Hamilton simán a pole-ban, a Ferrari elszúrta az időmérőt

Események

Forma-1, Lewis Hamilton, Belga Nagydíj, Mercedes
Vágólapra másolva!
A két Mercedes a Belga Nagydíj időmérő edzésén is az élen maradt, de mögöttük megkavarodott a sorrend. A 3. rajtkockát megszerző Bottas mögött meglepetésre Grosjean végzett, és a Force India is a szokásosnál jobban szerepelt. Räikkönen autója a Q2-ben elromlott.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül0 bejegyzés

Demoralizáló fölénnyel szerezte meg Lewis Hamilton a pole pozíciót csapattársa, Nico Rosberg előtt a vasárnapi Belga Nagydíjra. A brit pilóta pénteken még hátrányban volt ellenfele mögött, a harmadik szabadedzésen viszont visszavezette a vezetést, a Q3-ban pedig két, Niki Lauda által „hihetetlennek” nevezett körrel orozta el az első rajtkockát a túlkormányzottsággal küzdő Rosberg elől.

A Mercedes jelentős tempóelőnye már a Q1-ben látható volt,

amikor csak a két Ezüstnyílnak nem volt szüksége arra, hogy a továbbjutás érdekében feltegyék a lágy gumikat az autókra. Mindenki más már a Q1-ben bevetette a gyorsabb keveréket, ennek köszönhetően Sergio Pérez és Carlos Sainz később csak 1-1 mért kört teljesített a Q3-ban. Az eredmény a papírformának megfelelően alakult, a sauberes Felipe Nasr mögött Jenson Button, Fernando Alonso, Will Stevens és Roberto Merhi esett ki.

Hamilton simán megszerezte a pole-t Forrás: Mercedes AMG Petronas

A Q2-ben viszont már nem kerülték el a mezőnyt a váratlan események: a rendelkezésre álló idő derekánál, még az első mért köre teljesítése előtt

Kimi Räikkönen Ferrarija megadta magát,

így a finn pilóta csak a 14. helyen végzett. Az olasz autó rángatni kezdett, és a frissen újra szerződtetett pilóta kénytelen volt félreállni, így csupán Max Verstappen végzett mögötte, aki spórolt a gumikkal, és egyébként is 10 helyes rajtbüntetést kapott, így a McLarenek elől indulhat majd vasárnap.

Kellemetlen meglepetés volt a Red Bull számára Danyiil Kvjat kiesése is a 12. helyen, és a 11. pozícióban búcsúzó Nico Hülkenberg teljesítménye is jelentősen elmaradt a továbbjutó Sergio Pérez eredményétől. A Mercedest ezúttal sem lehetett megközelíteni sem, a lágy gumikkal egyértelműen a mezőny fölé nőttek a szokásosnál jóval hosszabb pályán. A kérdés elsősorban az volt, hogy Vettel le tudja-e győzni a két Williamst, és felállhat-e a harmadik kockába a két Ezüstnyíl mögé.

Bottas volt a gyorsabb Williamsnél Forrás: Williams F1

A válasz: nem.

A Ferrari pilótája mindössze a 9. helyet szerezte meg, pedig az edzés után a Sky Sports-nak azt mondta, egy elfékezéstől eltekintve nem volt problémája a köre során, mindössze „nem tudtunk előrelépni a Q2 után a Q3-ra.” Bár a Mercedest üldöző versenyzők igen szorosan követik egymást, Vettel elismerte, meglepetésként érte, hogy csak az ötödik sorra volt elég a teljesítménye.

Ami a Ferrarinak kudarc, a Williamsnek siker, főleg, hogy Valtteri Bottas az idén először megszerezte a 3. rajtkockát a remek formában autózó Romain Grosjean, Pérez, Ricciardo és Felipe Massa előtt, Vettelt pedig még Pastor Maldonado is megelőzte. Az eredmény azt is jelenti, hogy a legjobb nyolc között csak egy Renault motoros Red Bull található a 6. helyen, a Mercedes erőforrások fölénye továbbra is kétségtelen.

Vettel a várakozásoktól elmaradóan szerepelt Forrás: Ferrari

Ha valaki, akkor Hamilton igazán profitálhatott ebből, de saját formájáról is sokat elárul, hogy Rosberget is csaknem fél másodperccel verte, és erre még a német sem talált mentséget az edzés utáni sajtótájékoztatón. Hamilton a hétszeres világbajnok Michael Schumacher 2000-2001-es sorozata óta az első pilóta, aki zsinórban hat edzéselsőséget szerzett, és Mika Häkkinen 1999-es menetelése óta szintén az első, aki 10 pole pozíciót tudott elérni egy adott szezon alatt.

Ezt ráadásul 11 futam alatt hozta össze, így bebiztosította magának a legtöbb pole-t megszerző pilótának járó díjat, amit pont Rosbergtől szerez vissza. A vasárnapi Belga Nagydíj lesz zsinórban a 19. futam, amelyet Hamilton az első sorból kezdhet meg, és hacsak a várt eső meg nem keveri az eseményeket, a két Mercedes alighanem gondtalanul újabb kettős győzelmet arathat.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!