Vettel az élre ugrott, majd újabb váltóhibát szenvedett Ausztriában

Forma-1, Ferrari, Osztrák Nagydíj
Ferrari's mechanics push the car of Ferrari's German driver Sebastian Vettel through the pit lane during the first practice session at the Red Bull Ring circuit in Spielberg, Austria, on June 19, 2015 ahead of the Austrian Formula One Grand Prix. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Vettel volt a leggyorsabb az Osztrák Nagydíj hibákkal teli második edzésén, de öröme nem lehet felhőtlen az újabb váltóhiba miatt. Lewis Hamilton és Kimi Räikkönen is a kelleténél több időt töltött a bukóterekben, a McLaren idejekorán lefújta a napot technikai problémákból kifolyólag, Ricciardo és a Williamsek pedig rejtőzködtek.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül35 bejegyzés

Egyelőre elkerülte a csapadék a Red Bull Ringet, így a csapatok zavartalanul készülhettek az Osztrák Nagydíjra a péntek délutáni szabadedzésen. Pontosabban szólva csak a csapatok többsége, ugyanis a McLaren menet közben problémát fedezett fel Jenson Button autójában, ezért elővigyázatosságból Fernando Alonsót sem küldték ki újra a pályára, míg a Ferrarinak Sebastian Vettel újabb váltóhibája miatt fájhat a feje. Ezen kívül Romain Grosjean is időt vesztett az edzés végén, amikor a Lotusnak ellenőrizni kellett valamit a fékeken.

Kezdetben a lágy gumiké volt a főszerep, és a tabella élmezőnyében folyamatosan cserélődtek a pozíciók a Mercedes és a Ferrari versenyzői között - általában egy-két tized választotta el őket egymástól -, mielőtt átváltottak a szuperlágy keverékre. Ezt először Kimi Räikkönen tette meg 1:09.860-as időt futva, ami végül a 3. helyre volt elég neki, miután Vettel és Nico Rosberg két és fél tizeddel jobb időt ért el nála.

Vettel később épp a hosszú etapját kezdte volna meg, amikor a Ferrari rászólt, hogy térjen vissza a garázsba, mivel megint gond van a váltójával - a német azt mondta, ez a probléma a jelek szerint nem volt összefüggésben a délelőttivel.

Sebastian Vettel mindkét edzésen váltóhibát szenvedett Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A másik Mercedest vezető Lewis Hamilton nem tudott javítani a lágy gumin jegyzett idején, mert mindegyik próbálkozását elrontotta vezetői hibákkal, így a lotusos Pastor Maldonado is befurakodott elé - előbb az 1-es kanyarnál kényszerült ellenkormányzásra, majd ugyanitt, illetve az utolsó fordulónál is lesodródott az aszfaltról. Mindazonáltal nem csupán ő töltött a kelleténél több időt a bukóterekben, a mezőny nagy része legalább egyszer szintén kicsúszott valahol.

Ez legtöbbször az említett 1-es kanyarnál történt meg, ahol Räikkönen például annyira elfékezte a szuperlágy gumiját, hogy később már nem is használhatta a hosszú etapján. A 3-as kanyarnál Maldonado és Roberto Merhi, az 5-ösnél Carlos Sainz tett kitérőt a kavicságyban.

Az első tízben végeztek a Lotus és a Force India pilótái is, de nem tudni, hogy mennyi tartalék maradt a mezőny második felében záró Williamsekben, illetve Daniel Ricciardo Red Bulljában, ugyanis ezek az autók a lágy gumikon, és nem a szuperlágyakon jegyezték a legjobb idejüket.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

15:34
június 19, 2015
Vágólapra másolva!

A második edzés következik

Kellemes délutánt kívánunk kedves Olvasóinknak, 14 órától folytatódik az Osztrák Nagydíj hétvégéje a Red Bull Ringen. Délelőtt a tavalyi győztes, Rosberg volt a leggyorsabb, 3 tizeddel előzte meg Hamiltont. A Mercedeseket Räikkönen és Bottas követte.

15:37
június 19, 2015
Vágólapra másolva!

Vettelnek lesz mit pótolni

Az első edzésen váltóhiba miatt egyetlen mért kört tudott megtenni. Az pedig már nem is meglepő, hogy Alonso újabb műszaki hibát szenvedett - ő is sok időt vesztett, mire helyrehozták a McLarenjét a szerelők. A csapat tájékoztatása szerint nem az erőforrás valamelyik eleme romlott el, hanem rendszerhiba történt.

15:41
június 19, 2015
Vágólapra másolva!

Most indul Grosjean hétvégéje

Idén már negyedszer volt kénytelen a garázsból követni az első tréninget, mert a tesztpilóta, Jolyon Palmer vezette a Lotusát, úgyhogy a francia felkészülése csak most kezdődhet el a pályán. Csapattársának, Maldonadónak nem kell ilyen nehézségekkel szembesülnie bőkerzű szponzorai révén. Palmer a Twitteren közölte, hogy nagyon élvezte a vezetést az osztrák pályán.

15:48
június 19, 2015
Vágólapra másolva!

Kvjat megrovást kapott

Amiért szabálytalanul vágott be a bokszutcába. Az FIA ugyanis utasításba adta, hogy a behajtás csak úgy szabályos, ha az autó az (utolsó előtti) 8-as kanyart a belső íven veszi be, a felfestett fehér csíkon belül. A futamra egyébként Alonso és Ricciardo is büntetést fog kapni ötödik motor használata miatt, és valószínű, hogy Kvjat is erre a sorsra jut majd.

15:56
június 19, 2015
Vágólapra másolva!

Borús az ég

Vagyis nem változtak a körülmények délelőtt óta, a levegő 16, az aszfalt 23 fokos perpillanat. Bármikor elkezdhet esni, ami arra sarkallhatja a csapatokat, hogy a megszokottól eltérő programot bonyolítsanak le. Lehet, hogy ideje korán láthatjuk a szuperlágy gumikat.

15:59
június 19, 2015
Vágólapra másolva!

Zsinórban harmadjára zavarhat be az eső

Monacóban és Kanadában is elmosta a felkészülés szempontjából döntő jelentőségű második edzést. A lámpa zöldre váltott, több versenyző azonnal pályára hajtott.

16:02
június 19, 2015
Vágólapra másolva!

Rögtön jönnek a mért körök

A pilóták az ellenőrző kört követően nem térnek vissza a garázsba, érthető okból: biztos, ami biztos, minél több időt akarnak a száraz pályán tölteni. Rosberg, Alonso, Bottas és Massa nem járt eddig kint.

16:03
június 19, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen az élen

1:11.259 a szintidő most, a finn 2 tizeddel lassabb egyelőre a délelőtti legjobbjánál. A sorrend azonban folyamatosan változik, és ez várható a következő percekben is.

16:05
június 19, 2015
Vágólapra másolva!

A finné a hétvége eddigi etalonja

Räikkönen 1:10.298-ra javított, miután Hamilton átmenetileg letaszította az 1. helyről. Vettel, Grosjean, Maldonado, Hülkenberg, Verstappen, Pérez, Ericcson, Nasr a sorrend mögöttük.

16:07
június 19, 2015
Vágólapra másolva!

Verstappen és Pérez ugyanott hibázott

Mindketten kiszélesítették az 1-es kanyart, miután túl nagy lendülettel érkeztek meg. Különösebb kapkodás nélkül, lágy kormánymozdulattal engedték tovább az autót az aszfaltozott bukótérbe.

16:09
június 19, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton 2., Rosberg 3.

Továbbra is Räikkönené a legjobb idő, de 63 ezred hátránnyal Hamilton zárkózott fel a 2. helyre, akit további 7 ezreddel követ Rosberg. Räikkönen, valamint a 4. Vettel visszatért a bokszba. Az autókon egyelőre a lágy abroncsok vannak.

16:12
június 19, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb hibák az 1-es kanyarnál

És lesz még pár a hétvégén....legutóbb Grosjeanon és Sainzon fogott ki a célegyenes végi, emelkedőn lévő jobbos. Sainz egy csinos kis füstpamacsot is eleresztett a féktávon.

16:14
június 19, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton az élre állt

1:10.137 a brittől, nemsokára bemegy valaki 1:10 alá. Rosberg egy hangyányit javított az előbb, maradt 3. Hamiltont visszatért a garázsba.

16:17
június 19, 2015
Vágólapra másolva!

Megússzuk szárazon?

Hamiltonnak azt mondták rádión, hogy csökken az eső valószínűsége - azért ne igyunk előre a medve bőrére. A sorrend: Hamilton, Räikkönen, Rosberg, Vettel, Grosjean, Verstappen, Massa, Bottas, Maldonado, Kvjat.

16:21
június 19, 2015
Vágólapra másolva!

Fáj Verstappen feje

Rádión fejfájásra panaszkodott a Toro Rossónak. A teljesítménye miatt egyelőre nem kell aggódnia, a 7. helyet foglalja el, miután Bottas az imént javított az idején, és előrelépett az 5. pozícióba.

16:24
június 19, 2015
Vágólapra másolva!

Négyen a pályán

Alábbhagyott a forgalom, Vettel, Hülkenberg, Pérez, Button osztozik a pályán. Verstappennek le kellett gurítania egy nagy adag italt a fejfájása ellen, egyelőre ennyiből állt a kúrája.

16:27
június 19, 2015
Vágólapra másolva!

Button a gyors körén is cikázik

Bár három fokot emelkedett az aszfalt hőmérséklete az edzés kezdete óta (most 26 fokos), Buttonnak a mért körén is melegítenie kell még a gumikat. Verstappen közben visszaült az autójába.

16:30
június 19, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen ismét az élen

1:09.860-tal vette vissza az 1. helyet Hamiltontól a szuperlágy gumikon. Vettel a lágyakon 1:10.298-at futott közben, pont annyit, mint amennyi csapattársa előző legjobb ideje volt.

16:33
június 19, 2015
Vágólapra másolva!

Ericsson feljön az 5. helyre

A Sauber svéd pilótája is megkapta a szuperlágy gumikat, a segítségükkel feljött a Ferrarik és a Mercedesek mögé. Räikkönen nekivágott még egy gyors körnek, de az utolsó kanyarban meg kellett zaboláznia keresztbe induló Ferrariját, és kicsúszott a bukótérbe.

16:36
június 19, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen tönkretette a gumiját

Méghozzá a jobbelsőt, amikor elfékezte magát az 1-es kanyarnál. "Ezzel a szettel nem teljesíthetjük a hosszú etapot" - figyelmeztetett. Lehet, hogy a Ferrarinak módosítani kell a programján.

16:39
június 19, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton is hibázott

Na hol? Természetesen az 1-es kanyarnál, bár nem sodródott ki annyira, mint a korábbi hibázók. Pedig már majdnem be tudott fordulni, a csúcspont előtt kellett hirtelen ellenkormányoznia. Az első körének lőttek a szuperlágy gumin, Rosberg ellenben 1:09.611-az élre állt, 2,5 tizedet verve Räikkönenre.

16:42
június 19, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton szinte többet megy keresztben

Mint egyenesen: az utolsó és az 1-es kanyart is elrontotta az előbb, utóbbinál kis híján megpördült. Maldonado közben feljött a 3. helyre, Rosberg és Räikkönen mögé.

16:45
június 19, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel az első

11 ezreddel vágott be Rosberg elé, 1:09.600-at futott. Sainz az 5-ös kanyarnál csúszott meg, és a füvön át majdnem nekikoccant a falnak, de szerencséjére tovább tudott menni.

16:47
június 19, 2015
Vágólapra másolva!

Az állás

Az edzés felénél a sorrend: Vettel, Rosberg, Räikkönen, Maldonado, Hamilton, Hülkenberg, Grosjean, Verstappen, Nasr, Pérez. Feltűnő a Force India jó szereplése, amiben szerepet játszik a Mercedes motorja is.

16:51
június 19, 2015
Vágólapra másolva!

Nincs Mercedes-uralom a végsebesség-listán

Így fest a tíz leggyorsabb sorrendje a csúcssebességek tekintetében:

A Ferrarinak nem kell szégyenkeznie, bár a Sauber még nem használja a frissített erőforrásokat, szóval az ő esetükben arról lehet szó, hogy pusztán kisebb leszorítóerőt használnak.

16:53
június 19, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen egyedül köröz

Megkezdte a hosszú etapos munkát, ahogy várni lehetett az elfékezése után, a lágy gumikon. Tájékoztatták róla, hogy megváltozott a szélirány.

17:01
június 19, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton a szuperlágy gumikat használja

Rosberg viszont a lágyakat kapta meg, a Mercedes tehát megosztja a programot. Elképzelhető, hogy a futamon változatosabb stratégiát láthatunk, mint például Kanadában, mivel a két keverék között itt nincs vészes különbség.

17:03
június 19, 2015
Vágólapra másolva!

Garázsban a McLarenek

Rajtuk kívül csak a Manor párosa, illetve Bottas nem tartózkodik a pályán. Amivel mág adósak vagyunk: Vettel a szuperlágy gumikkal hajtott ki a hosszú etapra.

17:06
június 19, 2015
Vágólapra másolva!

Vettelnek megint félre kell állnia

Újabb váltóhibát szenvedett a német, a délutánjának annyi. "Semmit sem tehetsz, lassan gyere vissza a bokszba és állj meg" - felelték neki, amikor elkeseredetten arról érdeklődött, van-e megoldás a problémára.

17:09
június 19, 2015
Vágólapra másolva!

Hol van a Red Bull és a Williams?

Ami a nyers köridőket illeti, egyelőre hátul: Kvjat 12., Bottas 14., Massa 15., Ricciardo 17. Azt nem tudjuk, hogy a gyors köreikben sújtotta-e őket valamilyen akadály.

17:14
június 19, 2015
Vágólapra másolva!

Vége a McLaren napjának is

Legalábbis a versenyzőké, mert a szerelőknek még javítaniuk kell: a csapat problémát talált Button autójában, és elővigyázatosságból Alonsót sem fogják már pályára küldeni. A spanyol 16., a brit 18. a tabellán.

17:17
június 19, 2015
Vágólapra másolva!

Verstappen és Merhi füvet nyírt

Merhi a 3-as kanyarnál csúszott le, Verstappen Toro Rossója pedig a 6-osban lett alulkormányzott, és ettől porolt egy kicsit a gyors 7-esben a rázókő mögött.

17:24
június 19, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton átváltott a lágy gumikra

Még 5 perc van hátra a délutáni edzésből. A Ferrarik és a McLarenek nincsenek a pályán, és Grosjean sem, akinél a fékeket ellenőrzi a Lotus.

17:26
június 19, 2015
Vágólapra másolva!

Maldonado a kavicságyban

Az egyik lejtő végén, a 3-as kanyarnál sokallt be, és tett egy kitérőt a kavicságyban. A lágy gumik vannak a Lotusán.

17:32
június 19, 2015
Vágólapra másolva!

Lejárt az idő

A mezőny még érkezik a célegyenesbe rajtgyakorlatra, de mért kört már senki sem futhat. Köszönjük a figyelmet, hamarosan bővítjük a cikket az eredménylistával és az összefoglalóval, este pedig jelentkezünk szokásos elemzésünkkel.