kénytelen gyalog visszatérni a csapathoz.

15:41
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel is kiszállt az autóból

Egy ideig nem látunk most Ferrarit a pályán, mert Räikkönen sisakkal a fején baktat vissza a bokszba - bár most felvette egy robogós - Vettel pedig kiszállt az autóból, és sisak nélkül magyaráz a munkatársainak.

15:43
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Még mindig füstöl a Ferrari

Räikkönen hagyományosan sikeres a bahreini pályán, eddig 8 alkalommal állt dobogóra, de egy ilyen műszaki hiba soha sem tesz jót egy pilóta felkészülésének. A Mercedesek egyelőre a leggyorsabbak.

15:48
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton ismét a pályán

A Mercedes pilótája továbbra is lágy gumikkal hajt, de valószínűleg megtankolták az autóját, mert a legutóbbi körei során nem tudott javítani az eddigi legjobbján.

15:50
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Így füstölt Räikkönen Ferrarija

Önmagáért beszél, valami nagyon elromlott a Ferrarin. Räikkönen viszont már előtte sem volt gyors, így elképzelhető, hogy a Ferrari már számított a műszaki hibára.

15:51
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Az állás féltávnál

15:54
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Valami alakul a Honda és a Mercedes között?

A Sky Sports úgy tudja, hogy valamilyen együttműködés alakul a Mercedes és a Honda között. Több változatról spekulálnak, elképzelhetőnek tartják azt is, hogy Andy Cowell átigazol a McLarenhez, de valószínűbbnek tűnik, hogy a Mercedes valamilyen partneri viszony keretében segíteni fog a Hondának, hogy felzárkózhassanak. Állítólag az is csak idő kérdése, hogy a Sauber bejelentse, Honda motorokra váltanak 2018-tól.

15:55
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Ebből mémáradat lehet

Így sétált vissza Räikkönen a bokszba, miután lerobbant alatta a Ferrari.

15:57
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Mercedes ügyfelek álltak az élre

Pérez rákapcsolt, 1:34.095-re faragta le a legjobb köridőt, mögötte Massa 1:34.246-tal, és Stroll a 3. 1:32.322-vel. Mögöttük Grosjean, Hamilton és Massa, mindannyian lágy gumikkal.

Vettel is visszatért a pályára, ő is lágy gumikat kapott.

15:59
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel átvette a vezetést

Működnek a lágy gumik a Ferrarin is, a Scuderia pilótája majdnem 1,4 másodpercet javított az eddigi legjobb időn, 1:32.697-tel átvette a vezetést.

Közben jó hír a Räikkönen szurkolóknak, hogy a finn pilóta autója néhány perccel ezelőtt visszaért a bokszba, így a Ferrari szerelői elkezdhetnek dolgozni rajta.

16:04
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Ricciardo Vettel nyomába eredt

A Red Bullokra is felkerültek a lágy gumik, és Ricciardo kerek 4 tizedmásodperccel lassabb körrel kezdett Vettel mögött. Verstappen is igyekszik, de ő egyelőre gyengébb körön van.

16:06
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Kezdődik: Räikkönen és a Mentőexpedíció

16:09
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Előkerült a McLaren is

Alonso és Vandoorne sokáig az autó közelében sem volt, de most ismét a pályán vannak. Vandoorne a 11. helyezett, Alonso a 17. helyen jár, de a körét még közepes keverékkel érte el. Sokáig várakoztak a beállítások módosítása miatt.

16:10
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Kiderült, miért állt meg Räikkönen

Túlmelegedett a turbó a Ferrarin, ezt a csapat közölte. Közben sajnos Vandoorne sem jutott messzire, félreállt a pályán, műszaki hiba miatt.

16:13
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Lauda és Ecclestone a Red Bullnál vendégeskedik

Kedélyesen csevegnek a riválisnál. Vajon Ecclestone milyen váratlan húzással hozakodik elő a hétvégén?

16:16
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton egyelőre lassabb Vettelnél

Használt lágy gumikkal próbálkozik, de a 2-es szektor végén már 1 másodperccel lassabb volt. A Mercedes sajátos taktikát követ, az edzés elején hosszabb etapot teljesítettek közepes gumikkal, majd sokáig változtattak a beállításokon.

Közben a Ferrarinál már dolgoznak Räikkönen autóján.

16:19
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton továbbra sem igyekszik

A Mercedes pilótája még mindig lágy gumikon fut, de visszacsúszott a 10. helyre, és már a 8. helyezett Alonso is gyorsabb nála. Van még idő egy időmérő szimulációra.

16:22
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Sokat állítottak a Force Indiákon

Dolgos edzésük van, de Pérez egyelőre a 4. helyezett, Ocon pedig a 7. pozícióban áll.

16:23
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Massa kicsúszott

Vissza tudott jönni, de csak araszol visszafelé a pályán. Nemrég Hülkenberg és Verstappen is kiszélesítette az aszfaltcsíkot, de ők megúszták. Massánál ezt a gumiszettet biztosan le kell cserélni.

16:25
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Fékhiba volt a Williamsnél

Massa a rádión azt mondta, a fékek "teljesen elszálltak", és ezt a visszajátszás is megerősíti. A Williams sűrű füstfelhőben pördült meg, majd visszaaraszolt a bokszba.

16:27
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Vandoorne autójában az ERS romlott el

Valamilyen folyadék távozott a rendszerből a McLaren Hondán, Vandoorne ezért állt félre a pálya szélén. Stroll közben kiabálva a tapadás hiányára panaszkodott, Ocon pedig Wehrleinre, aki feltartotta őt a pályán.

16:29
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Massa edzésének vége

A többieknek is már csak kevesebb, mint 40 másodperc áll rendelkezésükre.

16:32
április 14, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel volt a leggyorsabb a bahreini nyitóedzésen

A Ferrari versenyzője nagy előnnyel verte a két Red Bullt, míg a Mercedesek csak a középmezőnyben végeztek, de gyaníthatóan eltérő taktikát követnek. Köszönjük a figyelmet, hamarosan jelentkezünk szöveges összefoglalónkkal is!