Vágólapra másolva!
Ígéretes tempót diktáltak a Bahreini Nagydíj szombat délutáni szabadedzésén: Vettel és Räikkönen 4 tizedet vert Rosbergre és Hamiltonra. Gyors volt a Haas is.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés

A Ferrarik végre mutattak valamit a potenciáljukból a Bahreini Nagydíj péntek délutáni szabadedzésén, amelyen egyenes küzdelemben nem is kicsi, 4 tizedmásodperces előnnyel maguk mögé utasították a Mercedeseket.

Sebastian Vettel a szuperlágy gumikon 1:31.683-as idővel biztosította be magának a vezetést, 4 századot verve csapattársára, Kimi Räikkönenre. Habár a Mercedesek az időmérőre rendszerint jobban fel tudják tekerni a motorjukat, és az sem biztos, hogy a naplemente után hamar kihűlő pályán a Ferrarik megtartják az előnyüket, a tempójuk így is ígéretes volt.

Räikkönen már a lágy gumis körök után is az élen állt, 3 tizeddel megelőzve a Mercedeseket.

Az Ezüstnyilak háziversenyét ismét Nico Rosberg nyerte, igaz, az előnye 6 századra apadt Lewis Hamiltonnal szemben, aki megint a pálya utolsó szektorában maradt le tőle.

Vettel zárt az élen az időmérő előtt Forrás: DPPI media/Florent Gooden

Az élkvartett mögött, az 5. helyen végző Valtteri Bottas hátránya már csaknem egy teljes másodperc volt Vettelhez képest. A Haas ismét megvillant, Romain Grosjean a 6., Esteban Gutiérrez a 8. helyen zárt a délután 5-kor kezdődő időmérő előtt, a Williams új, rövid orrkúpját ma megkapó Felipe Massa viszont csak 9. lett. A legjobb tíz közé még a két Red Bull fért be.

A McLaren nem tudta megismételni pénteki teljesítményét, amikor Jenson Button megkaparintotta a 3. helyet: ezúttal csak 13. lett. A sérült Fernando Alonsót helyettesítő újonc, Stoffel Vandoorne az edzés elején értékes időt vesztett egy olajszivárgás miatt, a szuperlágy Pirelliken végül mégis 4 századra közelítette meg rutinos csapattársát.

A Toro Rossók és a Force Indiák a lágy gumikon érték el a legjobb idejüket, így nem derült fény a valódi egykörös tempójukra.

15:49
április 02, 2016
Vágólapra másolva!

Kicsit melegebb van Bahreinben

Szép napot! Hamarosan kezdődik a Bahreini Nagydíj utolsó szabadedzése Szahírban, ahol szépen süt a nap. Miután csütörtökön még esett is, tegnap szokatlanul hűvös volt. Most egy kicsit melegebb van, de a szél még elég erősen fúj. Ez tegnap délután okozott gondokat, kibillentve az autókaz az egyensúlyukból, estére azonban lecsillapodott kissé.

15:53
április 02, 2016
Vágólapra másolva!

A Mercedes a favorit

Ezzel valószínűleg nem okozunk nagy meglepetést: egyelőre Rosbergnek áll a zászló, pénteken mindkét szabadedzést magabiztosan megnyerte, Hamilton el is ismerte, hogy lépéshátrányban van. A Ferrari hátránya a tabellán 1,5-1,8 másodperc volt, az adatokból azonban kiderül, hogy ennél jóval közelebb vannak a Mercedeshez. Räikkönen az esti edzés elején futott egy meglepően gyors hosszú etapot a közepes gumikon.

Räikkönen elképesztő hosszú etapja a P2 elején (X: kör, Y: köridő) Forrás: Farkas Péter - Origo
15:57
április 02, 2016
Vágólapra másolva!

A Williams új orra

Tegnap repülőn szállították Bahreinbe az új, rövid orrkúpot a hozzá tartozó első szárnnyal. Egyelőre csak egyet gyártottak belőle, azt Massa kapja meg, mert ő van előrébb az összetettben. A Williams tegnap jobbnak érezte a hosszú etapos tempóját, mint Melbourne-ben.

16:01
április 02, 2016
Vágólapra másolva!

Alonso megpróbált versenyezni

Ron Dennisszel még tegnap este, a P2 után is elmentek az FIA orvosi stábjához, és megpróbálták kiharcolni, hogy Alonso autóba ülhessen a hétvégén. Jean-Charles Piette, az FIA orvosi küldötte azonban ismét megtagadta a kérést - a spanyol versenyzőnek a melbourne-i balesetben eltört egy bordája, és ez egy újabb bukás során akár a tüdejét is kiszúrhatná. Mindenesetre a McLaren pénteken ígéretes tempót diktált, ezért érthető, hogy Alonso indulni szeretne.

16:03
április 02, 2016
Vágólapra másolva!

Megkezdődött az edzés

Gutiérrez mnt ki először a pályára. Ő a lágy, míg Button és Nasr a közepes gumikon. A levegő 25, az aszfalt 36 fokos - jóval melegebb, mint tegnap, de estére hűlni fog. Az időmérő naplementekor kezdődik.

16:05
április 02, 2016
Vágólapra másolva!

Button a McLaren hangja miatt aggódik

"Máshogy szól, mint szokott, leginkább akkor, amikor elveszem a gázt" - jelenti a rádión. Már tizen tettek meg ellenőrző kört, köztük a két Williams, de ideje még senkinek nincs.

16:09
április 02, 2016
Vágólapra másolva!

Vicces jelenet Alonsóval

Johnny Herbert, aki a Sky kommentátoraként dolgozik, tegnap azt mondta, Alonsónak vissza kellene vonulnia, mert már nem tűnik a mezőny legjobbjának. A brit veterán pár perccel ezelőtt épp élő adásban beszélt, amikor a spanyol odalépett hozzá, és kezet fogott vele. "Nem vonulsz vissza?" - kérdezte kínosan mosolyogva Herbert." Alonso vigyorogva: "Nem, én világbajnok vagyok. Te azért végezted kommentátorként, mert nem voltál világbajnok." Herbert: "Kösz..."

16:11
április 02, 2016
Vágólapra másolva!

Ricciardóé az első mért kör

1:34.726-tal kezd a lágy gumikon. Rajta kívül csak hárman vannak a pályán, köztük Vettel - a csapatok egyelőre nem erőltetik meg magukat. Valószínűleg azért sem, mert az időmérőn és a versenyen teljesen mások lesznek a körülmények.

16:13
április 02, 2016
Vágólapra másolva!

Pérez átveszi a vezetést

1:34.281-re javít, szintén a lágy gumikon. Wehrlein is feliratkozott a tabellára - ő tegnap elég gyors volt a Manorral, de egyelőre a 4. helyen áll. Haryanto pont most előzte meg.

16:16
április 02, 2016
Vágólapra másolva!

Még csak 16-an jártak kint

A két Mercedes és Räikkönen még ellenőrző kört sem teljesített. Hülkenberg viszont a lágy gumikon feljött a 2. helyre, 39 ezreddel a csapattársa mögé.

16:18
április 02, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel a 4. helyen kezd

Igaz, beragadt Verstappen mögé, aki nem mutat sok hajlandóságot arra, hogy elengedje - végül keresztbe állt, és Vettel a 10-es kanyarban elegánsan megelőzte. A Ferrarin most a lágy gumik vannak - tegnap elhasználtak kettőt a három közepes szettjükből, úgyhogy a maradék egyet nyilván a versenyre tartogatják.

16:22
április 02, 2016
Vágólapra másolva!

A két Mercedes ezredre azonos idővel!

Ez durva:kidugták az orrukat a garázsból, és azonnal az élre álltak - 1:33.150-nel! Rosberg érte el előbb az idejét, úgyhogy a szabályok szerint ő vezet. Mindketten a lágy gumikat használják.

16:23
április 02, 2016
Vágólapra másolva!

Verstappen a motorjára panaszkodik

"Valami nem stimmel vele" - jelenti a rádión. Egyelőre a 11. helyen áll.

16:25
április 02, 2016
Vágólapra másolva!

Bottas az élre állt

Feltette a szuperlágy gumikat, és 1 tizedet vert a Mercedes párosára, az ideje 1:33.042. Mögötte Rosberg, Hamilton, Pérez, Hülkenberg, Ricciardo, Magnussen és Vettel van. A dán is a szuperlágyakon ment.

16:27
április 02, 2016
Vágólapra másolva!

Räikkönen odaver

Mégpedig a lágy gumikon fut 1:32.863-as időt, 0,287 mp-t verve a Mercedesekre is, amelyek pedig ugyanezt a keveréket használták. Ígéretes. Egyébként a Ferrari a Sky-nak az imént azt mondta, "90%-ban" biztosak benne, hogy Vettel tegnap esti problémáját a kerékanya beszakadt menete okozta.

16:28
április 02, 2016
Vágólapra másolva!

A McLaren olajszivárgással küzd

Vandoorne emiatt tett meg csak egyetlen ellenőrző kört eddig. Még Buttonnak sincs ideje. A szuperlágy gumkon Massa az 5., Ricciardo a 6. helyet szerezte meg, Vettel folytatja a hosszú etapját a lágyakon.

16:30
április 02, 2016
Vágólapra másolva!

A sorrend

Félidőben így állunk: Räikkönen (L), Bottas (SzL), Rosberg (L), Hamilton (L), Massa (SzL), Ricciardo (SzL), Pérez (L), Hülkenberg (L), Kvjat (L).

16:36
április 02, 2016
Vágólapra másolva!

Sűrű a forgalom

Tizenhatan vannak kint. Gutiérrez, aki az előbb a forgalomra panaszkodott a rádión, lesodródott a célegyenesre vezető kanyarban. A 16. helyen áll, két hellyel Grosjean mögött. Vettel 14 kör után befejette az etapját. Räikkönen más programot teljesített, ő már korábban visszatért a bokszba.

16:40
április 02, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel a rajtolást gyakorolja

Az etapja végén még keresztülhajtott a bokszutcán, lejátszott egy gyakorlórajtot. Mindenki kíváncsian várja, hogy a Ferrari holnap újra le tudja-e rajtolni a Mercedeseket, mint Melbourne-ben.

16:44
április 02, 2016
Vágólapra másolva!

Vandoorne a pályán

Végre ő is kimehetett a pályára az olajszivárgás után. Holnap az első F1-es nagydíján fog indulni, úgyhogy minden körre szüksége van. Igaz, a GP2-ben három bahreini győzelmet aratott, úgyhogy a pályát ismeri.

16:47
április 02, 2016
Vágólapra másolva!

Szuperlágyon a Mercedesek

Az utolsó negyedórában nekifutnak egy időmérő szimulációnak. Vajon mire mennek?

16:50
április 02, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg megint lenyomja Hamiltont

A brit az első két szektorban jobb részidőt ért el, de az utolsóban, ami tegnap a mumusa volt, megint a kikapott a csapattársától, így összességében 56 ezreddel kikapott tőle. Érdekes, abban a szektorban gyakorlatilag csak két kanyar van. Rosberg 1:32.104-gyel állt az élre, de jön a két Ferrari is a szuperlágyon...

16:52
április 02, 2016
Vágólapra másolva!

Räikkönen gyorsabb a Mercedeseknél!

Ez brutál: az első két szektorban abszolút leggyorsabb volt, 1:31.723-as körével 0,381 mp-t vert Rosbergre is! A lágyak után a szuperlágy gumikon is jobb a Merciknél. Érik a meglepetés?

16:53
április 02, 2016
Vágólapra másolva!

Grosjean feljött az 5. helyre

Közben azért a Haas is megvillant, gyorsabb volt Kvjatnál. Érkezik Vettel...

16:54
április 02, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel az élre áll

4 századdal gyorsabb volt Räikkönennél is, az ideje 1:31.683. Mindhárom szektorban a Ferrariké a legjobb részidő, Rosberg hátránya 4 tized... Ez ígéretes az időmérőre nézve!

16:56
április 02, 2016
Vágólapra másolva!

A sorrend

Most, hogy a legtöbben már megtették a szuperlágy gumis köreiket: Vettel, Räikkönen, Rosberg, Hamilton, Bottas, Grosjean, Kvjat, Gutiérrez, Massa, Ricciardo, Ericsson, Magnussen, Button.

16:59
április 02, 2016
Vágólapra másolva!

Vandoorne felzárkózik Buttonhoz

Kereken 4 századdal futott gyengébb kört nála a szuperlágy gumikon, ez nem rossz. A 13-14. helyen állnak, a McLaren ma nem villog annyira, mint tegnap.

17:01
április 02, 2016
Vágólapra másolva!

Az edzésnek vége

A két Ferrari és a két Mercedes zárt az élen, a nyomukban Bottasszal és Grosjeannal. Köszönjük a figyelmet, de ne menjenek messzire! Az időmérő, amely 5-kor kezdődik, az elfuserált formátum ellenére is izgalmasabbnak ígérkezik, mint máskor...

17:02
április 02, 2016
Vágólapra másolva!

Palmer defektet kapott

A bal hátsó gumija a 10-es kanyar közepén megadta magát búcsúzóul. Szuperlágyról van szó.