Hamilton újra győzött, Vettel gumija felrobbant

Események

Forma-1, Belga Nagydíj, rajt
Vágólapra másolva!
Rosberg az elrontott rajt miatt nem tudta megszorongatni csapattársát a Belga Nagydíjon, míg a Ferrari egy kiállásos taktikája az utolsó pillanatban siklott félre, dobogós helyhez juttatva Grosjeant.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül0 bejegyzés

A Mercedes idei hetedik kettős győzelmét aratta a Belga Nagydíjon, Lewis Hamilton pedig a hatodik győzelmével 28 pontra növelte az előnyét a világbajnokságban. A brit senkitől sem zavartatva haladt az újabb győzelem felé, Nico Rosberg ugyanis már a rajtnál pozíciókat veszített, majd a visszaszerzett 2. helyről sem tudott támadást indítani a csapattársa ellen. Noha az élen papírforma eredmény született, a Mercedesek mögött eseménydús verseny zajlott.

A Belga Nagydíj előtt sokan attól tartottak, hogy káoszba fulladhat a rajt, mert ezen a hétvégén léptek életbe az új szabályok, amelyek a versenyzők kezébe adták az irányítást az indulásnál. Káoszra végül nem került sor, de a Nico Hülkenberg problémái miatt megismételt felvezető kör után többen elrontották a rajtjukat: a lassan elmozduló Nico Rosberg az 5. helyre csúszott vissza, és a két Williams is pozíciókat veszített.

Fantasztikusan rajtolt viszont Sergio Pérez, aki két helyet előrelépve Hamilton mögött, a 2. helyen találta magát.

Rosberg már a rajtnál lemaradt Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Rosberg Valtteri Bottast már a 2. körben megelőzte, Pérezt és Daniel Ricciardót pedig a bokszkiállásoknál ugrotta át, ezért a 15. körben már a csapattársa mögött haladt a 2. helyen. A kerékcserék után gyorsabbnak is tűnt Hamiltonnál, aki később állt ki a bokszba, és a sokáig kint maradó Vettel egy ideig feltartotta. A brit azonban végig a kezében tartotta az irányítást – ha Rosberg közeledett hozzá, ő is rákapcsolt, és végül 2 másodperces előnnyel magabiztosan nyerte meg a versenyt.

– nyilatkozta a futam után Hamilton, aki pályafutása során 80. alkalommal állhatott dobogóra, és ezzel utolérte Ayrton Sennát az örökranglistán. „Amikor láttam, hogy az egyik autón felrobbant egy gumi, nagyon óvatos vezetésre váltottam, de ettől függetlenül az egész hétvégém 100 százalékos volt."

Rosberg elismerte, hogy az elrontott rajta után nem igazán maradt esélye a győzelemre. „Néha közelebb kerültem hozzá, de utána futott néhány gyorsabb kört, és megint lemaradtam" – mondta.

Vettel dühös

Hamilton Sebastian Vettel felrobbant gumijára utalt a nyilatkozatában, a német Ferrariján az utolsó előtti körben adta meg magát a jobb hátsó abroncs. Vettel az élmezőny többi tagjával ellentétben egykiállásos taktikával próbálkozott, ami majdnem egy dobogós helyezést eredményezett, így viszont a pontszerző helyeken kívül, a 12. pozícióban végzett. A közepes Pirelli gumi közvetlenül a pálya egyik legveszélyesebb pontja, az Eau Rouge után robbant szét, ezért Vettel dühösen nyilatkozott a futam után.

Vettel gumija nem bírta a terhelést Forrás: AFP

– ha 200 méterrel korábban durran el a gumi, akkor most nem állnék itt" – bosszankodott a német, aki arra is utalt, hogy a Pirelli gumijaival is gondok lehetnek. „Az ilyesmi gyakran megtörténik, és mindig más választ kapunk: a törmelékek kivágták a gumit, vagy valaki túl szélesen fordult...Én nem hajtottam le a pályáról, egyszer csak felrobbant a gumim."

A másik Ferrarival Kimi Räikkönen nem tudott a csapattársához hasonló tempót futni, és a mezőny hátsó feléből indulva csak a 7. helyre tudott felkapaszkodni. Vettel defektje után Romain Grosjean örökölte meg a harmadik helyet,

a 2013-as USA Nagydíj óta először állhatott dobogóra.

A francia a frissebb abroncsain egyébként is utolérte Vettelt a verseny végére, az utolsó előtti körben már szorosan mögötte haladt. „A srácok nagyon keményen dolgoztak ezért az eredményért. Ez egy különleges nap számunkra, a dobogó felér egy győzelemmel is" – mondta a Lotus idei legjobb eredményét ünneplő francia, aki a 9. helyről indulva ajándékozta meg a dobogóval a nehéz helyzetben lévő csapatát.

Kvjat Renault motorral is szárnyalt

A Renault-motoros Red Bull meglepően gyors volt a spái pályán, de ezt csak Danyiil Kvjat használhatta ki, Ricciardo 20 kör után műszaki hibával leparkolta az autóját a célegyenesben. Csapattársa azonban megszerezte a 4. helyet, miután a verseny utolsó 6 körében három ellenfelét is megelőzte. „A verseny második fele szinte tökéletes volt, a végén szinte szárnyaltam" – nyilatkozta boldogan. „Olyan autókat is megelőztem, amelyek ütőképesebbek a miénknél."

Pérez a remek rajta után végül az 5. helyet tudta megszerezni, idén még nem végzett ilyen előkelő helyen. A másik Force Indiával Nico Hülkenberg el sem tudott indulni, miután az első felvezető kör után a rajtrácson ragadt.

Hamilton 28 pontra növelte az előnyét a bajnokságban Forrás: AFP

A Williamsek meglepően gyengén szerepeltek

, Felipe Massa a 6., Valtteri Bottas pedig egy büntetés után csak a 9. helyen végzett. A finnek a csapata meglepő hibájáért kellett áthajtásos büntetéssel fizetnie: az első bokszkiállásánál három lágy és egy közepes gumit kapott. „Először azt hittem, a guminyomással van baj" – mondta Bottas. „Csalódott vagyok, szerintem legalább az 5. helyen végezhettünk volna." Massa elmondta, a Williams a lágy gumikon nem működött jól, a közepeseken jó tempót futottak.

Pontszerző helyen végzett még Max Verstappen és Marcus Ericsson is, a végig küszködő McLarennek viszont ezúttal esélye sem volt. Fernando Alonso a 13., Jenson Button a 14. helyen végzett, csak a két Manort tudták megelőzni. Ricciardo és Hülkenberg mellett feladta a futamot Carlos Sainz és Pastor Maldonado is, mindketten motorhiba miatt.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!