Vakon ugrik az időmérőbe az F1 Kanadában

Forma-1, Nico Rosberg, Mercedes, Kanadai Nagydíj
Vágólapra másolva!
Az utolsó szabadedzést kétszer kellett megszakítani piros zászlóval. Rosberg és Räikkönen végzett az első két helyen, de sokan nem tudtak gyors kört teljesíteni a szuperlágy gumikkal. Köztük Vettel és Hamilton, aki számtalan elfékezést követően utolsó lett. Nasr összetörte a Saubert, Button McLarenje megállt.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül37 bejegyzés

Miután a Kanadai Nagydíj péntek délutáni szabadedzését az eső kurtította meg, a szombat délelőttit kétszer is meg kellett szakítani egy baleset illetve egy lerobbanás miatt, így a valós erőviszonyokra továbbra sem derült fény az időmérő előtt.

A leggyorsabbnak Nico Rosberg bizonyult a Mercedesszel, ő 0,573 másodpercet vert a 2. helyezettre, a ferraris Kimi Räikkönenre. Romain Grosjean viszont a keményebb keverékű gumikkal végzett mögöttük, és hozzá hasonlóan Felipe Massa, Sebastian Vettel, Pastor Maldonado, Nico Hülkenberg, Felipe Nasr, Jenson Button, Max Verstappen, valamint Fernando Alonso is azokkal érte el a legjobb idejét.

Rosberg könnyedén a leggyorsabb volt Forrás: AFP/Clive Mason

Ráadásul Vettel közben küszködött a rakoncátlankodó MGU-K-val, míg Lewis Hamilton állandóan elfékezte magát – a célegyenes végén és a hajtűben le is sodródott egyszer –, így nem tudott futni egyetlen tiszta kört sem, és szokatlan módon az utolsó helyen végzett.

Nem indulnak az időmérőn

A piros zászlók először, a 39. percben Nasr balesete miatt kerültek elő. A Sauber brazil versenyzője a hátsó egyenesben próbálta melegíteni a gumikat, de valószínűleg megfeledkezett róla, hogy bekapcsolta a DRS-t, mert miközben jobbra-balra rángatta a kormányt, az autója kitört, és keményen a jobb oldali falnak csapódott. A kár olyan súlyosnak tűnt, hogy az időmérőig valószínűleg nem lehet kijavítani.

Kihagyja a kvalifikációt Jenson Button is, aki alatt 5 perccel a leintés előtt állt meg a McLaren. A brit a rádión arra panaszkodott, hogy a motor elvesztette az erejét, és amint a csapat versenyigazgatója, Eric Boulluer elárulta, ki is kell cserélni, amire az időmérő előtt már nem lesz idejük. A sors iróniája, hogy Fernando Alonso autójában csak percekkel az edzés vége előtt fejezték be a motorcserét – ő mindössze 3 kört tudott megtenni a Button által előidézett megszakításig.

Max Verstappenre pedig 15 rajthelyes büntetés vár, mert Toro Rossójába a pénteki edzésnap után az 5. belsőégésű motort szerelték be, ezért 10 hellyel hátrébb sorolják a rajtrácson, és Monacóban már kapott egy 5 helyes büntetést a Romain Grosjeannal történt ütközés okozása miatt.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!