Hamilton simán szerezte meg első monacói pole-ját

Események

Vágólapra másolva!
Rosberg az utolsó körében hibázott, a Ferrari pedig nem jelentett akkora fenyegetést a Mercedesre, mint a délelőtti edzés sugallta, így Vettel csak a 3. rajthelyet tudta megszerezni. Räikkönen elé a két Red Bull is befért az év legfontosabb időmérőjén.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül0 bejegyzés

Pályafutása első pole pozícióját szerezte Lewis Hamilton Monacóban, miután Nico Rosberg az edzés két kulcsfontosságú pillanatában is vezetői hibát vétett, ez viszont a világbajnoki címvédőt ezúttal nem befolyásolta, mert a tavalyi edzéssel ellentétben az idén ő haladt előrébb a Q3-ban. Hamilton akkor állt az élre, amikor igazán fontos volt, mivel a Q1-ben és a Q2-ben is Rosberg bizonyult gyorsabbnak.

Kisebb aggodalom is kialakult Hamilton térfelén a Mercedes garázsában, mert a Q2-ben a brit „nagyon rossz” kört ment, de mérnöke szerint nem a pilóta hibázott a körében, amivel így is az élmezőnyben volt. A várakozásoknak megfelelően a mezőny legjobb autójával haladó Hamiltonnak a Monacóra jellemző forgalommal is meggyűlt a baja: a Q2-ben kétszer is látványosan feltartották, de a Q3-ban végig szabad volt előtte az út, és legyőzhetetlennek bizonyult. Az időmérő után Niki Lauda „szenzációsnak” nevezte a brit teljesítményét.

Az idén Hamilton örülhetett a monacói időmérő után, Rosbergnek a 2. hely jutott Forrás: AFP/Boris Horvat

Hamilton Mercedese ezúttal csaknem 8 tizedmásodperccel gyorsabbnak bizonyult Sebastian Vettel Ferrarijánál a Q3-ban, és az egész időmérőn érezhető volt, hogy a két Ezüstnyílnak ezúttal nem igazán lehet ellenfele. A brit pilóta viszont ennek ellenére az edzés után úgy érezte, futott néhány „nagyon rossz kört”, nehézsége akadt a gumikkal, a széllökésekkel és a forgalommal is, és az utolsó két kör előtt a pálya ritmusát sem érezte. Ezért is nagyon örült, hogy 2006 után ismét a pole pozícióból rajtolhat Monacóban (akkor még a GP2-ben versenyzett), de úgy vélte, a győzelem felé még félúton sem jár.

Rosberg időmérője pont ellentétesen alakult csapattársáéhoz képest. Saját elmondása szerint az alulkormányzottság ellenére ő jól kezdte az edzést, majd „kissé elvesztette a fonalat”, megpróbálta a végén felülmúlni Hamiltont, de „nem jött össze” az ismét komor arcot vágó németnek. A 3. helyezett Vettel viszont „általában elégedett” volt az eredménnyel, úgy vélte, „kissé talán túl hűvös volt” számukra, a vasárnapi futamon pedig megpróbál befurakodni a két Mercedes közé.

A Red Bull végre mutatott valamit

Nem panaszkodhat versenyzői teljesítményére a Red Bull vezérkara, miután Daniel Ricciardo és Danyiil Kvjat be tudott furakodni Vettel és az ismét alulteljesítő Kimi Räikkönen közé, és az 5-6. helyről indulhatnak. Christian Horner a Sky Sportsnak elmondta, dobogós helyről álmodik a holnapi futamra, de a pilóták rajthelyével is elégedett.

Nagyot autózott Sergio Pérez, aki a Force Indiával a 7. helyen végzett, és alaposan felülmúlta csapattársát, Nico Hülkenberget, aki csak a 13. legjobb időt futotta, miután egyszer a falhoz is csapta autóját. A Toro Rossók a várakozásoktól kissé elmaradtak, Carlos Sainz a 8., Max Verstappen pedig a 10. lett, ami újoncoktól még így is kiemelkedő teljesítmény. A két Lotus közül ezúttal Pastor Maldonado szerepelt jobban, 9. lett, Romain Grosjean csak a 11-ként zárt, és váltócsere miatt csak a 16. helyről indulhat.

A McLaren éppen lemaradt

Felemásan alakult az időmérő a McLaren számára, hiszen Jenson Button csaknem bejutott a Q3-ba, végül a 12. legjobb időt futotta, és a 11. helyről rajtolhat. Button a rádión úgy vélte, könnyedén továbbjuthatott volna, de a visszajátszások alapján nagyon rosszul jött neki a Rosberg által előidézett sárga zászló a Q2 végén, ami ellehetetlenítette a brit utolsó gyors körét. Fernando Alonso viszont még idáig sem jutott el, mivel a spanyol autóját egyszerűen lekapcsolta az elektronika a Q2 elején, így csupán a 14. helyről indulhat a holnapi futamon.

Az időmérő és eddig az egész hétvége negatív meglepetését a Williams szolgáltatja: a grove-i istálló színeiben induló Valtteri Bottas már a Q1-ben kiesett, és csak a 17. helyről indulhat, Felipe Massa pedig a Q2-ben a 14. idővel búcsúzott, így az őket üldöző Red Bull és Toro Rosso pilótáknak jó esélyt adnak, hogy vasárnap közelebb kerüljenek hozzájuk a pontversenyben.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!