Körrekorddal Hamiltoné a malajziai pole, Rosberg alig verte Verstappent

Események

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Malajziai Nagydíj
Mercedes AMG Petronas F1 Team's British driver Lewis Hamilton takes a corner during the third practice session of the Formula One Malaysian Grand Prix in Sepang on October 1, 2016. / AFP PHOTO / MANAN VATSYAYANA
Vágólapra másolva!
A címvédő elsőségét senki nem veszélyeztette, a hibázó Rosberg is alaposan lemaradt mögötte a 2. helyen. A Red Bullok a második rajtsort bérelték ki, a Ferrari ezúttal sem tudott beleszólni a legjobb pozíciókért zajló küzdelembe.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül0 bejegyzés

Lewis Hamilton folytatta remek malajziai szereplését, és körrekordot futva biztosította be magának a pole pozíciót a vasárnapi versenyre. Hamilton 1:32.850-et ért el, és 0,414 másodperccel bizonyult gyorsabbnak csapattársánál, Nico Rosbergnél. Hamilton végig a legjobb volt az időmérőn, de elrontotta az utolsó körét, így kisebb szerencse is kellett ahhoz, hogy az övé legyen az 1. rajtkocka.

Rosberg ezúttal lassabb is volt nála, és többet is hibázott. Az első Q3-as körében kiszélesítette a pályát, a második alkalommal pedig az idei évre megváltoztatott utolsó hajtűkanyarban állt keresztbe az autója, így a 2. kockának is örülhet, mert az első etap után még csak az 5. helyen szerénykedett Hamilton, a két Red Bull és Kimi Räikkönen mögött.

Hamilton az 57. pole pozícióját szerezte - még több kép a galériában! Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

Az is mutatta, hogy milyen gyenge volt az első próbálkozása, hogy ellenfelei ideiglenesen befértek elé, a Red Bull és a Ferrari ugyanis egy pillanatig sem volt önerőből képes az első soros rajthelyek elérésére. A Scuderia a Q1-ben közepes gumikkal próbálkozott, de túl lassúak voltak, és ők is kénytelenek voltak feltenni a lágy abroncsokat, utána pedig a Red Bullok is megizzasztották őket.

A Q2-ben Räikkönen és Sebastian Vettel még meg tudta közelíteni a Mercedeseket, utána viszont eljött Max Verstappen ideje.

A 19 esztendős tehetség remek formában autózott, kihasználta, hogy a Szingapúri Nagydíj után változtattak autójának alapbeállításán, és legyőzte az időmérőkön általában remekül hajtó csapattársát, Daniel Ricciardót a 3. helyért folyó csatában.

A Ferrarik csak Verstappen hátát láthatják - galéria Forrás: 2016 Getty Images/Clive Rose

Ezt már csak tetőzi, hogy a két Ferrari sem tudott mit kezdeni velük: eleinte Räikkönen volt a gyorsabb, de Vettel az utolsó körében elorozta tőle az 5. rajtkockát. A 2007-es világbajnoknak erre már nem volt válasza, mert feladta az utolsó körét, így kénytelen beérni a harmadik rajtsorral a Force India duója, Sergio Pérez, Nico Hülkenberg, valamint Jenson Button és Felipe Massa előtt.

Button az edzés egyik kulcsfigurája volt,

mivel a Q1-ben megpördült, később felháborodottan panaszkodott a forgalomra, különösen Esteban Ocon miatt, akit kénytelen volt kifékezni. Így is eljutott azonban a 9. helyig, amit csapattársa, Fernando Alonso is megcélzott, neki azonban motorcsere miatt az utolsó rajtkockából kell majd felzárkóznia.

Bottas elpazarolt egy szett gumit - kattintásra galéria nyílik Forrás: AFP/Mohd Rasfan

Javítani próbál majd a 11. helyen szerénykedő Valtteri Bottas is. A Williams pilótája meglepetésre kiesett a Q2-ben, ráadásul az edzés végén elpazarolt egy lágy gumiszettet is, amivel javítani próbált a továbbjutás érdekében. Ez nem sikerült neki, ahogy a tükrét elhagyó Romain Grosjeannak, és csapattársának, Esteban Gutiérreznek sem.

Jól szerepelt, bár csak a 14. helyre ért oda Kevin Magnussen,

alig több, mint egy nappal azután, hogy kigyulladt az autója a bokszutcában. Alaposan feladta a leckét a 19. helyezett Jolyon Palmernek, aki a Sky Sportsnak nem köntörfalazott, és azt mondta, hogy „aki vacak kört fut, az vacak helyezést fog elérni.” Danyiil Kvjat ezúttal legyőzte Carlos Sainzot, a két Sauber pedig a Manor pilótáit.

Komolyabb baleset nem történt, de több kisebb-nagyobb vezetői hiba befolyásolta a végeredmény kialakulását.

A Q3 végén a csapatok aggódni kezdtek az eső közeledése miatt, az viszont nem érkezett meg. A vasárnapi futamon már ezzel is számolni kell majd, és a hosszabb etapok eredményei azt mutatják, hogy bár övék az első rajtsor, a Mercedesnek Verstappenre mindenképpen oda kell figyelnie.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!