Hamiltoné a pole, Rosberg rontott, Vettel közel a Mercedesekhez

Események

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Kanadai Nagydíj
Vágólapra másolva!
A Kanadai Nagydíj időmérőjén a papírforma érvényesült. Rosbergnek lett volna esélye megfosztani Hamiltont a pole-tól, ha nem rontja el az első kanyart, Vettel az idén először került fél másodpercen belül a Mercedeshez. Sainz összetörte az autóját a Bajnokok Falának ütközve.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül0 bejegyzés

Pályafutása 5. montreali pole pozícióját szerezte meg Lewis Hamilton, aki egy hajszállal volt csupán gyorsabb csapattársánál, Nico Rosbergnél, és a 3. helyezett Sebastian Vettel is közelebb tudott kerülni a Mercedesekhez a szokásosnál. A Q2-ben úgy tűnt, az Ezüstnyilak megint nagyon megverik a mezőnyt, főleg azért, mert a Ferrarik akkor nem remekeltek.

Vettel még inkább a Red Bullok tempójára volt képes, a Q3-ban azonban az utolsó mért körére mindent kiautózott a Ferrariból, így a Mercedesek nyomába ért, de még ez sem volt elegendő ahhoz, hogy legalább az egyiküket megelőzze. Kimi Räikkönen mindent egy lapra tett fel a Q3-ban, és csak a szakasz végén ment ki a pályára, ez a 6. helyhez volt elég.

Nem volt tökéletes Hamilton köre, de ez is elég volt Forrás: AFP/2016 Getty Images/Charles Coates

Szokatlanul alakult a harmadik felvonás, mivel mindkét Mercedes az első etap során teljesítette a legjobb körét. Rosberg az utolsó próbálkozását már az első kanyarban elrontotta, amikor elfékezte magát. Vettelnek és a 4. helyezett Daniel Ricciardónak is voltak megingásai, mindketten

súrolták a Bajnokok falát, de megúszták komolyabb problémák nélkül.

Max Verstappen követte csapattársát az 5. helyen Räikkönen és a két Williams előtt, mögöttük Nico Hülkenberg és Fernando Alonso fért be a legjobb 10 közé. A kétszeres világbajnok nagy örömmel nyugtázta, hogy zsinórban harmadszor is bejutott a Q3-ba, pedig pénteken ezt még nem tartotta valószínűnek. Egy elfékezés miatt Jenson Button pont lemaradt erről, és csak a 12. lett.

Itt ért véget az edzés Haryanto számára Forrás: AFP/2016 Getty Images/Charles Coates

A kiélezett küzdelem lemorzsolódást is okozott. A Q1-ben Rio Haryanto csapta oda autója hátulját a betonfalnak, majd a Q2 elején Carlos Sainz ment neki a Bajnokok falának, ezért piros zászlóval meg kellett szakítani az edzést. Az első harmadban aggasztó volt az időjárási helyzet is, eső fenyegette a pályát, de végül csak szemerkélni kezdett.

Az eredmények és a kiesők tekintetében nem történtek meglepetések. A Q1-ben a két Renault, a két Sauber és a két Manor búcsúzott, de figyelemre méltó, hogy Pascal Wehrlein a rajtbüntetés miatt még hátrébb csúszó Marcus Ericssont és Felipe Nasrt is legyőzte. Jolyon Palmer hiába igyekezett, éppen lemaradt a továbbjutásról, és majdnem ugyanott összetörte autóját, ahol az időmérőt kihagyó Kevin Magnussen is tette délelőtt.

Sainz itt még be tudta venni az utolsó kanyart, de később ez már nem sikerült Forrás: AFP/2016 Getty Images/Dan Istitene

A Q2 nagy vesztese a Toro Rosso volt, miután Sainz már az elején kiütötte magát, és a baleset miatt csak 16. lett, Danyiil Kvjat pedig csupán a 13. helyre fért oda, amihez monacói örökségként további három helyes rajtbüntetést kap, így az olaszok versenyzői kalandos futamra számíthatnak.

A változékony időjárás várhatóan vasárnapra is megmarad, így nagy kavarodás várható, főleg akkor, ha megérkezik az egyre fenyegetőbb eső Montrealba. A Kanadai Nagydíj magyar idő szerint vasárnap 20 órakor rajtol.