Hamiltoné a pole, Räikkönen rajtolhat a Mercedesek mögül

Események

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Brazil Nagydíj
Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton a Brazil Nagydíj időmérőjének legvégéig megőrizte 1 tizedmásodperces előnyét Nico Rosberggel szemben, aki végig egy lépés hátrányból üldözte, és nem érte utol a csapattársát. Kimi Räikkönen egy utolsó erőfeszítéssel feltornázta magát a Red Bullok elé. A várt eső elmaradt, de a versenyre még megérkezhet.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül0 bejegyzés

Lewis Hamilton minden tőle telhetőt megtett azért, hogy az utolsó futamig életben tartsa a világbajnoki reményeit: az egész időmérő edzést uralva megszerezte a pole pozíciót a Brazil Nagydíjon. Csapattársának, a tabellát 19 pontos előnnyel vezető Nico Rosbergnek sem kell azonban kétségbe esnie, az első rajtsorból indíthat támadást a bajnoki címet érő győzelemért.

Hamilton pénteken mindkét szabadedzést megnyerte, szombat délelőtt azonban a felszáradó pályán átengedte az elsőséget Rosbergnek. Az időmérő edzésen újra a brit vette át az irányítást, mindhárom etapban ő volt a leggyorsabb, és végül 1 tizedes előnnyel, 1:10.736-os idővel szerezte meg a pole pozíciót az előrejelzésekkel ellentétben végig száraz pályán.

"Az egész hétvége során jól éreztem magam az autómban. Nico egyre közelebb került hozzám, de sikerült magamnál tartanom az irányítást" - nyilatkozta

a pályafutása 60. pole pozícióját ünneplő brit,

aki hozzátette, nem bánná, ha a vasárnapi verseny idejére megérkezne a beígért eső. Rosberg is hasonlóan vélekedett, szerinte a Mercedes olyan erős, hogy bármilyen időjárási körülmények között esélyük van a győzelemre. A német az időmérő után megerősítette, nem a biztonságos 2. hely megszerzése lesz a célja.

Ha Hamilton nyer, az utolsó futamon dől el a vb-cím sorsa Forrás: AFP/Nelson Almeida

"Izgalmas időmérő volt, nagyon szorosak az eredmények. Lewis egy hajszállal gyorsabb volt, én nem voltam képes ilyen tempóra. Az idei szezonban azonban már többször láthattuk, hogy nem feltétlenül az a pilóta szerzi meg a pole pozíciót, aki később győzelmet ünnepelhet" - nyilatkozta.

Räikkönen átlagos körrel a harmadik

Az időmérő első két etapjában Max Verstappen futotta meg a 3. leggyorsabb időt, de a Q3-ban Kimi Räikkönen 8 századdal megelőzte őt. A finn úgy előzte meg a Red Bullokat és csapattársát, Sebastian Vettelt, hogy

nem is volt igazán elégedett az utolsó körével.

"Volt néhány kanyar, amelyekben az egész edzés alatt küszködtem, és szerintem az utolsó köröm is átlagos volt" - nyilatkozta Räikkönen, akinek a Mercedesek ellen esélye sem volt, Hamiltontól majdnem 7 tizeddel kapott ki.

Verstappen elérhetőnek tartotta a 3. helyet, ezért nem volt teljesen elégedett, de nem is bánkódott a 4. helye miatt. "A Q1-ben és a Q2-ben minden remekül alakult, de az utolsó etap nem sikerült túl jól - magyarázta. - De így is nagyon közel vagyunk Kimihez, szerintem örülhetünk ennek az eredménynek." A holland hozzátette, vasárnap esőben szeretne versenyezni, és ezzel csapattársa, a 6. helyre kvalifikáló Daniel Ricciardo is egyetért. "Kicsit csalódtam magamban. Az első szektorban jó volt a részidőm, de utána

- mondta az ausztrál.

Vettel zsinórban negyedszer kapott ki az időmérőn Räikkönentől, de az 5. helye ellenére pozitívan értékelte az időmérőt. "Jó napunk volt. Nyilván nem vagyok teljesen elégedett, mert mindkét Ferrarival ott lehetnénk a második rajtsorban, de sokkal gyorsabbak voltunk egy körön, mint tegnap" - nyilatkozta a négyszeres világbajnok, aki vasárnap szoros csatát vár a Red Bull és a Ferrari között.

Massa nem érti, mi történt

Az időmérő egyik meglepetése Romain Grosjean szereplése volt, a Haas pilótája úgy végzett a 7. helyen, hogy állítása szerint még a Q3-ba kerülésre sem számítottak. A francia mindkét Force Indiát megelőzte, az istálló mégsem szomorkodhat, mert legnagyobb ellenfelük, a Williams egyik autójával sem jutott be a Q3-ba.

Felipe Massa így csak a 13. helyről kezdheti meg az utolsó hazai versenyét.

"Kár, hogy így alakult, mert a Q1 után magabiztos voltam, minden jól alakult. A Q2 végén viszont hirtelen megváltozott az autóm viselkedése, nem működtek az első abroncsok, és alulkormányzott lett az autóm. Nem tudom, mi történt, de nagyon bosszantó" - mondta a brazil, aki szerint csapattársa, Valtteri Bottas is hasonló gondokkal küszködött.

Bejutott viszont a Q3-ba Fernando Alonso, és emiatt Jenson Button még elégedetlenebb lehet a 17. helye miatt. "Úgy éreztem, mintha ma egy teljesen másik autót vezetnék, mint tegnap, az edzés elejétől kezdve lassú voltam - panaszkodott a brit. -

Más nagy meglepetés nem történt a mezőny végén, bár az figyelemreméltó, hogy mindkét Manor maga mögé utasította a Saubereket, akik csak az utolsó rajtsorból vághatnak neki a Brazil Nagydíjnak.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!