Megdőlt az idei sebességrekord az első mexikói edzésen

Események

Forma-1, Nico Rosberg, Mercedes, Mexikói Nagydíj, fék
Vágólapra másolva!
Az élen Verstappen végzett, aki annak ellenére megtarthatta a körét, hogy egy kanyar levágásával érte el. Mögötte Kvjat és a Ferrarik zárták a pénteki első szabadedzést, míg Hamilton 362 km/ó-val máris a szezon legnagyobb végsebességét érte el. Rosberg fékje kigyulladt.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül0 bejegyzés

Rengeteg kicsúszást hozott a Forma-1-be huszonhárom év után visszatérő Mexikói Nagydíj első szabadedzése, amelyen a gyenge tapadás miatt még rossz köridők születtek, de a várakozásoknak megfelelően az autók máris a legnagyobb végsebességet érték el az egész szezonban.

Míg az eddigi rekordot tartó Monzában Sergio Pérez 354,6 km/ó-ra gyorsult, Lewis Hamilton az Autódromo Hermanos Rodríguez hosszú célegyenesében máris 362 km/ó-s tempót ért el a Mercedesszel. A legjobb ideje ennek ellenére csak a 11. helyre volt elég: a 2250 méter magasan fekvő pályán a ritka levegő miatt kicsi az autók légellenállása, de a monacóihoz hasonló meredek szárnybeállításokkal még akkora leszorítóerőt sem tudnak elérni, mint Monzában.

Hamilton érte el a legnagyobb végsebességet Forrás: AFP/Mark Thompson

Mivel új helyszínről van szó, a csapatok az edzés kezdete után rögtön akcióba lendültek. A pár héttel ezelőtt lefektetett új aszfalt azonban eleinte nedves volt az éjszakai esőtől, ezért intermediate gumikra volt szükség. Habár gyorsan felszáradt, a tapadás nem javult jelentősen, mert szivárgott az olaj a burkolatból, és a versenyzők rendszeresen arról számoltak be, hogy úgy érzik, mintha korcsolyáznának.

Emiatt rengeteg pályaelhagyás is történt, különösen a 8-9-10-11-es számú S-kanyaroknál. Szinte mindenki kicsúszott egyszer-egyszer, de a tágas bukótereknek köszönhetően komolyabb baj nem történt. A ritka levegő viszont alaposan próbára tette a fékek hűtését is: Nico Rosbergé az első óra végén látványosan kigyulladt, később azonban még vissza tudott térni a pályára.

Rosberg fékje kigyulladt Forrás: AFP/Clive Mason

Előzőleg egyébként pár percig éppen ő állt az élen, bár a sorrend a javuló pályaviszonyok közepette szinte pillanatonként változott. A legtovább Danyiil Kvjat vezetett, és tulajdonképpen 1:26.295-tel tulajdonképpen ő futotta az edzés legjobb szabályos körét is: Max Verstappen 3 perccel a leintés előtt 3 tizeddel megelőzte, de ehhez padlógázzal levágta 10-es kanyart, az idejét hivatalosan mégsem törölték. Ő teljesítette a legtöbb, 38 kört is az edzés során.

Kimi Räikkönen Kvjattal ezredre azonos idővel lett 3., 6 tizedmásodpercet verve csapattársára, Sebastian Vettelre. A Ferrari párosa Daniel Ricciardót és Rosberget utasította maga mögé.

A McLarenek a várakozásoknak megfelelően gyengén szerepeltek: Jenson Button még Alex Rossi Manorját sem tudta megelőzni, miután az autójában elromlott a vadonatúj, az edzés előtt beszerelt ERS. Ma eleve két teljes garnitúrát kap az új specifikációjú Honda motorból, hogy a McLaren egy lendülettel letudja a motorcserék miatti hátrasorolást. Közben Fernando Alonso is csak a 17. helyen végzett, mert az egyik első gumiját kivágta valami, ezért az edzés végén intermediate-eken tesztelte a motort.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!