Társoldalunk:
Hírlevél

Vettel leszerepelt, Montoya nyerte a Bajnokok Tornáját

2017.01.21., 21:01
rendezés

Az egykori F1-es pilóta, Juan Pablo Montoya első próbálkozásra megnyerte a Bajnokok Tornáját. Az F1-es versenyzők jól szerepeltek, de a címvédő Sebastian Vettel már korán kiesett. Veszélyes baleset is borzolta a kedélyeket Miamiban.

Új győztest avattak a Bajnokok Tornáján, amit először rendeztek meg az USA-ban, a Miami Marlins Park baseball stadionban. A hagyományos, év végi gálaverseny ezúttal januárra csúszott át, több IndyCar és NASCAR-pilóta mellett az F1-es mezőny több ismert tagja is elindult a megmérettetésen. Meglepetésre a címvédő Sebastian Vettel már a csoportkörben kiesett.

Vettel rögtön kikapott az Indianapolis 500 háromszoros győztesétől, Hélio Castronevestől, majd legyőzte a tavalyi Indy 500-győztes Alex Rossit, egy hajszállal viszont lemaradt a közönségkedvenc Travis Pastrana mögött, így kénytelen volt már a csoportkör után az öltözőbe vonulni.

Montoya a háromkerekű Polaris Slingshot volánja mögöttForrás: Race of Champions

Az F1-es különítmény többi tagja nagyrészt jobban szerepelt nála, bár a vasárnapi Nemzetek Kupája előtt a németek számára aggasztó lehet, hogy Pascal Wehrlein nagy igyekezetében egy ijesztő balesetet is összehozott, amikor Felipe Massát üldözve nekiment a falnak, majd Massának, aztán felborult a háromkerekű Polaris Slingshottal. Szerencsére sértetlenül megúszták az ütközést.

A jelenlegi és korábbi F1-es pilóták viszont általában jó formában versenyeztek: Jenson Button először az indycaros James Hinchcliffe-et, majd a NASCAR Sprint Cupban versenyző Kyle Busch-t, aztán az IndyCar-veterán Tony Kanaant verte, a legjobb 8 között viszont 2:1-re kikapott a későbbi döntős Le Mans-legenda, Tom Kristensentől.

Szintén Kristensen állította meg Button egykori F1-es ellenfelét, a Bajnokok Tornája korábbi győztesét, David Coulthardot. A britek színeiben induló Coulthard veretlenül legyűrte a NASCAR-os Kurt Busch-t, az indycaros Ryan Hunter-Reay-t, majd Kyle Busch-t is, Kristensen viszont sima 2:0-val átlépett rajta, és a döntőben folytatta.

Jól haladt az autósport történetének egyik legrövidebb nyugdíjazása után visszatérő Massa is.

A Williams F1-es pilótája bár kikapott a ralikrosszos Petter Solbergtől, utána viszont legyőzte Juan Pablo Montoyát és Wehrleint, majd honfitársát, Castronevest búcsúsztatta a legjobb 8 között. Utána viszont kisebb botrányt kavarva alulmaradt Montoyával szemben.

Massa és Button is sokáig jutottForrás: Race of Champions

Massa és Montoya a legjobb 4 között a buggyk volánja mögött küzdött, a pályán a brazil pilóta nyerte az első fordulót, de az utolsó kanyarban a falhoz csapta az autóját, ezért 5 másodperces időbüntetést kapott, így csak a 2. lett. A következő próbálkozásra Montoya nyert, így simán továbbjutott, de eleinte egyikük sem tudta, hogy eldőlt a küzdelem, és mindketten felálltak a rajtvonalhoz.

A futamot viszont már nem indították el, hiszen Massa papíron kiesett, ezért a – nem túl népes – közönség fütyülésben tört ki, és Massa is bosszúsan távozott, mert szerinte a szabályok szerint egyszer büntetlenül a falnak lehet ütközni, ráadásul időt is vesztett az esettel. Rágódni viszont nem volt sok idő, mert Montoya első próbálkozásra bejutott a döntőbe.

Kristensen megint bejutott a döntőbe, de az idén Montoya győzte leForrás: Race of Champions

A korábbi F1-es pilóta a juniorkategóriák után a ma már nem létező CART bajnoka volt, megnyerte az Indianapolis 500-at, és a NASCAR-ban is versenyzett, így az USA-ban is jól ismerik a nevét, de természetesen az F1 közönségének is kedves lehet, hiszen 2001 és 2006 között a mezőny fenegyereke volt, Michael Schumacherrel harcban volt a 2003-as világbajnoki címért.

Montoya kemény ellenfelet kapott, a Le Mans-i 24 órás verseny élő legendáját, Tom Kristensent, de szoros csatában, 2:0-s eredménnyel jobbnak bizonyult dán riválisánál, aki legutóbb is döntős volt, de a végső győzelem továbbra sem jön össze neki. Keserűségnek azonban nem volt helye, hiszen a Bajnokok Tornája elsősorban a közönség és a résztvevők szórakozásáról szól.

Miamiban igen rövid pályát építettek a szervezők, így a futamok egyenként kevesebb, mint 40 másodperc alatt lezajlanak. Rendhagyó módon előbb a Bajnokok Tornáját rendezték meg szombaton, vasárnap a Nemzetek Kupája következik, majd egy új versenyszámot is megtartanak, amely során szintén az országok képviselői küzdenek meg egymással a golf Ryder Cuphoz hasonló pontrendszerben.

Origo
20:40

Hosszú szünet után újra itt a Bajnokok Tornája!

Köszöntjük olvasóinkat a Bajnokok Tornája élő közvetítésében! Sokat kellett várni, hiszen legutóbb 2015 végén rendezték meg a rendhagyó versenyt, ez valójában még a tavalyi kiadás. Ezúttal is izgalmas estének nézünk elébe, íme az indulók listája és a főbb tudnivalók a mai és holnapi futamokról.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Origo
20:42

Nem építettek hidat

Először rendezik a Race of Championst az Egyesült Államokban, a Miami Marlins Parkban egy nagyobb gokartpályát építettek ki, amelyen nem található híd, viszont a "8-as" egyik oldala rövidebb, így az ellenfelek aligha találkoznak majd.

Origo
20:45

Könnyűnek tűnik a pálya, de meg kell küzdeni vele

Sebastian Vettel és Travis Pastrana sisak nélkül indult pályabejárásra a felkészülés során, de az autójukban már akkor is működött a kamera. A versenyeken azért ennél szorosabb lesz minden!

Origo
21:04

Íme a sorsolás ma estére

Amerikai pilóták küzdelmével kezdünk, de nemsokára jön Vettel, és a többi F1-es pilóta is!

Origo
21:06

Élő 360 fokos közvetítés a rajt/célegyenesből

Origo
21:11

Fura nevű autókkal versenyeznek a pilóták

Az idén még annál is kevesebb márkás autó áll a pilóták rendelkezésére, de így legalább az autógyárak nem akadékoskodtak, hogy a pilótáik mibe ülhetnek bele, és mibe nem. A mezőny tagjai hétféle modellt vezetnek majd, köztük a jól ismert RoC Buggy-t, a visszatérő KTM X-Bow R-t, vagy a Whelen NASCAR nevű stock cart.

A teljes lista

Vuhl 05 ROC Edition
Polaris Slingshot SLR
KTM X-Bow R
RX Supercar Lite
Radical SR3 RSX
Whelen NASCAR
ROC Buggy

Origo
21:14

Pénteken már pályára léptek a sztárok

Akár egy komoly téttel bíró versenyen, ezúttal is edzések előzik meg a hétvégi futamokat, bár Jenson Button elismerte, hogy kicsit "fáradt" volt születésnapi bulija után. Mára valószínűleg már kipihente magát.

Origo
21:16

Egykori F1-esek ütötték egymást a selejtezőn

Alex Rossi és Scott Speed mérközőtt meg egymással a nemrég megrendezett selejtezőn, amelynek az volt a tétje, hogy melyikük versenyezhet az A csoportban. Rossi nyert, így ő folytathatja a csoportküzdelmeket. A selejtezőre azért volt szükség, mert a többi csoporttal ellentétben az A-ra 5 pilóta jutott.

Origo
21:20

IndyCar menő verte Vettelt az első fordulóban

A háromszoros IndyCar bajnok Helio Castroneves gyorsabbnak bizonyult a négyszeres F1-es világbajnok Sebastian Vettelnél Radical SR3-asok volánja mögött. Vettel a RoC címvédő is valószínűleg nem ilyen kezdésről álmodott! Most Juan Pablo Montoya és Pascal Wehrlein küzdelme következik a Ford Fiestának kinéző raliautóval.

Origo
21:21

A rutin győzedelmeskedett a fiatalos lendület ellen

Az idei RoC egyik legtapasztaltabb pilótája Juan Pablo Montoya nyitott győzelemmel a B csoportban. A Sauber friss igazolását, Pascal Wehrleint győzte le a raliautóval.

Origo
21:24

IndyCar - F1: 2:0

Az első két fordulóban két jelenlegi IndyCar pilóta bizonyult gyorsabbnak két F1-es ellenfelükkel szemben. A C csoportban meglepetésre a közönségkedvenc Travis Pastrana nyert a Radicallal a korábbi F1-es pilóta, egyben Indy 500-győztes Alex Rossi ellen.

Origo
21:26

Massa rali menőt kapott ki

... nem nagy meglepetés, hogy ki is kapott Petter Solbergtől, jó 7 tizedmásodperccel. A Williams nyugdíjból visszahozott pilótáján kifogott a kormányszög is, a rajt előtt némi segítségre szorult, hogy fel tudjon állni a rajthoz.

Origo
21:27

Az első kör nem az F1-eseké volt

Sebastian Vettel, Pascal Wehrlein, Alex Rossi és Felipe Massa is kikapott ellenfeleitől az igen pörgős, mindössze bő félperces futamokon. Nincs még minden veszve, de össze kell szedjék magukat a továbbjutáshoz. Vajon Jenson Button és David Coulthard megmenti a becsületüket?

Origo
21:28

Ezúttal is lángoszlop köszönti a győzteseket

Origo
21:29

Miamit nem bűvölte el a RoC

Nagyon kevés a néző, pedig rengeteg amerikai induló is van. Nem ez a verseny fogja meghozni az F1 népszerűségét az USA-ban.

Origo
21:31

Vettel javított a második próbálkozásra

KTM X-Bow R-ekre váltottak az előző forduló vesztesei, Vettel az első kör után, és a leintéskor is vezetett egy hajszállal, így legyőzte Alex Rossit, aki már a 2. alkalommal kapott ki, és gyakorlatilag kiesett.

Origo
21:33

Massa is elkapta a fonalat

Korábbi F1-es ellenfelét, Juan Pablo Montoyát győzte le a Radicalokkal futott versenyben. A következő forduló két győztesé, Pastrana küzd Castroneves ellen.

Origo
21:35

Újabb meglepetés győzelem

Travis Pastrana alaposan felszívta magát ma estére, hiszen újabb győzelmet aratott, ezúttal a Vettelt verő Castronevesnél bizonyult gyorsabbnak a KTM-ekkel. Mindkét pilóta csúszkált, és hibákat követett el, de a célegyenesre Pastrana fordult jobban.

Origo
21:39

Wehrlein is behúzta az elsőt

A Radical volánja mögött jobban rajtolt Petter Solbergnél, és az előnyét később is növelni tudta. Simán nyert a ralikrossz pilóta ellen.

Alább Vettel és Rossi nemrég lefutott versenye látható.

Origo
21:44

Az IndyCar-menők ralizni mentek

Az első fordulóban Vettelt verő Castroneves a tavalyi Indy 500 győztese, Alex Rossi ellen folytatta az RX autókkal. A brazil versenyző kényelmes győzelmet aratott, amit már az első kör során bebiztosított.

Origo
21:47

Az F1-eseknek nincs ki a négy kereke

Wehrlein és Massa a háromkerekű Polaris Slingshot volánja mögött indult az újabb fordulóra. A szoros küzdelemben a két pilóta látványosat ütközött a közös rajt/célegyenesben, Wehrlein egy vezetői hiba miatt megcsúszott, nekiment Massának, fel is borult, és átesett a védősávon, de utasával együtt sértetlenül megúszták a balesetet.

Origo
21:49

Wehrlein nagyot borult a Polarisszal

Origo
21:51

Wehrlein már a leintés után borult

Még a verseny során csúszott meg a Polarisszal, de már a leintés után ment neki Massának, és borult fel. Kívülről úgy tűnik, hogy nem árt, ha hátul is két kerék van a tengelyen.

Origo
21:54

A Haas is ott van Miamiban

Meglepetésre, a Haas F1-es pilótái nem vesznek részt a Bajnokok Tornáján, de a NASCAR Sprint Cupban versenyző Kurt Busch is hamarosan versenybe száll.

Origo
21:57

Wehrlein túlságosan Massára figyelt

Mielőtt megnézte a visszajátszást, azt hitte, hogy először Massának ment neki, majd amikor kiderült, hogy előbb a védősáv volt az útjában, korrigált, hogy valószínűleg túlságosan az ellenfelére figyelt. Elismerte, "sokkolta" a borulás. A Twitteren közben már azon élcelődnek, hogy Wehrleinnek tényleg korai lett volna a Mercedeshez igazolni.

Origo
22:01

Nyomás Vettelen, ha nem nyer, kiesik

RX autókkal folytatódik hamarosan a küzdelem, ha Vettel nem győzi le Pastranát, akkor nem jut tovább a csoportjából. Massa közben nem tudta megmondani, miért történt a baleset Wehrleinnel, szerinte valami elromolhatott az autón, mert mindkettejüknek a sávban kellett volna maradniuk. Örült, hogy mindenki sértetlenül megúszta.

Origo
22:03

Nem lesz címvédés a Bajnokok Tornáján

Pastrana legyőzte a négyszeres F1-es világbajnokot az RX autókkal vívott csatában. Ez már Vettel második veresége volt, így a RoC címvédő nem jut tovább az A csoportból.

Origo
22:06

Montoya újabb csatát nyert meg

Ezúttal mindkét háromkerekű Polaris Slingshot sikeresen célba ért, Montoya és a ralikrosszos Solberg csatájából a kolumbiai került ki győztesen.

Vettel közben elismerte, hogy az első futamát nem kellett volna elveszítenie, és akkor nem lett volna gond, hogy az utolsó küzdelme Pastrana ellen igen szorosan alakult.

Origo
22:08

Mr. Le Mans-nak bejön a NASCAR is

A szűk pályán végre a Whelen NASCAR autók is megjelentek, a kilencszeres Le Mans-i 24 órás-győztes Tom Kristensen jobbnak bizonyult az indycaros Ryan Hunter Reay-nél.

Origo
22:10

Button még formában van, három keréken is

Jenson Button még őrzi az F1-es pilóták becsületét, James Hinchcliffe-et verte a háromkerekű Polaris Slingshotok volánja mögött. Lehet, hogy csak véletlen egybeesés, de ezúttal utast nem vittek magukkal.

Origo
22:12

Borult a papírforma a NASCAR autókkal

Ezért jó a Race of Champions: hiába tapasztalt NASCAR autóval a Sprint Cupban versenyző Kurt Busch, a korábbi F1-es pilóta, David Coulthard bő 1 másodperccel legyőzte őt a D csoport küzdelmében. Most a "másik" Busch, Kyle következik az Indycar veterán Tony Kanaan ellen.

Origo
22:14

Most Busch nyert

Kyle Buschnak jött ki a lépés Tony Kanaan ellen a háromkerekű Polaris Slingshot volánja mögött. Button nemrég "érdekesnek" nevezte az autót egy kaján vigyorral az arcán.

Origo
22:17

Élőben a lelátóról

Ilyen a hangulat Miamiban:

 

Origo
22:20

Button egy hajszállal újra nyert

A D csoportban Kurt Buscht verte, a győzelmének kulcsa a kigyorsítás volt az utolsó kanyarból. Busch láthatóan előnyben volt, Button mégis legyorsulta őt a Vuhl volánja mögött.

Origo
22:22

Elromlott egy Ariel Atom

Ryan Hunter Reay alatt felmondta a szolgálatot az autó, valószínűleg a sebességváltóval lehet gond, így David Coulthard könnyű győzelmet aratott. Nincs új forduló, az IndyCar-pilóta ezzel elvesztette a párharcot.

Origo
22:25

Újabb célfotós eredmény

Tony Kanaan szinte egy hajszállal bizonyult gyorsabbnak James Hinchcliffe-nél a Vuhllel, bár Button győzelménél szorosabbat nem tudtak összehozni. Most Kristensen és Busch következik az Ariel Atomokkal.

Origo
22:26

Kristensent megizzasztották, de nem eléggé

A Le Mans-i 24 órás rekordbajnoka nem egész 1 tizedmásodperccel megelőzte Kurt Buscht. Miután Vettel kiesett, Kristensen az egyik titkos favorit, ő is többször volt már döntős a versenyen.

Origo
22:29

Ennyire szoros volt Button és Busch küzdelme

Origo
22:31

Előkerültek a Buggy-k

Ezek sem hoztak szerencsét az indycaros James Hinchcliffe-nek, aki harmadik vereségét is elszenvedte, ezúttal Kyle Busch ellen.

Origo
22:33

Coulthard behúzta a harmadikat is

Komoly fegyvertény, hogy a korábbi F1-es futamgyőztes a Vuhllel legyőzte Tom Kristensent, így makulátlan eredménnyel továbbjutott az egyenes kieséses szakaszba.

Origo
22:36

Button követi Coulthard példáját

Szorosan alakult a buggyfutam közte és Tony Kanaan között, de az utolsó kanyarban a kormány a brazil pilóta kezében maradt (!) így a védősávban kötött ki.

Origo
22:41

Amikor az ember kezében marad a kormány...

Közben Kurt Busch jobbnak bizonyult a Vuhllel, mint Ryan Hunter Reay, így utóbbi búcsúzik a további küzdelmektől. Jön Montoya és Pastrana csatája Radicalokkal.

Origo
22:43

Alakul az új Wehrlein-mém

A Photoshop montázson látható ál-szalagcím szerint Toto Wolff úgy véli, a Mercedes-ülés még túl korai Wehrlein számára.

Origo
22:45

Montoya nyert, aztán majdnem lerobbant

Travis Pastranát verte egy hihehetetlenül szoros küzdelemben, majd kisebb ijedtséget okozott, mert leállt az autója, és úgy tűnt, hogy nem tud új fokozatot kapcsolni. Megoldotta a problémát, és újra felállt a rajtrácsra, hiszen oda-visszavágós küzdelmet vív Pastranával a továbbjutásért. Nyert a fordulóban is, hasonlóan szoros eredménnyel, így ő jutott tovább.

Origo
22:48

Massa 2:0-val továbbjutó

A Vettelt verő Castronevest győzte le 2:0-s eredménnyel a buggyfutamon, így Montoya után ő is a negyeddöntő résztvevője lehet.

Origo
22:53

Button és Kristensen nagyot csatázott a negyeddöntőért

Az első fordulót Kristensen nyerte, leginkább az utolsó kanyar utáni jobb kigyorsításának köszönhetően. Ez volt Button mai első veresége.

A második fordulóban Button visszavágott, és győzelemre vezette a fehér KTM-et, így egy harmadik viadalon dőlt el, hogy melyikük juthat az elődöntőbe.

Button nem adta olcsón magát, de a harmadik megmérettetésen végül ismét Kristensen bizonyult jobbnak, ő a harmadik negyeddöntős.

Origo
22:56

Coulthard megőrizte makulátlan mérlegét

2:0-val intézte el Kyle Buscht az Ariel Atomokkal. Busch látványosan, de nem túl gyorsan vezetett, így esélye sem volt a korábbi F1-es futamgyőztes ellen.

Origo
22:57

Három F1-es és egy Le Mans legenda a negyeddöntőben

Montoya és Massa az egyik, Kristensen és Coulthard a másik ágon. Az autóversenyzés "európai iskolája" áll jobban a Bajnokok Tornáján, bár Montoya révén némi IndyCar és NASCAR befolyás is bejutott a legjobb 4 közé.

Origo
23:05

Egy hiba miatt Massa lemaradt a döntőről

Montoya ellen megnyerte az első fordulót az Ariel Atommal, de az utolsó kanyarban a falhoz csapta az autót, ezért 5 másodperces büntetést kapott. A második fordulóban Montoya jobbnak bizonyult nála, majd kisebb zavar támadt, mert az ellenfelek nem tudtak a büntetésről, és mindketten felálltak a harmadik forduló rajtjához. Hiába, Montoya a döntős a büntetés miatt.

Origo
23:06

Felbosszantották a közönséget

Nincs nagy tömeg a baseball stadionban, de jól hallhatóan fütyülnek, miután Massa kiesett a büntetés miatt. A brazil versenyző szerint egy ütközés szabályos, és ő csak egyszer ment a falnak, ráadásul időt is vesztett a hiba miatt.

Origo
23:09

Kristensen megállította Coulthardot

2:0-s eredménnyel jutott be a döntőbe a Le Mans-legenda, pedig a második futam utolsó kanyarjában egy hatalmasat csúszott keresztbe a Vuhllel.

Origo
23:10

Montoya-Kristensen döntő a Bajnokok Tornáján

A korábbi F1-es futamgyőztes, CART- és Indy 500 győztes Montoya és a Le Mans-i 24 órás verseny kilencszeres győztese, Kristensen között dől el az idei Bajnokok Tornája-győzelem sorsa. Montoya először indul a versenyen, és rögtön a fináléba jutott.

Origo
23:14

Raliautóval kezdődik a finálé

Kristensen hiába nyerte meg eddig kilencszer a Le Mans-i 24 órás versenyt, a nyitott sisaknak köszönhetően látható, hogy a buliverseny döntője előtt is feszülten összpontosít.

Origo
23:16

Montoyánál az előny

Az átcímkézett Ford Fiestákkal zajló első fordulóban Montoya remekül rajtolt, és bár az első kör végére elvesztette a vezetést, a következő alkalommal már visszaszerezte azt. Nála az előny, kérdés, hogy a KTM X-Bow R-ek kinek hoznak szerencsét.

Origo
23:23

Montoya is nagyon összpontosít

Kaszkadőr bemutató zajlott, majd David Coulthard rámutatott, hogy a Bajnokok Tornája egyik szépsége, hogy Montoya első próbálkozásra is bejutott a döntőbe. A kolumbiai pilóta is láthatóan koncentrált, miközben a KTM-be szíjazva várakozott a második fordulóra.

Origo
23:26

Montoya a bajnokok bajnoka 2017-ben

Nagyon szoros csatában, de 2:0-ra legyőzte a rutinos Tom Kristensent, és első próbálkozásra megnyerte a Bajnokok Tornáját. Kristensen sokadszorra is lecsúszott a végső győzelemről, de ő sem szomorú, mindketten gumiégetéssel üdvözlik a közönséget.

Még több bejegyzés