Hamiltoné a pole, Vettel Ferrarijában elromlott a turbó

Események

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Kanadai Nagydíj
Vágólapra másolva!
A Kanadai Nagydíj időmérőjén az első két helyet simán bezsebelték a Mercedesek, Rosberg azonban nem tudta úgy megszorongatni Hamiltont, mint szerette volna. Vettel csak 16. lett az MGU-H feltételezett hibája miatt, és Massa is a Q1-ben búcsúzott, mert az ő motorja is vesztett az erejéből.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül48 bejegyzés

Érinthetetlenek voltak a Mercedesek a Kanadai Nagydíj időmérő edzésén. Lewis Hamilton a csapattársát is meggyőző előnnyel, bő 3 tizedmásodperccel győzte le, Kimi Räikkönen pedig egy pillanatig sem tudta megizzasztani az Ezüstnyilakat. A Ferrari kénytelen volt a Mercedes motoroknak köszönhetően kifejezetten erős Valtteri Bottasszal és a Lotus két pilótájával megküzdeni a 3. rajtkockáért.

Műszaki hibák tizedelték meg az esélyesek sorát, hiszen Sebastian Vettel és Felipe Massa már a Q1-ben kiesett, mindketten az erőforrással bajlódtak. Bár csökkentett módban megpróbáltak továbbjutni, csak a két Manort és az edzésen motorhiba miatt el sem induló Jenson Buttont tudták megelőzni. Vettel és Massa végül a 16-17. helyen zártak, és Max Verstappen rajtbüntetései miatt is csak egy helyet fognak nyerni a holnapi indulásnál.

Hamilton magabiztosan szerezte meg 44. pole pozícióját Forrás: AFP/Jewel Samad

A holland pilóta csapattársához hasonlóan ezúttal nem jutott be a Q3-ba. Carlos Sainz a 11., ő pedig a 12. helyen esett ki, így Verstappennek az utolsó rajthely mellett egy ötmásodperces büntetéssel is számolnia kell a monacói ütközés és a motorcsere miatt. Hasonlóan kellemetlenül alakult az edzés a McLaren számára is: Fernando Alonso a Q2-ben simán kiesett, hiába hozott a Honda frissített erőforrást Kanadába.

A Mercedes ügyfélcsapatai viszont szárnyaltak. Sokáig úgy tűnt, Romain Grosjean ismét az élmezőnyhöz csatlakozhat, hiszen ő volt a leggyorsabb a Q2-ben. Végül az utolsó körében kikapott Bottastól, és Räikkönent is csak megszorítani tudta, de Pastor Maldonado 6. helyével együtt a Lotus így is régen látott jó teljesítményt nyújtott.

Felemás eredmények az élmezőnyben

A Mercedesnek nincs oka az elégedetlenségre, bár Nico Rosberg vacaknak nevezte utolsó körét. Niki Lauda viszont a Sky Sportsnak kijelentette, hogy minden olajozottan működött az Ezüstnyilaknál, így a 44-es rajtszámmal versenyző Hamilton éppen a 44. pole pozícióját ünnepelheti.

Ugyanez nem mondható el a Ferrariról, ahol csalódást okozott az új erőforrás. Sebastian Vettel - akinek a motorja valószínűleg az MGU-H elektronikus vezérlésének hibája miatt veszített a teljesítményéből - bosszúsan vette tudomásul, hogy holnap csak a középmezőnyből indulhat.

Räikkönen ugyanakkor a 2013-as Kínai Nagydíj óta a legjobb időmérős eredményét érte el, így holnap a dobogóra is esélyes lehet. Rob Smedley, a Williams vezető versenymérnöke azonban az edzés után kijelentette, hogy Valtteri Bottas is támadni fog a grove-i istálló idei első dobogós helyéért, amit szombat este is simán elérhetőnek tartottak, de nem alakultak a terveik szerint az események.

Izgalmas versenyre van kilátás

Bár az időmérő edzésen csak Pastor Maldonado megpördülése nevezhető említésre méltó vezetői hibának, a Kanadában megszokott kaotikus versenyek sorozata vasárnap is folytatódhat, hiszen Vettel, Massa és Verstappen is mindent meg fog tenni az előretörés, és legalább a 8-9. helyről rajtoló Danyiil Kvjat-Daniel Ricciardo páros Red Bulljainak megelőzése érdekében.

Az élmezőnyben természetesen ezúttal is Lewis Hamilton és Nico Rosberg csatázhat majd a győzelemért, mögöttük viszont kérdéses hogy Räikkönen ismét dobogóra állhat-e, vagy valamelyik a Mercedes motort használó ellenfelek közül valaki megelőzi. Akár a két Lotus, sőt váratlan esetben talán valamelyik Force India is megnehezítheti a dolgát.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!